Kelder waterdicht maken : Prijzen & Methodes

Een kelder is per definitie omringd door grondwater en loopt daardoor een groot risico op vochtproblemen. De kelder waterdicht maken is dus een must. In dit artikel vind je een overzicht van alle methodes om een bestaande kelder waterdicht te maken en de bijhorende kostprijs.

Blijkt de kelder na aankoop van een nieuwe woning niet helemaal waterdicht te zijn? Of zijn er door de jaren heen vochtproblemen in de bestaande kelder ontstaan? Dan moet je die vochtigheid zo snel mogelijk aanpakken.

Een vochtige kelder leidt immers tot schimmels en die houden persoonlijke gezondheidsrisico’s in. Anderzijds zal je huis beter geïsoleerd zijn waardoor de waarde van je woning serieus kan toenemen. Bovendien kan je een droge kelder ook omtoveren tot een extra leefruimte.

Wat is de kostprijs vochtige kelder waterdicht maken?

Waterdichte kelderbehandeling Prijs (lineaire meter)
Kelderdrainage 25€ tot 100€
Keldermuren injecteren 30€ tot 60€
Kelderbekuiping 100€ tot 200€
Kelder ventileren 300€ tot 15000€

Methodes om een kelder waterdicht te maken

Bestaande kelder waterdicht maken

Je kan een kelder op een aantal manieren volledig waterdicht maken, zonder intensief braakwerk te moeten uitvoeren.

Kelder waterdicht maken door bekuiping

De eerste mogelijkheid om een kelder waterdicht te maken is een kelderbekuiping. De term spreekt eigenlijk voor zich. Bekuipen wil zeggen dat je van de kelder een waterdichte ruimte maakt. Vergelijk het met een badkuip die ook geen water doorlaat, behalve langs de voorziene stop.

  1. Hoe gaan de vochtbestrijders precies te werk bij een bekuiping? Eerst vindt er een grondige controle op plaats. De kelder wordt stofvrij gemaakt en gaten en scheuren worden meermaals opgevuld met waterdichte cement.
  2. Vervolgens brengt de vochtbestrijder een waterdichte pasta aan op de keldermuren. Indien nodig gebeurt dit op een primer voor extra hechting. Om de kelder compleet waterdicht te maken wordt de muren minstens 2 keer volledig ingesmeerd.
  3. Tenslotte is het de beurt aan de keldervloer. Voor een mooi en egaal resultaat kan er gekozen worden voor een polyurethaancoating. Deze coating is beschikbaar in verschillende kleuren.

Richtprijs kelderbekuiping
Een kelder bekuipen kost gemiddeld tussen de 4.000 en de 10.000 euro. Dit prijsverschil zit vooral in de wijze van bekuiping: een kelder langs buiten bekuipen is een pak duurder dan langs binnen.

Wil je de kelder laten bekuipen? 

Vind snel vochtbestrijders uit de buurt

Kelderdrainage

Staat de kelder vaak onder water? Dan is een drainagesysteem aangewezen. Bij een kelderdrainage brengt de vochtbestrijder een noppenmembraan met kleine kanaaltjes aan op de keldervloer en/of -wanden. De kanaaltjes leiden het vocht naar een verzamelput, van waaruit het grondwater naar het riool wordt gepompt.

Een kelderdrainage kan 3 manieren: randdrainage, vloerdrainage of wanddrainage. Hieronder leggen we elke techniek uit.

Randdrainage

Wat? Randdrainage is de perfecte oplossing voor grondwater dat via de kimnaad binnensijpelt. De kimnaad is de lijn waar de keldervloer en de muren elkaar ontmoeten. Dit komt vaak voor een bij een betonnen vloer en een bakstenen muur. Het optrekkend grondwater raakt niet door de betonvloer, maar wel door de muur.

Hoe? De vochtbestrijder metst een stenen goot op de vloer, tegen de wanden. De goot is behandeld met een waterdichte cementering. Het opstijgend vocht sijpelt via de kimnaad in de goot en die voert het water af naar een verzamelpunt. Vandaaruit gaat het met een pomp naar de afvoer en het riool.

Wanneer? Voor de randdrainage van een kelder is een onbeschadigde betonvloer noodzakelijk. Zuigt de vloer het water op, dan spreken over een poreuze keldervloer en is een vloerdrainage nodig.

Vloerdrainage

Wat? Bij een vloerdrainage legt men een noppenfolie of -membraam op de keldervloer. Het membraam heeft honderden kanaaltjes waarmee het vocht naar een verzamelput geleid wordt.

Hoe? De vochtbestrijder brengt de noppenfolie over de volledige keldervloer aan. De folie is waterdicht en voert het grondwater af naar een verzamelput. Daar wordt het vocht naar de afvoer gepompt. Het is perfect mogelijk om bovenop de noppenfolie een nieuwe vloer te leggen, zodat de kelder mooi afgewerkt kan worden.

Wanneer? Laat de vloer draineren als je een poreuze keldervloer hebt. Het voorkomt stilstaand water in de kelder op een snelle en efficiënte manier.

Wanddrainage

Wat? Net als bij vloerdrainage wordt een noppenmembraam gebruikt om de kelderwanden waterdicht te maken. Over het membraam brengt men dan een nieuwe wand aan.

Hoe? Het grondwater komt in de kanaaltjes van het noppenmembraam terecht en naar het grondmembraam gevoerd. Wanddrainage wordt dus altijd gecombineerd met vloerdrainage. Omdat er een nieuwe vloer en nieuwe wanden bovenop het membraam komen, spreekt men ook over box in box drainage.

Wanneer? Wanddrainage wordt toegepast bij zware vochtproblemen, wanneer de muren zwaar geïnfiltreerd zijn door vocht en een traditionele bekuiping onvoldoende is om de kelder waterdicht te krijgen. Voordeel is wel dat je de kelder een nieuwe look kan geven.

Door de kelder te draineren neem je echter niet de oorzaak van het vochtprobleem weg. De kelder blijft vochtig, maar er zullen zich geen plassen of stilstaand water meer vormen. Een kelderdrainage wordt daarom best gecombineerd met goede ventilatie.

Richtprijs kelderdrainage

De prijs van een kelderdrainage begint vanaf 3.000 euro, maar kan oplopen tot 10.000 euro of meer. Moeten bijvoorbeeld de kelderwanden ook gedraineerd worden? Dan stijgt de kostprijs snel.

Keldermuren injecteren

Tot slot kan je de keldermuren ook laten injecteren. Dat wil zeggen dat er een vochtwerend product in vooraf uitgeboorde gaten (op zwakke plekken) worden gespoten. Het product werkt als tegengif voor opstijgend vocht. En laat kelders daar nu net vaak last van hebben.

Opgelet: Wanneer je kiest voor injecteren, moeten de muren in kwestie eerst wel al volledig uitgedroogd zijn. Dit is niet altijd mogelijk. Kijk dus goed na welke methode het best is om jouw bestaande kelder waterdicht te maken.

Richtprijs keldermuren injecteren

Keldermuren injecteren begint vanaf 100 euro per lopende meter. Let wel, deze techniek werkt alleen als het vocht via de muren binnensijpelt. Komt het grondwater ook via de vloer in de kelder, dan is dit geen oplossing voor het vochtprobleem.

Voor meer info verwijzen we je graag door naar ons handig overzicht van vochtbestrijding prijzen. Wil je een exacte prijsbepaling, dan vraag je best een offerte aan. Dat kan eenvoudig en snel via de service die wij aanbieden. Gratis en voor niets!

Bestaande kelder waterdicht maken

Hoe vocht in de kelderruimte vermijden en waterdicht houden?

Ventilatie is key ! We begrijpen dat het niet altijd evident is om ventilatie in een kelderruimte te voorzien. Toch is het broodnodig om vochtproblemen te vermijden. Met behulp van mechanische of (voldoende) natuurlijke ventilatie zal de vochtige lucht niet meer condenseren op de onverwarmde muren van de kelderruimte en kan het vocht zich een weg naar buiten banen. Zo eenvoudig is het!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.