Vochtbestrijding : behandeling, prijs en premies

Vocht in een woning moet je zo snel mogelijk aanpakken. Vochtproblemen kunnen al snel desastreuze gevolgen hebben op jouw woning en gezondheid. Qua vochtbestrijding bestaan er gelukkig al heel wat behandelingen die je een optimaal resultaat garanderen.

Vochtbestrijding prijzen

De prijs van vochtbestrijding is uiteraard niet onbelangrijk. Er zijn dus verschillende oorzaken van vochtproblemen en een goede prijs is dan ook pas te geven op het moment dat er een goede diagnose is gesteld.

Daarnaast spelen de omvang en de hardnekkigheid van het probleem een rol in de oplossing waarvoor gekozen wordt, en daarmee ook in de prijs.

De prijsopbouw bestaat in vrijwel alle gevallen voor het grootste deel uit materiaal, meer dan de helft. Daarnaast bedragen de arbeidskosten ongeveer een kwart en de voorrijkosten 2 procent. Het is natuurlijk verstandig om vooraf te prijzen goed te vergelijken.

Premie(s) vochtbestrijding

Je komt wellicht in aanmerking voor premies bij het bestrijden van vochtproblemen. Wanneer je plannen hebt om je woning te renoveren kun je wellicht gebruikmaken vna de Vlaamse renovatiepremie. Informeer hiernaar bij een vochtexpert.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Hoe kan je vocht bestrijden bij condensatie?

Condensatie is normaal, dit merk je bijvoorbeeld wanneer je gedoucht hebt. Dit komt door een bepaalde luchtvochtigheid die in aanraking komt een koud oppervlakte, met condensatie als gevolg. Niks aan de hand. Wanneer dit echter teveel wordt is het wel een probleem. Ook voor je gezondheid is dat niet gunstig. Je kunt hier een aantal acties tegen ondernemen.

Allereerst is een goede verluchting belangrijk, ventileren is van groot belang. Ventileer je woning dus geregeld. Eventueel kun je ook ventilatieroosters laten maken.

Daarnaast kun je in de zomer zoveel mogelijk je was buiten laten drogen. Kan dit niet of wil je dit niet, doe het dan in een goed geventileerde ruimte. Je kunt een vochtvreter plaatsen in je woning, ook dit is een goede oplossing. Dit is wel vooral handig in een kleinere ruimte. Deze trekken vocht uit de lucht.

Hoewel dit allemaal goede tips zijn lost dit de kern van het probleem niet op. Daarvoor zul je een professioneel bedrijf moeten inhuren. Start in dat geval met een vrijblijvende vochtdiagnose.

Investeer in ventilatie

Ventilatie is het belangrijkste middel dat je hebt om condensatieproblemen tegen te gaan. Investeer daarom in goede ventilatie van je woning. Eventueel kun je ook ventilatieroosters laten maken. Je hebt heel veel verschillende ventilatiesystemen, wellicht is dat een goede optie voor jouw woning.

Hoe opstijgend vocht bestrijden?

Het meest voorkomende vochtprobleem is opstijgend vocht. Hierbij trekt er grondvocht in de muren van je woning, doordat vochtwering ontbreekt of slecht werkt. Hierdoor ontstaan vochtplekken. Dat is op verschillende manieren op te lossen.

De goedkoopste optie is het injecteren van de muren. Hierbij maakt men gebruik van een vochtwerend gel of vloeistof, die een chemische afweer vormen. Daarnaast kun je muren onderkappen of onderzagen, waar we hieronder naar kijken.

Muren onderkappen

Het onderkappen van muren is een hele ingrijpende en dure manier van vochtbestrijding, die wel heel goed werkt. Hierbij worden de muren eigenlijk opgeheven. Daaronder wordt dan een vochtwerende laag geplaatst die verhinderd dat er contact mogelijk is tussen grondvocht en de muren. De vochtige muur kan dan geleidelijk uitdrogen.

Onderzagen van muren

Het onderzagen van muren lijkt heel veel op onderkappen maar is wat minder ingrijpend. Hier wordt er niet een volledige steenlaag weggehaald. Er wordt hierbij een fijne groef gefreesd ter hoogte van de plint, die het vocht moet tegenhouden.

Vochtbestrijding bij condensatie

Condensatievocht bestrijden in je badkamer of keuken? Het zijn de twee ruimtes bij uitstek waar dit vochtprobleem het meest voorkomt.

Afhankelijk van hoe sterk het vochtprobleem zich al verspreid heeft, kan je zelf aan vochtbestrijding doen.

  • Zet geregeld de ramen even open, zodat de overtollige waterdamp afgevoerd kan worden.
  • Plaats een kleine luchtontvochtiger in de ruimte om de vochtigheidsgraad te verlagen.
  • Breng een vochtwerende verf aan op je muren die de verspreiding van de schimmelvlekken zal stoppen.

Blijft het condensatievocht zich verspreiden en worden de schimmelvlekken steeds groter, dan is de hulp van een vochtspecialist aangeraden. Die zal een grondige diagnose uitvoeren en samen met jou bekijken hoe hij op een efficiënte manier het condensatieprobleem kan bestrijden.

Een mechanisch ventilatiesysteem (A, B, C of D) helpt je een slechte luchtcirculatie in huis te voorkomen. Condens onstaat door de opeenstapeling van vochtige lucht. Vocht in de badkamer of een vochtige slaapkamer is bijgevolg geen vreemd fenomeen.

De keuze van een ventilatiesysteem hangt af van je noden en je budget. Zo heb je ventilatiesystemen die de binnenlucht mechanisch afvoeren en voor een natuurlijke luchttoevoer zorgen. Bij de nieuwste ventilatiesystemen wordt de lucht zowel aangevoerd als afgevoerd via de ventilatoren.

Vochtbestrijding in kelder

vochtbestrijding

Maak je kelder waterdicht

Kelders zijn geregeld het slachtoffer van vochtproblemen. Een snelle behandeling is noodzakelijk, anders dreigt het vocht op te stijgen naar je gelijkvloers of je kamers. Er bestaan verschillende oplossingen, gaande van het waterdicht maken van je keldermuren tot het draineren van de keldervloer.

Hoe een vochtige buitenmuur behandelen?

Impregneer je gevel

Merk je dat er vocht je woning binnenstroomt door beschadigde voegen of metselwerk, dan kan je op je gevel een vochtwerend product laten impregneren. Dit waterbestendig product beschermt je buitenmuren tegen vocht en voorkomt schimmelvorming binnenshuis.

Hoe opstijgend vocht bestrijden?

Opstijgend vocht bestrijden: muur injecteren

Laat je muren injecteren

Muurinjectie is de éénvoudigste en meest gebruikte vochtbehandeling. Bij deze techniek wordt er dus letterlijk een product in je muren geïnjecteerd. De vochtspecialist boort gaten in de muren en injecteert het hydrofoob product.

Vochtbestrijding: prijs en premies

De prijzen voor vochtbestrijding zijn sterk afhankelijk van de toegepaste techniek. Hoe langer het vochtprobleem aanwezig is. Hoe complexer de vochtbehandeling en ook hoe duurder die zal zijn. Ontdek hieronder een overzicht met richtprijzen:

Vochtbehandeling Richtprijs
Kelderdichting Tussen € 50 en 400 per m²
Muren impregneren Tussen € 10 en 15 per m²
Muren injecteren Tussen € 50 en 200 per lopende meter

Het behandelen van een vochtprobleem is vrij intensief. Gelukkig kan je voor vochtbestrijding in een aantal gevallen gebruik maken van de Vlaamse Renovatiepremie of van een gemeentelijke premie. Mits je voldoet aan een aantal voorwaarden kan je deze premie voor vochtbestrijding mee opnemen in je budget. Mooi meegenomen!

Vochtbestrijding: vraag advies en vergelijk prijzen

Wanneer je vochtbestrijding zoekt is het belangrijk om eerst advies in te winnen en goed de prijzen te vergelijken.

Kies altijd eerst voor een vochtdiagnose, pas daarna kun je goed bepalen wat er nodig is en hoeveel dat gaat kosten. Vochtproblemen zijn heel vervelend, gelukkig bestaan er voldoende oplossingen.