Witte schimmel is het begin en einde van je vochtprobleem

Witte schimmel is nefast voor gezondheid en huis. Als je tekenen van witte schimmel op je muren begint te herkennen bestrijd je dit best zo snel mogelijk.

Witte schimmel is eigenlijk geen schimmel, maar salpeterzuur. Dat maakt het niet minder schadelijk. Integendeel zelfs. Dit zout trekt vocht aan. Dat vocht kruipt in de muren en verspreidt zich zo verder in het huis. Op deze manier is witte schimmel een katalysator voor vochtproblemen in je woning.

Historisch werd salpeterzuur gebruikt voor het maken van buskruit en het zouten van vlees. Het is van nature te vinden in onze grond. Boerderijen en oude gebouwen hebben er vaak meer last van. Wanneer het in contact komt met zuurstof krijgt het de herkenbare pluizige uitwerking.

Witte schimmel in huis

Waarom je witte schimmel best zo snel mogelijk verwijdert

Witte schimmel veroorzaakt een waslijst aan negatieve gevolgen voor je gezondheid. Zoals de meeste schimmels is het enorm slecht voor je luchtwegen. Bij witte schimmel in je huis kan je last krijgen van hoestbuien en ademhalingsproblemen. Dit komt door de aantrekking en verspreiding van het vocht. Zeker voor kleine kinderen is dit een ernstig probleem. Het vocht trekt ook de huisstofmijt en ander ongedierte aan.

Maar witte schimmel is eigenlijk een zuur en heeft dus ook een bijtende werking. Als je in rechtstreeks contact komt met witte schimmel kan je brandwonden oplopen. Verder kan je maagpijn krijgen en is het schadelijk voor je slokdarm. In ernstige gevallen kan je er zelfs blind van worden.

Hoe spoor ik witte schimmel op?

Witte schimmel is duidelijk zichtbaar met het blote oog. Je herkent het aan de pluizige, kristalachtige witte plekken op je muur. Om het probleem volledig te verhelpen zijn uitvoerige lucht- en geuronderzoeken wel aan te raden. Witte schimmel vormt zich vooral door opstijgend vocht. Dat is vocht dat via lagere niveau’s van je woning naar boven klimt. Daardoor is het vooral aan de grond te vinden.

Bij een beschadigde gevel of dak kan het ook via regenwater de woning betreden. Regenwater kan sporen van chemicaliën bevatten, wanneer dat in contact komt met je muren is witte schimmel nooit ver zoek.

Wat doe ik tegen witte schimmel?

Witte schimmel in huisWitte schimmel is in essentie een vochtprobleem. Als je het vocht oplost, is de grootste strijd gestreden. De uitwerking van dat vochtprobleem blijft wel zeer schadelijk. Dit moet ook tot de wortel bestreden worden. Er zijn producten beschikbaar die het oppervlakkig bestrijden. Witte schimmel is een chemische uitwerking en dient dus een fundamentele bestrijding te verkrijgen.

Het trekt zich diep in de muur en dus moet je beginnen met behang en verf te verwijderen. Nadat alle witte schimmel gelokaliseerd is moet men de buitenste laag zo veel mogelijk afborstelen. Vervolgens verwijder je het met chemische producten.

Omdat witte schimmel de uitwerking en katalysator van een vochtprobleem is, raden we je aan om een uitvoerig onderzoek te laten doen. Zolang je de wortel van het problem niet aanpakt en uitroeit, bestaat er altijd een kans dat het terugkeert.
 

Vraag een gratis vochtdiagnose aan

 
 

Wat kost dat allemaal?

Witte schimmel is een vochtprobleem. Daarom kan de kostprijs enorm variëren. Voor een volledig beeld vraag je best een offerte aan. De directe bestrijding van witte schimmel schommelt tussen €150 en €500.

Alles hangt natuurlijk af van de aangetaste oppervlakte en de ernst van het probleem.

Heb je vochtproblemen in je slaapkamer? Een vochtprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Opstijgend vocht, lek in de waterleiding,… Voor elke oorzaak bestaan er verschillende oplossingen.

Verder lezen

Vocht in de muur door lekkage kan nare gevolgen hebben op je woning. Het moeilijke bij lekkage is vooral het vochtprobleem op te sporen. Kan je zelf het lekkage opsporen of doe je beter beroep op een vochtspecialist?

Verder lezen

Salpeter herken je aan die witte aanslag op de muur. Net als elk vochtprobleem kan salpeter ook nadelige gevolgen hebben op onze gezondheid. Gelukkig is dit vrij eenvoudig te bestrijden.

Verder lezen

Vocht in de schouw is niet onmiddellijk zichtbaar. Wanneer je vocht in de schouw opmerkt, kan deze al een tijdje aanwezig zijn. Een snelle vochtbehandeling is dus noodzakelijk.

Verder lezen