Muren injecteren tegen vocht: prijs en stappenplan

Waarom injecteren mensen hun muren, en wat is het verschil met een muur impregneren? Als je te maken hebt met vochtproblemen, is de kans groot dat je regelmatig op de term ‘muur injecteren‘ stuit. Allereerst wil je natuurlijk weten wat het injecteren van een muur inhoudt en waarom dit belangrijk is voor jou. In dit artikel leggen we uit hoe je een muur injecteert tegen optrekkend vocht en wat de kosten hiervan zullen zijn.

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

Wat kost het? Muren injecteren prijs 2024

Je muren laten injecteren kost gemiddeld 100 euro per vierkante meter, inclusief btw en plaatsing. De prijzen kunnen echter sterk verschillen door de gebruikte materialen, de dikte van je muren en de voorbereidende werken.

Ben je van plan om zelf je muren te injecteren tegen opstijgend vocht? Hieronder geven we een overzicht van de materialen en gereedschappen die je nodig zult hebben en wat deze zullen kosten.

Professioneel gevelmuur injecteren

Alle kosten op een rijtje

Om zelf muren te injecteren heb je het volgende nodig:

Eerst en vooral heb je een boormachine nodig om de injectiegaten te maken. Een eenvoudige boor kun je al kopen voor 50 euro. Zo’n boormachine zal voldoende zijn voor de te verrichten werkzaamheden.

Het injecteren van de muren zelf doe je met een vochtwerend product en een kitspuit of kitpistool. Voor 10 euro kun je een kitpistool voor standaard 310ml capsules aanschaffen. Als je zoekt naar de grotere variant van 600ml van Dryzone, dan ben je al snel 80 euro, incl. btw, kwijt.

Voor een standaardkoker van 310ml injectiegel product betaal je ongeveer 25 euro, inclusief btw. De grotere variant van 600ml injectiegel kost ongeveer 40 euro, inclusief btw. De prijzen van injectiegel schommelen wel eens van merk tot merk.

Ten slotte moet je de injectiegaten nog afwerken. Dit gebeurt met waterdichte mortel. Doorgaans koop je deze mortel in poedervorm in zakken van 5 kilogram. Voor een zak waterdichte mortel betaal je ongeveer 25 euro, inclusief btw.

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Hoe herken je opstijgend of optrekkend vocht?

Opstijgend vocht is een van de vele vochtproblemen waarmee je te maken kan hebben in huis. Opstijgend vocht herken je aan de doorgaans lage plaatsing op de muur, meestal komt het niet hoger dan 1m20. 

De tekenen van vochtproblemen zijn:

  • Bladerende verf of behangpapier.
  • Schimmelvorming.
  • Plinten die vervormen of loskomen.

Waarom muren injecteren?

Je muren injecteren heeft heel wat voordelen. Je voorkomt dat vocht zich kan vastzetten in de muur en voor structurele problemen kan zorgen. Ook zijn vochtige muren schadelijk voor de gezondheid, zeker als er schimmel– of zwamvorming is.

Verschil tussen muur injecteren en muren impregneren

Je muren impregneren en injecteren hebben enkele overeenkomsten, maar zijn in essentie verschillend.

Ten eerste verschilt het doel. Impregneren is bedoeld om de muur te beschermen tegen doorslaand vocht, terwijl injecteren bedoeld is om opstijgend vocht te blokkeren. Impregneren kan ook een zekere mate van bescherming bieden tegen opstijgend vocht.

Ten tweede verschilt de methode van aanbrengen. Een muur injecteren doe je door onderaan de muur een reeks gaten te boren, waarlangs het hydrofobe middel wordt ingebracht om een waterafstotende horizontale barrière te creëren. Bij het impregneren wordt het waterafstotende middel direct op de muur aangebracht en laat men het intrekken.

Ik wil mijn buitenmuur impregneren of injecteren

Buitenmuur injecteren: waarop letten?

Om een succesvolle muurinjectie en de optimale werking van het product te garanderen, zijn er een aantal aandachtspunten voor een correcte uitvoering.

Heeft jouw muur een spouw?

Niet alleen de dikte van je muur is van belang; ook de aanwezigheid van een spouw kan de prijs en behandeling beïnvloeden.

Wanneer je een spouwmuur wilt injecteren, moet je zowel de binnen- als buitenkant van de muur injecteren om een volledige waterdichting te bekomen.

Schade aan het metselwerk moet zijn hersteld voordat de injectie plaatsvindt

Muren injecteren en afwerken met waterdichte mortel heeft weinig zin als je muur niet in goede staat is. Gebreken in het metselwerk kunnen de hydrofobe eigenschappen van het middel tenietdoen en voor fouten in de waterkering zorgen, zelfs als alle gaten gedicht zijn.

Kies voor kwalitatieve producten

We zijn maar al te snel geneigd om het nodige materiaal aan te schaffen waarmee we de prijs het laagst kunnen houden, wat, afhankelijk van het aantal vierkante meter, de prijs aardig kan doen oplopen.

Het is altijd een goed idee om het nodige materiaal eerst grondig te onderzoeken, zodat je materiaal koopt dat ook effectief werkt en niet alleen goedkoop is. Een goede richtwijzer zijn de bekende merken, want zij hebben een imago hoog te houden.

Snel en gratis offertes vergelijken?

Muurinjectie: hoe muur injecteren?

Hoe injecteer ik een muur tegen opstijgend vocht? In principe is het een vrij eenvoudige klus. De eerste stap is altijd het voorbereidende werk waarbij je inspecteert en de muur opknapt en reinigt.

Je maakt op een horizontale lijn een aantal boorgaten waarlangs je het vochtwerende middel in de muur kan spuiten. Na de werken vul je de gaten weer op met waterafstotende mortel.

In de voorlaatste paragraaf kan je een iets diepgaandere beschrijving vinden van het injectieproces.

Vochtige muur injecteren met hydrofobe vloeistof

Ook interessant voor jou:

Welke producten kan ik gebruiken tegen vocht in de muur?

Er bestaan een aantal opties om je muren met de nodige materialen te injecteren. 

De twee belangrijkste opties om je muur te injecteren zijn een gelvorm en een vloeibare vorm. Doorgaans werkt de injectiegel sneller dan het vloeibare alternatief maar dit gaat niet voor elke gevel op. Contacteer een vakman om uit te maken wat voor jou de beste optie is.

Hoeveel kost muur injecteren per m2?

Om je muur te laten injecteren door een vochtspecialist betaal je ongeveer 100 euro per lopende meter, incl. btw. Afhankelijk van de toestand van je muur kan dit wat meer of wat minder zijn. 

Ben ik in België verplicht mijn vochtige muur te laten behandelen?

Je bent als eigenaar niet verplicht om een vochtige muur te behandelen. Als verhuurder ben je wel verplicht om een vochtige muur in je huurwoning te behandelen.

Voor exact advies betreffende de wettelijke verplichtingen in België omtrent vochtige muren, zou het nuttig kunnen zijn om contact op te nemen met een lokale juridische adviseur of een bedrijf dat gespecialiseerd is in vochtbestrijding

Verder is het wel aan te raden om vochtproblemen zo snel mogelijk aan te pakken omwille van gezondheidsreden, isolatie en structurele integriteit.

Meer info en advies nodig?

Muren injecteren: zelf of laten doen?

Als je over het nodige materiaal en de juiste vaardigheden beschikt, kan je zelf muren injecteren. We raden echter aan om je muren te laten injecteren door een ervaren vakman.

Een vochtspecialist staat in voor zijn werk en zal ook de nodige opvolging voorzien. Met een erkend vakman ben je zeker van een kwaliteitsvolle vochtwering.

Muren zelf injecteren: stappenplan

Ben je toch van plan om het zelf aan te pakken, volg dan onderstaand algemeen stappenplan.

1. Inspectie

Eerst en vooral voer je de voorbereidende werken uit. Zorg dat je al het nodige materiaal bij de hand hebt, dat de muur in orde is en breng beschermfolie aan tegen het morsen.

2. Gaten boren

Alvorens je ten strijde trekt met je boormachine, ga je de boorgaten op de muur tekenen. De boorgaten bevinden zich op 3 tot 5 centimeter boven de vloerpas en liggen zo’n 12 centimeter uit elkaar. Afhankelijk van de consistentie van je hydrofobe middel voorzie je boorkoppen van 12 mm tot 20 mm. 

De precieze afmetingen kan je meestal terugvinden op de verpakking van het waterwerende product of in de handleiding. 

Heb je dit alles gecontroleerd, dan kan je aan de slag met de boor. Boren doe je in een hoek van om en bij de 10 tot 30 graden naar beneden toe zodat het waterwerende middel vlot vloeit.

Qua diepte boor je ongeveer tot twee derde van de dikte van je muur. Verwijder al het stof met een stofzuiger.

Vochtwerende injectiegaten boren voor muur injecteren

3. Muren injecteren

Eens de injectiegaten geboord zijn kan je de kitspuit erbij nemen en beginnen met het injecteren. Ook hier volg je best de handleiding op de verpakking van het hydrofobe product. 

4. Gaten afsluiten

Is de injectie geslaagd, dan kan je de gaten afwerken met waterwerende mortel. Gebruik het poeder om zelf je mortel te maken.

Deze boorgatenvuller kan je na drogen best nog een keer aanbrengen om een optimale afwerking te bekomen.

5. De behandeling herhalen?

Merk je dat de injectie van de buitenmuur niet veel geholpen heeft, dan kan je ofwel nog een poging doen, of je neemt contact op met een vochtspecialist voor een diagnose. Zij helpen je met plezier verder.

Contacteer een expert en ontvang gratis offertes

6. Pleisterwerk en andere afwerking

Is alle mortel gedroogd? Dan kan je beginnen aan de afwerking van de muur zelf. Als je dit goed doet, valt er niets meer te merken van de voorgaande boorwerken.

Muren laten injecteren

Laat je je muur nu best injecteren of kan je het zelf doen? Wij raden aan om een vochtspecialist onder de arm te nemen. Voor verdere vragen en adviezen kan je via onderstaand formulier gratis en vrijblijvend offertes aanvragen en prijzen vergelijken.

Door prijzen te vergelijken kan je een bewuste keuze maken en een overweging maken die niet alleen kwalitatief maar ook je portefeuille niet teleurstelt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.