Hoe kelderdrainage aanleggen?

Het doel van kelderdrainage is om van je kelder opnieuw een nuttige ruimte te maken. Zodat je er dingen kan opslaan en bewaren, gaande van etenswaren tot spullen die je niet dikwijls gebruikt. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je kelder droog en vrij blijft van vocht.

Opstijgend grondwater in een kelder kan na verloop van tijd voor grote overlast zorgen.

Voorkomen is beter dan genezen. Water in een kelder bestrijden kan op verschillende manieren. Kelderdrainage is alvast een uiterst doeltreffende vochtbehandelingsmethode.

Vaak is echt draineren van de kelder niet nodig en volstaat het om de scheuren die verantwoordelijk zijn voor het water in je kelder te dichten. Leidingen en afvoerbuizen kunnen soms lekken. Wat relatief eenvoudig kan verholpen worden. Ga dus eerst op zoek naar het probleem dat het vocht in je kelder veroorzaakt.

Het loont sowieso om extra advies in te winnen bij een vochtexpert. Met z’n kennis en ervaring vindt hij de beste oplossing voor jouw probleem.

Waarom en wanneer kelderdrainage?

Als je in je woning te maken hebt met vocht, is het altijd belangrijk om alert te zijn. Vochtplekken duiden namelijk vaak op een groter, onderliggend probleem. Zeker wanneer het gaat om een natte kelder kun je de kwestie niet onaangeroerd laten.

In veel kelders is er sprake van opstijgend grondwater dat ervoor zorgt dat de vloer en vaak zelfs de wanden van de kelder zeer vochtig worden. Langzaam maar zeker kruipt dit vocht steeds meer omhoog, waardoor zowel de vloer als de wanden kunnen verzwakken.

Een vochtprobleem waar niets aan gedaan wordt, kan alsmaar groter groeien en op deze manier het fundament van je woning ernstig aantasten. Kies daarom voor een doeltreffende oplossing, waarmee je voorgoed van het vochtprobleem af bent.

Er zijn diverse manieren om dit te bewerkstelligen. Sommige methodes kun je prima zelf uitvoeren, maar voor andere werken heb je de expertise van een vakman nodig. De meest bekende manieren van keldervocht bestrijden zijn kelderdichting, kelderbekuiping en kelderdrainage. Vooral deze laatste methode is een uitstekende manier om van je probleem met keldervocht af te geraken.

Prijs kelderdrainage

Is kelderdrainage de beste oplossing in jouw situatie? Dan hangt daar uiteraard een prijskaartje aan vast.

De kosten voor kelderdrainage hangen af van diverse factoren:

  • De gekozen methode
  • De moeilijkheidsgraad van de werken
  • De ernst van het vochtprobleem
  • De oppervlakte dat behandeld dient te worden

Afhankelijk van de ernst van het probleem moet je rekenen op onderstaande richtprijzen:

Soort kelderdrainage Richtprijs
Randdrainage € 2.000 – 5.000
Wanddrainage € 3.500 – 6.500
Vloerdrainage € 3.500 – 6.500

Weet je al welke kelderdrainage wil je laten uitvoeren? Hoe dan ook, je laat deze werken het best uitvoeren door een professional. Heb je extra advies nodig? Stel gerust vragen en prijzen via ons offerteformulier  Dit is volledig gratis en vrijblijvend.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Kelderbekuiping

Sommige problemen met vocht in de kelder kunnen opgelost worden met kelderbekuiping. Deze vorm van kelderdrainage is een alternatief als de druk van het grondwater niet te hoog is.
Het systeem van kelderbekuiping is relatief eenvoudig.

  1. De muren van de kelder worden waterdicht gemaakt door in verschillende fasen fixeerlagen, cement en hydraulische waterdichtingsmortel aan te brengen.
  2. Op de klimnaad kan een versterkte hiel worden aangebracht. Dit helpen te voorkomen dat water de kelder binnendringt.
  3. Is de vloer niet waterdicht, dan is een waterdichte vloerplaat misschien een optie.

Randdrainage

Randdrainage in de kelderVaak is kelderbekuiping echter niet voldoende. Van de overige soorten kelderdrainage is de randdrainage de eenvoudigste en bijgevolg ook goedkoopste manier.

Deze vorm van drainage wordt gebruikt wanneer je te kampen hebt met vocht bij de naad waar de kelder en de vloer elkaar raken. Dikwijls hebben we te maken met een betonnen vloer en een bakstenen muur.

Het vocht geraakt niet door het beton en kruipt zo naar boven via de naad langs de muur. De oplossing voor dit type van vochtprobleem in de kelder is relatief eenvoudig.

Aan de wand van de kelder brent men een zogenaamde drainagerand aan. Dit is een gemetselde goot op de hoogte van de klimnaad waarin het opstijgend grondwater wordt opgevangen. Het water wordt vervolgens via een pomp afgevoerd naar een verzamelput met toegang tot de riool of een ander afvoerkanaal.

Randdrainage kan enkel bij een niet beschadigde betonnen vloer en niet bij een vloer in poreuze toestand. Is dat het geval, dan kies je beter voor kelderdrainage met vloerdrainage.

Vloerdrainage

prijs kelderdrainage
Is de vloer van je kelder doordrongen met grondwater (wat vaak voorkomt als je geen betonnen vloer hebt) dan kom je niet ver met randdrainage. In dit geval is vloerdrainage de oplossing.

Hierbij wordt op de vochtige vloer een speciale folie met noppen aangebracht. Op dit noppenmembraan komt eventueel een nieuwe betonnen vloer. De speficieke structuur van het membraan van deze folie voert het overtollige water af naar een verzamelput. Uit deze put (een soort tussenreservoir) wordt het water afgevoerd naar een afvoerkanaal, meestal het riool.

Bij dit systeem van kelderdrainage komt nog meer kijken. De pomp werkt met behulp van sensoren, die het water als dat nodig is automatisch wegpompen.

Wanddrainage

kelderdrainage met noppenfolieSoms is ook kelderdrainage met vloerdrainage niet voldoende om het overtollige vocht uit de kelder te verwijderen. Om het vocht op de muren te verwijderen kan je dan kiezen voor wanddrainage, een tweedelige drainage.

  1. Eerst worden de wanden bedekt met een noppenmembraan.
  2. Vervolgens worden hierop nieuwe wanden geplaatst.
  3. Ook de keldervloer krijgt een drainagesysteem met noppen. De verdere afvoer van het water is identiek aan die bij vloerdrainage.

Kelderdrainage met noppenfolie

Een vochtprobleem in je kelder kan je het beste zo rap mogelijk aanpakken. Alleen op die manier kan je voorkomen dat het probleem erger wordt. Vaak betekent dit dat met name de vloer van de kelder vocht bevat. Om dit vocht goed te kunnen verwijderen, wordt de vloer van een noppenmembraan (een soort noppenfolie) voorzien.

Dit membraan leidt het teveel aan vocht via minuscule kanalen naar één centrale, laag gelegen plek. Hier wordt een krachtige waterpomp geplaatst die het grondwater keurig afvoert. In de meeste gevallen gaat het om een volautomatische pomp met sensoren. De noppenfolie kan gewoon blijven liggen, ook wanneer er een nieuwe betonvloer gestort wordt.

Onder je nieuwe keldervloer zal de folie doorgaan met overtollig vocht afvoeren, waardoor het probleem met keldervocht volledig zal verdwijnen.

Een soortgelijke vochtbestrijdingsmethode met noppenfolie is overigens ook inzetbaar voor je vochtige keldermuren.

Kelderdrainage: zelf of laten doen? Vraag en vergelijk prijzen

Het bestrijden van keldervocht door kelderdrainage met noppenfolie is absoluut een klus voor een deskundige en ervaren vochtbestrijder. Je kan deze klus gerust zelf uitvoeren. Toch bieden de kennis en ervaring van een vakman een absolute meerwaarde voor een optimaal en blijvend resultaat.

Kies je er toch voor om het zelf te doen? Zorg er dan eerst voor dat je je goed voorbereidt en een plan van aanpak uitstippelt om het vochtprobleem in je kelder netjes op te lossen.

Om te vermijden dat je teveel betaalt voor kelderdrainage met noppenfolie vraag je best meerdere offertes op bij verschillende vochtbestrijders. Geef aan dat het gaat om een vochtprobleem in de kelder dat je door drainage wil verhelpen.

De diverse gespecialiseerde bedrijven uit jouw regio zullen je een prijs op maat voor kelderdrainage bezorgen. Je kan vervolgens de offertes met elkaar onderling vergelijken. Daarna kies je de aanbieder die het beste is voor zowel je kelder als je portemonnee.