Vochtige badkamer: oorzaken, oplossingen en richtprijzen

Vochtproblemen ontstaan vaak in ruimtes die uit zichzelf al redelijk vochtig zijn. Dit is dus bijvoorbeeld de badkamer. Vocht in je badkamer is niet goed. Het kan resulteren in het ontstaan van schimmels en deze zijn moeilijk weg te krijgen als ze er eenmaal zijn. Als je merkt dat er vochtproblemen aan het ontstaan zijn in je badkamer is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

In de badkamer wordt veel gebruik gemaakt van heet water: in de douche of in bad. Hierdoor is een badkamer erg vatbaar voor problemen met betrekking tot vocht. In deze blog zal je te weten komen wat de oorzaak is van vochtige badkamers en welke vochtbestrijding toepasbaar is op dit vochtprobleem.

Kostprijs vocht in een badkamer verwijderen

Vochtbehandeling Richtprijs
Badkamerventilator +- €35 à €75
Ventilatierooster +- €15 à €35
Ventilatiesysteem B of C +- €1.500
Ventilatiesysteem C +- €3.500 en €6.500

Als je schimmel of vochtige muren hebt in je badkamer, is het belangrijk om deze eerst droog te krijgen. Mocht dit niet lukken, dan zal je alle vochtige materialen moeten verwijderen.

Vaak is het voldoende om een standaard badkamerventilator neer te zetten als het gaat om weinig condensatievocht. De prijs van een badkamerventilator kan variëren tussen de 35 en 75 euro.

Een ventilatierooster kost vaan tussen de 15 en 35 euro. Deze kunnen zeer makkelijk geplaatst worden in je badkamer. Je hoeft dus geen rekening te houden met een meerprijs.

Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een mechanische ventilatie. Een mechanische ventilatie zorgt ervoor dat je badkamer continu verlucht wordt. Er zijn verschillende typen ventilatiesystemen.

Een ventilatiesysteem van type B of type C kost rond 1.500 euro. Een ventilatiesysteem type D kan zowel een mechanische luchtaanvoer- als afvoer realiseren. Deze kosten al gauw tussen de 3.500 en 6.500 euro. Bij deze kosten zijn installatiekosten nog niet meegerekend.

Het is natuurlijk nooit leuk om veel geld uit te geven aan een goede ventilatie om te zorgen dat je badkamer vochtvrij wordt. Dit is echter erg belangrijk. Door vocht kunnen namelijk schimmels ontstaan die een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid van de mens.

Door één keer goed te investeren in een goede oplossing, zal je merken dat deze voor een lange tijd zal blijven werken. Hierdoor kun je lang blijven genieten van een gezonde en mooie badkamer.

Wat is de oorzaak van een vochtige badkamer?

Wat is de oorzaak van een vochtige badkamer?

Vochtproblemen in een badkamer kunnen op verscheidene manieren ontstaan. Zo is een ruimte die slecht gelucht wordt sneller vatbaar voor vochtproblemen. De waterdamp kan dan niet weg uit de badkamer. Dit zal ervoor zorgen dat de waterdamp gaat condenseren op muren of op het plafond.

Na een tijdje kunnen er schimmels en vochtplekken ontstaan. Je kan dit makkelijk voorkomen door de ramen open te zetten na het douchen of het in bad gaan.

Als je geen ramen in je badkamer hebt, kunt je gebruik maken van een ventilatiesysteem. Een andere oorzaak van een vochtige badkamer is onvoldoende verwarming. Een goede verwarming is van belang omdat deze ervoor zorgt dat het water kan verdampen.

Als je niet beschikt over een goede verwarming kan het vocht de badkamer niet verlaten, wat ervoor zorgt dat vochtproblemen kunnen ontstaan.

Tot slot kunnen er vochtproblemen ontstaan in je badkamer als de badkamer beschikt over vochtabsorberende materialen. Het wordt aangeraden om gebruik te maken van kunststof of keramische tegels in je badkamer. Deze nemen geen vocht op en zullen ook geen vervelende geur in de badkamer verspreiden.

👉 Vraag je gratis vochtdiagnose aan! Wij brengen jou in contact met de beste vochtbestrijders in de buurt die zo snel mogelijk bij jou langskomen om de oorzaak van je vochtige badkamer op te sporen.

Naar stap 2

Hoe vocht in een badkamer verwijderen?

Als je eenmaal de oorzaak van het probleem met vocht in je badkamer hebt achterhaald, kun je gaan zoeken naar een passende oplossing. Er zijn meerdere oorzaken voor vochtige badkamers, dus er zijn ook meerdere oplossingen.

Hoe vocht in een badkamer verwijderen?

Vochtige badkamer voorkomen met natuurlijke ventilatie

Een vochtige badkamer kan voorkomen worden door gebruik te maken van natuurlijke ventilatie. Het wordt aangeraden om na het douchen of het in bad gaan alle ramen een paar uur open te zetten.

Bij het gewone dagelijkse gebruik van je badkamer kun je het beste de ramen altijd op een kiertje open laten staan.

Badkamer verluchten met luchtontvochtiger

De luchtontvochtiger is ideaal om vochtproblemen in je badkamer te voorkomen of op te lossen. Een luchtontvochtiger neemt het vocht uit de lucht op en slaat dit op als water.

👉 De luchtontvochtigers zijn perfect voor kleine ruimtes, zoals de badkamer. Het zijn kleine apparaten die makkelijk neergezet kunnen worden en de badkamer elke dag ontvochtigen.

Ventilatiesysteem plaatsen

Wanneer je geen ramen hebt, kan je natuurlijk gebruik maken van een automatisch ventilatiesysteem. Dit is eigenlijk beter, want het wordt nogal vaak vergeten om de ramen in de badkamer open te zetten.

Een automatisch ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de badkamer constant en efficiënt verlucht wordt. Ventilatiesystemen kunnen tussen de 1.500 en 6.500 euro kosten.