Hydrofuge gevel: stappenplan en prijs
Al gehoord van hydrofuge gevel? Wat houdt deze vochtbehandelingstechniek in? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe werkt het? En uiteraard: wat is de algemene richtprijs om een hydrofuge behandeling uit te voeren op je vochtige buitenmuur? Vind het antwoord op deze en andere vragen in dit artikel.
Vocht en gevels gaan niet samen. Door hydrofyge van je gevel of door het te hydrofoberen, breng je een product aan dat je gevel zelfs tegen de meest gure weersomstandigheden beschermt.
Om het eenvoudig te stellen: met een hydrofuge behandeling weert je gevel zelfs water af en verklein je de kansen op vochtproblemen aanzienlijk.
Een synoniem dat misschien bekender in de oren klinkt voor hydrofuge is het impregneren van de gevel. Nog een bijkomend voordeel van dit proces is dat je de gevel ook beschermt tegen vuil.
Wat is hydrofuge van je gevel?
Hydrofuge is in feite niets anders dan het impregneren van de gevel met een speciale beschermlaag. Deze laag zorgt ervoor dat water vanuit bijvoorbeeld een regenbui of storm direct door de gevel wordt afgestoten, zodat het je buitenmuren niet kan aantasten of binnendringen.
Waarom kiezen voor hydrofuge gevel?
Door hydrofuge te laten toepassen kan je je gevel voortaan veel beter beschermen tegen invloeden van buitenaf. Zaken als hagel, regen, wind en ook zonlicht zorgen er allemaal voor dat het voegwerk en de stenen kwetsbaarder worden. Ze worden bijvoorbeeld wat poreuzer, waardoor ze meer ontvankelijk worden voor vocht. Hydrofuge voorkomt dat je gevel aan kwaliteit verliest.
Doorslaand vocht voorkomen
In veel woningen waarbij de gevel niet goed beschermd is, krijg je te maken met doorslaand vocht. Dit is vocht dat van buiten naar binnen trekt, door de muur heen.
Bij een slechte gevelbescherming kan zelfs een kleine regen- of hagelbui dan al zorgen voor een vervelend vochtprobleem binnenshuis. Het hydrofoberen van de gevel voorkomt dit.
Je buitenmuur langer proper houden
Hydrofuge beschermt je gevel overigens niet alleen tegen vochtproblemen, maar ook helpt het uitstekend tegen vervuiling van de buitenmuur. De speciale deklaag maakt dat mos en algen zich vrijwel niet aan de gevel kunnen hechten, waardoor je buitenmuur zeer lang proper blijft.
Vraag advies en ontvang prijzen op maat
Wat zijn de voordelen om je gevel te hydrofoberen?
Hydrofuge op je gevel aanbrengen heeft onmiskenbaar een aantal voordelen die zeker de moeite waard zijn om deze ingreep te overwegen.
- Een belangrijkste voordeel van hydrofuge is dat je de gevel voortaan goed beschermd is tegen de weersomstandigheden. Felle neerslag zoals regen, hagel en sneeuw kan niet langer in de gevel doordringen, en de buitenmuur is nu ook beter beschermd tegen felle vorst of hevige hitte.
- Het aanbrengen van hydrofuge op de gevel belemmert voortaan ook de groei van schadelijke organismen zoals schimmels, algen en mos.
- Een aantal van deze producten bevat ook brandwerende eigenschappen.
- De duurzaamheid van je gevel verhoogt duidelijk.
- De gevel gaat er ook beter uitzien.
- De gevel kan blijven ‘ademen’.
Nadelen hydrofoberen gevel
We moeten volledig zijn en wijzen op een aantal mogelijke nadelen bij het hydrofoberen van de gevel.
- Hydrofoberen van de gevel mag je niet uitvoeren bij gevels die te maken hebben met opstijgend grondvocht. Dit vocht kan dan namelijk niet meer ontsnappen en dit zorgt op termijn voor problemen. Je moet dus eerst het opstijgend vocht behandelen voor de de gevel kan hydofoberen.
- Meestal moet je het proces van het hydrofoberen van de gevel na een tijd nog eens herhalen om tot een optimaal effect te komen.
- De gevel moet eerst volledig in orde zijn voor je de hydrofuge behandeling kan opstarten. Alle voegwerk en scheuren moeten dus eerst hersteld worden. Wil je later nog herstelwerken aan de gevel uitvoeren, dan wordt dit moeilijk.
Wanneer is hydrofuge gevel geen optie?
In de meeste gevallen is het mogelijk om ook jouw gevel te laten hydrofoberen. Het maakt niet uit of je gepleisterde of gemetselde buitenmuren hebt.
Voorwaarde is wel dat er geen gebreken in de gevel aanwezig zijn, zoals barsten of scheuren. Op dergelijke plekken kan het middel voor de hydrofuge immers zijn werk niet goed doen, omdat het vocht nog steeds naar binnen kan. Natuurlijk kun je je gevel in dat geval eerst laten herstellen, waarna je alsnog hydrofuge kunt laten toepassen.
Hoe hydrofobeer je de gevel?
De hydrofuge (of impregneren) van een gevel vergt enige voorbereiding. We kunnen de drie voornaamste stappen kort samenvatten. Uiteraard doe je hiervoor best beroep op de diensten van een vakman.
Stap 1: inspectie gevel
Om te weten welke procedure je moet volgen om je gevel adequaat te hydrofoberen is eerst een doorgedreven inspectie nodig. Het kan zelfs zijn dat je gevel niet in aanmerking komt, want het middel kan niet op alle ondergronden aangebracht worden.
Stap 2: reiniging gevel
Is er vastgesteld dat je de gevel kan behandelen, dan is het van het allergrootste belang dat deze eerst grondig gereinigd wordt. Alle mogelijke vuil, mossen, algen en andere organismen moeten dus verwijderd worden. ook de schade aan de gevel zoals barsten, scheuren, beschadigd metselwerk en dergelijke moeten eerst behandeld worden, want anders heeft de procedure weinig zin.
Stap 3: aanbrengen hydrofugemiddel
Bij de hydrofuge techniek wordt het product doorgaans door middel van verneveling aangebracht. Er zijn tal van chemische maar ook biologische middelen op de markt om dit te doen.
De kwaliteit van het product is hierbij verschillend. Veel hangt af van hoe groot de schade is en hoe vaak het nodig zal zijn om het product op de gevel aan te brengen om je woning voldoende bescherming te bieden.
Wat kost hydrofuge van je gevel?
Er zijn meerdere factoren die de uiteindelijke kostprijs een hydrofuge behandeling zullen bepalen. Hoe dan ook is het aan te raden om voor dit werk een vakman in te schakelen, want er komt heel wat vakkennis, ervaring en materiaal bij kijken.
Factoren die mee de prijs bepalen zijn de bereikbaarheid van de gevel, de kosten aan reinging van de gevel, de totale oppervlakte en het gekozen product.
Voor het hydrofoberen van de gevel kan je rekenen op een gemiddeld prijs tussen de 8 en 13 euro per vierkante meter.
Daarbij zijn eventuele reinigingskosten van de gevel en extra kosten zoals herstellingen niet inbegrepen.
Vraag advies en ontvang prijzen op maat
Hydrofuge gevel: zelf of laten doen?
Het laten behandelen van je gevel door middel van hydrofuge besteed je best uit aan een ervaren vochtbestrijder. Dit vooral vanwege de benodigde expertise en kennis bij een dergelijke klus.
Via onderstaand formulier ontvang je meerdere prijsoffertes in 1 keer. Handig om te vergelijken, toch?