Vochtproblemen in je slaapkamer? Maak er een eind aan!

Niets zo vervelend als vochtproblemen in je slaapkamer. Muurbekleding die loskomt, schimmelvorming en een duffe lucht zijn stuk voor stuk alarmerende signalen die wijzen op een vochtprobleem. Vochtproblemen zijn niet alleen onaangenaam, maar ook ongezond. Door de oorzaak op te sporen, kan je daar gelukkig een eind aan maken!

Gevaar van vochtproblemen in je slaapkamer

Een vochtige slaapkamer is echt ongezond. Door het teveel aan vocht kan je last krijgen van je ademhaling. In combinatie met een slechte ventilatie leidt dit tot moeheid, hoofdpijn en concentratieverlies. Vervelende luchtjes blijven opgesloten en kunnen niet weg. Bovendien is een vochtige omgeving de ideale plaats voor schimmelvorming en een bron van ziekten.

Wil je van je slaapkamer weer die gezellige plaats maken waar je ’s avonds heerlijk kan wegdromen? Ga dan op zoek naar de oorzaak van je vochtprobleem en breng je slaapkamer weer in topvorm!
 

Doe beroep op een vakman!

 

Oorzaken en oplossingen van vochtproblemen in je slaapkamer

Slechte ventilatie in de slaapkamer

De ideale vochtigheidsgraad in een woning ligt tussen 40% en 50%. Helaas wordt die norm vaak overschreden. Boosdoeners zijn de wasmachine, de droogkast, het koffiezetapparaat en al die andere huishoudelijke toestellen. Maar ook de lucht die we uitademen en het vocht dat we verliezen door te zweten, maakt de lucht een heel stuk vochtiger. Zeker ’s nachts in bed produceer je zo heel wat vocht.

Als je niet beschikt over een goede ventilatie, vindt het vocht geen weg naar buiten. Het vocht hecht zich dan vast aan de muren en de ramen van je slaapkamer, met lelijke vochtplekken tot gevolg.

Vochtproblemen slaapkamer

Verse lucht is ontzettend belangrijk, zeker in een slaapkamer. Laat je slaapkamer daarom voldoende doorluchten zodat er steeds genoeg zuurstof aanwezig is en vochtige lucht naar buiten kan. Daarnaast kan je ook opteren voor een ventilatierooster, een mechanisch ventilatiesysteem of een luchtontvochtiger. Dankzij deze apparaten wordt het teveel aan vocht effectief uit je slaapkamer verwijderd.

Doorslaand vocht in je slaapkamer

Bij oudere woningen kunnen de buitenmuren verzwakt zijn, waardoor neerslag van buiten zich een weg naar binnen baant. Als er op die manier water in je slaapkamer binnen drupt, heb je te maken met doorslaand vocht. Soms is een slechte spouwmuurisolatie de schuldige.

De oplossing? Laat je gevel impregneren of ga voor een geheel nieuwe gevel.

Vochtige slaapkamer door opstijgend vocht

Als je slaapkamer zich op de begane grond bevindt, kunnen de vochtproblemen veroorzaakt worden door opstijgend vocht. Water in de kelder, een felle en lange regenbui of een waterkering die niet goed functioneert, zijn mogelijke oorzaken. Het teveel aan water trekt in de muren en kruipt dan langzaam omhoog.

Om deze vochtproblemen in je slaapkamer aan te pakken, kan je de muren laten injecteren of een nieuwe waterkering laten plaatsen.

Lek in de waterleiding

Worden de vochtproblemen in je slaapkamer niet veroorzaakt door opstijgend of doorslaand vocht en ook niet door een slechte ventilatie? Misschien zit er dan een lek in je waterleiding. Zo’n lek is meestal niet groot en merk je daarom niet snel op.

De oplossing ligt voor de hand: laat het lek zo snel mogelijk dichten. Omdat het niet gemakkelijk is het lek zelf te vinden, roep je best de hulp in van een echte vakman. Als het om een groot lek gaat, moeten er misschien breekwerken worden uitgevoerd.

Schimmels uitroeien in de slaapkamer

Vochtproblemen slaapkamer

Wordt je slaapkamer geteisterd door een invasie van schimmels? Dan heb je heel waarschijnlijk ook een vochtprobleem. Alleen de schimmel onder handen nemen, is dus niet voldoende. Het is belangrijk dat je ook de oorzaak van het vochtprobleem wegneemt.

Zodra je de oorzaak van het vochtprobleem hebt aangepakt, kan je de schimmel verwijderen. Naargelang de hardnekkigheid van de schimmel gebruik je soda, javel of een anti-schimmel middel.

  • Soda: Los 6 gram soda op in 1 liter water en wrijf hiermee de schimmel in. Maak gebruik van een stevige schuurborstel.
  • Javel: Los 25 milliliter javel op in 1 liter water en breng deze oplossing aan op de schimmel. Laat een nacht drogen met het raam open.
  • Anti-schimmel middel: Ga te rade bij specialisten. Zorg dat je de slaapkamer goed laat verluchten als je het middel gebruikt.

Vocht in de muur door lekkage kan nare gevolgen hebben op je woning. Het moeilijke bij lekkage is vooral het vochtprobleem op te sporen. Kan je zelf het lekkage opsporen of doe je beter beroep op een vochtspecialist?

Verder lezen

Heeft je binnenmuur recentelijk vochtproblemen ondervonden? Let er dan voor op dat je deze dan niet mag bepleisteren. Dit zal de vochtschade niet oplossen. Gelukkig zijn hier 3 éénvoudige oplossingen voor.

Verder lezen

Salpeter herken je aan die witte aanslag op de muur. Net als elk vochtprobleem kan salpeter ook nadelige gevolgen hebben op onze gezondheid. Gelukkig is dit vrij eenvoudig te bestrijden.

Verder lezen

Vocht in de schouw is niet onmiddellijk zichtbaar. Wanneer je vocht in de schouw opmerkt, kan deze al een tijdje aanwezig zijn. Een snelle vochtbehandeling is dus noodzakelijk.

Verder lezen