Kelderdrainage: methodes, prijs en premie

Een kelderdrainage is een techniek om een vochtige kelder waterdicht te maken door het inkomende vocht af te voeren met een systeem van kleine geulen en kanalen.

Een kelder draineren gebeurt als de druk van het indringende grondwater te hoog is. Het vocht infiltreert de bestaande kelder. De oude wand of vloer zijn volledig geïnfiltreerd door het vocht in de kelder, waardoor een kelderdichting of kelderbekuiping geen optie is om het opstijgend grondvocht buiten te houden.

Vraag een gratis vochtdiagnose

kelderdrainage: kelder waterdicht maken

Hoeveel kost een kelderdrainage?

De prijs van een kelderdrainage hangt af van diverse factoren:

  • De gekozen methode
  • De moeilijkheidsgraad van de werken
  • De ernst van het vochtprobleem
  • De oppervlakte die behandeld dient te worden

Afhankelijk van de ernst van het probleem moet je rekenen op onderstaande prijs van een kelderdrainage:

Type kelderdrainage Richtprijs
Randdrainage € 2.000 – 5.000
Wanddrainage € 3.500 – 6.500
Vloerdrainage € 3.500 – 6.500

Overkoepelende renovatiepremie

Om de prijs van kelderdrainage te drukken kan je de overkoepelende renovatiepremie aanvragen. De premie bedraagt 20 tot 30% van de totale factuur, met een maximum van € 3.333.

Weet je al welke kelderdrainage wil je laten uitvoeren of heb je extra advies nodig? Raadpleeg sowieso een professionele vochtbestrijder vooraleer je de werken laat uitvoeren. Stel vragen en vergelijk prijzen van ervaren vochtbestrijders via ons offerteformulier. Dit is volledig gratis en vrijblijvend.

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Wanneer kelderdrainage?

Een kelderdrainage is de enige oplossing om een kelder waterdicht te maken, wanneer de hoge druk van het grondwater de wanden van de kelder volledig verzadigd heeft en een kelderdichting of -bekuiping onmogelijk maakt.

kelderdrainage: water in kelder

In veel vochtige kelders is er sprake van opstijgend grondwater dat ervoor zorgt dat de vloer en de wanden van de kelder zeer vochtig worden. Er ontstaan vochtplekken, waardoor zowel de vloer als de wanden verzwakken. Op termijn kan dit het fundament van je woning aantasten.

Types kelderdrainage

Een kelder waterdicht maken via een drainage kan op 3 verschillende methoden. Het type drainage wordt bepaald door de plaats waar het vocht de kelder binnendringt: via de rand, de vloer of de wand.

1. Randdrainage kelder

Randdrainage in de kelderEen randdrainage is de meest eenvoudige en bijgevolg ook goedkoopste manier om een vochtige kelder te draineren. Deze drainage wordt gebruikt wanneer je te kampen hebt met vocht bij de naad waar de kelder en de vloer elkaar raken.

Dikwijls gaat om een betonnen vloer en een bakstenen muur. Het vocht geraakt niet door het beton en kruipt zo naar boven via de naad langs de muur. De oplossing voor dit type van vochtprobleem in de kelder is relatief eenvoudig.

Randdrainage: hoe werkt het?

Aan de wand van de kelder brent men een zogenaamde drainagerand aan. Dit is een gemetselde goot op de hoogte van de kimnaad waarin het opstijgend grondwater wordt opgevangen. Het water wordt vervolgens via een pomp afgevoerd naar een verzamelput met toegang tot de riool of een ander afvoerkanaal.

Randdrainage kan enkel bij onbeschadigde betonnen vloeren en niet bij een vloer in poreuze toestand. Is dat het geval, dan kies je beter voor kelderdrainage met vloerdrainage.

2. Vloerdrainage

Vloerdrainage in kelder aanleggen
Is de vloer van je kelder doordrongen met grondwater (wat vaak voorkomt als je geen betonnen vloer hebt) dan kom je niet ver met randdrainage. In dit geval is vloerdrainage de oplossing om poreuze vloeren volledig waterdicht te maken.

Vloerdrainage: hoe werkt het?

Hierbij wordt op de vochtige vloer een speciale folie met noppen aangebracht. Op dit noppenmembraan komt eventueel een nieuwe vloer.

De speficieke structuur van het membraan van deze folie voert het overtollige water af naar een verzamelput. Uit deze put (een soort tussenreservoir) wordt het water via de vloer afgevoerd naar een afvoerkanaal, meestal het riool.

Bij dit systeem van kelderdrainage komt nog meer kijken. De pomp werkt met behulp van sensoren, die het water als dat nodig is automatisch wegpompen.

3. Wanddrainage

wanddrainage in kelder aanleggenSoms is ook kelderdrainage met vloerdrainage niet voldoende om het vocht uit de kelder te verwijderen. Dit is het geval als het vocht de oude wand infiltreert. Om het vocht op de muren te verwijderen kan je dan kiezen voor wanddrainage, een tweedelige drainage.

Wanddrainage: hoe werkt het?

Eerst worden de vochtige muren bedekt met een noppenmembraan. Vervolgens worden hierop nieuwe wanden geplaatst. Ook de keldervloer krijgt een drainagesysteem met noppen. De verdere afvoer van het water is identiek aan die bij vloerdrainage.

Kelderdrainage met noppenfolie

Een vochtprobleem in je kelder kan je het beste zo rap mogelijk aanpakken. Alleen op die manier kan je voorkomen dat het probleem erger wordt. Vaak betekent dit dat met name de vloer van de kelder vocht bevat. Om dit vocht goed te kunnen verwijderen, wordt de vloer van een noppenmembraan (een soort noppenfolie) voorzien.

kelderdrainage met noppenfolie

Dit membraan leidt het teveel aan vocht via minuscule kanalen naar één centrale, laag gelegen plek. Hier wordt een krachtige waterpomp geplaatst die het grondwater keurig afvoert. In de meeste gevallen gaat het om een volautomatische pomp met sensoren. De noppenfolie kan gewoon blijven liggen, ook wanneer er een nieuwe betonvloer gestort wordt.

Onder je nieuwe keldervloer zal de folie doorgaan met overtollig vocht afvoeren, waardoor het probleem met keldervocht volledig zal verdwijnen.

Een soortgelijke vochtbestrijdingsmethode met noppenfolie is overigens ook inzetbaar voor je vochtige keldermuren.

Kelder draineren of bekuipen?

Sommige problemen met vocht in de kelder kunnen opgelost worden met een kelderbekuiping. Met deze methode is de kelder waterdicht gemaakt, op voorwaarde dat de druk van het grondwater niet te hoog is. Wordt de bestaande kelder in hoge mate geïnfiltreerd door het grondvocht, dan is het geen volwaardig alternatief voor een drainage.

kelder bekuipen - kelder insmeren met waterdichte mortel

Hoe een kelder bekuipen?

Het systeem van kelderbekuiping gebeurt in verschillende fasen. De muren van de kelder worden waterdicht gemaakt door fixeerlagen, cement en hydraulische waterdichtingsmortel aan te brengen. De waterdichte cementering en mortel houden het opstijgend grondvocht tegen en .

Op de klimnaad kan een versterkte hiel worden aangebracht. Dit helpen te voorkomen dat water de kelder binnendringt. Is de vloer niet waterdicht, dan is een waterdichte vloerplaat misschien een optie.

kelderdrainage: vochtigheid meten

Kelderdrainage: zelf of laten doen?

Een kelder waterdicht maken door kelderdrainage met noppenfolie is absoluut een klus voor een deskundige en ervaren vochtbestrijder. Toch bieden de kennis en ervaring van een vakman een absolute meerwaarde voor een optimaal en blijvend resultaat.

Kies je er toch voor om het zelf te doen? Zorg er dan eerst voor dat je je goed voorbereidt en een plan van aanpak uitstippelt om het vochtprobleem in je kelder netjes op te lossen.

Kelder draineren: gratis offertes ontvangen

Om te vermijden dat je teveel betaalt voor kelderdrainage met noppenfolie vraag je best meerdere offertes op bij verschillende gespecialiseerde vochtbestrijders. Geef aan dat het gaat om een vochtprobleem in de kelder dat je door drainage wil verhelpen.

De diverse gespecialiseerde bedrijven uit jouw regio zullen je een prijs op maat voor kelderdrainage bezorgen. Je kan vervolgens de offertes met elkaar onderling vergelijken. Daarna kies je de aanbieder die het beste is voor zowel je kelder als je portemonnee.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.