Gevelmuren impregneren: stappenplan en kostprijs
Muren impregneren is een techniek van vochtbestrijding om te voorkomen dat vocht in de muur gaat dringen. Hoe doe je dat en wat kost het? In dit artikel vind je een handig stappenplan en een overzicht van de huidige prijzen om je muren te (laten) impregneren.
Wat houdt muren impregneren in?
Met het impregneren van de gevel bedoelen we het aanbrengen van een waterafstotende laag op de buitenmuur. De gevelstenen worden behandeld met een transparante vloeistof die tot diep in de buitenmuur dringt en ze beschermt tegen water en vuil van buitenaf.
Door dit impregneermiddel kan de regen niet meer door de muren dringen en kan het vuil zich niet meer aan de buitenmuur vasthechten. Een ander woord voor gevelimpregnatie is hydrofuge.
Waarom je muren impregneren?
Muren laten impregneren is de techniek bij uitstek om doorslaand vocht te voorkomen of op te lossen. Doorslaand vocht treedt op wanneer vocht via de buitengevel naar binnen dringt.
Als je niet oplet met vochtige buitenmuren heeft dat op termijn zware gevolgen. De buitenmuur raakt beschadigd en wordt poreus. Dat wil je absoluut vermijden. Bij poreuze buitenmuren leidt doorslaand vocht tot vochtproblemen, zoals vochtplekken op de binnenmuren tot zelfs structurele schade aan je huis.
Voordelen muren impregneren
Om te vermijden dat je buitenmuren last krijgen van dergelijke vochtproblemen laat je best je muren impregneren, of om het met een vakterm te zeggen: hydrofoberen. Deze methode is de meest doeltreffende oplossing voor doorslaand vocht, maar biedt nog meer voordelen. Graag zetten we ze op een rijtje.
- Je muren zijn beter beschermd tegen doorslaand vocht: Niet onbelangrijk, want als vocht in je muren doordringt kan dat zorgen voor allerlei schimmels en andere schadelijke organismen die op termijn ernstige schade aan je binnen- en je buitenmuren kunnen veroorzaken (vochtplekken, betonrot enzovoort).
- Door je muren te impregneren gaat je gevel langer mee en blijft ze proper: Het aangebrachte middel zorgt voor een beschermlaag, waardoor de schadelijkste soorten vuil zich moeilijker aan de gevel zullen kunnen hechten. Op die manier is je muur langer vrij van zorgen en heb je er ook minder onderhoud aan.
- Wordt een buitenmuur niet of verkeerd behandeld, dan wordt hij sneller poreus: Dat maakt de muur gevoelig voor de weersomstandigheden, zoals vrieskou. Bij vriesweer zet het aanwezige water in de muur uit. Wat tot vervelende barstjes in de muur kan leiden. Ook andere weersomstandigheden, zoals extreme hitte of gure winden kunnen een nadelige invloed op de interne structuur van een poreus geworden muur hebben.
- Muren impregneren vermijdt ook andere problemen: Inderdaad, door je muren te impregneren voorkom je andere problemen, zoals de vorming van algen of mossen op de muur.
Nadelen gevel impregneren
Ondanks de grote voordelen zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het impregneren van de muren.
- Een geïmpregneerde gevel is niet eeuwig beschermd tegen doorslaand vocht. Hoe lang de gevel beschermd blijft, hangt af van het gebruikte product en de weersomstandigheden. In normale omstandigheden biedt de impregnatie 10 jaar bescherming van de gevel.
- Indien de buitenmuur ernstig beschadigd is, moet deze eerst hersteld worden. Dat leidt uiteraard tot extra kosten.
- Plan je later nog gevelwerken, dan kan de aanwezigheid van het impregneermiddel voor problemen zorgen. Zo kan je een geïmpregneerde gevel niet schilderen. Omgekeerd kan je wel de gevel eerst schilderen en daarna laten impregneren.
Muren impregneren is dus zeker een oplossing voor een aantal vochtproblemen van je muur, maar niet voor alle. Welke methode je bij vochtproblemen gebruikt hangt af van het soort probleem en hoe handnekkig het probleem is. Raadpleeg bij de minste twijfel zeker een specialist. Want een goede conditie van je muren is van groot belang om je huis intact te houden.
Hoe je muren impregneren?
Bij het impregneren van je (buiten)muren vult de aangebrachte vloeistof de aanwezige poriën van de muren op en wordt op die manier een beschermende laag aangebracht. Het hydrofoberen van je muur zorgt ervoor dat voortaan geen vocht meer kan doordringen in je muur. Is er al vocht in de muur aanwezig, dan wordt het door deze vloeistof opgelost.
Meestal wordt gekozen voor een impregneermiddel in vloeibare, en niet in vernevelbare vorm.
Muren impregneren: stappenplan
Wil je overgaan tot het impregneren van je muren, dan kan je volgende stappen ondernemen.
- Inspectie van de steen
Voor je overgaat tot het impregneren van je muren, moet je eerst een inspectie van de steen maken. Niet alle soorten steen zijn namelijk geschikt om geïmpregneerd te worden. Doe dus zeker eerst je huiswerk voor je aan de slag gaat. Of beter nog, schakel de hulp van een vakman in. Want je kan ook veel verkeerd doen. - De keuze van het juiste middel
Heb jij (of de professional die je hebt ingeschakeld) vastgesteld dat je muur geschikt is om behandeld te worden, moet je het juiste impregneermiddel kiezen. Er bestaan heel wat verschillende producten, elk met hun eigen kwaliteiten en kostprijs. - Eerst de muur reinigen en herstellen
Voor je kan overgaan tot het impregneren van je muur moet je nakijken of er geen schade aan de muur is. Die moet eerst hersteld worden voor je de werken kan uitvoeren. Dat betekent dus dat je eventueel ontbrekend voegwerk moet herstellen en scheuren in de muur opvullen.
Om het impregneermiddel goed te laten doordringen wordt de ondergrond ook best gereinigd. Want anders heeft het geen zin. Bij een zwaar aangetaste of vervuilde muur kan het zelfs nodig zijn om die door een professional te laten reinigen, bijvoorbeeld: stoomreinigen of zandstralen. - Het aanbrengen van het impregneermiddel
Pas na de twee bovenstaan stappen kan je overgaan tot het aanbrengen van het impregneermiddel op de gevel. Daarbij mag je zeker niet gierig zijn en moet er voldoende van het middel op de muur aangebracht worden. Opnieuw, anders heeft het geen zin.
Muren impregneren: prijs
Uiteraard wil je graag weten wat de kostprijs per m² bedraagt voor het impregneren van je muren. Dat is niet eenvoudig te bepalen, want de vochtbestrijding prijs hangt af van verschillende factoren. Zo spelen de toestand van je muur, de oppervlakte, de bereikbaarheid van de (buiten)muur en het gekozen impregneermiddel een rol. Toch kunnen we je volgende richtprijzen meegeven. Gemiddeld mag je rekenen op ongeveer 8 tot 12 euro per m².
Moet er vooraf een reiniging van je gevel gebeuren, dan mag je rekenen op een bijkomende kost tussen de 5 en 20 euro per m².
Tips bij gevelimpregnatie
1) Muren impregneren of hydrofuge gebeurt enkel tijdens droge maanden. Bij regen of vrieskou dreigt het impregneermiddel zijn waterafstotende kwaliteiten te verliezen.
2) Niet elke gevel is geschikt voor impregnatie. Bij de meeste gevels is er geen probleem. Bakstenen, crepi of hout kan je perfect laten hydrofoberen, maar andere materialen kan je niet hydrofoberen. Ook als de gevel grote scheuren vertoont, moeten die eerst hersteld worden voor je de muren kan impregneren.
3) Impregneren beschermt je gevel tegen doorslaand vocht, maar is geen wondermiddel voor alle vochtproblemen. Huizen met een ventilatieprobleem of opstijgend vocht zullen blijven kampen met vochtproblemen. Bij opstijgend vocht bijvoorbeeld slorpen de muren het grondwater op. De buitenmuur behandelen heeft hier geen enkel effect op.
Het is dus heel belangrijk om de juiste diagnose te laten stellen, zodat de juiste vochtbehandeling toegepast wordt. Vraag een vochtdiagnose en prijzen van meerdere experts tegelijk via onderstaand formulier.