Vochtige vloer: hoe herkennen en behandelen?

Hoe vochtige vloer bestrijden?In elke woning is het niet uitzonderlijk dat je al eens te maken krijgt met een vochtprobleem. Heb je last van een vochtige vloer? Wees dan op je hoede. Controleer sowieso eerst de luchtvochtigheid in je huis.

Luchtvochtigheid in huis is namelijk onderhevig aan de seizoenen. Zo zijn de lente en de herfst de vochtigste seizoenen. Het luchtvochtigheidspercentage kan in die periode makkelijk oplopen tot boven de 75 %. In de winter daarentegen draait de verwarming op volle toeren en kan de luchtvochigheid in huis dalen tot onder de 40 %. Het ideale luchtvochtigheidspercentage in huis schommelt tussen de 40 en 60 %.

Toch kan je alsnog te maken krijgen met grotere vochtproblemen die je vloer ernstig kunnen beschadigen. Een vochtige kruipruimte door opstijgend vocht ligt vaak aan de basis van het probleem.

Vraag en ontvang een gratis vochtdiagnose

Vochtige vloer behandelen prijs

Heb je te maken met opstijgend of een ander type vocht door je vloer? In dat geval heb je keuze uit een aantal opties. In onderstaande tabel vind je een handig overzicht van behandelingsmethodes en hun richtprijs.

Behandelingsmethode Richtprijs
Vochtwerende gel injecteren Vanaf € 100 per lopende meter
Kelderdrainage € 3.000 – 10.000
Kelderbekuiping € 15 à 20 per m2
Lekdetectie € 300 à 400 per m2
Ventilatiesysteem Vanaf € 3.000

Wil je advies en prijzen op maat voor de behandeling van vocht onder je vloer? Dat kan! Stel je vragen en ontvang meerdere prijsoffertes tegelijk via onze offertepagina.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Wanneer een vochtige vloer behandelen?

Meestal merk je redelijk snel op wanneer je vloer vochtplekken vertoont. Bruine vochtplekken, witte schimmelvorming, muffe geuren in de ruimte, parketplanken die verbuigen, plinten die loskomen enzovoort.

Wanneer je niet op tijd aan vochtbestrijding doet, zal er onder meer schimmelvorming optreden. De luchtvochtigheid in huis constant houden, is dus de boodschap. Een oplossing zou kunnen zijn om een kleine luchtontvochtiger te kopen die de luchtvochtigheid in de ruimte weer op peil brengt.

Zijn één van bovenstaande symptomen zichtbaar, dan bestaat er geen twijfel over dat er een vochtprobleem aanwezig is in huis. In een tweede fase zal de oorzaak van de vochtige of natte vloer achterhaald moeten worden. Een vochtdiagnose laat je best over aan een ervaren vakman. Deze dienst is volledig gratis en vrijblijvend.

Kan ik een vochtige vloer voorkomen?

Zoals bij veel vochtproblemen kan met een goede ventilatie van de ruimte een vochtige vloer voorkomen worden . We geven je een paar nuttige tips waarmee je een natte vloer eenvoudig kan voorkomen:

  • In de zomer dien je overdag of ‘s nachts even je ramen open te zetten zodat de verzadigde lucht naar buiten kan en de luchtvochtigheid in huis verlaagd kan worden.
  • Elke vloer heeft onderhoud nodig. Twijfel dus niet om ook je vloer dus met water te reinigen.
  • Zorg ervoor dat je de verwarming niet volledig uitzet als je het huis uit bent.

Vraag en ontvang een gratis vochtdiagnose

Wat zijn de oorzaken van een vochtige vloer?

Vochtige vloer: wat zijn de oorzaken?

Zoals reeds gezegd, ligt de oorzaak van een vochtige vloer vaak bij opstijgend vocht. Let op: er kunnen ook meerdere oorzaken aan de basis liggen aan vocht onder de vloer. Zoals: opstijgend vocht, doorslaand vocht, een vochtige kruipruimte enzovoort.

Opstijgend vocht

Woningen gebouwd vóór 1950 worden meer dan eens het slachtoffer van een opstijgend vochtprobleem. De reden is dat deze woningen niet uitgerust werden met een waterkeringslaag.

Daardoor wordt het grondvocht bijgevolg opgenomen door de binnenmuren. Opstijgend vocht is te herkennen aan vochtplekken op grondniveau en die verder stijgen tot ongeveer 1 meter hoogte.

Opstijgend vocht kan op twee manieren bestreden worden. Door je muren te injecteren of  door je muren te onderkappen. Deze laatste behandeling vraagt grotere, meer structurele breekwerken en is nogal prijzig.

Condensatievocht

Wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is, kan er condensvorming ontstaan die neerslaat op je vloer. Je krijgt zo dus een natte vloer.

Deze condensvorming ontstaat door een gebrekkige ventilatie in de ruimte. Meestal ontstaat condensatievocht in badkamers.

Gebrekkige ventilatie

Niet allleen badkamers kunnen kampen met condensatievorming. Ook kelders en kruipruimtes zijn hier gevoelig voor. Worden deze ruimtes te weinig geventileerd, dan liggen schimmelvorming en salpeteruitslag op de loer.

Een gebrekkige ventilatie kan je éénvoudig oplossen door de ruimte op een natuurlijke manier te ventileren, onder meer via ventilatieroosters. Een meer efficiënte en effectieve oplossing is de optie van een mechanisch ventilatiesysteem.

Hoog grondwaterpeil

In sommige regio’s ligt het grondwaterpeil in woningen te hoog. Wat meestal leidt tot opstijgend grondvocht. Kelderdrainage is dan de meeste efficiënte vochtbehandeling.

Waterlekkages

Rioolleidingen, waterleidingen, leidingen van de vloerverwarming … Indien er in één van deze leidingen lekken ontstaan, kan er zich vocht onder de vloer beginnen opstapelen.

Waterlekken ontstaan meestal door montagefouten, een hoge luchtvochtigheid of wanneer de klimnaad (aansluiting tussen muur en vloer) onvoldoende genoeg waterdicht is.

Hoe een vochtige vloer behandelen?

Je kan zelf de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer. Die is meestal geïntegreerd in weerstations die je binnen aan de muur hangt, uit de zon en uit de tocht. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, kan je dit bijsturen met een luchtbevochtiger. Een te hoge luchtvochtigheid kan worden tegengegaan, zoals hoger vermeld met een luchtontvochtiger.

Grotere vochtproblemen zoals opstijgend vocht, kan je niet zomaar zelf oplossen. Als je vermoedt dat je te maken hebt met een vochtige vloer, raadpleeg een expert voor een correcte diagnose en een oplossing op maat. Je kan dat heel eenvoudig via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.