Vochtige badkamer: oorzaken, oplossingen en richtprijzen

Vochtproblemen ontstaan vaak in ruimtes die uit zichzelf al relatief vochtig zijn. Dat is bijvoorbeeld de badkamer. Een vochtige badkamer is niet goed. Het kan resulteren in schimmelvorming en die zijn moeilijk weg te krijgen als ze er eenmaal zijn. Als je merkt dat er vochtproblemen in de badkamer ontstaan, is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen.

In de badkamer wordt veel gebruik gemaakt van heet water: in de douche of in bad. Daardoor is een badkamer erg vatbaar voor problemen met vocht. In dit artikel kom je te weten komen wat de oorzaak is van vocht en schimmel in de badkamer. Plus welk type vochtbestrijding toepasbaar is voor dit probleem.

Kostprijs vocht in de badkamer verwijderen

Er bestaan meerdere manieren om vocht in de badkamer aan te pakken. Op basis van onderstaande tabel krijg je al een idee van de richtprijzen per type vochtbehandeling.

Vochtbehandeling Richtprijs
Badkamerventilator ca. € 35 – 75
Ventilatierooster ca. € 15 – 35
Ventilatiesysteem B of C ca. € 1.500
Ventilatiesysteem C ca. € 3.500 – 6.500

Vraag en ontvang prijzen op maat

Als je schimmel of vochtige muren hebt in je badkamer, is het belangrijk om ze eerst droog te krijgen. Mocht dit niet lukken, dan zal je alle vochtige materialen moeten verwijderen.

Vaak is het voldoende om een standaard badkamerventilator neer te zetten als het gaat om weinig condensatievocht. De prijs van een badkamerventilator varieert tussen de 35 en 75 euro.

Een ventilatierooster kost tussen de 15 en 35 euro. Deze kunnen zeer makkelijk geplaatst worden in je badkamer. Je hoeft dus geen rekening te houden met een meerprijs.

Een andere optie is om te kiezen voor een mechanische ventilatie. Een mechanische ventilatie zorgt dat je badkamer continue geventileerd wordt. Er bestaan verschillende types ventilatiesystemen.

Een ventilatiesysteem type B of type C kost ongeveer 1.500 euro. Een ventilatiesysteem type D kan zowel een mechanische luchtaanvoer- als afvoer realiseren. Deze kosten al gauw tussen de 3.500 en 6.500 euro. Bij die kostprijs zijn de installatiekosten nog niet meegerekend.

Het is natuurlijk nooit leuk om veel geld uit te geven aan een goede ventilatie en zo je badkamer vochtvrij te maken. Toch is het een investering die loont! Door vocht kan namelijk schimmel in de badkamer ontstaan. Wat op zijn beurt voor gezondheidsproblemen kan zorgen.

Door één keer te investeren in een goede oplossing profiteer je langdurig van een gezonde en mooie badkamer.

vochtige badkamer

Wat is de oorzaak van een vochtige badkamer?

Vochtproblemen in een badkamer kunnen op verscheidene manieren ontstaan. Zo is een ruimte die slecht gelucht wordt sneller vatbaar voor vochtproblemen. De waterdamp kan dan niet weg uit de badkamer. Dit zal ervoor zorgen dat de waterdamp gaat condenseren op muren of op het plafond.

Na een tijdje kunnen er schimmels en vochtplekken ontstaan. Je kan dit makkelijk voorkomen door de ramen open te zetten na het douchen of het nemen van een bad.

Als je geen ramen in je badkamer hebt, kan je gebruik maken van een ventilatiesysteem. Een andere oorzaak van vocht in de badkamer is onvoldoende verwarming. Een goede verwarming is van belang omdat die ervoor zorgt dat het water kan verdampen.

Als je niet beschikt over een goede verwarming kan het vocht de badkamer niet verlaten, waardoor vochtproblemen kunnen ontstaan.

Tot slot kunnen er vochtproblemen ontstaan in je badkamer als de badkamer beschikt over vochtabsorberende materialen. Het wordt aangeraden om gebruik te maken van kunststof of keramische tegels in je badkamer. Die nemen geen vocht op en zullen ook geen vervelende geur in de badkamer verspreiden.

👉 Vraag je gratis vochtdiagnose aan! We brengen je in contact met de beste vochtbestrijders in je buurt die zo snel mogelijk bij jou langskomen om de oorzaak van vocht en schimmel in je badkamer op te sporen.

Meer weten? Vraag advies en prijzen aan expert

Hoe vocht in de badkamer verwijderen?

Als je eenmaal de oorzaak van het probleem van je vochtige badkamer hebt achterhaald, kan je beginnen zoeken naar een passende oplossing. Er zijn meerdere oorzaken voor vochtige badkamers en dus ook meerdere oplossingen.

schimmel in de badkamer

Vochtige badkamer voorkomen met natuurlijke ventilatie

Een vochtige badkamer kan voorkomen worden door gebruik te maken van natuurlijke ventilatie. Het wordt aangeraden om na het douchen of het nemen van een bad alle ramen een paar uur open te zetten.

Bij gewoon dagelijks gebruik van je badkamer kan best de ramen altijd op een kiertje open laten staan.

Badkamer verluchten met luchtontvochtiger

Een luchtontvochtiger is ideaal om vochtproblemen in je badkamer te voorkomen en op te lossen. Een luchtontvochtiger neemt het vocht uit de lucht op en slaat dit op als water.

👉 Luchtontvochtigers zijn perfect voor kleine ruimtes, zoals de badkamer. Het zijn kleine apparaten die makkelijk neergezet kunnen worden en de badkamer elke dag ontvochtigen.

Ventilatiesysteem plaatsen

Wanneer je geen ramen hebt, kan je natuurlijk gebruik maken van een automatisch ventilatiesysteem. Dit is een goede oplossing. Want het wordt nogal vaak vergeten om de ramen in de badkamer open te zetten.

Een automatisch ventilatiesysteem zorgt dat de badkamer constant en efficiënt geventileerd wordt. Ventilatiesystemen kunnen tussen de 1.500 en 6.500 euro kosten.

Extra advies nodig? Stel je vragen aan vochtexperts via onderstaand formulier en ontvang prijzen op maat van jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.