Salpeter verwijderen: hoe herken en behandel je het? Prijzen & Methodes

Hoe komt salpeter op je muur terecht? Wat is het? Wat zijn de gevolgen van dit vochtprobleem voor de gezondheid? Welke techniek van vochtbestrijding kan je hierop uitvoeren? Je komt er in deze bijdrage meer over te weten.

Kostprijs salpeter verwijderen

Soort anti-salpeterbehandeling Gemiddelde prijzen
Een vochtigheidsdiagnose Tussen 250€ en 800€
Toepassing van het anti-salpeterproduct Tussen 45€ en 250€
Opwaartse vochtbehandeling Tussen 20€ en 200€
Isolerende injectie in wanden Tussen 15€/m2 en 50€/m2
Ventilatiesysteem Tussen 1800€ en 5500€

Vergelijk de prijzen in 2 minuten!

Hoe herken je salpeter op de muur?

Salpeter verwijderen van muurSalpeter is een visuele gevolg van een vochtprobleem. Salpeter is die vervelende witte aanslag op je muur. Uit de scheikundeles weten we nog dat salpeter een mineraal zout is dat voornamelijk op vochtige plekken voorkomt.

Je mag dit probleem niet laten aanslepen, want het is erg schadelijk voor zowel de constructie van je huis als je gezondheid. Zo snel mogelijk ingrijpen is dus de boodschap.

Salpeter kan je het best omschrijven als een combinatie van vochtproblemen met allerlei chemische elementen die in het grondwater aanwezig zijn. De aard en de gradatie van salpeter op de muur zal dus afhankelijk zijn van de regio waar je woont.

Salpeter komt tot stand door de chemische reacties die elementen als ammoniak en nitraatbacteriën aangaan met het aanwezige kaliumcarbonaat in het metselwerk van je muur. De aanwezige zuurstof in de ruimte leidt tot de vorming van kaliumnitraat, wat zorgt voor een witte, harige afzetting op de muur.

Wat zijn de gevolgen van salpeter?

Nu we weten wat salpeter is en hoe het veroorzaakt wordt, moeten we zeker ook op de gevolgen wijzen. Salpeter op je muur is in eerste instantie natuurlijk geen mooi zicht. Maar dat is eigenlijk nog het minste van onze zorgen.

Salpeter is niet alleen slecht voor de toestand van je huis. Het heeft ook een nadelige invloed op de werking van de luchtwegen. Doe je hier niets aan, dan komt er steeds meer vocht in je huis en de gevolgen hiervan op langere termijn voor je gezondheid zijn niet te overzien. Zeker voor kinderen en mensen met ademhalingsproblemen is tijdig ingrijpen meer dan noodzakelijk.

Hoe salpeter op de muur verwijderen?

salpeter verwijderen van muur

Gelukkig kan je salpeter op de muur doorgaans vrij eenvoudig bestrijden. Dit kan éénvoudig in drie stappen.

Stap 1: salpeter verwijderen

De allereerste en zeker niet onbelangrijke stap bestaat erin om de aanwezige salpeter op de muur te verwijderen. Is de concentratie van salpeter op de muur nog niet te erg, dan kan je overwegen om dit zelf te doen.

Verwijder eerst het behang of de verf en steek de salpeter zoveel mogelijk af. Doet dit je schrik krijgen en neem je liever geen risico? Doe dan beroep op een vakman, zo slaap je tenminste gerust.

Stap 2: anti-salpetermiddel aanbrengen

In de handel zijn tal van anti-salpetermiddelen verkrijgbaar. Dit zijn kant-en-klare vloeistoffen die je op de muur aanbrengt.

Hoe doe je dit?

  • Stap 1: Verwijder behang of verf.
  • Stap 2: Maak een oplossing met water. Verschillende oplossingen hebben andere verhoudingen nodig.
  • Stap 3: Borstel de oplossing op het oppervlakte dat aangetast is door het salpeter. Zoek de droogtijden van het betreffende product op.
  • Stap 4: Indien nodig breng je op een later tijdstip een tweede laag van het product toe.

Afhankelijk van het middel dat je gebruikt moet het twee weken tot een maand drogen. Draag altijd beschermend materiaal wanneer je bijtende producten aanbrengt.

Stap 3: de oorzaak aanpakken

Als het probleem blijft terugkeren los je best de oorzaak van het salpeterzuur op. Dit zijn de meest voorkomende oplossingen om voor eens en altijd komaf te maken met salpeter.

  • Laat een spouwmuur met waterkering zetten.
  • Maak je kelder 100% waterdicht.
  • Hydrofugeer of impregneer je gevel zodat die water afstoot.
  • Repareer kleine vochtdoorlatende beschadigingen.

Dit klinkt als een serieus werk, en het is zeker raadzaam om beroep te doen op de diensten van een expert.