Vochtige vloer: hoe herken en bestrijd je het?

Hoe vochtige vloer bestrijden?In elke woning is het niet uitzonderlijk dat je al eens te maken krijgt met een vochtprobleem. Heb je last van een vochtige vloer, wees dan wel op je hoede. Controleer dan eerst even de luchtvochtigheid in huis.

Luchtvochtigheid in huis is namelijk onderhevig aan de seizoenen. Zo zijn de lente en de herfst het vochtigst. Het luchtvochtigheidspercentage kan dan oplopen tot boven de 75%. In de winter daarentegen draait de verwarming op volle toeren en kan de luchtvochigheid in huis dalen tot onder de 40%. Het ideale luchtvochtigheidspercentage in huis bevindt zich tussen de 50% en 70%.

Echter kan je ook te maken krijgen met grotere vochtproblemen die jouw vloer ernstig kunnen beschadigen. Een vochtige kruipruimte door opstijgend vocht ligt vaak aan de basis van het probleem.

Ontvang je GRATIS vochtdiagnose

Wanneer een vochtige vloer behandelen?

Meestal merk je het redelijk snel op wanneer je vloer vochtplekken vertoont. Bruine vochtplekken, witte schimmelvorming, muffe geuren in de ruimte, parketplanken die verbuigen, plinten die loskomen,…

Wanneer je niet tijdig aan vochtbestrijding doet, zal er ook schimmelvorming optreden. De luchtvochtigheid in huis constant houden, is dus de boodschap. Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn om een kleine luchtontvochtiger te kopen die de luchtvochtigheid in de ruimte weer op peil brengt.

Zijn één van bovenstaande symptomen zichtbaar, dan bestaat er geen twijfel over dat er wel degelijk een vochtprobleem aanwezig is in huis. In een tweede fase zal dan de oorzaak van het vochtprobleem achterhaald moeten worden. Een vochtdiagnose laat je best over aan een ervaren vakman. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.

Kan ik een vochtige vloer voorkomen?

Zoals bij veel vochtproblemen kan met een goede ventilatie van de ruimte een vochtige vloer voorkomen worden . Wij geven je een paar handige tips mee waarmee je vocht op je vloer eenvoudig kunt voorkomen:

  • In de zomer dien je overdag of ‘s nachts even je ramen open te zetten zodat de verzadigde lucht naar buiten kan en de luchtvochtigheid in huis verlaagd kan worden.
  • Elke vloer heeft onderhoud nodig. Twijfel dus niet om ook je vloer dus met water te reinigen.
  • Zorg ervoor dat je verwarming niet volledig uitzet als je het huis uit bent.

Ontvang je GRATIS vochtdiagnose

Wat zijn de oorzaken van een vochtige vloer?

Vochtige vloer: wat zijn de oorzaken?

Zoals eerder aangehaald vindt een vochtige vloer vaak zijn oorzaak bij een opstijgend vochtprobleem. Let op dat de oorzaken talrijker kunnen zijn. Opstijgend vochtprobleem, doorslaand vocht, vochtige kruipruimte,…

Opstijgend vocht

Woningen gebouwd vóór 1950 worden meer dan eens het slachtoffer van een opstijgend vochtprobleem. De reden hiervoor is dat deze woningen niet uitgerust werden met een waterkeringslaag. Hierdoor wordt het grondvocht dus ook opgenomen door de binnenmuren. Opstijgend vocht is te herkennen door vochtplekken die aan grondniveau beginnen en verder stijgen tot ongeveer 1 meter hoogte.

Opstijgend vocht kan op twee manieren bestreden worden. Oftwel door je muren te injecteren of met muuronderkapping (bij deze behandeling zijn grotre breekwerken noodzakelijk).

Condensatievocht

Wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is, kan er condensvorming ontstaan die zal neerslaan op je vloer. Deze condensvorming ontstaat door een gebrekkige ventilatie in de ruimte. Meestal ontstaat condensatievocht in badkamers.

Gebrekkige ventilatie

Niet allleen badkamers kunnen echter te kampen krijgen met condensatievorming. Ook kelders en kruipruimtes zijn hier gevoelig voor. Worden deze ruimtes te weinig geventileerd, dan liggen schimmelvormingen en salpeteruitslag maar al te snel op de loer.

Een gebrekkige ventilatie kan je éénvoudig oplossen door de ruimte te ventileren a.d.h.v. natuurlijke ventilatie met behulp van ventilatieroosters. Voor een meer efficiënte aanpak kan je ook opteren voor een mechanisch ventilatiesysteem.

Hoge grondwaterpeil

In sommige regio’s ligt het grondwaterpeil in woningen ook te hoog, wat meestal leidt tot opstijgend grondvocht. Kelderdrainage is hier dan de meeste efficiënte vochtbehandeling voor.

Waterlekkages

Rioolleidingen, waterleidingen, leidingen van de vloerverwarming,… Indien er in deze leidingen lekken ontstaan, kan je vloer hier ook vochtig van worden. Waterlekken ontstaan meestal door montagefouten, een hoge luchtvochtigheid of wanneer de klimnaad (aansluiting tussen muur en vloer) niet genoeg waterdicht is.

Hoe een vochtige vloer bestrijden?

Je kan zelf de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer (deze zitten meestal geïntegreerd in weerstations) die je binnen aan de muur hangt, uit de zon en uit de tocht. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, kunt je dit bijsturen, met een luchtbevochtiger. Een te hoge luchtvochtigheid kan worden tegengegaan, zoals vooraf vernoemd, met een luchtontvochtiger.

Grotere vochtproblemen zoals opstijgend vocht, kan je echter niet zomaar zelf oplossen. Als je vermoedt dat je met vochtproblemen te maken heeft, raadpleeg dan best een expert voor een correcte diagnose en een oplossing op maat.