Vochtbestrijding

Vocht in een woning moet altijd zo snel mogelijk behandeld worden. Vochtproblemen kunnen al snel aanzienlijke gevolgen hebben op jouw woning evenals jouw gezondheid. Er bestaan gelukkig verschillende behandelingen om vocht te bestrijden.

Hoe vocht bestrijden bij condensatie?

Condensatievocht bestrijden in je badkamer of keuken? Dit zijn gewoonlijk de twee ruimtes waar dit vochtprobleem het meest voorkomt.

Afhankelijk hoe sterk dit vochtprobleem zich al verspreid heeft, kan je dit zelf behandelen.

  • Zet geregeld de ramen even open zodat de overtollige waterdamp afgevoerd kan worden.
  • Plaats een kleine luchtontvochtiger in de ruimte die de vochtigheidsgraad zal verlagen.
  • Breng een vochtwerende verf aan op je muren die de verspreiding van de schimmelvlekken zal stoppen.

Blijft het condensatievocht zich verspreiden en worden de schimmelvlekken alsmaar groter, dan is de hulp van een vochtspecialist aangeraden. Deze zal een grondige diagnose uitvoeren een samen met jou bekijken hoe hij op een efficiënte manier jouw condensatieprobleem kan bestrijden.

Een mechanisch ventilatiesysteem (A, B, C of D) kan meestal ook de oplossing brengen om een slechte luchtcirculatie in huis te voorkomen. Condensatie onstaat door de opstapeling van vochtige lucht. Vocht in de badkamer of een vochtige slaapkamer is hierom geen vreemd fenomeen.

De keuze van ventilatiesystemen zal afhangen van je noden evenals je budget. Zo heb je ventilatiesystemen die de binnenlucht mechanisch afvoeren en voor een natuurlijke luchttoevoer zorgen. Bij de nieuwste ventilatiesystemen wordt de lucht echter zowel aangevoerd als afgevoerd via ventilatoren.

Hoe vocht bestrijden in een kelder?

Kelder waterdicht maken

Maak je kelder waterdicht

Kelders zijn geregeld het slachtoffers van vochtproblemen. Een snelle behandeling is dan weer noodzakelijk, wil je niet dat dit vocht opstijgt naar je gelijkvloers of je kamers. Verschillende oplossingen zijn in dit geval mogelijk, gaande van het waterdicht maken van je keldermuren tot het draineren van de keldervloer.

Hoe een vochtige buitenmuur behandelen?

Impregneer je gevel

Merk je dat er vocht je woning binnenstroomt door beschadigde voegen of metselwerk, dan kan je op je gevel een vochtwerend product laten impregneren. Dit waterbestendig product beschermt uw buitenmuren tegen vocht en zal ook voorkomen dat er mogelijk schimmels binnenin ontstaan.

Hoe opstijgend vocht bestrijden?

Opstijgend vocht bestrijden: muur injecteren

Laat je muren injecteren

Muurinjectie is de éénvoudigste en meest gebruikte vochtbehandeling. Bij deze techniek wordt er dus letterlijk een product in je muren geïnjecteerd. De vochtspecialist boort gaten in de muren en injecteert het hydrofoob product.

Vochtbestrijding: prijs en premies

Vochtbestrijding prijzen zijn sterk afhankelijk van de toegepaste techniek. Hoe langer het vochtprobleem aanwezig zal zijn, hoe complexer de vochtbehandeling en hoe duurder deze ook zal zijn. Ontdek hieronder een overzicht van de richtprijzen:

Vochtbehandeling Richtprijs
Kelderdichting Tussen € 50 en € 400 per m²
Muren impregneren Tussen € 10 en € 15 per m²
Muren injecteren Tussen € 50 en € 200 per lopende meter

Het behandelen van een vochtprobleem vereist intensief werk die gepaard gaat met een zekere kostprijs. Gelukkig kunt u gebruik maken van het nieuwe renovatiepremiesysteem 2020 als u aan een aantal voorwaarden voldoet.