Vochtschade & verzekering – Wat is gedekt en hoe kunt u uw verzekering claimen?

Vochtschade is voor veel mensen een vervelende en onaangename aangelegenheid. Het kan niet alleen uw huis of bedrijfspand beschadigen, maar hun oorzaak zoals lekkages kunnen in sommige gevallen zelfs brandgevaarlijk worden. Wat moet je doen bij vochtschade? Is alles automatisch verzekerd? Kortom: welke vorm van schadevergoeding mag ik claimen?

Vochtschade is gedekt door uw brandverzekering maar niet alle vormen van vochtschade zijn verzekerd. Vochtproblemen zoals opstijgend vocht en condensatievocht zullen meestal niet leiden tot een schadevergoeding vanuit de verzekering. Inboedel is soms apart of niet verzekerd naargelang uw verzekering.

Wat is verzekerd?

Dekking brandverzekering

 • Vochtschade ten gevolge van een lek in uw waterleidingen.
 • Vochtschade als gevolg van insijpelend water via uw dak. Reparatiekosten voor dak of dakgoot worden niet vergoed.
 • Vochtschade ten gevolg van overstroming zou kunnen gedekt worden, maar dit hangt oa. ook af of u in een risico zone woont.

Gevolgschade

Let op: Alleen gevolgschade wordt gedekt. De oorzaak van de vochtschade wordt hierdoor niet gedekt, evenmin als het herstel van de oorzaak.

Voorbeelden:

 1. Is er water door uw dak gekropen en is een deel van uw plafond beschadigd? Dan kunt u mogelijk aanspraak maken op een vergoeding voor het herstellen van uw plafond. De kosten voor de reparatie van het dak zijn echter niet gedekt.
 2. Hebt u een lekkende leiding in uw keuken – beschadigde muren en kasten worden vergoed, maar niet de vervanging van uw leidingen. Raadpleeg een vochtexpert om uw hierbij te helpen
 3. Is uw kelder met water volgelopen en hierdoor is opstijgend vocht ontstaan, dan kunt u waarschijnlijk aanspraak maken op een vergoeding. Maar opgelet: de behandeling wordt niet vergoed, alleen de voortvloeiende schade door het opstijgend vocht komt in aanmerking.

Onvoorzienbaar

De schade moet ook NIET voorzienbaar zijn. Als u de schade had kunnen voorkomen, zal de verzekeringsmaatschappij niet ingrijpen. Is er dus vochtschade door nalatigheid dan wordt dit niet gedekt:

 • Vocht door verouderde buitenmuren die vocht laten insijpelen zullen bijvoorbeeld niet gedekt worden.
 • Condensatievocht door slechte ventilatie wordt ook als nalatigheid door de verzekering gezien.
 • Opstijgend vocht door grondwater dat in uw muren steeg of door regen wordt ook aangezien als nalatigheid en niet gedekt.

Uw eigendom

Ten slotte is het is ook belangrijk dat de oorzaak van de vochtschade uw eigendom is. Is de schade veroorzaakt door een lekkende waterleiding bij een buur of een gebroken regenpijp van een aanliggend pand, dan zullen zij aansprakelijk zijn voor de geleden schade.

Hoe uw verzekering claimen?

Neem contact op met uw verzekeraar zodra er vochtproblemen zijn. Zij zullen een expert sturen om de schade te inspecteren. Enkele tips en advies om dit sneller en efficiënter te laten verlopen:

 • Neem zoveel mogelijke duidelijke foto’s van de schade en bereidt een lijst van de geleden schade. Als u aankoopfacturen kunt voorleggen des te beter.
 • Maak een schatting van de kosten voor reparatie of vervanging van de beschadigde goederen of materialen. Offertes kunnen u hierbij helpen.
 • Vul het aangifteformulier in van de verzekering. Vaak zal er gevraagd worden of er kosten gemaakt werden om de lek te zoeken ? Als u een lekdetectiebedrijf hebt ingeschakeld voor het lokaliseren van de lekkage zullen hun kosten vaak ook gedekt worden.

Het is dan ook belangrijk uit te zoeken welke kosten u zelf zult moeten dragen. Vertrouw op de ervaring van een vochtexpert die alles perfect voor u kan berekenen en u ook kan helpen met de verzekering.

Veelgestelde vragen over vochtschade en verzekeringen

Kan een familiale verzekering ook vochtschade dekken?

Ja, dit kan als u de oorzaak bent van een schadegeval bij iemand anders (een buur bijvoorbeeld)

Mijn wasmachine lekt ben ik gedekt?

In het algemeen is schade door een kapotte wasmachine gedekt door een inboedelverzekering. U hebt hier namelijk geen invloed op. Indien er sprake is van nalatigheid zou de schade wel niet gedekt kunnen zijn. Heeft u bijvoorbeeld een waterslot gebruikt bij aansluiting van de wasmachine? De reparatie of vervanging van uw wasmachine is wel niet gedekt.

Ik huur mijn woning, wie is aansprakelijk voor vochtproblemen?

Typisch is de eigenaar aansprakelijk voor schade aan het gebouw en dit wordt door zijn verzekering gedekt. Als huurder, zal uw eigen verzekering uw inboedel dekken. Wel kan de verzekeraar van de eigenaar een terugvordering instellen indien de vochtschade het gevolg is aan fouten en gebreken van de huurder (waterkraan die open stond, bladeren die de dakgoten blokkeerden,…). Met een verzekering huurdersaansprakelijkheid bent u hiertegen gedekt. Veel eigenaars verplichten huurders om die verzekering bij huur te nemen. Hiertegenover indien uw meubels beschadigd zijn door vochtproblemen zal u verzekering eisen kunnen stellen aan de verzekering van de eigenaar. In het algemeen wordt de huurder aansprakelijk beschouwd voor beschadigingen aan het gehuurde goed behalve als hij kan bewijzen dat hij als goede huisvader gehandeld heeft en dat het buiten zijn schuld trof.

Ik heb een nieuw huis laten bouwen, of renovatiewerken uitgevoerd en ondervind vochtproblemen. In welke mate is de architect en/of aannemer aansprakelijk?

Indien u de werken hebt laten uitvoeren door een architect en erkend bouwbedrijf zijn beide 10 jaar aansprakelijk voor ontwerpfouten (architect) en uitvoeringsfouten (aannemer). Schakel best de hulp van vochtexperts in om met behulp van een vochtanalyse de vochtproblemen aan te kaarten en zo een schadedossier aan te maken. Indien ze hier niet op wensen in te gaan kan je in laatste instantie ook een advocaat inroepen om hen in gebreke te plaatsen. Hierdoor kunnen ze de aansprakelijkheidstermijn niet meer laten vervallen.

Ben je nog op zoek naar de oorzaak van je vochtprobleem of lekkage? Wens je te weten welke kosten door de verzekering gedekt zullen worden? Wens je te weten op hoeveel de kosten zullen draaien? Zoek je een offerte van een vochtexpert? Stel je vraag via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.