Vocht in huis meten en verlagen

Vocht in huis meten

De vochtigheid in een woning is erg belangrijk om een gezonde leefomgeving te creëren, maar ook om de kwaliteit van de woning te beschermen. Vochtproblemen kunnen perfect verholpen worden. Als je een vermoeden hebt dat je met vochtproblemen zit, wees er dan snel bij voor het jouw gezondheid en woning aantast.

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

Het is noodzakelijk dat er in de woning een minimum aan luchtvochtigheid aanwezig blijft. Maar hoe weet je of de lucht binnenshuis wel aan de voorwaarden voldoet? Dit kan je afleiden door de relatieve luchtvochtigheid af te meten.

Wat is de relatieve luchtvochtigheid?

De relatieve luchtvochtigheid is het percentage water dat zich in de lucht bevindt. In een ideale situatie bevindt deze zich tussen 50% en 70%.

Temperatuurswisselingen en luchtdruk zijn twee factoren die hierbij een belangrijke rol spelen. Wanneer de vochtigheid te hoog ligt, zal er condensatie optreden met vochtige muren en plafonds tot gevolg. Als de vochtproblemen te lang aanhouden, zal er schimmel ontstaan.

Vochtproblemen en schimmel kunnen zware gevolgen hebben voor je gezondheid. Ze kunnen allergische reacties uitlokken of ademhalingsproblemen veroorzaken. Maar ook jouw woning heeft eronder te lijden: verf gaat afbladderen, het behang komt los, hout begint te rotten enz.

Hoe vocht in huis meten?

De relatieve luchtvochtigheid kan gemeten worden met een hygrometer (“Hygro”= Grieks voor vocht). Bestaande zowel onder analoge als digitale vorm zijn hygrometers meestal terug te vinden in weerstations. De veranderingen in de luchtvochtigheid worden dan gemeten met behulp van een sensor.

Bij analoge toestellen wordt gebruik gemaakt van een haarhygrometer. Bij deze hygrometers verandert het haar van lengte naargelang de luchtvochtigheid in huis verandert. Hoe meer het haar zal krimpen, hoe lager de luchtvochtigheid in huis zal zijn. Deze veranderingen worden overgebracht naar een wijzer die de luchtvochtigheid aanduidt.

 
 
 
 

Kan ik de luchtvochtigheid in huis verlagen?

Om vochtproblemen te voorkomen, kan je op verschillende manieren de luchtvochtigheid in huis verlagen.

Vochtigheidsgraad Mogelijke oplossingen
0° – 40° 1. Ramen openzetten
2. Luchtontvochtiger plaatsen
70° – 100° 1. Luchtontvochtiger plaatsen
2. Kamerplanten opstellen
3. Natte doeken ophangen

Een goede ventilatie is alvast een goed begin. Je kan ook een vochtvreter gebruiken als tijdelijke oplossing. In ruimtes die doorgaans vochtig zijn zoals een badkamer, kan je een luchtontvochtiger laten plaatsen.

Vocht in huis meten en verlagen

Gaat je keuze uit naar een ventilatiesysteem, dan zijn volgende mogelijkheden beschikbaar:

  • Ventilatiesysteem B: Dit systeem zorgt voor een natuurlijke luchtafvoer en een mechanische luchttoevoer. Hoewel het om de goedkoopste oplossing gaat, wordt dit systeem nog maar zelden toegepast.
  • Ventilatiesysteem C: Bij dit systeem bepaal je zelf hoeveel vochtige lucht je naar buiten wilt afvoeren. Het laat je echter niet toe om weer verse lucht naar binnen toe te voeren.
  • Ventilatiesysteem D: Ook wel balansventilatie genoemd, zorgt dit systeem voor de toevoer van verse binnenlucht en de afvoer van vochtige lucht. In tegenstelling tot de twee vorige systemen wordt de warmte uit de afgevoerde lucht volledig gerecupereerd.

Twijfels? Laat een gratis vochtdiagnose uitvoeren!

Als je vermoedt dat de luchtvochtigheid in jouw woning te hoog ligt, kan je best een diagnose laten uitvoeren door een specialist. Die kan je de beste oplossing aanreiken om de vochtproblemen zo snel mogelijk onder controle te krijgen.

Ja, ik wil een gratis vochtdiagnose