Luchtvochtigheid in huis, hoe belangrijk is het?

De luchtvochtigheid in huis is bepalend voor uw gezondheid. Een verstoorde vochtigheidsgraad heeft op lange termijn een schadelijk effect.

Wat is luchtvochtigheid precies?

De term luchtvochtigheid slaat op de eigenlijke hoeveelheid waterdamp in de lucht ten opzichte van de maximale hoeveelheid waterdamp die in de lucht mogelijk is. Dit wordt uitgedrukt in een percentage en is onderhevig aan luchtdruk en temperatuur.

Hoe bereik je de ideale luchtvochtigheid in huis?

In het verkrijgen en behouden van een aangenaam klimaat in huis speelt een ideale luchtvochtigheid een cruciale rol. We geven je graag een aantal simpele tips:

 1. Zet dagelijks ramen en deuren open om je huis te verluchten
 2. Zet tijdens het koken de deksels op de pannen
 3. Maak tijdens het koken gebruik van de afzuigkap
 4. Zet een raam open terwijl je een douch neemt of installer een mechanisch ventilatiesysteem, zodat de stoom weg kan
 5. Maak na het douchen de natte muren en glazen wanden droog met een trekker
 6. Droog bij mooi weer je was buiten

Als dit niets uithaalt, kan het zijn dat je met een ernstig probleem zit. Het is dan belangrijk om de oorzaak te achterhalen en de mogelijke gevolgen te overlopen, zodat je de ernst van de zaak inziet en het probleem met beide handen kunt aanpakken of indien nodig een vochtspecialist kunt inschakelen.

Bereik de ideale luchtvochtigheid in huis

Vraag advies aan een vochtspecialist

De gevolgen van een hoge of te lage luchtvochtigheid in huis

Om een idee te krijgen van de luchtvochtigheid in je huis kun je een hygrometer aanschaffen. Deze geeft de luchtvochtigheid weer in een percentage en is zeer nauwkeurig. Een ideale luchtvochtigheid voor in huis ligt tussen 40 en 60%. Maar al te vaak zien we echter dat het eigenlijke percentage dit onder- of overschrijdt.

Wat als de luchtvochtigheid in huis te laag is?

Als de luchtvochtigheid in huis te laag is, oftewel lager dan 40% op de hygrometer, beginnen houten meubels, kozijnen en vloeren door uitdroging te barsten en te scheuren. Maar ook je gezondheid kan eronder lijden.

Mensen die in een te lage luchtvochtigheid leven hebben vaak last van geïrriteerde luchtwegen, droge ogen of zelfs huidklachten.

Wat men vaak ziet in huizen waar een te lage luchtvochtigheid heerst, zijn waterbakjes aan de verwarming. Wanneer je de verwarming aanzet, verdampt het water en stijgt de luchtvochtigheid.

Daarnaast is er ook speciale luchtbevochtigsapparatuur te koop. Deze toestellen hebben een ingebouwde vochtmeter dankzij welke er, indien nodig, vocht wordt toegevoegd aan de lucht.

Hoge luchtvochtigheid in huis? Oorzaak en gevolg

Wat vaak voorkomt is een te hoge luchtvochtigheid. Ook dit brengt vaak allerlei lichamelijke ongemakken met zich mee.

Door een te hoge luchtvochtigheid is de gevoelstemperatuur van de lucht in huis vaak hoger dan ze eigenlijk is. Als bewoner heb je het daardoor vaak te warm omdat je je lichaamswarmte niet goed kwijt kunt.

Aan de andere kant, wanneer het koud is en de verwarming opendraait, moet je langer wachten voor het warm is doordat vochtige lucht trager opwarmt, wat dan ook weer nadelig is voor je portemonnee.

Vraag gratis advies aan een vochtspecialist

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een hoge luchtvochtigheid?

Opstijgend vocht


Opstijgend vocht is een veelvoorkomend probleem dat zich in de vorm van vochtplekken infesteert in de muren ter hoogte van de plinten. Zoals de naam doet vermoeden gaat het om vocht dat via de muren opstijgt. Dit vocht komt uit de kruipruimte of kelder en dringt door tot je wonding. Het is eigenlijk grondwater dat geabsorbeerd wordt door het metselwerk.

Condensatievocht


Vaak hoef je de oorzaak niet zo ver te zoeken. We staan er misschien niet bij stil, maar In elk huis worden er dagelijks grote hoeveelheden vocht geproduceerd. We denken dan aan douchen, koken, baden en natte was binnen laten drogen.

Wanneer dit vocht geen uitweg vind door slechte ventilatie slaat het neer tegen koele oppervlakken als ramen en muren en condenseert het. De muur absorbeert dit en er ontstaan vochtplekken die uiteindelijk kunnen gaan schimmelen.

Onvoldoende geventileerde kelders zijn hier het voorbeeld bij uitstek. In dit deel van het huis is er vaak sprake van condensvorming en een muffe geur. Door het gebrek aan ventilatie slaat de condens neer op de muren via welke het zich vervolgens een weg naar boven zal banen.

Zoals we weten is een vochtig huis een voor de gezondheid schadelijke leefomgeving. De enige oplossing is ventileren. De natte, verontreinigde lucht moet kunnen worden afgevoerd, maar er moet ook verse lucht kunnen worden aangevoerd. Je kunt je huis op twee manieren ventileren: door ramen en deuren open te zetten of – en dit is een doeltreffendere oplossing – een mechanische ventilatie te plaatsen.

Doorslaand vocht


Wanneer de gevelbekleding van je huis – vooral wanneer die uit bakstenen of bepleistering bestaat – door de jaren heen beschadigd is geraakt en dus poreus is geworden, kan het zijn dat regenwater bijvoorbeeld zich een weg baant naar de binnenmuur en dus ‘doorslaat’.

In de winter bevriest dit vocht en richt het grote schade aan, zowel aan de gevel als aan de binnenmuur.

Vooral oude huizen zonder spouw hebben hier last van. Je kunt dit herkennen aan de vochtplekken op je binnen en/of buitenmuren.

Doorslaand vocht wordt soms ten onrechte met opstijgend vocht verward. Hierbij ligt, zoals we weten, de oorzaak echter ergens anders. Maar ook de vochtplekken manifesteren zich op een andere plaats: namelijk ter hoogte van de plinten.

Lekkage

Afhankelijk van de grootte van het lek kan het zijn dat je ofwel van de ene op de andere dag opeens vocht in de muren hebt, ofwel je pas na verloop van tijd iets opmerkt. Een lek kan namelijk groot of klein zijn, maar beide komen geregeld voor en zorgen voor heel wat problemen.

We denken dan aan waterleidingen, cv-leidingen maar ook afvoerleidingen van sanitair. Wanneer je in een appartementsblok woont, kan het ook zijn dat het lek niet bij jou is, maar bij je bovenburen. Soms kan het dus moeilijk zijn om het lek op te sporen.

In de regel kunnen we stellen dat vochtplekken zich manifesteren ter hoogte van het lek zelf. Als dit niet helpt kun je ook nog een beroep doen op speciale apparatuur.

Overtollig bouwvocht

Tijdens het bouwproces van een nieuw huis wordt heel wat water gebruikt. Als je huis af is, moet je voor je gaat verven en behangen een tijdje wachten tot alles weer is uitgehard. Doe je dit niet dan sluit je het vocht in en creëer je problemen voor later.

Gedurende het uitharingsproces zal je de luchtvochtigheid in je nieuwe huis tijdelijk stijgen. Het is dus belangrijk om goed te ventileren. Je kunt je woning op natuurlijke wijze laten drogen door bij droog weer ramen en deuren zoveel mogelijk open te zetten. Dit is volledig gratis maar zeer tijdrovend (18 maanden).

Je kunt het proces versnellen door een bouwdroger te plaatsen. Dit is een machine die het vocht uit de lucht haalt en omzet in water dat wordt opgevangen in een bakje.

Op die manier kun je sneller aan de rest van je renovatiewerken beginnen. Het drogen met een bouwdroger neemt maar enkele weken tot maanden in beslag.

Doorsijpeling via het dak

Tot slot kunnen vochtproblemen ook voortvloeien uit een slechte dakconstructie. Het vocht sijpelt dan via het naar binnen met condensatieproblemen tot gevolg. Vaak ligt het aan het dampscherm. Wanneer dit ontbreekt of verkeerd geplaatst is: aan de warme in plaats van aan de koude zijde.

Vergelijk de prijzen voor professionals!

Wat zijn de gevolgen van een te hoge luchtvochtigheid?

Bij een te hoge luchtvochtigheid krijgen zowel je huis als je gezondheid het zwaar te verduren: een hoge luchtvochtig werkt schimmelgroei in de hand, houten meubels, kozijnen, deuren en vloeren beginnen vocht op te nemen en zetten uit.

Op je gezondheid kunnen dan weer volgende symptomen ontstaan:

 • Allergie: Voel je je vaak benauwd? Vertoont u symptomen van astma? De kans bestaat dat u allergisch bent aan zilvervisjes. Deze komen vaak voor op vochtige plaatsen.
 • Astma: dit is een allergische reactie op pollen en huismijt, beiden terug te vinden in vochtige huizen. Symptomen zijn kortademigheid, hoesten en een piepende ademhaling.
 • Chronische Rhinitis: dit is een ontsteking van het neusslijmvlies. U loopt risico in een huis met een te hoge luchtvochtigheid door de aanwezigheid van schimmels en huismijt.
 • Eczeem: warmte en vocht vormen de ideale broeihaard voor huisstofmijt. Deze onzichtbaar kleine mijt is verantwoordelijk voor het ontsteken van de huid.
 • Zwarte schimmel: deze kan zich snel voortplanten in een vochtig huis. Hierdoor komen sporen terecht op uw meubels en kleding. Contact met deze sporen zorgt voor wondjes en irritatie van de huid.
 • Formaldehyde: deze stof komt gemakkelijker vrij in een vochtige woning. Het kleurloze gas kan de neus, keel en ogen irriteren. Bij contact met de huid ontstaat eczeem.

Meer lezen? Hier vindt u extra informatie over de schadelijke gevolgen van vocht in huis.

U merkt dat een kordate aanpak noodzakelijk is bij een hoge luchtvochtigheid. Wacht dus niet langer!