Muren injecteren tegen vocht: prijs en stappenplan

Je muren injecteren is de meest doeltreffende behandeling tegen opstijgend vocht. Vooral oudere huizen waarvan de funderingen niet werden voorzien van een vochtkering krijgen te maken met dit vochtprobleem.

De onbeschermde muren absorberen het grondvocht tot er natte plekken verschijnen op de binnenmuren. Die vochtplekken bevinden zich doorgaans laag bij de grond.

In dit artikel vind je alle info om je muren zelf of te laten injecteren. Wil je extra advies en prijzen van een professionele vochtbestrijder. Stel je vragen en ontvangen prijzen op maat via onze offertepagina.

Muren injecteren prijs [2023]

Wil je een kostenraming voor het laten injecteren van je muren? De kostprijs wordt onder meer bepaald op basis van het aantal te behandelen muren, de dikte van de muren, het aantal vierkante meter, de gebruikte materialen enzovoort.

Je mag rekenen op een gemiddelde startprijs van 100 euro per lopende meter. Afhankelijk van welke muren je precies wil laten injecteren, biedt onderstaande prijzentabel je een meer gedetailleerd overzicht.

Type werken Richtprijs voor 8 lopende meter, incl. arbeid, materiaal en btw
Buitenmuren injecteren € 800
Binnen- en buitenmuren injecteren € 1.500
Muren repareren en injecteren € 2.200

Hou sowieso rekening met extra kosten, zoals: schimmel verwijderen, muren repareren (ca. € 18-23 per m2) en afwerking (ca. € 15 – 20 per m2). Al deze factoren kunnen de totale kostprijs mee beïnvloeden.

Meer weten? Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Hoe herken je opstijgend vocht?

Opstijgend vocht komt vaak voor bij oudere gebouwen, maar kan ook bij nieuwbouw voorkomen. Heb je opstijgend vocht opgemerkt onderaan je muren? De vochtplekken op een hoogte van 10 tot 150 cm aan de muren zijn het gevolg van capillaire opstijging. Naast vochtplekken gaat opstijgend vocht ook gepaard met andere symptomen, waaronder schimmelvorming in huis.

Waarom muren injecteren?

Het meest voorkomende vochtprobleem aan een woning is opstijgend vocht. De oorzaak ligt bij het contact tussen de muur en de vochtige ondergrond. De waterkering moet in orde zijn anders kan grondvocht in de muren gaan trekken. Bij het ontbreken van een waterkeringslaag kan dit leiden tot opstijgend vocht.

Deze vochtplekken zorgen voor een onaangename geur in huis, schimmels en loshangend verf- en pleisterwerk. Ook is het schadelijk voor de gezondheid. Het kan leiden tot klachten aan de luchtwegen of allergieën.

Opstijgend vocht kan ook onherstelbare schade aan de constructie van je woning aanrichten. Een vochtspecialist weet perfect raad met opstijgend vocht. Hij zal je muren injecteren.

premies vochtbestrijding: verbeteringspremie

Verschil tussen muur injecteren en muren impregneren

Een muur injecteren en een muur impregneren zijn 2 totaal verschillende behandelingen. Toch worden ze vaak verward en ontstaan er heel wat misverstanden rond deze 2 verschillende methodes van vochtbestrijding.

Injecteren betekent dat er een vloeistof in de muur wordt gespoten. Impregneren is niet hetzelfde. Want dan wordt er een vochtwerende vloeistof op de buitenmuur gespoten. Het impregneren van muren helpt enkel tegen vocht van buitenaf. Tegen opstijgend vocht is het injecteren van je muren de enige optie.

Muurinjectie: hoe werkt het?

Opstijgend vocht kan het beste bestreden worden door de aangetaste muren te injecteren. Er worden gaten in de binnenmuur geboord, die gevuld worden met een vochtwerende gel. Deze gel zal de vochtplekken in uw muur volledig uitdrogen. De gel stopt het capillair opstijgen van vocht in de muur.

Indien deze behandelingsmethode op een professionele manier wordt aangepakt, ben je gegarandeerd voorgoed verlost van het vochtprobleem in uw woning. Begin niet op eigen houtje aan het injecteren van je muren, maar haal er een vochtspecialist bij.

Vocht in huis oplossen

👉 Raadpleeg in geval van twijfel een gespecialiseerde vochtbestrijder om de oorzaken van je vochtige muren en terugkerende schimmel in huis snel en effectief tegen te gaan. Permanent vochtige muren beschadigen namelijk de draagstructuur van je woning. Schimmel vormt ook aanzienlijke gezondheidsrisico’s, zoals luchtweg- en allergische klachten.

Tip: Kijk voordat je begint met injecteren of alle losse voegen gerepareerd zijn anders lekt de vloeistof weg. De correcte indringdiepte moet vastgesteld zijn. Dit om de afstand te bepalen tussen de boorgaten.

Muren injecteren: zelf of laten doen

Je muren zelf injecteren of deze klus uitbesteden aan een professionele vochtbestrijder? Beide opties zijn mogelijk. Een goede voorbereiding en een uitgewerkt stappenplan mogen daarbij niet ontbreken. Op die manier ben je zeker van een kwalitatief en blijvend eindresultaat.

Muren zelf injecteren: stappenplan

Ga je zelf aan de slag of doe je beroep op een vakman? In beide gevallen is de werkwijze dezelfde. We schetsen je hieronder het stappenplan.

1. Inspectie

De eerste stap is een grondige inspectie. Je moet met zekerheid vaststellen dat opstijgend vocht het werkelijke probleem vormt en bijvoorbeeld niet doorslaand vocht van buitenaf.

2. Gaten boren

Vervolgens boor je een rij gaten over de volle lengte van de aangetaste muur. De gaten bevinden zich ongeveer 50 cm boven de grond. Het aantal gaten dat moet geboord worden hangt af van je muur en van de vochtwerende gel die gebruikt wordt.

3. Muren injecteren

In de boorgaten worden buisjes geplaatst die geïnjecteerd worden met een vochtwerende gel. Bij twijfel raden we je zeker aan om een vochtspecialist in te schakelen. De meest gebruikte producten zijn hydrofoberende injectiemiddelen.

4. Gaten afsluiten

De boorgaten worden zorgvuldig dichtgemaakt met cement. De vochtwerende gel kan nu worden opgenomen door de muur en zal na enige tijd een waterkeringslaag vormen.

5. De behandeling herhalen?

Soms is het nodig om de behandeling een tweede keer of zelfs een derde keer te herhalen. Het kan tot een jaar duren voor je aangetaste muur weer helemaal droog is.

6. Pleisterwerk en andere afwerking

Tenslotte wordt de rest van het aangetaste pleisterwerk verwijderd en je behandelde muur netjes herbepleisterd, al dan niet voorzien van een beschermende folie. Je kan het pleisterwerk ook al in stap 2 verwijderen. Herbepleistering blijft natuurlijk de allerlaaste stap.

Muren laten injecteren

Dit type vochtbehandeling vraagt het nodige inzicht, kennis en voorbereiding. Met z’n ervaring weet een professionele vochtbestrijder direct wat de ideale oplossing is voor jou.

Ook kan het je heel wat kosten uitsparen als je deze klus uitbesteed aan een vakman die je vaak een totaalpakket aanbiedt. Wat je in vele gevallen goedkoper uitkomt dan deels zelf klussen en deels uitbesteden. Via onderstaand formulier ontvang je tot 5 gratis offertes tegelijk. Handig om te vergelijken en je keuze te maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.