Wat doen vochtproblemen met een houten vloer?

Vocht houten vloer

Houten vloeren zijn erg geliefd omdat ze warmte en klasse uitstralen. Maar hout is een natuurproduct dat reageert op de aanwezigheid van vocht in huis. Het is dus belangrijk om de luchtvochtigheid het hele jaar door stabiel te houden.

Maar waar vindt vocht op een houten vloer zijn oorzaak? Hoe herken je deze? Hoe voorkom je deze vochtproblemen en hoe bestrijd je ze?

Hout en vochtproblemen: wat is de oorzaak en hoe te voorkomen?

1. Wat is de oorzaak van vocht op een houten vloer?

  1. De luchtvochtigheid in huis is ten eerste onderhevig aan de seizoenen. Zo zijn de lente en de herfst het vochtigst. Dan kan het luchtvochtigheidpercentage oplopen tot boven de 75%. In de winter daarentegen, draait de verwarming op volle toeren en kan de luchtvochtigheid in huis dalen tot onder de 40%. Het ideale luchtvochtigheidpercentage voor hout is 55% met een marge van 15%.
  2. Ten tweede kan je ook te maken krijgen met grotere vochtproblemen die een houten vloer ernstig kunnen beschadigen. Een vochtige kruipruimte door opstijgend vocht ligt vaak aan de basis van het probleem.

2. Hoe herken ik de vocht op een houten vloer?

Hout is een natuurlijk product dat kunstmatig wordt gedroogd om het te kunnen gebruiken in verwarmde ruimtes, bijvoorbeeld als vloer. Omdat hout een organisch materiaal is, wordt vocht door hout opgenomen en losgelaten naargelang de hoeveelheid vocht in de lucht. M.a.w., hout zet uit of krimpt onder invloed van vocht.

Bij serieuze vochtproblemen zal een houten vloer zelfs opbollen of kromtrekken. Dit zijn de meestvoorkomende symptomen:

  • de  houten parketplanken verbuigen
  • Spleten ontstaan tussen de houten parketplanken
  • Sommige delen van de houten vloer komen omhoog
  • Plinten komen los

Wanneer je niet tijdig aan vochtbestrijding doet, zal er ook schimmelvorming optreden. De luchtvochtigheid in huis constant houden, is dus de boodschap.

3. Kan ik hout op een houten vloer voorkomen?

Vocht houten vloer
Vocht op je houten vloer? Even je ramen opendoen kan voldoende zijn om dit te voorkomen.

Zoals bij veel vochtproblemen kan een goede ventilatie van de ruimte ervoor zorgen dat je houten vloer niet kromtrekt. Wij geven je een paar handige tips mee waarmee je vocht op je houten vloer eenvoudig kunt voorkomen:

  • In de zomer dien je overdag of ‘s nachts even je ramen open te zetten zodat de verzadigde lucht naar buiten kan en de luchtvochtigheid in huis verlaagd kan worden.
  • Uiteraard is dit in de winter moeilijker. Een oplossingen zou dan kunnen zijn om een kleine luchtontvochtiger te kopen die de vochtigheidsgraad in de ruimte weer op peil brengt.
  • Elke vloer heeft onderhoud nodig. Twijfel dus niet om ook je houten vloer met water te reinigen. Vermijd echter om een emmer erover te gooien. Een vochtige doek is zeker al genoeg.
  • Zorg ervoor dat je verwarming niet volledig uitzet als je het huis uit bent.

Hoe vocht op een houten vloer bestrijden?

Je kan zelf de luchtvochtigheid in huis meten met een hygrometer (deze zitten meestal geïntegreerd in weerstations) die je binnen aan de muur hangt, uit de zon en uit de tocht. Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, kunt je dit bijsturen, met een luchtbevochtiger. Een te hoge luchtvochtigheid kan worden tegengegaan, zoals vooraf vernoemd, met een luchtontvochtiger.

Grotere vochtproblemen zoals opstijgend vocht, kan je echter niet zomaar zelf oplossen. Als je vermoedt dat je met vochtproblemen te maken heeft, raadpleeg dan best een expert voor een correcte diagnose en een oplossing op maat.

Ontvang GRATIS diagnose + advies

Begin je kristalachtigge witte plekken te zien op je muren? Dan heb je waarschijnlijk last van salpeterzuur, meestal witte schimmel genoemd. Dit hardnekkig probleem wordt veroorzaakt door vocht. Wees er dus op tijd bij!

Verder lezen

Heb je vochtproblemen in je slaapkamer? Een vochtprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Opstijgend vocht, lek in de waterleiding,… Voor elke oorzaak bestaan er verschillende oplossingen.

Verder lezen

Vocht in de muur door lekkage kan nare gevolgen hebben op je woning. Het moeilijke bij lekkage is vooral het vochtprobleem op te sporen. Kan je zelf het lekkage opsporen of doe je beter beroep op een vochtspecialist?

Verder lezen

Salpeter herken je aan die witte aanslag op de muur. Net als elk vochtprobleem kan salpeter ook nadelige gevolgen hebben op onze gezondheid. Gelukkig is dit vrij eenvoudig te bestrijden.

Verder lezen