[FAQ] Een vochtige muur schilderen: kan en mag dit zomaar?

Je wil al een tijdje je muren schilderen, maar ontdekte recent dat je muren vochtig zijn. Maar kan je een vochtige muur schilderen? Helpt dat om van vocht af te geraken? Wij geven antwoord op al jouw vragen!

FAQ


 1. Kan ik eender welke vochtige muur behandelen?
  Neen, je moet eerst controleren of je met permanent of tijdelijke vochtige muren kampt. De aanpak of de schilderwerken is namelijk verschillend. Ook moet je vooraf een grondige diagnose uitvoeren van het vochtprobleem. Je muur kan namelijk misschien eerst een behandeling vragen.
 2. Kan ik het vochtprobleem oplossen via schilderwerk?
  Ja, indien je hier uiteraard vochtwerende verf voor gebruikt. Deze verf kan je gebruiken voor zowel binnen- als buitenmuren.
 3. Helpt vochtwerende verf op alle vochtproblemen te verhelpen?
  Neen, dit is afhankelijk van het vochtprobleem. Bij opstijgend vocht zal het aanbrengen van vochtwerende verf niet voldoende zijn.
 4. Kan ik zomaar opnieuw schilderen op muren die behandeld zijn?
  Ja, maar wacht hiervoor wel een tweetal maanden, wil je zeker zijn dat het vocht niet meer tevoorschijn komt.

Algemene info


Vochtwerende verf: om een vochtige muur te schilderen gebruik je vochtwerende verf. Wat is dit precies? Waar, wanneer en hoe breng je het aan? En vooral, hoeveel kost vochtwerende verf?

Heb je na het lezen van dit artikel nog steeds twijfels? Weet je niet zeker of vochtwerende verf een oplossing voor jouw vochtprobleem kan zijn? Een specialist uit je buurt helpt je graag verder.

Kan ik eender welke vochtige muur schilderen?

schilderen op vochtige muren

Je zit met vochtige muren en wil die van een laagje verf voorzien. Daarvoor zal je eerst moeten bepalen of het om permanent of tijdelijk vochtige muren gaat. Op beide kan je schilderen, maar de aanpak is ietwat verschillend.

 • Onder permanent vochtige muren vallen onder andere schoorstenen, bakstenen of muren van kelders en garages. Je kan deze verven op voorwaarde dat de ondergrond vorstbestendig is en je eerst een grondlaag aanbrengt. Ook zal je moeten afronden met een toplaag. Je mag echter niet eender welke verfproducten gebruiken. Een verfwinkel of specialist kan je adviseren bij het gebruik van deze specifieke producten.
 • Wanneer je met tijdelijke vochtproblemen zit, zoals op net gebouwde muren of bakstenen tijdens natte weer, dan wacht je best tot de muren volledig droog zijn alvorens ze te schilderen. Het vochtprobleem verdwijnt gewoon vanzelf. Op die manier vermijd je dat de verf gaat afbladderen.

Vochtige muren kunnen echter ook verschillende andere oorzaken hebben. Als het vochtprobleem schade berokkent aan je muur, moet je de muur eerst laten behandelen alvorens te schilderen.

De soort behandeling en de duur ervan zijn afhankelijk van het probleem. Indien je dat niet doet, zal de verf niet goed hechten aan de muur. Bovendien zal je dan last blijven hebben van vocht.

Kan ik vochtproblemen verhelpen via schilderwerk?

Een manier om het behandelen van vochtproblemen en schilderwerk te combineren, is om vochtwerende verf te gebruiken. Hiermee kan je aan de slag bij zowel binnen- als buitenmuren. In verfwinkels wordt dat ook wel een primer genoemd.

 • Een vochtwerende verf voor buitenmuren kan je helpen doorslaand vocht te behandelen en de muur extra te beschermen. Zorg er wel voor dat je gevel volledig schoon is alvorens je begint met schilderen. Anders loop je risico op afbladderende verf.
 • Ook voor vochtige binnenmuren is vochtwerende verf nuttig. Je kan er vochtkringen mee verdoezelen, alsook je muur beschermen tegen indringend vocht. Ook bij condensatievocht helpt vochtwerende verf.

Met een of twee lagen kan je vochtproblemen grondig aanpakken. Laat elke laag verf zeker voldoende drogen. Na de lagen vochtwerende verf kan je de muren schilderen of betegelen naar gelang je voorkeur. Doe dit wel pas na enkele dagen, zodat je zeker bent dat het vochtwerend laagje volledig droog is.

Kan je alle vochtproblemen verhelpen met vochtwerende verf?

Neen, niet alle vochtproblemen zijn te behandelen met vochtwerende verf. Vaak moet je nog steeds de onderliggende oorzaak aanpakken vooraleer een laagje verf aangebracht kan worden. Opstijgend vocht bijvoorbeeld zal je op deze manier niet kunnen behandelen. Indien je dat wel doet, zal je last blijven hebben van vocht.

Kan ik zomaar opnieuw een vochtige muur schilderen nadat ze behandeld is?

Algemeen wordt aangeraden zo’n tweetal maanden te wachten met het bewerken van een muur nadat je hem behandeld hebt. Je loopt anders het risico dat de verf niet goed zal hechten aan je muur. Dat geldt zowel voor binnen- als buitenmuren

Vochtwerende verf aanbrengen:  wanneer, waar, hoe & prijs

Vochtwerende verf is een uitstekende manier om vochtige muren te voorkomen. Door een poreus oppervlak te schilderen met deze verf vermijd je dat vocht nog kan binnendringen.

Daarnaast is kwalitatieve vochtwerende verf damp-open. Dit betekent dat extern vocht niet meer binnen kan, maar het aanwezige vocht wel nog kan verdampen. Zo droogt het behandelde oppervlak sneller uit.

Wanneer muren vochtwerend maken?

In principe kan je altijd vochtwerende verf aanbrengen. Het werkt preventief en breng je best aan vóór dat er vochtproblemen optreden. Het beschermt muren, plafonds of zelfs vloeren tegen indringend vocht. Zeker bij vochtige ruimtes zoals de badkamer of de keuken gebruik je best vochtwerende verf.

“Ik heb al een vochtprobleem, wat nu?”

Bestaande vochtproblemen kunnen in sommige gevallen aangepakt worden met vochtwerende verf. Denk bijvoorbeeld aan doorslaand vocht. Door de buitenmuur behandelen met vochtwerende verf is het vochtprobleem opgelost.

In andere gevallen is vochtige muren schilderen met vochtwerende verf geen volledige oplossing van het vochtprobleem. Bij opstijgend vocht of condensatie kan vochtwerende verf de symptomen van het vochtprobleem (vochtplekken, schimmel) wel verdoezelen, maar het neemt de oorzaak niet weg.

Alvorens je een vochtige muur of vloer schildert, is het dus noodzakelijk dat de oorzaak van het vochtprobleem onderzocht en aangepakt wordt. Meestal gebruik je vochtwerende verf in combinatie met vochtbestrijding.

Waar vochtwerende verf gebruiken?

Vochtwerende verf kan je overal gebruiken, maar over het algemeen onderscheiden we 3 types: binnenmuren, buitenmuren en kelders.

Binnenmuur schilderen

Door vochtwerende verf aan te brengen zijn de binnenmuren beschermd tegen indringend vocht. Zeker in badkamer en keuken is dit erg nuttig. In deze ruimtes is de luchtvochtigheid zeer hoog, wat leidt tot veel condensatievocht.

Vochtwerende verf voorkomt dat de condens in de muren kan trekken en er geen schimmel of vochtkringen ontstaan. Heb je al last van vochtige muren? Dan werk je vochtplekken onmiddellijk weg door de ruimte te verven.

Buitenmuur schilderen

Buitenmuren en gevels moeten dag in dag uit weer en wind trotseren. Na verloop van tijd ontstaat er kleine scheurtjes en kan er vocht binnensijpelen. Dit noemen we doorslaand vocht.

Vochtwerende verf beschermt de gevel tegen doorslaand vocht. De verf creëert een waterdichte, ademende laag. Laat de buitenmuur op voorhand schilderen, want vochtproblemen zijn altijd beter te voorkomen dan te genezen. De gevel moet wel eerst gereinigd worden, zodat de verf zich beter kan hechten.

Kelder behandelen met vochtwerende verf

Kampt jouw kelder met opstijgend vocht? Dan is schilderen met een vochtwerende verfsoort niet voldoende om de ruimte volledig waterdicht te maken. Laat de kelder bekuipen of draineren.

Eens het opstijgend vocht aangepakt is, kan de kelder wel geschilderd worden met vochtwerende kelderverf. Hiermee zorg je voor een extra bescherming én kan je deze donkere ruimte opfrissen en een nieuw leven geven.

Hoe vochtwerende verf aanbrengen: tips

Tip 1: Ondergrond voorbereiden

Vooraleer je gaat verven, moet de ondergrond stabiel en proper zijn. Maak het oppervlak dus grondig schoon. Eventuele schade (scheuren, oneffenheden) moet eerst hersteld worden.

Tip 2: Aantal lagen vochtwerende verf

In principe vereist vochtwerende verf geen specifieke techniek. Een voorstrijkmiddel kan wel interessant zijn om de verf beter te laten hechten.

Over het algemeen volstaan twee lagen verf om het oppervlak vochtwerend te maken. Laat de eerste laag wel goed drogen, vooraleer je aan de tweede laag begint.

Tip 3: Hoeveel liter verf?

Verschillende factoren bepalen hoeveel liter vochtwerende verf je nodig zal hebben. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Type verf
 • Poreusheid en structuur van de ondergrond
 • Oppervlakte
 • Aantal lagen

Wees zeker niet te zuinig bij het verven. Het is beter om een laag vochtwerende verf te veel aan te brengen dan te weinig. Zo niet dreigt het oppervlak niet (volledig) vochtwerend te zijn.

Prijs vochtwerende verf

Vochtwerende verf van hoge kwaliteit kost gemiddeld €250 per 10 liter verf. Er bestaan goedkopere verfsoorten, maar dan dreig je aan kwaliteit in te boeten. Bij vochtwerende verf primeert echter de kwaliteit op de prijs.

Wie zeker wil zijn dat de vochtwerende verf correct aangebracht wordt, kan de oppervlaktes laten schilderen door een professionele schilder. Die vraagt gemiddeld 35 à 50 euro per uur.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.