1 op 3 woningen heeft last van opstijgend vocht: herken jij de symptomen?

Opstijgend vocht herkennen

Opstijgend vocht is -helaas- een alom bekend fenomeen. Denk maar aan de onaangename geuren in de ruimtes waar het vocht aanwezig is, de vochtplekken op de muren en het plafond, de schimmelvorming, het loshangend behang, het rottend hout,… Kortom: factoren die jammerlijke gevolgen kunnen hebben op zowel onze woningstructuur als onze gezondheid.

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 3 woningen vandaag de dag geconfronteerd kan worden met optrekkend vocht… en dat is niet weinig. Maar wat is de reden hiervoor? Hoe weten we zeker dat het effectief om opstijgend vocht gaat? Wij lichten het even voor jou uit.

Opstijgend vocht herkennen? Voer zelf een diagnose uit

1. Hou oud is jouw woning?

Woningen die voor 1950 gebouwd werden, lopen meer risico op opstijgend vocht. “Woningen gebouwd in het begin van de 20ste eeuw werden niet voorzien van een vochtwerende laag”, dit bevestigt Yves Vanhellemont, adjunct labohoofd bij het WTCB. Een vochtwerende laag zorgt er namelijk voor dat het vocht je woning niet kan binnendringen via de muren. Vanaf de jaren ’80 werd hier echter rekening mee gehouden en werd bij elke nieuwbouw de aanbreng van een vochtkeringslaag gestandaardiseerd. Dit gebeurde door een laag van kunststof of roofing waterpas te plaatsen op de stenen.

Laat je echter niet misleiden: eerst en vooral zullen alle oudere woningen niet noodzakelijk met opstijgend vocht te maken hebben. Dit is namelijk afhankelijk van de helling van het terrein, de manier waarop het regenwater afgevoerd wordt evenals de verharding rondom de woning.

Ten tweede kunnen ook recentere woningen last hebben van opstijgend vocht. Dit gebeurt voornamelijk als er een onderbreking is ontstaan in de vochtkering of als er gewoonweg beslist is geweest geen vochtwerende laag te plaatsen.

2. De 3 symptomen die opstijgend vocht bepalen

  1. Bij opstijgend vocht bevinden de vochtplekken en de meest zichtbare schade zich onderaan de muur tot op een hoogte van 1 meter.
  2. Je herkent vochtplekken op de binnenmuren terwijl deze niet in contact zijn met de buitenomgeving.
  3. Muren die naar het noorden of oosten georiënteerd zijn, hebben minder risico blootgesteld te worden aan opstijgend vocht. Merk je toch schade onderaan de muren op, dan is de kans groot dat optrekkend vocht hier aan de oorzaak van ligt.

Ben je niet 100% zeker dat deze symptomen aanwezig zijn. Dan is een correcte en grondige diagnose van een vochtspecialist de beste zekerheid die je kan hebben. Deze kan je eenvoudig aanvragen via vochtbestrijding-gids.

Vraag een gratis diagnose aan

Hoe herkent een vochtspecialist opstijgend vocht?

Om opstijgend vocht te herkennen voert de vochtspecialist gewoonlijk twee testjes uit:

1. Calcium Carbide Test

Opstijgend vocht herkennen: welke analyses?

Met deze analyse meet de vochtspecialist het vochtpercentage in de muur.  De vochtspecialist boort hiervoor een gatje in de muur en mengt het boorsel dat hieruit gehaald wordt samen met Calcium Carbide (1 ampoule). Het vocht in het boorsel zal reageren op de Calcium Carbide en zal de vochtspecialist toelaten om, adhv een vochtmeter, het exacte vochtpercentage te bepalen.

2. Gravimetrische test

Deze analyse is dan weer iets eenvoudiger dan de Calcium Carbide test. Deze analyse bestaat erin een boring in de muur te maken, het boorsel te wegen en vervolgens te wachten tot deze opdroogt. Eens deze opgedroogd is, wordt het boorsel weer gewogen. Is er een gewichtsverschil, dan weet je of er vocht in je muur zit en hoeveel deze precies is.

Kan je opstijgend vocht voorkomen?

Opstijgend vocht is dus niet altijd te voorkomen. Gelukkig bestaan hiervoor aangepaste behandelingen. Zo kan je kiezen voor:

Weet je niet welke vochtbehandeling het best bij jouw situatie past. Vraag dan een gratis en vrijblijvend offerte aan via onze offertedienst. Onze vochtspecialisten zijn beschikbaar in jouw regio voor een gratis diagnose en advies. 

Vraag een gratis & vrijblijvende offerte

Begin je kristalachtigge witte plekken te zien op je muren? Dan heb je waarschijnlijk last van salpeterzuur, meestal witte schimmel genoemd. Dit hardnekkig probleem wordt veroorzaakt door vocht. Wees er dus op tijd bij!

Verder lezen

Heb je vochtproblemen in je slaapkamer? Een vochtprobleem kan verschillende oorzaken hebben. Opstijgend vocht, lek in de waterleiding,… Voor elke oorzaak bestaan er verschillende oplossingen.

Verder lezen

Vocht in de muur door lekkage kan nare gevolgen hebben op je woning. Het moeilijke bij lekkage is vooral het vochtprobleem op te sporen. Kan je zelf het lekkage opsporen of doe je beter beroep op een vochtspecialist?

Verder lezen

Salpeter herken je aan die witte aanslag op de muur. Net als elk vochtprobleem kan salpeter ook nadelige gevolgen hebben op onze gezondheid. Gelukkig is dit vrij eenvoudig te bestrijden.

Verder lezen