Vochtbestrijding prijs: wat kost vocht bestrijden?

Vocht in huis is een van de onaangenaamste problemen die je kan hebben. Het zorgt voor schimmel, afbladderende muren en optrekkende koude. Daarom pak je best het probleem snel aan! Hieronder vind je van verschillende soorten vochtbestrijding de prijs en een overzicht van de behandelingen en tips.

Vochtbestrijding prijs 2023: overzicht behandelingen

Om te beginnen vind je hieronder een handige tabel met een overzicht van mogelijke behandelingen. Je vindt ook per vochtbestrijding een prijsindicatie. Daarna geven we je extra uitleg bij elke soort behandeling.

Soort behandeling Prijs
Muren onderkappen € 100 tot € 150/lopende meter
Muren injecteren Vanaf € 100/lopende meter
Gevel Impregneren +- € 10 / m2
Nieuwe gevelbekleding plaatsen € 40 tot € 250 / m2
Mechanische ventilatie € 1500 tot € 6000
Kelderdichting € 4000 tot € 10000

Liever een prijs op maat?

Vergelijk hier GRATIS offertes

 Welke vochtbehandeling is er nodig?

De keuze voor een behandeling hangt af van het precieze probleem. Soms is dat echter moeilijk te detecteren. Daarom kan je kiezen voor vochtdetectie. Een vakman gaat na wat precies de oorzaak is. Hij kan je daarnaast ook adviseren welke behandeling u best kiest. Vraag dus zeker een offerte aan.
Naast de behandeling zelf, kunnen er nog extra kosten bij de werken opduiken.

  • Schimmel verwijderen: schimmel laat je best verwijderen door een professional. Het is immers slecht voor je gezondheid. Denk hier aan ongeveer € 50 per vierkante meter schimmel.
  • Muur herstellen: vochtproblemen komen vaak voor omdat je muur beschadigd is. Om lang gerust te zijn, laat je best je voegwerk herstellen. Dit kost rond de € 20 per vierkante meter.
  • Vocht- en zoutwerend membraan: dit zorgt ervoor dat je jouw muur snel kunt herstellen, zonder een half jaar tot een jaar te laten uitdrogen. Ook dit kost rond de € 20 per vierkante meter.

Vochtbestrijding: prijs per behandeling

Muren onderkappen

Muren onderkappen is een drastische klus. Jouw huis wordt als het ware afgezaagd en verhoogd. Daartussen wordt een waterkeringslaag geplaatst. Dit is een erg efficiënte methode om opstijgend vocht tegen te gaan. Na de klus wordt jouw woning veel comfortabeler.

Omdat dit een omvangrijke klus is, wordt de methode meestal toegepast bij renovatiewerken. Bovendien laat je dit zeker en vast beter over aan een vakman, om scheurvorming te voorkomen.

De prijs ligt ongeveer tussen de € 100 en € 150 per lopende meter. Het verschil hangt af van de dikte van de muren en van het aantal lopende meter.

Muren injecteren

Muren injecteren is een iets goedkopere manier tegen opstijgend vocht. Je rekent best vanaf ongeveer € 100 per lopende meter.

Bij deze methode worden kleine gaatjes in de muur geboord. Daarin wordt een vochtwerend middel gespoten. Het zet uit en vormt zo een laag die grondvocht tegenhoudt.

Belangrijk: als je een spouwmuur hebt, moet je zowel de binnen- als de buitenmuur laten injecteren.

Vochtbestrijding prijs gevel impregneren

Een gevel impregneren is een goede bescherming tegen doorslaand vocht. Er wordt een soort van vloeistof op de gevel aangebracht. Die vult de poriën van de muur op. Zo wordt een beschermende laag gevormd.

Het belangrijkste voordeel van gevel impregneren is de bescherming van je gevel. Je vermijdt vochtproblemen en schimmels. Bovendien blijft jouw gevel langer proper. Vuil kan zich immers minder makkelijk aan de muur hechten.

De prijs van deze methode ligt ongeveer op € 10 per m2.

Nieuwe gevelbekleding plaatsen

Is jouw gevel in slechte staat en laat hij vocht door? Dan kun je kiezen om nieuwe gevelbekleding te laten plaatsen. Je opteert dan best meteen ook voor isolatie.

De prijs voor nieuwe gevelbekleding varieert van € 40 tot € 250 per vierkante meter. Het goedkoopste is bijvoorbeeld crepi, vandaag erg populair in het straatbeeld.

Mechanische ventilatie

Je kunt in huis ook last hebben van te weinig ventilatie. Ook dat kan op termijn schimmel veroorzaken.

Mechanische ventilatie verlucht jouw huis op een constante manier. Er zijn verschillende soorten:

  • Systeem B: natuurlijke afvoer en mechanische toevoer. Dit kost rond de € 1500 euro.
  • Systeem C: natuurlijke toevoer en mechanische luchtafvoer, kost evenveel.
  • Systeem D: zowel mechanische afvoer als aanvoer. Dit systeem is duurder, de prijs ligt tussen de € 3000 en € 6000.

Vochtbestrijding prijs kelderdichting

De oorzaak van een vochtige kelder ligt vaak bij opstijgend grondwater. Daarom moet de kelder waterdicht gemaakt worden.

De vochtbestrijding prijs hangt af van de grootte van het probleem en de oppervlakte van jouw kelder. Grofweg moet je tellen op een prijs tussen de € 4000 en € 10000.

Vocht kan op verschillende manieren een probleem vormen in huis. Telkens is er een aangepaste behandeling. Je gaat best eerst het exacte probleem na, om dan te onderzoeken welke methode erbij past om het probleem op te lossen. Zo ben je zeker dat het probleem grondig wordt aangepakt. En je zit weer jarenlang lekker droog!

Geld besparen met vochtbestrijding

Niet elke vochtbehandeling is even goedkoop. Gelukkig zijn er enkele manieren om geld te besparen wanneer je vocht wil bestrijden.

Geld besparen met vochtbestrijding

Doe-het-zelf

Een eerste manier om geld te besparen terwijl je je vochtproblemen bestrijdt, is om de behandeling (gedeeltelijk) zelf te doen. Als je wat handig bent aangelegd, kan je kleinere vochtproblemen misschien wel zelf proberen oplossen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om zelf je muren te impregneren of een laagje vochtwerende verf aan te brengen. Toch moet je oppassen met het zelf behandelen van vochtproblemen. Iets wat op het oog onschuldig lijkt, kan een veel diepgaandere oorzaak hebben.

Een simpele vochtplek op een van je keldermuren bijvoorbeeld zou in de muur zelf veel meer schade hebben kunnen aanrichten. Bovendien beschik je niet altijd over de juiste apparatuur of kennis om de ernst van het vochtproblemen zelf te bepalen. We raden je daarom toch af zelf het probleem op te lossen.

De hulp van een specialist inroepen, is het beste wat je kan doen. Je kan tijdens de werken natuurlijk wel mee een handje uit de mouwen steken.

Premies

Een andere manier om geld te besparen (of in dit geval terug te vorderen) is aan de hand van de vochtbestrijding premies. Je gemeente treft misschien wel een regeling rond vochtproblemen.

Ook de Vlaamse Overheid kan je verder helpen. Wanneer je met vochtproblemen sukkelt, kan je een Renovatiepremie aanvragen. Je moet wel aan enkele voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen. Jouw woning moet onder andere minstens 30 jaar oud zijn en gelegen zijn in het Vlaamse gewest. Het vochtprobleembehandeling moet ook deel uitmaken van grotere werken die minimaal 10.000 euro bedragen. Verder moet je vochtprobleem in een van onderstaande categorieën vallen:

  • Opstijgend vocht
  • Huiszwam
  • Behandelen van houten draagvloeren tegen zwam en ongedierte
  • Aanbrengen van kalkbepleistering als bescherming

Je kan de premie gemakkelijk online aanvragen. De Vlaamse Overheid laat je ten laatste 8 maanden later iets weten. De uitbetaling van de premie gebeurt binnen de 12 maanden. De premie is bovendien eerder een terugbetaling op je belastingsformulier. Je kan maximum twee renovatiepremies aanvragen.

zelf vochtprobleem op de muur bestrijden

Kwantumkorting

Zo goed als iedereen krijgt wel eens te maken met vochtproblemen. Dus waarom zou je het probleem alleen aanpakken? Misschien hebben vrienden, familieleden of buren ook wel last van vocht. Door samen met anderen eenzelfde bedrijf te kiezen, kan je heel wat geld besparen als je vocht bestrijdt. Dat kan aan de hand van de zogenaamde kwantumkorting, die zo’n 10% bedraagt.

Offertes vergelijken

Ten slotte kan je geld besparen bij vochtbestrijding door verschillende bedrijven en specialisten te vergelijken. Je kan advies vragen, eventuele aanbiedingen bekijken en offertes laten opmaken. Wij helpen je graag verder en zoeken voor jou een specialist uit je buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.