Salpeter: hoe herken en behandel je het?

Salpeter verwijderen van muur

Hoe komt salpeter op je muur terecht? Wat is het? Wat zijn de gevolgen voor de gezondheid? Hoe kan je het efficiënt verwijderen? Je komt er in deze bijdrage meer over te weten.

Hoe herken je salpeter op de muur?

Salpeter is die vervelende witte aanslag op je muur. Uit de scheikundeles weten we nog dat salpeter een mineraal zout is dat voornamelijk op vochtige plekken voorkomt.

Je mag dit probleem niet laten aanslepen, want het is erg schadelijk voor zowel de constructie van je huis als je gezondheid. Zo snel mogelijk ingrijpen is dus de boodschap.

Salpeter kan je het best omschrijven als een combinatie van vochtproblemen met allerlei chemische elementen die in het grondwater aanwezig zijn. De aard en de gradatie van salpeter op de muur zal dus afhankelijk zijn van de regio waar je woont.

Salpeter komt tot stand door de chemische reacties die elementen als ammoniak en nitraatbacteriën aangaan met het aanwezige kaliumcarbonaat in het metselwerk van je muur. De aanwezige zuurstof in de ruimte leidt tot de vorming van kaliumnitraat, wat zorgt voor een witte, harige afzetting op de muur.

Wat zijn de gevolgen?

Nu we weten wat salpeter is en hoe het veroorzaakt wordt, moeten we zeker ook op de gevolgen wijzen. Salpeter op je muur is in eerste instantie natuurlijk geen mooi zicht. Maar dat is eigenlijk nog het minste van onze zorgen.

Salpeter is niet alleen slecht voor de toestand van je huis. Het heeft ook een nadelige invloed op de werking van de luchtwegen. Doe je hier niets aan, dan komt er steeds meer vocht in je huis en de gevolgen hiervan op langere termijn voor je gezondheid zijn niet te overzien. Zeker voor kinderen en mensen met ademhalingsproblemen is tijdig ingrijpen meer dan noodzakelijk.

Hoe efficiënt salpeter op de muur verwijderen?

salpeter verwijderen van muur

Dit alles mag misschien dramatisch klinken, maar gelukkig kan je salpeter op de muur doorgaans vrij eenvoudig bestrijden. Wil je weten hoe? We hebben het kort voor je samengevat in drie stappen.

Stap 1: salpeter verwijderen

De allereerste en zeker niet onbelangrijke stap bestaat erin om de aanwezige salpeter op de muur te verwijderen. Is de concentratie van salpeter op de muur nog niet te erg, dan kan je overwegen om dit zelf te doen.

Verwijder eerst het behang of de verf en steek de salpeter zoveel mogelijk af. Doet dit je schrik krijgen en neem je liever geen risico? Doe dan beroep op een vakman, zo slaap je tenminste gerust.

Stap 2: anti-salpetermiddel aanbrengen

In de handel zijn tal van anti-salpetermiddelen verkrijgbaar. Dit zijn kant-en-klare vloeistoffen die je op de muur aanbrengt.

Voor alle zekerheid draag je wel best handschoenen en een veiligheidsbril want het is een straf goedje.

Deze behandeling gebeurt in twee fasen.

  1. Je brengt het middel met een roller in twee lagen met daartussen de nodige droogtijd aan.
  2. Vormt zich nog nieuwe salpeter, dan kan je de behandeling nog eens behandelen tot het probleem opgelost is.

Stap 3: de oorzaak aanpakken

Dit is eigenlijk de belangrijkste stap in het voorkomen van salpeter op de muur. De voornaamste oorzaak is opstijgend grondvocht en je moet ervoor zorgen dat deze geen kans meer krijgt.

Dit kan door het onderkappen van de muren, het aanbrengen van een vochtscherm en het voorzien in de nodige ventilatie.

Dit klinkt als een serieus werk, en het is zeker raadzaam op beroep te doen op de diensten van een expert.

Vraag je GRATIS en vrijblijvend offerte aan

Begin je kristalachtigge witte plekken te zien op je muren? Dan heb je waarschijnlijk last van salpeterzuur, meestal witte schimmel genoemd. Dit hardnekkig probleem wordt veroorzaakt door vocht. Wees er dus op tijd bij!

Verder lezen

Heb je vochtproblemen in je slaapkamer? Een vochtprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Opstijgend vocht, lek in de waterleiding,… Voor elke oorzaak bestaan er verschillende oplossingen.

Verder lezen

Vocht in de muur door lekkage kan nare gevolgen hebben op je woning. Het moeilijke bij lekkage is vooral het vochtprobleem op te sporen. Kan je zelf het lekkage opsporen of doe je beter beroep op een vochtspecialist?

Verder lezen

Vocht in de schouw is niet onmiddellijk zichtbaar. Wanneer je vocht in de schouw opmerkt, kan deze al een tijdje aanwezig zijn. Een snelle vochtbehandeling is dus noodzakelijk.

Verder lezen