Vochtige kelder? Ontdek de oplossing voor je vochtprobleem

vocht in kelderWeinig mensen maken gebruik van hun kelder omdat dit doorgaans een vochtige ruimte is. Maar je hoeft deze ruimte niet verloren te laten gaan. Dankzij een aangepaste vochtbestrijding maak je voorgoed komaf van vocht in jouw kelder en krijg je er een extra kamer bij.

Vochtige kelder, schade aan heel uw woning

Water in de kelder maakt deze ruimte vrijwel onbruikbaar. Een hoge vochtigheidsgraad kan namelijk uw immuunsysteem verzwakken en allergieën uitlokken, maar ook het materiaal dat je er opslaat en je kelder zelf kunnen beschadigd raken. Bij optrekkend vocht kan het vocht bovendien opstijgen tot in de bovenste verdieping.

Laat het vocht in jouw kelder niet aanslepen

Vraag nu je gratis diagnose + offerte

Zeg vocht in uw kelder vaarwel

Vocht in de kelder wordt veroorzaakt door grondwater, aangezien de kelder zich onder de grond bevindt. Daarom krijgt een kelder vaak te maken met opstijgend vocht, lekkages of overstromingen. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de kelder, moet de oorzaak van het vochtprobleem gevonden en aangepakt worden door een expert.

Ontdek welke oplossing het beste bij je vochtprobleem past

Ontvang gratis advies

Ontdek ons voorschrift om op adequate wijze vocht in een kelder te bestrijden!

Hoe vochtige kelder bestrijden?

Hieronder vind je de beginstappen om vocht in een kelder te bestrijden. Laten we er echter geen doekjes om winden: voor al deze stappen zal de tussenkomst van een vochtexpert noodzakelijk zijn! Hou er tevens rekening mee dat vocht in een kelder nooit zomaar verdwijnt. Hou je keldervloer-en muren dus nadien ook altijd goed in de gaten.

Stap 1: Zorg voor een correcte ventilatie in de kelder

Vocht in kelder bestrijden met correcte ventilatie

Vochtige binnenlucht, opkomst van schimmel,… Dit wordt gewoonlijk veroorzaakt door condensatievocht. Dit vochtprobleem bestrijden is gelukkig eenvoudig en goedkoop: verlucht de kelderruimte door een raam open te zetten.

Is dit in jouw kelder echter niet mogelijk? Dan zul je een mechanische ventilatie moeten overwegen. Een mechanische ventilatiesysteem zal namelijk de vervuilde lucht naar buiten afvoeren en verse buitenlucht aanzuigen. Afhankelijk van het systeem dat je kiest, zullen er zelfregelende roosters in de ramen of de kelderdeur geplaatst moeten worden.

Stap 2: Laat je muren onderkappen

Is het vocht afkomstig van de muren, dan laat je de “homemade”-oplossingen best achterwege? De onderkapping van de muren wordt dan aangewezen als de meest efficiënte vochtbehandeling. Let wel op dat hieraan grotere werken en een hoger prijskaartje verbonden is.

Onze raad: laat deze werken over aan een vochtspecialist. Deze zal het vocht in de kelder als volgt behandelen.

  • De muur wordt op 2cm boven de vloerpas ingezaagd
  • Vervolgens wordt in de zaagsnede een vochtscherm geplaatst.
  • Tenslotte zal alles afgedicht worden met nieuw cement

Stap 3: Kelderdrainage

Dit is een zeer adequate vochtbehandeling in combinatie met een correct ventilatiesysteem.

Rand-, vloer- en wanddrainage zijn hiervoor de mogelijke behandelingen, afhankelijk van waar het vochtprobleem afkomstig is. Deze techniek bestaat erin het vocht in de kelder af te voeren door middel van een pomp of membraan.

Het nadeel van deze vochtbehandeling is dat het jouw vochtprobleem nooit volledig zal verhelpen. Wil je de kelder dus ombouwen tot een extra leefruimte, dan zal een andere vochtbehandeling moeten toegepast worden. Vraag hiervoor steeds advies aan de vochtexpert.

Stap 4: Laat een expert het vocht in de kelder bestrijden

Zoals je dus gemerkt hebt, kan je vocht in de kelder bestrijden op verschillende manieren… De precieze oorzaak en oplossing is dus niet altijd voor de handliggend.

We raden je dus aan het vochtprobleem steeds te laten behandelen door een ervaren vochtbestrijder. Hij zal een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose uitvoeren en zal je adviseren met de beste behandeling voor het vochtprobleem in jouw kelder.