Vochtige kelder: oorzaken en hoe te behandelen

Weinig mensen maken gebruik van hun kelder omdat dit doorgaans een vochtige ruimte is. Maar je hoeft deze ruimte niet verloren te laten gaan. Dankzij een aangepaste vochtbestrijding maak je voorgoed komaf met een vochtige kelder en krijg je er een extra ruimte bovenop.

Ontdek in dit artikel wat de oorzaken zijn van vochtige kelders en hoe ze te behandelen. Wil je bijkomend advies en prijzen. Ontvang direct meerdere prijzen op maat van jouw vochtprobleem via onze offertepagina.

vochtige kelder

Vochtige kelder: gevolgen voor je woning

Water in de kelder maakt deze ruimte vrijwel onbruikbaar. Een hoge vochtigheidsgraad kan namelijk je immuunsysteem verzwakken en allergieën uitlokken. Maar ook het materiaal dat je er bewaart en je kelder zelf kunnen beschadigd raken. Bij optrekkend vocht kan het vocht bovendien opstijgen tot in de bovenste verdieping.

Laat het vochtprobleem in je kelder niet aanslepen

Vraag een gratis vochtdiagnose en ontvang offertes op maat

Zeg je vochtige kelder vaarwel

Belangrijkste stoorzender voor een kelder is het grondwater, aangezien deze ruimte zich ondergronds bevindt. Daarom is het net erg vatbaar voor opstijgend vocht, lekkages of overstromingen.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de kelder moet je de eerst de oorzaak van het vochtprobleem vinden.

Oorzaken vochtige kelder

Aan de basis van vochtige kelders kunnen 1 of meerdere oorzaken liggen. We sommen ze voor je op

  • Een verhoogde of sterkere druk van het grondwater of een hoge grondwaterstand als gevolg van bijvoorbeeld overvloedige regenval.
  • Poreuze kelderwanden die gevoelig zijn voor opstijgend en/of doorslaand vocht, of condensatie.
  • Pleisterlagen die poreus zijn geworden als gevolg van hygroscopische zouten, scheuren enzovoort.
  • Lekkages die ontstaan tijdens leidingswerken, zoals rioolbuis, gasleiding en waterleiding. Of bij de aansluiting tussen wand en vloer (kimnaad)
  • Condensatievocht door slechte ventilatie. Dit probleem stelt zich vaak in slecht geventileerde kruipkelders.

De meeste problemen ontstaan doordat de kelder langs de buitenzijde onvoldoende beschermd is tegen grondwater. Als het grondwaterpeil stijgt, zijn de keldermuren bijgevolg onvoldoende bestand tegen de verhoogde waterdruk. Het water sijpelt zo letterlijk door de muren of vloer.

Hoe vochtige kelder behandelen?

Hieronder vind je enkele opties om je vochtige kelder aan te pakken. Laten we er geen doekjes om winden. Voor elk van deze stappen is het advies en/of de tussenkomst van een vochtexpert noodzakelijk. Hou er ook rekening mee dat vocht nooit zomaar vanzelf verdwijnt. Hou je keldervloer- en muren dus ook achteraf altijd goed in de gaten.

Optie 1: Voorzie ventilatie in de kelder

vocht in kelder bestrijden met correcte ventilatie

Vochtige binnenlucht, schimmelvorming enzovoort. Dit wordt gewoonlijk veroorzaakt door condensatievocht. Het bestrijden ervan is gelukkig eenvoudig en goedkoop. Verlucht de kelderruimte door regelmatig een raam open te zetten.

Is dit in jouw kelder echter niet mogelijk? Dan is mechanische ventilatie zeker het overwegen waard. Een mechanisch ventilatiesysteem zal de vuile lucht naar buiten afvoeren en de verse buitenlucht aanzuigen. Afhankelijk van het systeem dat je kiest, zullen er zelfregelende roosters in de ramen of de kelderdeur geplaatst moeten worden.

Optie 2: Laat je muren onderkappen

Ligt doorslaand vocht aan de basis? In dat geval laat je best de “homemade”-oplossingen achterwege. Het onderkappen van muren is de aangewezen en meest efficiënte vochtbehandeling. Let wel op dat dit grotere werken en een hoger prijskaartje met zich meebrengt.

Ons advies: laat deze werken over aan een vochtspecialist. Die zal de vochtige keldermuren op de volgende manier bestrijden.

  • De muur wordt op 2 cm boven de vloerpas ingezaagd
  • Vervolgens wordt in de zaagsnede een vochtscherm geplaatst.
  • Tenslotte zal alles afgedicht worden met nieuw cement. Op die manier maakt hij je kelder volledig waterdicht.

Optie 3: Kelderdrainage

Dit is een zeer adequate vochtbehandeling in combinatie met een correct ventilatiesysteem.

Rand-, vloer- en wanddrainage zijn mogelijke opties, afhankelijk van waar het vochtprobleem komt. Deze techniek bestaat erin het vocht af te voeren door middel van een pomp of een membraan.

Het nadeel van deze vochtbehandeling is dat het jouw probleem nooit volledig zal oplossen. Wil je de kelder dus ombouwen tot een extra leefruimte, dan zal een andere vochtbehandeling moeten toegepast worden. Vraag steeds advies aan de vochtexpert.

Optie 4: Laat je vochtige kelder behandelen door een expert

Zoals je gemerkt hebt, kan je een vochtige kelder op verschillende manieren aanpakken. De precieze oorzaak en de bijhorende oplossing zijn niet altijd even voor de handliggend.

We raden je daarom aan om vochtproblemen in de kelder steeds te laten behandelen door een ervaren vochtbestrijder. Hij zorgt voor een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose en adviseert je over de ideale behandeling voor het vochtprobleem in je kelder.

Stel je vragen en ontvang meerdere prijsoffertes om te vergelijken via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.