Hydrofuge gevel: prijs en stappenplan

Al gehoord van een hydrofuge gevel? Wat houdt hydrofoberen in? Wat zijn de voor- en nadelen van hydrofuge? Hoe werkt het? En uiteraard: wat is de algemene richtprijs om een hydrofuge behandeling uit te voeren op je vochtige buitenmuur? Deze minigids vertelt je alles in een notendop.

Vocht en gevels gaan niet samen. Door je gevel te hydrofoberen, breng je een product aan dat je gevel zelfs tegen de meest gure weersomstandigheden beschermt.

Om het eenvoudig te stellen: met een hydrofuge behandeling weert je gevel zelfs water af en verklein je de kansen op vochtproblemen aanzienlijk.

Een synoniem dat misschien bekender in de oren klinkt voor hydrofuge is het impregneren van de gevel. Nog een bijkomend voordeel van dit proces is dat je de gevel ook tegen vuil beschermt.

Wat zijn de voordelen om je gevel te hydrofoberen?

Hydrofuge op je gevel aanbrengen heeft onmiskenbaar een aantal voordelen die zeker de moeite waard zijn om deze ingreep te overwegen.

  • Een belangrijkste voordeel van hydrofuge is dat je de gevel voortaan goed beschermd is tegen de weersomstandigheden. Felle neerslag zoals regen, hagel en sneeuw kan niet langer in de gevel doordringen, en de buitenmuur is nu ook beter beschermd tegen felle vorst of hevige hitte.
  • Het aanbrengen van hydrofuge op de gevel belemmert voortaan ook de groei van schadelijke organismen zoals schimmels, algen en mos.
  • Een aantal van deze producten bevat ook brandwerende eigenschappen.
  • De duurzaamheid van je gevel verhoogt duidelijk.
  • De gevel gaat er ook beter uitzien.
  • De gevel kan blijven ‘ademen’.

Zijn er ook nadelen bij het hydrofoberen van de gevel?

We moeten volledig zijn en wijzen op een aantal mogelijke nadelen bij het hydrofoberen van de gevel.

  • Hydrofoberen van de gevel mag je niet uitvoeren bij gevels die te maken hebben met opstijgend grondvocht. Dit vocht kan dan namelijk niet meer ontsnappen en dit zorgt op termijn voor problemen. Je moet dus eerst het opstijgend vocht behandelen voor de de gevel kan hydofoberen.
  • Meestal moet je het proces van het hydrofoberen van de gevel na een tijd nog eens herhalen om tot een optimaal effect te komen.
  • De gevel moet eerst volledig in orde zijn voor je de hydrofuge behandeling kan opstarten. Alle voegwerk en scheuren moeten dus eerst hersteld worden. Wil je later nog herstelwerken aan de gevel uitvoeren, dan wordt dit moeilijk.

Hoe hydrofobeer je je gevel?

Hydrofuge gevel prijs

De hydrofuge (of impregneren) van een gevel vergt enige voorbereiding. We kunnen de drie voornaamste stappen kort samenvatten. Uiteraard doe je hiervoor best beroep op de diensten van een vakman.

Stap 1: de inspectie van de gevel

Om te weten welke procedure je moet volgen om je gevel adequaat te hydrofoberen is eerst een doorgedreven inspectie nodig. Het kan zelfs zijn dat je gevel niet in aanmerking komt, want het middel kan niet op alle ondergronden aangebracht worden.

Stap 2:  de reiniging van de gevel

Is er vastgesteld dat je de gevel kan behandelen, dan is het van het allergrootste belang dat deze eerst grondig gereinigd wordt. Alle mogelijke vuil, mossen, algen en andere organismen moeten dus verwijderd worden. ook de schade aan de gevel zoals barsten, scheuren, beschadigd metselwerk en dergelijke moeten eerst behandeld worden, want anders heeft de procedure weinig zin.

Stap 3: het aanbrengen van het hydrofugemiddel

Bij de hydrofuge techniek wordt het product doorgaans door middel van verneveling aangebracht. Er zijn tal van chemische maar ook biologische middelen op de markt om dit te doen.

De kwaliteit van het product is hierbij verschillend. Veel hangt af van hoe groot de schade is en hoe vaak het nodig zal zijn om het product op de gevel aan te brengen om je woning voldoende bescherming te bieden.

Wat is de kostprijs voor het hydrofoberen van een gevel?

Er zijn meerdere factoren die de uiteindelijke kostprijs een hydrofuge behandeling zullen bepalen. Hoe dan ook is het aan te raden om voor dit werk een vakman in te schakelen, want er komt heel wat vakkennis, ervaring en materiaal bij kijken.

Factoren die mee de prijs bepalen zijn de bereikbaarheid van de gevel, de kosten aan reinging van de gevel, de totale oppervlakte en het gekozen product.

Voor het hydrofoberen van de gevel kan je een gemiddeld prijs tussen de €8 en de €13 per vierkante meter vooropstellen.

Hierin zijn de kosten voor een eventuele reiniging van de gevel en extra kosten zoals herstellingen niet inbegrepen.