Old school tips om een vochtige ruimte droog te maken

Vochtige ruimte droog maken

Zolang je niet net gedoucht hebt, zou geen enkele ruimte in huis vochtig mogen zijn. Is dat echter wel het geval en ben je op zoek naar manier om een vochtige ruimte droog te maken? Wij lijstten een aantal handige tips op om je woning vochtvrij te maken.

Kamp je met een groter vochtprobleem?

Schakel een vochtspecialist in

Een vochtige ruimte droog maken op grootmoeders wijze

Grootmoeders weten altijd raad. Zij moesten het vroeger namelijk met veel minder techologische snufjes doen. Een van de makkelijkste oplossingen? De ramen wagenwijd openzetten om zo de ruimte ten volle te ventileren. Geef de ruimte tijd om droog te worden, zo’n ventilatiebeurt is niet op 10 minuten gefikst.

Daarnaast kan je ook altijd een bak met kattenbakvulling in de vochtige ruimte plaatsen. Kattenbakvulling werkt namelijk als een soort van alternatieve vochtvreter en zou het meeste vocht uit de ruimte moeten opnemen. Het proberen waard!

Tot slot kan een beetje extra verwarming (eventueel zelfs tegelijkertijd met open ramen) wonderen doen. We weten allemaal dat water en vuur natuurlijke vijanden zijn van elkaar.

Eens de warmte voldoende verspreid is, kan het de vochtproblemen in de kamer beginnen aanpakken en de vochtige ruimte droog maken. Op die manier geraakt water vliegensvlug verdampt en krijgen schimmels en vochtplekken geen kans.

Technologische snufjes om een vochtige ruimte droog te maken

Blijven de vochtproblemen aanhouden, dan kom je met een ventilatiesysteem al heel ver om een vochtige ruimte droog te maken. Doorgaans wordt er gekozen voor ventilatiesystemen A, B, C of D. Elk van die systemen beloven je woning hetzij op een natuurlijke manier hetzij mechanisch te ventileren.

Kost een echt ventilatieysteem je te veel geld, dan kan je misschien al met een simpele luchtontvochtiger beginnen. Zoiets steek je gewoon in het stopcontact om z’n werk te laten doen. Eenvoudig en effectief!

Waarom worden sommige ruimtes zo makkelijk vochtig?

Alles is afhankelijk van de keuzes die je als eigenaar hebt gemaakt. We hebben het dan vooral over:

  • Materiaal
  • Onderhoud
  • Eigen levenswijze

Zo is dubbele beglazing bijvoorbeeld veel meer geschikt om vochtige ruimtes uit te sluiten. Enkele beglazing is niet meer van deze tijd.

Daarnaast moet je in de ruimtes die de grootste kanshebbers zijn om het makkelijkst vochtig te worden ook oppassen met het materiaal dat je voor je muren gebruikt.

Vermijd poreuze gesteenten en baksteen, en kies liever voor keramische tegels of kunststof.
Vochtige ruimte droog maken

Daarnaast speel je als bewoner ook een grote rol in het vochtprobleem. Vocht stapelt zich op als je met meer mensen in 1 huis woont, als je bijvoorbeeld vaak lange douches neemt of tijdens het koken de dampkap niet goed gebruikt.

Daarnaast wijzen we ook de vinger naar wie regelmatig zijn kleren binnenshuis laat drogen. Het vocht van die kleren moet namelijk ergens naartoe!

Wanneer simpele maatregelen niet meer helpen…

Is het vochtprobleem al zo vergevorderd dat je de vochtige ruimte niet meer zelf droog kan maken? Dan schakel je best zo snel mogelijk een vochtspecialist in. Die stelt dan een diagnose en een oplossing voor. Zo vermijd je gezondheids- en constructieproblemen.

Geen idee waar je moet beginnen zoeken naar een geschikt vochtspecialist in jouw buurt? Wij helpen je een handje via onze offertedienst. Binnen de kortste keren is vocht een probleem uit het verleden!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.