Vochtige slaapkamer: gevaren en mogelijke oplossingen

Niets zo vervelend als een vochtige slaapkamer. Muurbekleding die loskomt, schimmelvorming en een duffe lucht zijn stuk voor stuk alarmerende signalen die wijzen op een vochtprobleem. Vochtproblemen zijn niet alleen onaangenaam, maar ook ongezond. Door de oorzaak efficiënt op te sporen, kan je daar gelukkig een adequate vochtbestrijding op uitvoeren.

Gevaar van een vochtige slaapkamer

Een vochtige slaapkamer is echt ongezond. Vocht in je slaapkamer is zeer slecht voor je gezondheid. Door het teveel aan vocht kan je last krijgen van je ademhaling. In combinatie met een slechte ventilatie leidt dit tot vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies.

Vervelende luchtjes blijven opgesloten en kunnen niet weg. Bovendien is een vochtige omgeving de ideale plaats voor schimmelvorming en een bron van ziekten.

Wil je van je slaapkamer weer die gezellige plaats maken waar je ’s avonds heerlijk kan wegdromen? Ga dan op zoek naar de oorzaak van je vochtprobleem en breng je slaapkamer weer in topvorm!

Oorzaken en oplossingen van een vochtige slaapkamer

Slechte ventilatie in de slaapkamer

Condensatievocht is vaak de oorzaak van vochtproblemen in huis. De vochtigheidsgraad in een woning moet tussen 40% en 50% liggen. Het  ideale vochtigheidsgraad is op 45 procent. Alles wat lager is kan uw ogen, neus en keel irriteren, terwijl niveaus boven de 50 procent mogelijk de groei van schadelijke bacteriën, huisstofmijten en schimmels kunnen veroozaken.

Helaas wordt die norm vaak overschreden. Boosdoeners zijn de wasmachine, de droogkast, het koffiezetapparaat en al die andere huishoudelijke toestellen. Maar ook de lucht die we uitademen en het vocht dat we verliezen door te zweten, maakt de lucht een heel stuk vochtiger. Zeker ’s nachts in bed produceer je zo heel wat vocht.

De hoeveelheid personen die een slaapkamer delen kan ook invloed hebben op de hoeveelheid vocht in de lucht. Eén persoon die ademt produceert binnen een uur ongeveer een kwart kopje water.

👉 Tip voor plantenliefhebbers: Plaats huisplanten tijdelijk buiten of plaats ze in één ruimte. Planten geven vochtdamp af aan de lucht. Vooral wanneer je veel planten hebt, kan hun rol in de luchtvochtigheid in huis aanzienlijk zijn. Zorg er ook voor dat je ze niet te veel water geeft.

Andere tips zijn geen was laten drogen in je slaapkamer. Schilder je slaapkamer met vochtwerende verf om je gezonheid te verbeteren. Een ideale slaapkamertemperatuur behouden van minstens 15°C zeker in de winter. Ook door je raam vaker op en te zetten zorg je ervoor dat je slaapkamer op een natuurlijke manier voldoende verlucht wordt.

Als je niet beschikt over een goede ventilatie, vindt het vocht geen weg naar buiten. Het vocht hecht zich dan vast aan de muren en de ramen van je slaapkamer, met lelijke vochtplekken tot gevolg.

Vochtige slaapkamer behandelen met ventilatiesysteem

Verse lucht is ontzettend belangrijk, zeker in een slaapkamer. Laat je slaapkamer daarom voldoende doorluchten, zodat er steeds genoeg zuurstof aanwezig is en vochtige lucht naar buiten kan.

Daarnaast kan je ook opteren voor een ventilatierooster, een mechanisch ventilatiesysteem of een luchtontvochtiger. Dankzij deze apparaten wordt het teveel aan vocht effectief uit je slaapkamer verwijderd.

Doorslaand vocht in je slaapkamer

Bij oudere woningen kunnen de buitenmuren verzwakt zijn, waardoor neerslag van buiten zich een weg naar binnen baant. Je kunt doorslaand vocht herkennen aan de buitenmuren van je slaapkamer, wanneer er verkleuringen en vochtplekken aanwezig zijn. De verkleuringen of vochtplekken vormen vaak rond gaten en scheuren aan de gevel.

Als er op die manier water in je slaapkamer binnen drupt, heb je te maken met doorslaand vocht. Soms is een slechte spouwmuurisolatie de schuldige.

Er zijn verschillende oplossingen bij doorslaand vocht. Zoals je gevel impregneren, binnenmuur of buitenmuur isoleren.

  • Het impregneren van je slaapkamermuren is de gevel van je slaapkamer waterdicht maken. Dit beschermt tegen vuil en water aan de hand van een waterafstotende gel. De muren van je slaapkamer moet wel in orde zijn voordat je van start kunt gaan. Dus alle losse voegen moeten gerepareerd zijn en de slaapkamermuren moeten proper zijn. Anders blijft het vocht probleem terugkomen. Het impregneren van je slaapkamermuren is wel een klus dat je moet herhalen
  • De binnenmuur van je slaapkamer isoleren heeft veel voordelen. Je kunt dit doen wanneer je maar wilt je bent niet afhankelijk van het weer. Als je de binnenmuur van je slaapkamer wilt isoleren moet je wel je muur impregneren want anders kan de schade aan de buitenkant van je woning verergeren en dat kan leiden tot onherstelbare schade.
  • Door de buitenmuur van je slaapkamer te isoleren zal het doorslaand vocht probleem opgelost geraken. Dit zonder dat je eerst gaten en scheuren moet herstellen. Dit is wel de meest prijzige oplossing. Het beschermd je slaapkamer tegen alle weersomstandigheden en heeft ook een positieve impact op je energiefactuur dit kan tot wel 25% verminderen. Je moet wel een nieuwe gevel plaatsen als je je buitenmuur isoleert. Dit kan de buitenkant van je woning een compleet nieuwe look geven.

Om vochtproblemen en koudebruggen te voorkomen is het aangeraden om een expert in te schakelen. Er zijn verschillende oplossingen. Soms moeten de muren volledig opnieuw moeten worden afgewerkt.

Of bijvoorbeeld bij  binnenmuurse isolatie dat zal ervoor zorgen dat de ruimte binnen in je woning kleiner wordt.

Om te zien wat het beste past voor jou en je slaapkamer kun je best een vocht expert inschakelen. Zij kunnen je het beste advies geven. Wij kunnen je gratis in contact brengen met verschillende vochtbestrijders in jouw regio zij doen een gratis vocht analyse bij je woning en maken vrijblijvend gratis een offerte voor je op.

Vochtige slaapkamer door opstijgend vocht

Als je slaapkamer zich op de begane grond bevindt, kunnen de vochtproblemen veroorzaakt worden door opstijgend vocht. Water in de kelder, een felle en lange regenbui of een waterkering die niet goed functioneert, zijn mogelijke oorzaken. Het teveel aan water trekt in de muren en kruipt dan langzaam omhoog.

Je kunt opstijgend vocht herkennen doordat er zichtbare schade zich onderaan de muur tot op een hoogte van 1 meter bevindt. Je herkent vochtplekken op de binnenmuren. Muren die naar het noorden of oosten georiënteerd zijn, lopen minder risico op voor opstijgend vocht.

Om deze vochtproblemen in je slaapkamer aan te pakken, kan je de muren laten injecteren , een muur onderkappen of een nieuwe waterkering laten plaatsen.

Lek in de waterleiding

Worden de vochtproblemen in je slaapkamer niet veroorzaakt door opstijgend of doorslaand vocht en ook niet door een slechte ventilatie? Misschien zit er dan een lek in je waterleiding. Zo’n lek is meestal niet groot en merk je vaak pas op na enkele maanden.

De oplossing ligt voor de hand: laat het lek zo snel mogelijk dichten. Omdat het niet gemakkelijk is het lek zelf te vinden, roep je best de hulp in van een echte vakman. Een vakman doet een lekdetectie met de juiste apparaten om de lek op te sporen. Als het om een groot lek gaat, moeten er misschien breekwerken worden uitgevoerd.

Schimmels uitroeien in de slaapkamer

Vochtige slaapkamer: hoe schimmel verwijderen?

Wordt je slaapkamer geteisterd door een invasie van schimmels? Dan heb je heel waarschijnlijk ook een vochtprobleem. Alleen de schimmel onder handen nemen, is dus niet voldoende. Het is belangrijk dat je ook de oorzaak van het vochtprobleem wegneemt.

Zodra je de oorzaak van het vochtprobleem hebt aangepakt, kan je de schimmel verwijderen. Naargelang de hardnekkigheid van de schimmel gebruik je soda, javel of een anti-schimmel middel.

  • Soda: Los 6 gram soda op in 1 liter water en wrijf hiermee de schimmel in. Maak gebruik van een stevige schuurborstel.
  • Javel: Los 25 milliliter javel op in 1 liter water en breng deze oplossing aan op de schimmel. Laat een nacht drogen met het raam open.
  • Anti-schimmel middel: Ga te rade bij specialisten. Zorg dat je de slaapkamer goed laat verluchten als je het middel gebruikt.