Vocht in huis en gezondheid: gevolgen en tips

Vocht en gezondheid: welke schade richt het aan?Vocht in huis tast naast de structuur van je woning ook je gezondheid ernstig aan. Een specialist in vochtbestrijding helpt je om van je huis weer een knusse, gezonde plek te maken.

Eén huis op vijf in Vlaanderen kampt met vochtproblemen. Condensatie, vochtplekken, muffe geuren, schimmels, huiszwammen tot zelfs ongedierte, zoals pissebedden en zilvervisjes kunnen opduiken. Al die vochtproblemen kunnen zoals gezegd ernstige gevolgen hebben op je gezondheid.

Laat je vochtprobleem zo snel mogelijk behandelen!

Vergelijk hier GRATIS offertes

Toch zijn de gevolgen van vochtproblemen in huis niet meteen merkbaar. De relatieve vochtigheid in huis kan langzaam stijgen, tot de lucht verzadigd is. Het vocht zet zich vervolgens af, bijvoorbeeld als condens op de ramen, maar ook als opstijgend vocht en schimmels op muren.

Van dan af begint uw gezondheid onder het vocht te lijden. De lichamelijke klachten door de vochtproblemen kunnen zich op allerlei manieren manifesteren.

Vocht in huis en gezondheid: gevolgen

Vocht en gezondheid: het belang van een optimale luchtvochtigheid

Ademhalingsproblemen en astma

In vochtige en warme omgevingen gedijdt de huisstofmijt het best. Hoe meer huisstofmijt in huis, hoe groter de kans dat u ontstekingen op de luchtwegen en astma ontwikkelt. Symptomen zijn: kortademigheid, een piepende ademhaling, een benauwd gevoel en overvloedig hoesten.

Allergieën

Huisstofmijt kan ook allergieën veroorzaken. Zo kunt u allergisch zijn voor de uitwerpselen van de huisstofmijt, maar ook voor sporen van schimmels en huiszwammen. Daardoor krijgt u last van neusverkoudheden, constante niesbuien, of zelfs astma-achtige symptomen.

Vocht in huis trekt ongedierte aan

Ook ander ongedierte dat opduikt bij vochtproblemen, kan de bron zijn van allergische reacties. Zilvervisjes bijvoorbeeld, die zich nestelen op vochtige plekken als de hoeken van keuken- of badkamerkasten, kunnen astma-achtige allergieën veroorzaken, met kortademigheid en benauwdheid als voornaamste symptomen.

Chronische rhinitis

Gewone rhinitis of hooikoorts is uiteraard tijdelijk. Maar bij vochtproblemen in huis kan een chronische variant de kop opsteken, zelfs als u nog nooit hooikoorts hebt gehad. Hoestbuien, een verstopte neus, snotteren, vermoeidheid, hoofdpijn: dat alles behoort tot de mogelijkheden bij rhinitis door vochtproblemen. Ook tranende ogen zijn mogelijk.

Infecties

Alle gezondheidsklachten die vochtproblemen in huis met zich meebrengen, vormen samen een aanslag op uw immuunsysteem. Als uw weerstand is aangetast, bent u kwetsbaarder voor infecties.

huidirritaties door vocht

Huidirritaties en wondjes op het lichaam

Bij vochtproblemen ontstaat vaak zwarte huisschimmel, die verschillende lichamelijke klachten kan veroorzaken. De schimmel plant zich voort via sporen die door de lucht zweven en zich op allerlei voorwerpen in uw huis vastzetten.

Komen die sporen in contact met de huid, dan leidt dat tot huidirritaties of wondjes. De sporen inademen veroorzaakt ontstekingen in de longblaasjes, ze inslikken – doordat ze op voedsel zijn gevallen – zelfs maag- en darmklachten.

Eczeem

Huisstofmijt kan naast astma en allergische reacties ook eczeem en jeuk veroorzaken.

Reuma

Tot slot steken gewrichtspijnen en reuma sneller de kop op bij vochtproblemen in huis.

Vocht in huis en gezondheid: vraag professioneel advies

Door elke dag goed te verluchten, kunt u de luchtvochtigheid in huis verlagen. Toch is dat vaak maar een pleister op een houten been. De beste manier om structurele vochtproblemen aan te pakken, is door een expert in vochtbestrijding te contacteren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.