Kelderdichting: de oplossing voor een vochtige kelder

Een kelderdichting is de meest efficiënte manier om vochtproblemen in de kelder aan te pakken. De werken nemen een paar dagen in beslag, maar ze zorgen voor een droge kelder die nooit meer onderloopt. In dit artikel gaan we dieper in op kelderdichting methodes en de prijs en geven we nog enkele tips.

Wat is de prijs van kelderdichting?

Zoals je al zeker hebt opgemerkt hebben zijn er uiteenlopende vochtbehandelingen mogelijk om een vochtige kelder te bestrijden. Hieronder vind je een overzicht van de richtprijzen voor elke vochtbehandeling.

Vochtbehandeling Richtprijs
Muren injecteren Vanaf € 100 per lopende meter
Kelderbekuiping Vanaf € 4.000
Kelderdrainage Vanaf € 3.000

Premie kelderdichting

Het loont alvast om voor de behandeling van de vochtproblemen in je kelder te kijken naar premies. Op die manier kan je de kosten enigszins drukken. Voor kelderdichting kan je onder meer rekenen op:

  • de Vlaamse renovatiepremie: afhankelijk van je inkomen krijg je 20 tot 30 % van het totaalbedrag terugbetaald.
  • de Vlaamse verbeteringspremie: je krijgt een premie van € 750 als je woning minimum 25 jaar oud is en je factuur minstens € 1.500 bedraagt.
  • Gemeentelijke premies en subsidies

Meer weten? Vraag gerust bijkomend advies aan een vochtbestrijder.

Wat is kelderdichting en hoe werkt het?

Kelderdichting is het waterdicht maken van de kelder door middel van vochtbestrijding. Vooral in regio’s met een hoog grondwaterniveau moet de kelder van een huis waterdicht zijn. Zo niet, dan krijgt de woning vroeg of laat te kampen met vochtproblemen in de kelder.

Om de kelder te dichten bestaan er 3 vochtbehandelingen. Deze methodes hebben elk hun voor- en nadelen. Welke vochtbestrijding methode aangewezen is voor jouw woning, hangt af van het type kelder, de ondergrond en het beschikbare budget.

Het belang van kelderdichting

Kelderbekuiping

Een traditionele kelderdichting is een kelderbekuiping. Vooral bij opstijgend vocht in de keldermuren en -vloer kiest men voor deze techniek. De kelder wordt met een waterdichte cementering behandeld. Dit houdt het grondwater buiten en droogt de kelder uit.

Een kelderbekuiping wordt uitgevoerd in 4 stappen:

  1. Afkappen van muren: eerst worden in de kelder alle muren afgekapt en gereinigd tot de zuivere baksteen. Holtes, scheuren en slechte voegen worden dan opgevuld of hervoegd.
  2. Dichten van bestaande lekken:  vervolgens worden alle bestaande lekken gedicht met snelcement en een hamer. Dit is een zeer nauwkeurige opdracht aangezien de hele kelderdichting staat of valt bij de kwaliteit van deze opdracht
  3. Dichten van de muren: daarna kan het echte dichten van de muren beginnen. De dichting bestaat gewoonlijk uit twee lagen die 24 uur na de snelcement mogen aangebracht worden. Dit is essentieel! Producten spelen een zeer belangrijke rol. De keuze van welke mortel er gebruikt wordt is zeer belangrijk voor de kwaliteit van de kelderdichting. Kies zeker voor een waterdichtingsmortel
  4. Plaatsen van een hiel: tenslotte moet de kimnaad nog worden aangepakt. Deze naad vormt de hoek tussen de muur en de vloer. Vocht vindt vaak een weg doorheen deze naad en daarom wordt deze naad extra beveiligd met een “hiel”.

Muren injecteren

Kampt de kelder enkel met opstijgend vocht in de keldermuren? Dan kan de vochtspecialist voorstellen om de keldermuren te injecteren. Door een vochtwerende vloeistof in de muren te spuiten worden de keldermuren waterafstotend.

Hoe verloopt de injectie van keldermuren? Bij deze vochtbehandeling worden verschillende gaten in de vochtige keldermuur geboord, net boven het grondniveau. De afstand tussen elk boorgat is ongeveer 10 cm.

In deze gaten wordt vervolgens een vochtwerende gel gespoten die zal uitzetten en voorkomen dat het vocht zich niet verder kan verspreiden in de muur. Let erop dat het makkelijk een jaar kan duren vooraleer de muur volledig droog is en je dus ook aan de afwerkingslaag kan beginnen.

Kelderdrainage

Kelderdrainage wordt vooral toegepast wanneer het grondvocht teveel aanwezig en deze een te grote druk uitoefent op je keldermuren. Een klassieke kelderdichting zal dan jammer genoeg niet voldoende zijn.

Het draineren van je kelder kan op verschillende manieren. Gewoonlijk is dit echter een éénvoudige ingreep die nog relatief goedkoop is.

Wat zijn de voordelen van kelderdichting?

Wat zijn de voordelen van kelderdichting?

Kijk niet te snel naar de prijs. Kelderdichting moet vooral goed gedaan worden zodat jouw woning weer vochtvrij is.

Vochtige kelders leiden tot schimmelvorming en ongezonde lucht. Door kelderdichting toe te passen ben je verzekerd van een 100% waterdichte kelder en geniet je van een extra leefruimte in je woning.
Kelderdichting kan, afhankelijk van de gekozen behandeling, gepaard gaan met een aanzienlijk kostenplaatje. Gelukkig reikt de overheid een aantal aantrekkelijke premies uit voor wie zijn kelder laat dichten.

Wanneer kies je voor kelderdichting?

Je kelder dichten is enkel mogelijk wanneer de keldervloer 100% waterdicht is. Indien dit niet het geval is, moet er een nieuwe vloerplaat gegoten worden wat het kostenplaatje toch wel redelijk de hoogte induwt.

Daarnaast moet de kelder stabiel zijn, anders loopt de dichting het risico van te barsten of te scheuren.

Kelderdichting kan bovendien geen oplossing bieden bij condensvocht. In dit geval zal de vochtexpert jou een ander oplossing voor je vochtprobleem moeten vinden.

Kelderdichting: laat het werk over aan een professionele vochtexpert

Prijzen voor een kelderdichting lopen sterk uiteen. Alles hangt af van de oppervlakte van de kelder en de schade die is aangericht. Zelf jouw kelder dichten is een mogelijkheid maar enkel aan te raden indien je kennis van zaken hebt.

Kelderdichting doe-het-zelf

Wil je graag zelf aan de slag? In dat geval kan je bijvoorbeeld werken met epoxy. Met dit product breng je heel eenvoudig een beschermingslaag of coating aan op je keldermuren. Ook vochtwerende verf is een optie voor elke doe-het-zelver om de kelder te dichten.

Een meer effectieve en definitieve oplossing is een klus voor een vochtspecialist. Voor een exacte prijs voor kelderdichting kan je gratis en vrijblijvend een aanvraag indienen via onderstaand offerteformulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.