Bestaande kelder waterdicht maken: hoe begin je eraan?

Bestaande kelder waterdicht maken

Een woning moet bestand zijn tegen water en wind, dat weten we al langer dan vandaag. Dat lazen we al in één van onze sprookjesboeken toen de grote boze wolf het bakstenen huis maar niet kon omver blazen. Sommige plekken in huis zijn jammer genoeg niet altijd bestand tegen dergelijke invloeden. De kelderruimte vormt vaak een groot probleem wat vochtdoorlating betreft.

Blijkt de kelder na aankoop van een nieuwe woning niet helemaal waterdicht te zijn? Of zijn er door de jaren heen vochtproblemen in de bestaande kelder ontstaan? Dan is het geen slecht idee om die vochtigheid zo snel mogelijk aan te pakken. Dat is niet alleen beter voor jezelf maar ook voor de woning. Enerzijds geef je persoonlijke gezondheidsrisico’s geen kans, anderzijds zal je huis beter geïsoleerd zijn waardoor de waarde van je woning serieus kan toenemen. Bovendien kan je een extra leefruimte altijd gebruiken!

Mogelijke methodes om een kelder waterdicht te maken

Bestaande kelder waterdicht maken

Je kan een kelder op een aantal manieren volledig waterdicht maken, zonder intensief braakwerk te moeten uitvoeren.

  • Bekuiping: De eerste mogelijkheid is om een bekuiping uit te voeren. De term spreekt eigenlijk voor zich. Bekuipen wil zeggen dat je van de kelder een waterdichte ruimte maakt, zoals een badkuip ook geen water doorlaat behalve langs de stop die daarvoor voorzien is. Om dat mogelijk te maken, gebruiken vakmannen een waterdichte pasta om de muren en vloer mee af te dichten. Je kan het het best met gesofisticeerd en uitvoerig voegwerk vergelijken.
  • Drainage: Daarnaast kan je ook kiezen voor drainage. Wie goed is in Frans, heeft nu al beet wat dat inhoudt. Bij drainage wordt het stilstaand water uit de kelder voortdurend weggepompt. Deze methode is het minst effectief om de kelder volledig vochtvrij te maken. De muren en vloer zullen alleszins nog last hebben van vochtigheid. Het voordeel is wel dat je niet meer met regenlaarzen door de kelderruimte hoeft te waden.
  • Muren injecteren: Tot slot kan je keldermuren ook laten injecteren. Dat wil zeggen dat er een vochtwerend product in vooraf uitgeboorde gaten (op zwakke plekken) worden gespoten. Het product werkt als tegengif voor opstijgend vocht. En laat kelders daar nu net vaak last van hebben. Opgelet: wanneer je kiest voor injecteren, moeten de muren in kwestie eerst wel al volledig uitgedroogd zijn. Dit is niet altijd mogelijk. Kijk dus goed na welke methode het meest ideaal om jouw bestaande kelder waterdicht te maken.

Benieuwd naar het prijskaartje? Hier een handig overzicht. Voor een meer exacte prijsbepaling vraag je best een offerte aan. Dat kan eenvoudig en snel via de service die wij aanbieden. Gratis en voor niets!

Wij zoeken de beste vochtbestrijder uit je regio

Hoe vocht in de kelderruimte vermijden en waterdicht houden?

Ventilatie is key ! We begrijpen dat het niet altijd evident is om ventilatie in een kelderruimte te voorzien. Toch is het broodnodig om vochtproblemen te vermijden. Met behulp van mechanische of (voldoende) natuurlijke ventilatie zal de vochtige lucht niet meer condenseren op de onverwarmde muren van de kelderruimte en kan het vocht zich een weg naar buiten banen. Zo eenvoudig is het!