Vochtige buitenmuur? Een vochtspecialist weet raad!

Heeft u lelijke vochtplekken op uw gevel bemerkt? Het is van groot belang dat u de vochtige buitenmuur onmiddellijk laat behandelen. Wanneer een aangetaste gevel niet meteen wordt aangepakt, kan er ernstige schade ontstaan. Het uitstellen van een kordate aanpak resulteert gegarandeerd in een torenhoog kostenplaatje. Geen nood: dit veelvoorkomend vochtprobleem valt perfect op te lossen. Een vochtspecialist zal na een inspectie van uw vochtige buitenmuur de juiste behandelingsmethode met succes toepassen.

Wat zijn de oorzaken van een vochtige buitenmuur?

Vochtplekken op de gevel ontstaan vaak bij oudere huizen, waarvan de buitenmuur reeds jarenlang heel wat te verduren kreeg. Er zijn verschillende oorzaken van een vochtige buitenmuur. Elke oorzaak vereist een specifieke aanpak. Vraag daarom advies aan een professionele vochtbestrijder.

  • Regen, wind, vrieskou en andere ongure weersomstandigheden hebben een grote invloed op de staat van uw buitenmuren. Voornamelijk gevels die naar het zuidwesten (de regenzijde) gericht staan krijgen te kampen met hardnekkige vochtplekken.
  • Een poreuze gevelsteen maakt uw buitenmuur extra gevoelig voor vocht. De porositeit zorgt ervoor dat de steen zeer gemakkelijk vocht opneemt en vasthoudt.
  • Beschadigd voegwerk of barsten in de gevel heeft als gevolg dat uw buitenmuur minder beschermd is tegen weer en wind. Het vocht dringt rechtstreeks in het onderliggende kwetsbare metselwerk.
  • Een gevelrenovatie (bijvoorbeeld zandstraling) kan eveneens resulteren in een vochtige buitenmuur. De zandstraling laat uw gevelsteen er wel als nieuw uitzien, maar tegelijkertijd is uw buitenmuur minder beschermd.
  • Lekkende daken en dakgoten zorgen ervoor dat neerslag van bovenaf in uw muren kan dringen. Ook open verbindingsvoegen bij uw ramen kunnen de oorzaak zijn van de vochtplekken.
  • Een kapotte waterleiding of rioolbuis is dikwijls de oorzaak van optrekkend vocht in uw buitenmuren. Jammer genoeg is dit zeer moeilijk op te sporen.

Een vochtspecialist gaat op zoek naar de precieze oorzaak van uw vochtige buitenmuur, om daarna voor de meest effectieve behandeling te kiezen.

Bent u van plan uw buitenmuren te renoveren? Is uw woning meer dan 30 jaar oud? Lees hier meer over de Vlaamse renovatiepremie van de Vlaamse overheid. U kan de premie aanvragen als bewoner of als huurder.

Een vochtige buitenmuur: kies de juiste aanpak

Nadat de vochtspecialist een juiste diagnose heeft gesteld, zal hij bepalen welke aanpak doeltreffend is voor uw specifiek vochtprobleem. Indien uw gevel op verschillende manieren door vocht wordt geteisterd, kan zelfs gekozen worden voor een combinatie van behandelingen. In veel gevallen gaat het om een plaatselijk vochtprobleem, waarbij slechts een deel van de buitenmuur moet behandeld worden. U merkt dat vocht bestrijden werk is voor ervaren specialisten.

Onderstaande methodes worden vaak toegepast om een vochtige buitenmuur te behandelen.

 

Vochtprobleem

Methode

Doorslaand vocht

Voegen herstellen
Muren impregneren
Nieuwe gevelbekleding

Opstijgend vocht

Muren injecteren
Onderkapping van muren

Men spreekt van doorslaand vocht wanneer regen doorheen de gevel in uw muren kan dringen. Hier vindt u meer informatie over doorslaand vocht en hoe u uw muren terug waterdicht kunt maken. Indien de vochtplekken in uw gevel zich laag bij de grond bevinden, heeft u waarschijnlijk te maken met opstijgend vocht. In beide gevallen is onmiddellijke actie vereist.

Geef vochtproblemen geen kans!

Vraag een gratis analyse en offerte

Begin je kristalachtigge witte plekken te zien op je muren? Dan heb je waarschijnlijk last van salpeterzuur, meestal witte schimmel genoemd. Dit hardnekkig probleem wordt veroorzaakt door vocht. Wees er dus op tijd bij!

Verder lezen

Heb je vochtproblemen in je slaapkamer? Een vochtprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Opstijgend vocht, lek in de waterleiding,… Voor elke oorzaak bestaan er verschillende oplossingen.

Verder lezen

Vocht in de muur door lekkage kan nare gevolgen hebben op je woning. Het moeilijke bij lekkage is vooral het vochtprobleem op te sporen. Kan je zelf het lekkage opsporen of doe je beter beroep op een vochtspecialist?

Verder lezen

Salpeter herken je aan die witte aanslag op de muur. Net als elk vochtprobleem kan salpeter ook nadelige gevolgen hebben op onze gezondheid. Gelukkig is dit vrij eenvoudig te bestrijden.

Verder lezen