Vochtige slaapkamer: gevaren en mogelijke oplossingen
Niets zo vervelend als een vochtige slaapkamer. Muurbekleding die loskomt, schimmelvorming en een duffe lucht zijn stuk voor stuk alarmerende signalen die wijzen op een vochtprobleem. Vochtproblemen zijn niet alleen onaangenaam, maar ook ongezond. Door de oorzaak efficiënt op te sporen, kan je daar gelukkig een adequate vochtbestrijding op uitvoeren.
Gevaar van een vochtige slaapkamer
Een vochtige slaapkamer is echt ongezond. Vocht in de slaapkamer is slecht voor je gezondheid. Door het teveel aan vocht kan je last krijgen van je ademhaling. In combinatie met een slechte verluchting en ventilatie leidt dit tot vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies.
Vervelende luchtjes blijven opgesloten en kunnen niet weg. Bovendien is een vochtige omgeving de ideale plaats voor schimmelvorming en een bron van ziekten.
Wil je van je slaapkamer weer die gezellige plaats maken waar je ’s avonds heerlijk kan wegdromen? Ga dan op zoek naar de oorzaak van je vochtige slaapkamer en breng ze terug in topvorm!
Oorzaken en oplossingen van een vochtige slaapkamer
Slechte ventilatie in de slaapkamer
Condensatievocht is vaak de oorzaak van vochtproblemen in huis. De vochtigheidsgraad in een woning moet tussen 40 % en 60 % liggen. De ideale vochtigheidsgraad schommelt rond 45 %. Alles wat lager is, kan je ogen, neus en keel irriteren. Terwijl waardes boven de 60 % mogelijk de groei van schadelijke bacteriën, huisstofmijten en schimmels kunnen veroorzaken.
Helaas wordt die norm vaak overschreden. Boosdoeners zijn de wasmachine, de droogkast, het koffiezetapparaat en andere huishoudelijke toestellen. Maar ook de lucht die we uitademen en het vocht dat we verliezen door te zweten, maakt de lucht een stuk vochtiger. Zeker ’s nachts in bed produceer je heel wat vocht.
Het aantal personen die een slaapkamer delen, kan ook invloed hebben op de hoeveelheid vocht in de lucht. Eén persoon die ademt produceert binnen een uur ongeveer een kwart kopje water.
👉 Tip voor plantenliefhebbers: Plaats huisplanten tijdelijk buiten of plaats ze in één ruimte. Planten geven vochtdamp af aan de lucht. Vooral wanneer je veel planten hebt, kan hun invloed op de luchtvochtigheid in huis aanzienlijk zijn. Zorg er ook voor dat je ze niet te veel water geeft.
Andere tips: geen was laten drogen in je slaapkamer. Schilder je slaapkamer met vochtwerende verf om je gezonheid te verbeteren. Zorg voor een ideale slaapkamertemperatuur van minstens 15 °C zeker, in de winter. Ook door je raam vaker open te zetten, zorg je ervoor dat je slaapkamer op een natuurlijke manier voldoende verlucht wordt.
Als je niet beschikt over een goede ventilatie, vindt het vocht geen weg naar buiten. Het vocht hecht zich dan vast aan de muren en de ramen van je slaapkamer, met lelijke vochtplekken tot gevolg.
Verse lucht is ontzettend belangrijk, zeker in een slaapkamer. Laat je slaapkamer daarom voldoende doorluchten, zodat er steeds genoeg zuurstof aanwezig is en vochtige lucht naar buiten kan.
Daarnaast kan je ook opteren voor een ventilatierooster, een mechanisch ventilatiesysteem of een luchtontvochtiger. Dankzij deze apparaten wordt het teveel aan vocht effectief uit je slaapkamer verwijderd.
Doorslaand vocht in je slaapkamer
Bij oudere woningen kunnen de buitenmuren verzwakt zijn, waardoor neerslag van buiten zich een weg naar binnen baant. Je kan doorslaand vocht herkennen aan de buitenmuren van je slaapkamer, wanneer er verkleuringen en vochtplekken aanwezig zijn. De verkleuringen of vochtplekken vormen zich vaak rond gaten en scheuren aan de gevel.
Als er op die manier water in je kamer binnen drupt, heb je te maken met doorslaand vocht en dus een vochtige slaapkamer. Soms is een slechte spouwmuurisolatie de schuldige.
Er zijn verschillende oplossingen voor doorslaand vocht. Zoals je gevel impregneren en je binnenmuur of buitenmuur isoleren.
- Het impregneren van je slaapkamermuren is de gevel van je slaapkamer waterdicht maken. Dit beschermt tegen vuil en water aan de hand van een waterafstotende gel. De muren van je slaapkamer moet wel in orde zijn voordat je van start kan gaan. Dus alle losse voegen moeten gerepareerd zijn en de slaapkamermuren moeten proper zijn. Anders blijft het vochtprobleem terugkeren. Het impregneren van je muren is wel een klus dat je om de zoveel jaren moet herhalen.
- De binnenmuur van je slaapkamer isoleren biedt veel voordelen. Je kan dit doen wanneer je maar wil en je bent niet afhankelijk van het weer. Als je de binnenmuur van je slaapkamer wil isoleren moet je wel je muur impregneren. Want anders kan de schade aan de buitenkant van je woning verergeren en dat kan leiden tot onherstelbare schade.
- Door de buitenmuur van je slaapkamer te isoleren zal het doorslaand vochtprobleem opgelost geraken. Dit zonder dat je eerst gaten en scheuren moet herstellen. Het is wel de meest prijzige oplossing. Het beschermt je slaapkamer tegen alle weersomstandigheden en heeft ook een positieve impact op je energiefactuur. Die kan tot wel 25 % verminderen. Je moet wel een nieuwe gevel plaatsen als je je buitenmuur isoleert. Dat kan de buitenkant van je woning een compleet nieuwe look geven.
Om vochtproblemen en koudebruggen te voorkomen is het aangeraden om een expert in te schakelen. Er bestaan verschillende oplossingen. Soms moeten de muren volledig opnieuw worden afgewerkt.
Binnenmuur isolatie zal ervoor zorgen dat de betreffende ruimte binnen in je woning kleiner wordt.
Om te zien wat het beste past voor jou en je slaapkamer kan je best een vocht xpert inschakelen. Zij kunnen je het beste advies geven op basis van kennis en ervaring over vochtige slaapkamers.
We kunnen je gratis in contact brengen met verschillende vochtbestrijders in jouw regio. Zij doen een gratis vochtanalyse van je woning en maken vrijblijvend een een gratis offerte voor je op.
Vochtige slaapkamer door opstijgend vocht
Als je slaapkamer zich op de begane grond bevindt, kunnen de vochtproblemen veroorzaakt worden door opstijgend vocht. Water in de kelder, een felle en lange regenbui of een waterkering die niet goed functioneert, zijn mogelijke oorzaken. Het teveel aan water trekt in de muren en kruipt dan langzaam omhoog.
Je kan opstijgend vocht herkennen doordat er zichtbare schade zich onderaan de muur tot op een hoogte van 1 meter bevindt. Je herkent vochtplekken op de binnenmuren. Muren die naar het noorden of oosten georiënteerd zijn, lopen minder risico voor opstijgend vocht.
Om vochtproblemen in je slaapkamer aan te pakken, kan je de muren laten injecteren, de muur onderkappen of een nieuwe waterkering laten plaatsen.
Merk je vochtschade? Vraag en ontvang tot 5 gratis offertes
Lek in de waterleiding
Ligt de oorzaak van je vochtige slaapkamer niet aan opstijgend of doorslaand vocht en ook niet aan een slechte ventilatie? Misschien zit er een lek in je waterleiding. Zo’n lek is meestal niet groot en merk je vaak pas op na enkele maanden.
De oplossing ligt voor de hand: laat het lek zo snel mogelijk dichten. Omdat het niet makkelijk is het lek zelf op te sporen, roep je best de hulp in van een echte vakman. Een vakman voert een lekdetectie uit met de juiste apparatuur om het lek op te sporen. Als het om een groot lek gaat, moeten er misschien breekwerken worden uitgevoerd.
Schimmels uitroeien in de slaapkamer
Wordt je slaapkamer geteisterd door schimmels? Dan heb je heel waarschijnlijk een vochtprobleem. Alleen de schimmel onder handen nemen, is niet voldoende. Het is ook belangrijk dat je de oorzaak van het vochtprobleem wegneemt.
Van zodra je de oorzaak van het probleem van je vochtige slaapkamer hebt aangepakt, kan je de schimmel verwijderen. Naargelang de hardnekkigheid van de schimmel gebruik je soda, javel of een anti-schimmel product.
- Soda: los 6 gram soda op in 1 liter water en wrijf hiermee de schimmel in. Maak gebruik van een stevige schuurborstel.
- Javel: los 25 milliliter javel op in 1 liter water en breng deze oplossing aan op de schimmel. Laat een nacht drogen met het raam open.
- Anti-schimmel product: vraag advies aan specialisten. Zorg dat je de slaapkamer goed laat verluchten wanneer je het middel gebruikt.