Hygrometer

Luchtvochtigheid in huis meten kan op verschillende manieren:

  1. Calcium Carbide Test
  2. Gravimetrische Test

In de meeste gevallen wordt echter gebruik gemaakt van een hygrometer (“hygro”= Grieks voor vocht). Dit instrument meet de relatieve luchtvochtigheid in de woning. In een ideale situatie bevindt deze zich tussen de 50% en 70%.

Hygrometers bestaan in zowel een analoge als digitale versie. Bij deze laatste wordt de luchtvochtigheid gemeten aan de hand van een sensor. Digitale hygrometers vind je geregeld terug in weerstations. Voor een acurate weergave van de luchtvochtigheid in huis, installeer je de hygrometer best niet naast een raam of aan een buitenmuur. De luchtvochtigheid ligt er namelijk veel hoger.

Een welbekende variant van de hygrometer is de haarhygrometer. Het haar verandert dan van lengte als ook de luchtvochtigheid verandert. Hoe lager de luchtvochtigheid, hoe meer het haar krimpt. De verandering in lengte wordt overgebracht naar een wijzer die de luchtvochtigheid in de woning aanduidt.

Muffe geuren uit de kelder verwijderen? Opteer dan eerst voor een paar old school tips. De combinatie van warm water met citroensap kan al wonderen doen.

Niet genoeg? Dan is natuurlijke ventilatie de volgende stap.

Blijven de muffe geuren rondhangen? De kans is dan groot dat je met schimmel kampt. Een adequate vochtbehandeling en de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem is dan de beste oplossing.

Verder lezen

1 op 3 woningen in Vlaanderen heeft last van opstijgend vocht, vooral woningen gebouwd voor 1950. Maar wat zijn de symptomen? Kan ik dit zelf herkennen of moet een vochtspecialist hiervoor ingeschakeld worden?

Verder lezen

Condensatievocht is een natuurlijk proces, maar moet niettemin aangepakt worden wil je desastreuze gevolgen vermijden op je woning en gezondheid. En dit vochtprobleem kan je ook zelf bestrijden!

Verder lezen

Wil je opstijgend vocht bestrijden zonder de muren te onderkappen, dan is muurinjectie de oplossing. In slechts 6 stappen verlost de vochtexpert jou definitief van jouw vochtprobleem.

Verder lezen

Wist je dat de luchtvochtigheid in huis bepalend is voor jouw gezondheid? Een waarde tussen 40% en 60% is een ideale situatie. Overschrijd je dat percentage, dan zijn de gevolgen op je gezondheid niet te onderschatten.

Verder lezen

Vochtproblemen die niet tijdig aangepakt worden gaan onvermijdelijk gepaard raken met een hoog kostenplaatje. Uiteraard wil je de passende vochtbehandeling laten uitvoeren voor je vochtprobleem. Ontdek de meestvoorkomende vochtproblemen en hun behandelingen.

Verder lezen

Vocht en gezondheid: welke schade richt het aan? Vochtproblemen kunnen niet alleen de structuur van uw huis schade toebrengen, ook uw gezondheid kan er ernstig onder lijden. Een specialist in vochtbestrijding helpt uw huis weer een knusse, gezonde plek te maken. Eén huis op vijf in Vlaanderen kampt met vochtproblemen. Condensatievorming, vochtplekken, muffe geuren, schimmels,…

Verder lezen

Vocht in huis? Raadpleeg een expert voor de juiste diagnose Wie met vochtproblemen en schimmel kampt, zal vaak zelf proberen het probleem te verhelpen. Maar wanneer het vocht en de schimmel in huis blijven terugkomen, schakelt u best een expert in. De precieze oorzaak vinden van vochtproblemen en schimmelvorming is niet evident, maar wel noodzakelijk…

Verder lezen

De luchtvochtigheid is noodzakelijk voor een gezonde leefomgeving. Deze kan je op peil houden door het vooraf te meten met een hygrometer. Wij leggen je uitgebreid uit hoe je deze gebruikt en hoe je de luchtvochtigheid in huis kan verlagen.

Verder lezen

Muren injecteren, impregneren of onderkappen, dit zijn de drie voornaamste methodes om opstijgend vocht te bestrijden. Dit zijn grote maar noodzakelijke werken wil je niet dat de draagkracht van je muren maar ook je gezondheid wordt aangetast.

Verder lezen