Zwarte schimmel: gevaren en oplossingen

Zwarte schimmel in huis: hoe bestrijd je het?Zwarte schimmelplekken nestelen zich maar al te graag in de hoeken van onze kamers en zijn voor veel mensen een doorn in het oog. Maar wist je dat deze schimmels giftig zijn? Alleen door de vochtproblemen aan te pakken die aan de basis liggen, kan je deze zwarte schimmel voorgoed verwijderen.
 

Wil je zo snel mogelijk schimmel verwijderen in huis? Laat je muren dan behandelen door een vochtspecialist!

Ontvang tot 5 gratis offertes

 
 
 
 
 
 

Is (zwarte) schimmel gevaarlijk?

De zwarte schimmel die zich in veel woningen bevindt, heet stachybotrys chartarum en is een giftige schimmel. Hij vormt zich in kolonies en komt meestal voor op het plafond, op de muren, in hoeken en in voegen. De kleine plekjes breiden zich snel uit via de sporen in de lucht.

Zwarte schimmel  komt veel voor, maar je kunt hem best niet te lang laten zitten. Hoe sneller je hem verwijdert, hoe minder problemen hij kan veroorzaken. Als schimmel lange tijd blijft zitten, kan hij dieper doordringen in materialen als hout, pleisterwerk en gipsplaten. Soms zo erg dat je het materiaal moet vervangen.

Zwarte schimmel schaadt uw gezondheid

Zwarte schimmel laat mycotoxinen vrij die bij inademing schade kunnen berokkenen aan uw gezondheid, zeker bij langdurige blootstelling. Zo verhogen de toxinen de kans op astma, veroorzaken ze irritaties, allergische reacties, huiduitslag, verkoudheden enz. Vooral zwangere vrouwen, oudere mensen en kinderen zijn bijzonder vatbaar voor deze problemen.

Je kan deze schimmel verwijderen met speciale producten, maar om het probleem definitief te bestrijden moet je de oorzaak aanpakken. Schimmel wordt namelijk veroorzaakt door vochtproblemen. Zwarte schimmel in het bijzonder is meestal het gevolg van condensatievocht.

Condensatievocht ontstaat in ruimtes waar er wordt gewassen, gekookt, gedoucht enz. Hierdoor stijgt de vochtigheid in de lucht en vormen er zich vochtplekken op muren en in hoeken, ideaal voor schimmel om zich te gaan ontwikkelen en verspreiden.

Oorzaak van het schimmelprobleem aanpakken

Om de schimmel te verwijderen is het dus zaak om eerst aan vochtbestrijding te doen.

  • Wanneer de schimmel zich in de badkamer bevindt, kan dit vaak opgelost worden door een ventilatiesysteem te plaatsen.
  • Opstijgend vocht kan het best behandeld worden door middel van injectie.
  • Een muur impregneren is een goede methode om doorslaand vocht tegen te gaan bij poreuze muren.

Zwarte schimmel op de muur verwijderen kan je zelf aanpakken. Denk er wel aan om jezelf goed te beschermen. Als je de muur of het plafond reinigt, komen er immers een groot aantal schimmelsporen vrij. Een mondmasker en handschoenen gebruiken is dus zeker aan te raden.

Zwarte schimmel: kan ik het zelf bestrijden
Wil je zwarte schimmel zelf bestrijden? Zorg dan voor de nodige bescherming

Om de schimmel te verwijderen, heb je verschillende opties:

  • Kleine schimmelvlekken verwijder je vlot met soda opgelost in water. Schrob de schimmel goed van de muur, maar doe dit altijd met veel water.
  • Grote schimmelvlekken: als de schimmel zich al verspreid heeft en de vlekken groter zijn, gebruik je beter bleekwater. Laat dit ook enkele uren inwerken, en herhaal indien nodig.
  • Speciale middelen uit de doe-het-zelfzaak. Daarom kan je ook hardnekkige schimmelvlekken verwijderen.

Een schimmelprobleem aanpakken is echter niet evident. Het is daarom niet aan te raden om het zelf te doen. Je loopt immers het risico om de schimmel in te ademen of zelfs nog meer te gaan verspreiden. Raadpleeg daarom een expert. Die kan een inspectie uitvoeren, een diagnose stellen en de efficiëntste oplossing bieden om uw woning voorgoed van vochtproblemen en schimmel te verlossen.
 

Vraag nu je GRATIS vochtdiagnose

 

Kan zwarte schimmel op de muren voorkomen worden?

Doorheen de tijd zal elk huis wel eens met schimmel te maken krijgen. Het is dus niet omdat je schimmel in huis hebt, dat je onhygiënisch leeft. Pas als de schimmel een vochtige, donkere plek vindt waarin hij zich kan ontwikkelen, gaat hij een probleem vormen. Daarom kan je schimmel proberen te voorkomen met drie eenvoudige tips:

  1. Ventileer de ruimte goed. Zeker in de badkamer zet je best steeds het raam open na het douchen – zelfs in de winter.
  2. Is er geen raam, of volstaat het niet? Zoek dan een goede luchtontvochtiger. Zoals de naam weggeeft, zal dit toestel de lucht in de kamer ontvochtigen en zo de kans op schimmels verkleinen.
  3. Voor hardnekkige problemen zoals vocht, doe je best beroep op een professional, om het probleem grondig op te lossen.

Ook genoeg zonlicht kan schimmel tegengaan. Dat is in een donkere kelder natuurlijk niet altijd gemakkelijk. Je kunt eventueel wel UV-lampen installeren, een goede vervanger voor natuurlijk licht.

Vraag raad bij een professional!

Van zodra je schimmel opmerkt, schiet je dus best in actie. Ook als je vochtproblemen ontdekt, zoek je beter meteen professionele hulp. Zo kan je de schimmel meteen grondig laten verwijderen. Dat is veiliger voor jouw gezondheid en je huis.

Met onze tool kan je gemakkelijk verschillende gratis offertes aanvragen om te vergelijken. Daarna kies je vlot een goede vakman voor jouw klus, en kan je weer gerust ademhalen zonder schimmeldeeltjes!

De prijzen? Die zijn verschillend naargelang de grootte van het vochtprobleem. Ontdek hieronder de richtprijzen:

Grootte van het vochtprobleem Richtprijs
Schimmel verwijderen op 3m² +- €75
Schimmel verwijderen op 4m² en laten kitten +- €150
Schimmel verwijderen op 10m² en laten schilderen +- €500

Begin je kristalachtigge witte plekken te zien op je muren? Dan heb je waarschijnlijk last van salpeterzuur, meestal witte schimmel genoemd. Dit hardnekkig probleem wordt veroorzaakt door vocht. Wees er dus op tijd bij!

Verder lezen

Heb je vochtproblemen in je slaapkamer? Een vochtprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Opstijgend vocht, lek in de waterleiding,… Voor elke oorzaak bestaan er verschillende oplossingen.

Verder lezen

Vocht in de muur door lekkage kan nare gevolgen hebben op je woning. Het moeilijke bij lekkage is vooral het vochtprobleem op te sporen. Kan je zelf het lekkage opsporen of doe je beter beroep op een vochtspecialist?

Verder lezen

Salpeter herken je aan die witte aanslag op de muur. Net als elk vochtprobleem kan salpeter ook nadelige gevolgen hebben op onze gezondheid. Gelukkig is dit vrij eenvoudig te bestrijden.

Verder lezen