Doe het zelf vocht bestrijden: stappenplan om muren te injecteren en impregneren

Wist je dat je vochtproblemen zelf kon bestrijden? Wie last heeft van opstijgend vocht, gaat best zo snel mogelijk aan de slag om dit aan te pakken om grote schade zoals schimmel– en vochtplekken te vermijden. In dit artikel overlopen we een stappenplan voor doe het zelf vocht bestrijden en bekijken we wanneer het raadzaam is een specialist te raadplegen. Zo weet jij of het in jouw geval aan te raden is om een specialist in te schakelen.

Ontvang tot 5 gratis offertes van vochtbestrijders

Hoe krijg je vocht uit je binnenmuur als een doe-het-zelver?

Wanneer vocht vanuit de grond in de muren trekt, spreken we van opstijgend vocht. In aangetaste gebieden zie je plekken op de muur of loslatend behang.

Gelukkig zijn er effectieve manieren om het probleem aan te pakken. Er zijn twee methoden om vocht te behandelen en te voorkomen dat het verder in de muren kan trekken: de muren injecteren of de muren impregneren.

Verder in dit artikel vind je een uitgebreid overzicht van de stappen en aandachtspunten. Een derde oplossing bestaat eruit de muren te laten onderkappen.

Het is echter aan te raden om deze ingewikkeldere procedure door een specialist te laten uitvoeren, zodat je verzekerd bent van een kwalitatieve plaatsing.

Doe het zelf vocht bestrijden aan de hand van muur impregneren

Prijs zelf muurinjectie uitvoeren

Wie kiest voor doe het zelf vocht bestrijden en zelf de muren injecteert tegen vocht, heeft enkel kosten aan de materialen die aangeschaft moeten worden.

De prijzen van die materialen hangen af van de kwaliteit die je aankoopt. Het is echter aangeraden om niet te veel te besparen op goed materiaal, zodat je niet opgescheept zit met problemen achteraf.

Je kan rekenen op de volgende richtprijzen:

MateriaalPrijs
 Vochtwerend middel 40 euro voor 600 ml
 Kitspuit of kitpistool vanaf 10 euro voor standaard spuit
 Boormachine vanaf 50 euro
 Waterdichte mortel 24 euro voor 5 kg voor mortel poedervorm
Prijs materiaal muurinjectie

Hoeveel kost de behandeling voor opstijgend vocht door een specialist?

Wie de muur laat behandelen door een vakman, betaalt daar gemiddeld 20 procent meer voor dan wanneer men de werkzaamheden zelf uitvoert.

Een voordeel voor wie een woning bezit die ouder is dan 10 jaar, is dat men slechts 6 procent btw betaalt bij isolatiewerken die door een erkende specialist worden uitgevoerd.

De richtprijs voor dergelijke werken ligt dan gemiddeld rond de 100 euro per vierkante meter (inclusief btw). De prijzen variëren enerzijds van specialist tot specialist en anderzijds van woning tot woning.

Wil je een concretere prijsinschatting voor jouw woning? Vraag dan gratis en vrijblijvend tot 5 offertes aan via het onderstaande formulier!

Vergelijk je graag prijsvoorstellen op maat?

Zelf een muur injecteren [Stappenplan]

Muren injecteren houdt in dat je een vochtwerende gel via gaten aanbrengt in de muur. De gel voorkomt dan dat het vocht omhoogkruipt in de muur. 

Ben je van plan om je muur zelf te injecteren? Dan is het belangrijk om alle stappen zorgvuldig te doorlopen om een kwalitatieve plaatsing te garanderen en problemen te voorkomen.

Stap 1: voorbereidende werken

Alvorens je begint leg je best een folie op de grond om te voorkomen dat de gel op de vloer terechtkomt. De gel kan namelijk hardnekkige plekken achterlaten.

Benodigd materiaal voor een muurinjectie

Om je muren zelf te injecteren met vochtwerend product heb je het volgende gereedschap nodig: 

  • Beschermfolie.
  • Boormachine (+ boren met een diameter tussen 12 en 20 mm).
  • Vochtwerend product.
  • Kitspuit- of pistool.
  • Injectiebuisjes.
  • Trechter.
  • Waterdichte mortel.
  • Beschermende kledij.

Stap 2: teken de boorgaten af op de muur

Tussen de gaten in de muur die je wilt injecteren, moet ongeveer 10 cm ruimte zitten. De gaten kunnen het beste ook niet dichter dan 5 cm boven de vloer worden geboord.

Daarnaast mag op de plekken waar je wilt boren geen leidingen of buizen zitten. Het is ook belangrijk dat er geen vochtbruggen zijn op de plek waar je van plan bent te boren. Controleer de muur dus grondig vooraf, bijvoorbeeld met een metaaldetector.

Markeer vervolgens de plekken waar je moet boren op de muur. Hoeveel gaten je nodig hebt, hangt af van het product dat je gebruikt, de hoeveelheid vocht in je muren en de samenstelling van de muur.

Lees dus zeker de instructies op de verpakking van het vochtwerend product!

Stap 3: boor de gaten

Er zijn enkele aandachtspunten bij het boren van de gaten:

  • De boorgaten mogen niet dieper zijn dan twee derde van de dikte van de muur.
  • Wanneer je de gaten boort, zorg dan dat de gaten naar beneden hellen, zodat de gel bij het injecteren naar beneden loopt.
  • Met een stofzuiger kun je achteraf eenvoudig de boorgaten van stof en vuil reinigen.

Stap 4: injecteer het vochtwerende product in de muur

Om het product te injecteren plaats je de injectiebuisjes in de muur en laat je door een trechter de injectievloeistof vloeien in de muur.

De muren hebben even de tijd nodig om de vloeistof op te nemen. Wanneer de muren voldoende zijn gevuld kan je stoppen met het vullen van de trechter.

Stap 5: dicht de gaten

De buisjes zouden eenvoudig verwijderd moeten kunnen worden. De boorgaten kunnen vervolgens eenvoudig dichtgemaakt worden met mortel. 

Om aan de herstelwerkzaamheden te beginnen, moet de muur voldoende opgedroogd zijn. De gemiddelde droogtijd kan 6 maanden tot wel 2 jaar zijn.

Krijg advies op maat van jouw woning

Zelf een muur impregneren [Stappenplan]

Impregneren is een goede keuze wanneer de muren poreus zijn en last hebben van een probleem met doorslaand vocht.

De buitenzijde van jouw gevel krijgt dan een waterafstotende laag die via de poriën wordt opgenomen in de muur. De gevel is op die manier bestand tegen bijvoorbeeld hevige regenval.

Hieronder overlopen we welke stappen je moet nemen wanneer je ervoor kiest om de werken zelf onder handen te nemen!

Gevel van natuursteen impregneren

Benodigd materiaal

Om je muren te impregneren heb je het volgende materiaal nodig:

  • Afdekfolie/Afplaktape.
  • Ladder.
  • Impregneermiddel.
  • Roller/Kwast/Vernevelaar.
  • Hogedrukspuit/Harde borstel.
  • Beschermende kleding.

Voorbereidingen

Vooraleer je begint, voer je ter voorbereiding best een grondige inspectiebeurt uit aan je gevel. Zo weet je welke impregneervloeistof past bij de ondergrond van jouw gevel.

Daarnaast dien je defecten aan je gevel te repareren met metsel- en voegwerk en je gevel grondig te reinigen. Met afplaktape en folie kan je vervolgens de ramen en deuren bedekken.

Impregnatie

Hoe je impregneert hangt af van de consistentie van het product. Gaat het om een vloeistof? Dan kan je het product aanbrengen met een vernevelaar. Wie een crème gebruikt kan het product aanbrengen met een kwast of roller

Welk product je ook gebruikt, het is erg belangrijk dat alles gelijkmatig verdeeld is over de muur. De muur heeft even tijd nodig om het product op te nemen. Wanneer de ondergrond verzadigd is,  kan je stoppen met het aanbrengen van product.

Afwerking

Bij impregeneren komt er niet erg veel afwerking aan te pas. Eventuele vlekken kan je verwijderen en wanneer de muur is opgedroogd kan je de folie en tape op de ramen en deuren verwijderen.

Nadelen van doe het zelf vocht bestrijden

Zelf muur tegen optrekkend vocht bestrijden of een specialist inschakelen?

Hoewel doe het zelf vocht bestrijden mogelijk is, is het aangeraden om bij een vochtprobleem een specialist te raadplegen.

Deze voert de werken niet alleen vlot uit met oog voor detail en gericht op een duurzame oplossing, de vakman kan ook de juiste diagnose stellen over het vocht en je adviseren over de manier van aanpak. Zo ben je zeker dat je je vochtprobleem voor eens en voor altijd de deur wijst!

De werken zelf uitvoeren is over het algemeen goedkoper, maar door de voordelige btw-regeling wanneer je de werken laat uitvoeren door een erkende vakman kan je dat prijsverschil al heel wat beperken. Daarnaast kan je via onze form gratis offertes vergelijken, zodat je interessante aanbiedingen op het spoor komt.

Vraag en ontvang info, advies en offertes van specialisten

Is het tijd om het opstijgend vocht in jouw woning aan te pakken? Niet overtuigd om het vocht zelf te bestrijden? In onderstaande form vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan bij professionele vochtbestrijders.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.