Je kelder ventileren: welke systemen zijn er?

ventilatie unit in kelder

Kelders zijn gewoonlijk erg vochtige plekken. Een goed ventilatiesysteem is daarom erg belangrijk. Het houdt de lucht proper en vermijdt vervelende bijwerkingen van vocht, zoals schimmel. Maar welke opties heb je voor een ventilatie unit in kelder? Hieronder lees je over natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie en de verschillende systemen!

Ventilatie unit in kelder: waarom is dat belangrijk?

Je kelder goed ventileren is belangrijk maar wordt vaak vergeten. Zonder ventilatiesysteem kan de luchtvochtigheid er stijgen tot honderd procent. Dat heeft vervelende bijwerkingen, zoals schimmels en vochtproblemen als condensatiedruppels of houtrot. Nog erger wordt het als deze problemen zich naar de rest van het huis verspreiden.

Zelfs als je kelder onbewoond is, investeer je best in een goede ventilatie unit in kelder. Zo kan je met een gerust hart voeding opslaan, de was laten drogen of de auto parkeren.

ventilatie unit in kelder

Ventilatie unit in kelder: wat zijn mijn opties?

Een ventilatie unit in kelder plaatsen kan via natuurlijke ventilatie of via mechanische ventilatie. Je kunt daarnaast ook nog kiezen voor een ontvochtiger. Hieronder lees je meer over elk systeem.

Natuurlijk ventileren via roosters

Heel wat kelders kan je minimaal verluchten op een natuurlijke manier. Dat kan via ventilatieroosters die je plaatst in de deur, de ramen of de muren. De roosters garanderen een natuurlijke luchtdoorstroming. Dit type ventilatie wordt vaak aangeduid als ‘ventilatiesysteem A’.

Hierbij moet je letten op een oppervlak van 140 cm2. Dat moet minimaal open zijn om genoeg te verluchten via natuurlijke ventilatie.

–> Een rooster koop je al van € 10 tot € 30 per rooster (zonder plaatsingskosten).

Mechanisch ventileren

Bij mechanische ventilatie worden ventilatoren geïnstalleerd die de gebruikte lucht aan- en afvoeren. Ventilatoren worden daarbij geïnstalleerd tussen twee ventilatiebuizen.

Mechanische ventilatoren komen in de vorm van verschillende systemen:

  • Ventilatiesysteem B: dat voert verse (buiten)lucht aan via een ventilator. Ventilatieroosters voeren de lucht daarna op natuurlijke wijze af. Dit systeem is niet ideaal voor kelders omdat er condensvorming kan optreden. Daarbij komt warme lucht in contact met koude kelderwanden.
  • Ventilatiesysteem C: dit systeem voert lucht op natuurlijke wijze aan en voert ze daarna mechanisch af. Het omgekeerde van ventilatiesysteem B dus. Ook hier is condensvorming een probleem. Het is dus eveneens minder interessant voor kelders.
  • Ventilatiesysteem D: dit is een volledig mechanisch systeem. De lucht wordt zowel aangevoerd als afgevoerd via ventilatoren. Leidingen in de hele woning verdelen de lucht. De luchtstromen kruisen elkaar niet. Dit systeem is efficiënt en energiezuinig, want het recupereert warmte.

Bovendien bestaan er ook ventilatiesystemen D met geïntegreerde vochtsensoren. Deze meten het vochtniveau in je kelder. Als dat te hoog is, zal de ventilatie unit nog meer ventileren.

Kies ook de juiste ventilator voor de grootte van jouw kelder. Dat zie je via de kleurencodes op de verpakkingen:

  • Rood = voor ruimtes tot 10 m3
  • Geel = voor ruimtes tot 14 m3
  • Groen = voor grote ruimtes tot 27 m3

ventilatie unit in kelder

Ontvochtigen

Een ontvochtiger verlaagt de luchtvochtigheid in de kelder door het teveel aan vocht in de lucht te verwijderen.

Dit systeem is vooral interessant als je moeilijk roosters of ventilators in je kelder kunt plaatsen. Ook een ventilatie unit in kelder B of C combineer je best met een ontvochtiger om condensvorming tegen te gaan.

In een kleine kelder kan je gewoon een mobiele luchtontvochtiger installeren. Voor grote kelders kies je dan weer beter voor een volledige installatie die je aan de muur monteert.

Ventilatie unit in kelder: conclusie

Je kelder ventileren is erg belangrijk voor een gezond huis, maar er zijn verschillende systemen. Een vakman kan je helpen bij de keuze van het juiste systeem en bij de installatie ervan.

Vraag snel GRATIS en vrijblijvende offertes

De efficiënste oplossing om je buitenmuur waterdicht te houden is zonder twijfel het hydrofoberen van de gevel. Maar hoe gaat dit in zijn werk? En wat is de kostprijs hiervan?

Verder lezen

Salpeter herken je aan die witte aanslag op de muur. Net als elk vochtprobleem kan salpeter ook nadelige gevolgen hebben op onze gezondheid. Gelukkig is dit vrij eenvoudig te bestrijden.

Verder lezen

Vocht in de schouw is niet onmiddellijk zichtbaar. Wanneer je vocht in de schouw opmerkt, kan deze al een tijdje aanwezig zijn. Een snelle vochtbehandeling is dus noodzakelijk.

Verder lezen

Ongedierte in een woning komt niet vanzelf. Vaak ligt een vochtprobleem hier aan de oorzaak van. In welke ruimtes komt het ongedierte geregeld voor? Welke soorten ongedierte kom je meestal tegen? En kan ongedierte in de badkamer, kelder, … bestreden worden?

Verder lezen