Vochtbestrijding: doe-het-zelf stappenplan

Vochtproblemen zijn een gruwel voor iedere woning. Behang dat loslaat, verf die afschilfert, vochtplekken op de muren, water in de kelder … Gelukkig kun je ook vocht in de muren zelf bestrijden. Neem het heft in eigen handen met ons doe-het-zelf stappenplan voor opstijgend vocht!

Vocht in muren zelf bestrijden: stappenplan

De muren injecteren is een uiterst efficiënte manier om het vocht in je muren te bestrijden. Via boorgaten wordt een waterafstotende vloeistof in de muur gespoten. Deze gelei-achtige substantie zorgt ervoor dat opkomend vocht niet verder kan opstijgen en de muur uitdroogt.

Met dit handige stappenplan kan je helemaal zelf vochtige muren bestrijden.

Stap 1: Voorbereiding ondergrond

Voor je van start kan gaan met het injecteren van de vochtige muren, moet je de muur grondig voorbereiden. Begin met het afkappen van de beschadigde bepleistering tot 20 centimeter boven de aangetaste zone. Dit gaat vrij eenvoudig met een platte beitel.

Zorg dat alles stofvrij is en dicht eventuele scheurtjes in de muur. Je kan hiervoor cementgebonden herstelmortel gebruiken.

Stap 2: Boorgaten tekenen

Duid met een potlood de boorgaten aan op de muur. Deze moeten zich op circa tien centimeter van elkaar bevinden op ongeveer een halve meter hoog. Teken deze gaten over de volledige lengte van de muur.

👉 Tip: heb je geen spouwmuur, dan kan je de gaten van buitenaf boren. Dit bespaart je veel stof en eventuele schade.

Stap 3: Boren in de muur

Gebruik een steenboor voor het boren van de gaten. Hou deze wat schuin, zodat je een helling creëert waarlangs de waterafstotende gelei naar beneden kan glijden. Ideaal is een helling van tien tot dertig graden.

Hoe diep je moet boren, hangt af van je muurdikte. Controleer hoe dik je muren zijn en boor dan gaten met een diepte van maximaal 2/3 van de muurdikte. Hou een stofzuiger bij de hand om het vrijkomende stof en gruis op te zuigen.

vocht in muren zelf bestrijden

Stap 4: Muren zelf injecteren

Breng de waterafstotende vloeistof met een spuitpistool aan in de geboorde gaten. Zogeheten ‘injectiebuisjes’ vergemakkelijken dit proces. Spuit de vloeistof eerst achteraan het boorgat en werk zo van achter naar voor, totdat het boorgat volledig opgevuld is. Geef de muren daarna voldoende tijd om de vochtwerende gel op te nemen.

Stap 5: Afwerking

Verwijder de injectiebuisjes en maak de gaten tot slot dicht met mortel. Hoe je de muur precies afwerkt, hangt af van je wensen en de muur zelf. Het is verstandig om rekening te houden met eventuele salpetervorming. Laat de muur daarom voldoende drogen voordat je nieuwe bepleistering aanbrengt. Dit kan 6 maanden tot zelfs 2 jaar duren.

Deze karwei laat je echter best over aan een vakman

Vraag je gratis offerte

Muren impregneren

Naast het injecteren van je muren kan je deze ook zelf impregneren. Door te impregneren bestrijd je geen opkomend vocht, maar doorslaand vocht. Impregneren bestaat erin een vochtwerende vloeistof op de buitengevel aan te brengen. Deze vloeistof dringt daarna zelf in de muur en houdt de muren vochtvrij.

Doe-het-zelf muren impregneren: Benodigdheden

  • Afdekfolie of afplaktape
  • Ladder
  • Impregneermiddel (vloeistof of crème)
  • Vernevelaar of roller/kwast
  • Hogedrukreiniger of harde borstel
  • Beschermende kledij

Stap 1: Voorbereiding

Controleer de gevel en herstel eventuele schade aan het metsel- en voegwerk. De gevel moet in goede staat en goed gereinigd zijn, vooraleer je de muur zelf kan impregneren. Gebruik een hogedrukreiniger of een harde borstel om de buitenmuur te reinigen.

Kies het juiste impregneermiddel voor jouw gevel. Deze vind je in de betere doe-het-zelf zaak. Zorg zeker voor beschermende kledij. Impregneervloeistof is vaak agressief, dus handschoenen en mondmasker zijn aangewezen. Vergeet ook de ramen en deuren niet af te dekken!

Stap 2: Behandeling

Breng het impregneermiddel aan op de buitenmuur. Meestal is dit een vloeistof die je aanbrengt door middel van een vernevelaar. Impregneercrèmes breng je dan weer aan met een roller of kwast.

Werk van boven naar beneden en zorg dat de gevel gelijkmatig geïmpregneerd is. De buitenmuur moet echt doordrongen zijn van het vochtwerend middel. Daarna moet de buitenmuur de tijd krijgen om de vloeistof op te nemen.

Stap 3: Afwerking

Laat de muur opdrogen en verwijder eventuele vlekken. Wanneer de gevel volledig droog is, kan je de afdekfolie of -tape van de ramen en deuren halen.

Proficiat, je hebt je gevel nu zelf beschermd tegen doorslaand vocht.

Schimmel bestrijden

De zichtbare aanwezigheid van schimmel op de muren kan een extra stimulans zijn om deze actief te bestrijden. Bedenk wel dat schimmel diep kan wortelen, waardoor verwijderen niet altijd zo eenvoudig is.

Zorg er ook voor dat je goed beschermd bent tegen de schadelijke stoffen van de schimmel. Afhankelijk van de stof waarop de schimmel zich heeft bevestigd, dien je een ander type vochtbestrijding toe te passen. Informeer je daarom goed voor je begint.

Zelf schimmel bestrijden

Kelder waterdicht maken

Om je kelder waterdicht te maken, heb je de keuze tussen stijve bekuiping, soepele bekuiping of drainage. Beide vormen van bekuiping vereisen nogal wat vakkennis. Als je zelf aan de slag wil, opteer je daarom beter voor een drainage. Je kan ook beroep doen op een expert.

Vraag je offerte in slechts 2 minuten

Bij kelderdrainage zorgt men ervoor dat de vloer afloopt naar één punt. Op dat punt plaatst men vervolgens een waterpomp om het water naar buiten te pompen. Geheel waterdicht zal je kelder na afloop niet zijn. Wél zal je geen last meer hebben van stilstaand water.

Zelf vocht bestrijden: informeer je goed!

Als je het vocht in je muren zelf wil bestrijden, doe je er goed aan je eerst te informeren. Om te beginnen, moet je weten met welk type vocht je te maken hebt. Pas daarna kan bepaald worden welke methode en middelen je het best gebruikt.

Afhankelijk van het type vochtprobleem moet je gebruik maken van andere producten. Het verschil tussen bijvoorbeeld injecteermiddelen en impregneermiddelen is wel degelijk van belang!

Het is ook goed om te beseffen dat vochtbestrijding veel tijd vraagt. Eén meter muur kan wel tot 70 liter water opslorpen. Daardoor kan het gemakkelijk enkele maanden duren voordat een muur helemaal is uitgedroogd. Tot slot hou je best ook rekening met de eventuele vorming van salpeter.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.