Kelder ventileren: welke systemen bestaan er?

Kelders zijn gewoonlijk erg vochtige plekken. Een goed ventilatiesysteem is daarom erg belangrijk. Het houdt de lucht proper en vermijdt vervelende bijwerkingen van vocht, zoals schimmel. Maar welke opties heb je voor een ventilatie unit in kelder? Hieronder lees je over natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie en de verschillende systemen!

Wat is de kostprijs van mechanische ventilatie

Voor de verschillende ventilatiesystemen kunnen we volgende richtprijzen hanteren:

Type ventilatiesysteem Richtprijs
Ventilatiesysteem A €1.600 tot €2.000
Ventilatiesysteem B €2.750 tot €3.000
Ventilatiesysteem C €3.000 tot €3.700
Ventilatiesysteem D €5.500 tot €7.500

Vergelijk hier GRATIS offertes

Waarom is de kelder ventileren noodzakelijk?

Je kelder goed ventileren is belangrijk maar wordt vaak vergeten. Zonder ventilatiesysteem kan de luchtvochtigheid er stijgen tot honderd procent. Dat heeft vervelende bijwerkingen, zoals schimmels en vochtproblemen als condensatiedruppels of houtrot. Nog erger wordt het als deze problemen zich naar de rest van het huis verspreiden.

De nadelen van onvoldoende ventilatie kunnen groot zijn.

 • In de woning stapelt zich ongezonde lucht op. Vooral mensen die lijden aan astma en slijmvorming kunnen hier gevoelig aan zijn.
 • Ook overtollig vocht wordt gecumuleerd. Dit kan leiden tot de vorming van schimmels en de groei van ongezonde bacteriën.
 • Heb je ook huisdieren zoals katten en honden, dan leidt hun haar tot aandoeningen van de luchtwegen.
 • Onvoldoende geventileerde woningen zijn een gedroomde haard van huisstofmijt.
 • De aanwezige mensen en dieren geven niet alleen vocht, maar ook koolstofdioxide en onaangename lichaamsgeuren af.
 • Wordt er ook nog gerookt in de woning dan levert dit ook heel wat risico’s voor de gezondheid op.

ventilatie unit in kelder

Hoe kan ik mijn kelder ventileren?

Er zijn enkele natuurlijke manieren om aan kelderventilatie te doen. Dit zijn relatief eenvoudige en goedkope ingrepen. Ze helpen enerzijds vochtproblemen in de kelder te voorkomen en kunnen anderzijds ook een oplossing bieden als het probleem niet te groot is. Dit staat bekend als het ventilatiesysteem A. Het is echter niet voldoende als je in je kelder dingen bewaart die niet tegen vocht kunnen.

Oplossing 1:  Plaats roosters voor de ventilatie van je kelder

De meest eenvoudige en ook goedkope manier om je kelder te verluchten is aan de hand van het plaatsen van ventilatieroosters.

Dit kan je doen in je muren, ramen en deuren. Deze roosters zullen zorgen voor een natuurlijke doorstroming van de lucht.

Roosters bij wijze van kelderventilatie plaatsen is geen wondermiddel, maar je zal zien dat het toch heel wat ellende kan verhelpen. Het is zeker ook een goede manier om aan preventie te doen.

Nadeel is dat deze roosters vaak op straatniveau worden geplaatst. Bij hevige regen bestaat het gevaar dat water van buitenuit in de kelder sijpelt.

👉 Kostprijs roosters kelderventilatie: van 10 tot 35 euro per rooster

Oplossing 2: gebruik luchtontvochtigers

Merk je dat je last hebt van vocht in de kelder en is de omvang van de schade nog niet te groot, dan kan je kiezen voor ontvochtigers. De meest eenvoudige ontvochtigers die je in allerlei doe-het-zelfzaken en zelfs buurtwinkels vindt kunnen uiteraard je serieuze vochtproblemen niet oplossen en zijn hooguit goed voor kleinere problemen.

Binnen luchtontvochtigers kunnen we twee types onderscheiden:

 1.  Een mobiele ontvochtiger: Deze is vooral geschikt voor de kleinere kelder. Je kan dit soort ontvochtiger naar keuze overal in de kelder waar zich een vochtprobleem voordoet neerzetten.
 2. Is er sprake van een kelder van enige omvang met een groter vochtprobleem, dan brengt een volwaardige ontvochtigingsinstallatie misschien uitsluitsel. Bij beide types zal je hoe dan ook een pomp nodig hebben voor de afvoer van het vocht naar buiten.

👉 Kostprijs ontvochtigers kelderventilatie: mobiele ontvochtiger 100 tot 500 euro, ontvochtigingsinstallatie vanaf 600 euro.

De werking van een luchtontvochtiger is eenvoudig:

 1. Vochtige lucht wordt door het toestel aangezogen en doorgestuurd naar een verdamper.
 2. De verdamper zorgt ervoor dat de lucht afkoelt en condenseert.
 3. Het water dat hieruit vrijkomt komt in een opvangbak terecht.
 4. De overgebleven droge lucht wordt naar een condensator gebracht die de lucht weer op kamertemperatuur brengt.
 5. De luchtontvochtiger zal tenslotte de ontvochtigde lucht terug in de ruimte blazen.

Hoe je kelder mechanisch ventileren?

Mechanisch ventileren

Bij mechanische ventilatie worden ventilatoren geïnstalleerd die de gebruikte lucht aan- en afvoeren. Ventilatoren worden daarbij geïnstalleerd tussen twee ventilatiebuizen.

Mechanische ventilatoren komen in de vorm van verschillende systemen:

 • Ventilatiesysteem B: dat voert verse (buiten)lucht aan via een ventilator. Ventilatieroosters voeren de lucht daarna op natuurlijke wijze af. Dit systeem is niet ideaal voor kelders omdat er condensvorming kan optreden. Daarbij komt warme lucht in contact met koude kelderwanden.
 • Ventilatiesysteem C: dit systeem voert lucht op natuurlijke wijze aan en voert ze daarna mechanisch af. Het omgekeerde van ventilatiesysteem B dus. Ook hier is condensvorming een probleem. Het is dus eveneens minder interessant voor kelders.
 • Ventilatiesysteem D: dit is een volledig mechanisch systeem. De lucht wordt zowel aangevoerd als afgevoerd via ventilatoren. Leidingen in de hele woning verdelen de lucht. De luchtstromen kruisen elkaar niet. Dit systeem is efficiënt en energiezuinig, want het recupereert warmte.

Bovendien bestaan er ook ventilatiesystemen D met geïntegreerde vochtsensoren. Deze meten het vochtniveau in je kelder. Als dat te hoog is, zal de ventilatie unit nog meer ventileren.

Kies ook de juiste ventilator voor de grootte van jouw kelder. Dat zie je via de kleurencodes op de verpakkingen:

 • Rood = voor ruimtes tot 10 m3
 • Geel = voor ruimtes tot 14 m3
 • Groen = voor grote ruimtes tot 27 m3

Helpt de ventilatie van de kelder niet tegen je vochtproblemen?

Het afvoeren van de vochtige lucht kan soms onvoldoende zijn om je kelder te ventileren. Bij hardnekkig vocht kan je de kelder laten dichten. Hierbij wordt een waterdichte laag cement op de ondergrond aangebracht. Soms is het ook nog nodig om de kelder te draineren om overtollig water op een efficiënte manier af te voeren.

Waar het vochtprobleem ook vandaan komt, een correcte vochdiagnose is van belang. Hiervoor kan je op vochtbestrijding-gids steeds terecht. Wij brengen je in contact met de beste vochtbestrijder uit jouw regio.