Vocht en gezondheid: welke schade richt het aan?

Vocht en gezondheid: welke schade richt het aan?Vochtproblemen kunnen niet alleen de structuur van uw huis schade toebrengen, ook uw gezondheid kan er ernstig onder lijden. Een specialist in vochtbestrijding helpt uw huis weer een knusse, gezonde plek te maken.

Eén huis op vijf in Vlaanderen kampt met vochtproblemen. Condensatievorming, vochtplekken, muffe geuren, schimmels, huiszwammen tot zelfs ongedierte als pissebedden en zilvervisjes kunnen opduiken. Die vochtproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid.

Toch zijn de gevolgen van vochtproblemen in huis niet meteen merkbaar. De relatieve vochtigheid in huis kan langzaam stijgen, tot de lucht verzadigd is. Het vocht zet zich vervolgens af, bijvoorbeeld als condens op vensters, maar ook als opstijgende vochtplekken en schimmels op muren.

Van dan af begint uw gezondheid onder het vocht te lijden. De lichamelijke klachten door de vochtproblemen kunnen zich op allerlei manieren manifesteren.

Ademhalingsproblemen en astma

Gevolgen vocht en gezondheid
In vochtige en warme omgevingen gedijdt de huisstofmijt het best. Hoe meer huisstofmijt in huis, hoe groter de kans dat u ontstekingen op de luchtwegen en astma ontwikkelt. Symptomen zijn: kortademigheid, een piepende ademhaling, een benauwd gevoel en overvloedig hoesten.

Allergieën

Huisstofmijt kan ook allergieën veroorzaken. Zo kunt u allergisch zijn voor de uitwerpselen van de huisstofmijt, maar ook voor sporen van schimmels en huiszwammen. Daardoor krijgt u last van neusverkoudheden, constante niesbuien, of zelfs astma-achtige symptomen.

Ook ander ongedierte dat opduikt bij vochtproblemen, kan de bron zijn van allergische reacties. Zilvervisjes bijvoorbeeld, die zich nestelen op vochtige plekken als de hoeken van keuken- of badkamerkasten, kunnen astma-achtige allergieën veroorzaken, met kortademigheid en benauwdheid als voornaamste symptomen.

Chronische rhinitis

Gewone rhinitis of hooikoorts is uiteraard tijdelijk. Maar bij vochtproblemen in huis kan een chronische variant de kop opsteken, zelfs als u nog nooit hooikoorts hebt gehad. Hoestbuien, een verstopte neus, snotteren, vermoeidheid, hoofdpijn: dat alles behoort tot de mogelijkheden bij rhinitis door vochtproblemen. Ook tranende ogen zijn mogelijk.

Infecties

Alle gezondheidsklachten die vochtproblemen in huis met zich meebrengen, vormen samen een aanslag op uw immuunsysteem. Als uw weerstand is aangetast, bent u kwetsbaarder voor infecties.

Huidirritaties en wondjes op het lichaam

Gevolgen vocht en gezondheid
Bij vochtproblemen ontstaat vaak zwarte huisschimmel, die verschillende lichamelijke klachten kan veroorzaken. De schimmel plant zich voort via sporen die door de lucht zweven en zich op allerlei voorwerpen in uw huis vastzetten. Komen die sporen in contact met de huid, dan leidt dat tot huidirritaties of wondjes. De sporen inademen veroorzaakt ontstekingen in de longblaasjes, ze inslikken – doordat ze op voedsel zijn gevallen – zelfs maag- en darmklachten.

Eczeem

Huisstofmijt kan naast astma en allergische reacties ook eczeem en jeuk veroorzaken.

Reuma

Tot slot steken gewrichtspijnen en reuma sneller de kop op bij vochtproblemen in huis.

Oplossingen tegen vochtproblemen?

Door elke dag goed te verluchten, kunt u de luchtvochtigheid in huis verlagen. Toch is dat vaak maar een pleister op een houten been. De beste manier om structurele vochtproblemen aan te pakken, is door een expert in vochtbestrijding te contacteren.