Salpeter verwijderen: herkennen, behandelen en prijzen

Hoe komt salpeter op je muur terecht? Wat zijn de gevolgen van dit vochtprobleem voor je gezondheid? Welke techniek van vochtbestrijding kan je toepassen om salpeter te verwijderen? Vind het antwoord op deze en andere vragen in dit artikel.

Wil je advies en prijzen van een profesionele vochtexpert? Stel al je vragen en ontvang meerdere prijsoffertes op maat via onze offertepagina.

Prijs salpeter verwijderen

Als je salpeter aantreft op je muren is het belangrijk om dit snel zo snel mogelijk te laten behandelen. Je kan dit zelf doen of uitbesteden aan een professionele vochtexpert. Wanneer je kiest voor uitbesteden, reken op een gemiddelde prijs tussen de 100 en 200 euro.

Wil je zelf salpeter verwijderen? In dat geval kost het je gemiddeld ongeveer 20 euro voor een schoonmaakproduct. Zelf verwijderen is dus aanzienlijk goedkoper.

Je houdt toch best rekening met enkele extra kosten voor het zelf uitvoeren van deze schoonmaakklus. Zo moet je onder meer beschikken over de juiste kwasten en rollers om het verwijderingsmiddel zorgvuldig te kunnen aanbrengen.

In onderstaande tabel vind je alvast een handig overzicht met richtprijzen per type behandeling.

Soort anti-salpeterbehandeling Richtprijs
Een vochtdiagnose € 250 – 800
Toepassing van het anti-salpeterproduct € 45 – 250
Opwaartse vochtbehandeling € 20 – 200
Isolerende injectie in wanden € 15/m2 – 50/m2
Ventilatiesysteem € 1.800 – 5.500

Vergelijk meerdere prijzen tegelijk

Wat is salpeter?

Salpeter is te herkennen aan de witte aanslag op je muur. Het wordt veroorzaakt door een chemische reactie tussen chemicaliën die voorkomen in het water, zoals ammoniak- en nitraatbacteriën. Wanneer dit in het voeg- en metselwerk terecht komt, kunnen zichtbare vlekken ontstaan en het materiaal licht doen afbrokkelen.

Het wordt vaak veroorzaakt door overmatig vocht in de muur. Door te zorgen voor meer ventilatie en een betere isolatie, kan je salpeter voorkomen.

Indien je niet goed weet wat de daadwerkelijke oorzaak is, kan je een vochtexpert inschakelen. Een expert weet de oorzaak vaak snel op te sporen. Ook biedt hij deskundig advies om het probleem grondig aan te pakken.

salpeter

Hoe salpeter herkennen?

Salpeter herkennenSalpeter is een visuele gevolg van een vochtprobleem dat een vervelende witte aanslag op je muur vormt. Uit de scheikundeles weet je misschien nog dat het een mineraal zout is dat hoofdzakelijk op vochtige plekken voorkomt.

Je mag dit probleem niet laten aanslepen, want het is erg schadelijk voor zowel de constructie van je huis als je gezondheid. Zo snel mogelijk ingrijpen is dus de boodschap.

Salpeter kan je het best omschrijven als een combinatie van vochtproblemen met allerlei chemische elementen die in het grondwater aanwezig zijn. De aard en de gradatie ervan op de muur is dus afhankelijk zijn van de regio waar je woont.

Salpeter komt tot stand door de chemische reacties die elementen als ammoniak en nitraatbacteriën aangaan met het aanwezige kaliumcarbonaat in het metselwerk van je muur. De aanwezige zuurstof in de ruimte leidt tot de vorming van kaliumnitraat. Wat zorgt voor een witte, harige afzetting op de muur.

Wat zijn de gevolgen van salpeter?

Nu je weet wat salpeter is en hoe het veroorzaakt wordt, moeten we zeker ook op de gevolgen wijzen. Salpeter op je muur is in eerste instantie natuurlijk geen mooi zicht. Maar dat is eigenlijk nog het minste .

Salpeter is niet alleen slecht voor de toestand van je huis. Het heeft ook een nadelige invloed op de werking van de luchtwegen. Doe je hier niets aan, dan komt er steeds meer vocht in je huis en ondervinden ook jij en je huisgenoten er hinder van. Zeker voor kinderen en mensen met ademhalingsproblemen is tijdig ingrijpen noodzakelijk.

Hoe salpeter verwijderen? Start bij de oorzaak

Salpeter op je muren kan het materiaal flink verzwakken en in kwaliteit doen afnemen. Het is daarom belangrijk om het zo snel mogelijk te verwijderen. Je kan dit door het oppervlak schoon te maken met een speciaal reinigingsproduct of met een natuurlijk middel zoals azijn.

Na verwijdering is het belangrijk om de oorzaak op te sporen. Deze stap is essentieel in de bestrijding van salpeter. Door de oorzaak te achterhalen, kan je toekomstige salpetervorming namelijk voorkomen. De belangrijkste oorzaken zijn: opstijgend vocht, doorslaand vocht of vochtproblemen in de kelder.

Opstijgend vocht

Een veel voorkomende oorzaak is opstijgend vocht. Dit type vocht stijgt vanuit het grondwater omhoog en treedt via de bodem de woning binnen. Daardoor kunnen de vloer en de wanden aangetast worden.

Opstijgend vocht kan makkelijk verholpen worden door de ruimte goed te isoleren. Dat kan bijvoorbeeld gedaan worden met een effectieve beschermingslaag of met vochtwerende producten.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht wordt veroorzaakt door regenwater dat via de muren naar binnentreedt. Het materiaal van de muren kan bijgevolg poreus en vatbaar worden voor salpeter. Dit vochttype dient daarom zo goed mogelijk voorkomen te worden. Bijvoorbeeld door muren beter te isoleren en door eventueel en nieuwe gevelbekleding aan te brengen.

Vochtproblemen kelder

Ten slotte kan salpeter ontstaan door vochtproblemen in de kelder. De kelder is een ruimte waarin vaak overbodig vocht zit door de nabijheid van grondwater. Ook wordt hij zelden verwarmd en onvoldoende geventileerd. Kortom, de ideale voedingsbodem voor salpeter.

Heb je last van vochtproblemen in je kelder? Het is dan belangrijk om die bij de bron aan te pakken. Zorg voor een goede isolatie en laat de muren eventueel impregneren of injecteren. Zorg daarnaast dat de ruimte goed geventileerd, zodat salpeter geen kans krijgt om zich te vormen en te verspreiden.

Salpeter verwijderen: oplossingen

Er bestaan heel wat manieren om salpeter te verwijderen. De belangrijkste oplossing is door de oorzaak weg te nemen, namelijk de vochtige voedingsbodem. Door vocht te bestrijden verminder je de kans op schimmelvorming aanzienlijk en vermijd je dat het in de toekomst minder snel terugkeert.

Mogelijke oplossingen zijn: muren injecteren, muren onderkappen en een vochtkering plaatsen, muren impregneren, een nieuwe gevelbekleding plaatsen, kelderbekuiping of kelderdrainage in combinatie met kelderbekuiping. We bespreken ze hieronder meer in detail.

Muren injecteren

Door je muren te injecteren met een speciaal vochtwerend middel, blijven ze beter beschermd tegen salpeter. Een vochtexpert kan dit vakkundig voor je aanbrengen en garandeert je een blijvend beschermend resultaat.

Muren onderkappen en vochtkering

Een andere, goede oplossing is het onderkappen van je muren en het aanbrengen van een vochtkering. Om dit vakkundig te doen, is de hulp van een ervaren vakman nodig. Aangezien vrij ingrijpende werken zijn die ook een serieuze impact hebben op de structuur en stabiliteit van je woning.

Een specialist beschikt bovendien over het juiste materiaal.

Muren impregneren

Door je muren te impregneren zorg je voor een uitstekende bescherming tegen vocht en salpeter. Muren laat je het best laten impregneren door een vochtspecialist. Met z’n kennis en ervaring zorgt hij voor een effectieve bescherming en een strak eindresultaat.

Nieuwe gevelbekleding

Indien de kwaliteit van je gevel niet meer voldoende is, is het extra vatbaar voor vocht en salpeter. Je laat het dan best vervangen. Met een nieuwe gevelbekleding ziet je woning er weer als nieuw uit en blijf je optimaal beschermd.

Kelderbekuiping

Met een goede kelderbekuiping blijft je kelder beschermt tegen meerdere vormen van vocht. Het aanbrengen van kelderbekuiping is heel effectief en biedt een goede oplossing tegen salpeter.

Kelderdrainage + kelderbekuiping

Ook kelderdrainage in combinatie met kelderbekuiping biedt een effectieve oplossing tegen salpeter en vocht. Een vochtspecialist zorgt daarbij dat het vocht zorgvuldig onttrokken wordt uit de ruimte.

Salpeter verwijderen: stappenplan

salpeter verwijderen

Salpeter is doorgaans vrij eenvoudig bestrijden. Je kan alvast zelf aan de slag met dit handige stappenplan.

Stap 1: salpeter verwijderen

De allereerste en zeker niet onbelangrijke stap bestaat erin om de aanwezige salpeter op de muur te verwijderen. Is de concentratie van salpeter op de muur nog niet te erg, dan kan je overwegen om dit zelf te doen.

Verwijder eerst het behang of de verf en steek de salpeter zoveel mogelijk af. Voel je je onzeker en neem je liever geen risico? Doe dan beroep op een vakman. Zo ben je zeker van het eindresultaat.

Stap 2: anti-salpetermiddel aanbrengen

In doe-het-zelfzaken vind je tal van anti-salpeterproducten. Het zijn kant-en-klare vloeistoffen die je op de muur kan aanbrengen.

Hoe doe je dat?

  • Stap 1: Verwijder behang of verf.
  • Stap 2: Maak een oplossing met water. Verschillende oplossingen hebben andere verhoudingen nodig.
  • Stap 3: Borstel de oplossing op het oppervlakte dat aangetast is door het salpeter. Check de droogtijden van het betreffende product.
  • Stap 4: Indien nodig breng je op een later tijdstip een tweede laag van het product aan.

Afhankelijk van het middel dat je gebruikt moet het twee weken tot een maand drogen. Draag altijd beschermend materiaal wanneer je bijtende producten aanbrengt.

Stap 3: de oorzaak aanpakken

Als het probleem blijft terugkeren, pak je best de oorzaak aan. Dit zijn de meest voorkomende oplossingen om voor eens en altijd komaf te maken met salpeter.

  • Laat een spouwmuur met waterkering zetten.
  • Maak je kelder 100 % waterdicht.
  • Hydrofugeer of impregneer je gevel zodat die water afstoot.
  • Repareer kleine vochtdoorlatende beschadigingen.

Dit klinkt als een serieuze klus. Het is aan te raden om beroep te doen op de diensten van een expert.

Salpeter zelf of laten verwijderen?

Voor het verwijderen kan je een vochtexpert inschakelen of zelf aan de slag gaan met een speciaal bestrijdingsmiddel.

Salpeter zelf verwijderen

Salpeter kan je zelf verwijderen. Je kan daarvoor gebruik maken van een speciaal schoonmaakmiddel. Ook kan je gebruikmaken van een natuurlijk product, zoals azijn.

Het is belangrijk dat je grondig reinigt en dat de oorzaak van het probleem aangepakt wordt. Op die manier voorkom je dat het snel zal terugkomen.

Salpeter laten verwijderen

Veel mensen kiezen ervoor om salpeter te laten verwijderen. Een vochtexpert beschikt over de juiste middelen om het salpeter grondig en snel te verwijderen.

Ook kan een specialist je uitgebreid adviseren. Vraag dus gerust extra info en ontvang meerdere prijsoffertes tegelijk via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.