Muren impregneren: kostprijs en stappenplan

Muren impregneren

Muren impregneren doe je om te voorkomen dat vocht in de muur gaat dringen. Maar hoe doe je het, en wat kost het? In dit artikel kom je er meer over te weten aan de hand van een handig stappenplan.

Waarom je muren impregneren

Als je niet oplet met een muur die vochtig is, kan die op termijn poreus worden. Dat wil je vermijden, want het heeft na verloop van tijd kwalijke gevolgen. Bij buitenmuren kan doorslaand vocht leiden tot ernstige vochtproblemen die de structuur van je huis aanpassen.

Om te vermijden dat je muren last krijgen van vocht kan je ze impregneren, of om het met een vakterm te zeggen hydrofoberen. Deze methode om problemen te vermijden (of ze op te lossen als je er al last van hebt) bestaat erin dat een vloeistof op de muren wordt aangebracht.

Graag zetten we de voordelen van het impregneren van je muren nog eens op een rijtje.

  1. Je muren zijn beter beschermd tegen doorslaand vocht: Niet onbelangrijk, want als vocht in je muren doordringt kan dit zorgen voor allerlei schimmels en andere schadelijke organismen die op termijn ernstige schade aan je binnen- en je buitenmuren kunnn veroorzaken.
  2.  Je buitenmuren impregneren heeft als gevolg dat de muren langer proper zullen blijven: Het aangebracht middel zorgt voor een beschermlaag waardoor schadelijkse soorten vuil zich moeilijker aan de gevel zullen kunnen hechten. Op die manier is je muur langer vrij van zorgen en heb je er ook minder onderhoud aan.
  3.  Wordt een buitenmuur niet of op verkeerde wijze behandeld, dan wordt hij sneller poreus: Dit maakt de muur gevoelig voor de weersomstandigheden zoals vrieskou. Bij vriesweer zet het aanwezige water in muur uit wat tot vervelende barstjes in de muur kan leiden. Ook andere weersomstandigheden zoals extreme hitte of gure winden kunnen een nadelige invloed op de interne structuur van een poreus geworden muur hebben.
  4. Muren impregneren vermijdt ook andere problemen: Inderdaad, door je muren te impregneren voorkom je andere problemen zoals de vorming van algen of mossen op de muur.

Muren impregneren is zeker een oplossing voor een aantal vochtproblemen van je muur, maar niet voor alle. Welke methode je bij vochtproblemen gebruikt hangt af van het soort probleem en hoe handnekkig het probleem is. Raadpleeg bij zelfs nog maar de minste twijfel zeker een specialist want een goede conditie van je muren is van groot belang om je huis intact te houden.

Muren impregneren: hoe werkt het?

Bij het impregneren van je (buiten)muren vult de aangebrachte vloeistof de aanwezige poriën van de muren op en wordt op die manier een beschermende laag aangebracht. Het hydrofoberen van je muur zorgt ervoor dat voortaan geen vocht meer kan doordringen in je muur. Is er al vocht in de muur aanwezig, dan wordt het door deze vloeistof opgelost.
Meestal wordt gekozen voor een impregneermiddel in vloeibare, en niet in vernevelbare vorm.
Muren impregneren

Muren impregneren: de verschillende stappen

Wil je overgaan tot het impregneren van je muren, dan kan je volgende stappen ondernemen.

  • Inspectie van de steen
    Voor je overgaat tot het impregneren van je muren, moet je eerst een inspectie van de steen maken. Niet alle soorten steen zijn namelijk geschikt om geïmpregneerd te worden. Doe dus zeker eerst je huiswerk voor je aan de slag gaat. Of beter nodig, schakel de hulp van een vakman in want je kan ook veel verkeerd doen!
  • De keuze van het juiste middel

Heb jij (of de professional die je hebt ingeschakeld) vastgesteld dat je muur geschikt is om behandeld te worden, dan moet je de keuze maken voor het juiste impregneermiddel. Er bestaan heel wat verschillende producten, elk met hun eigen kwaliteiten en kostprijs.

  • Eerst de muur reinigen en herstellen

Voor je kan overgaan tot het impregneren van je muur moet je nakijken of er geen schade aan de muur is. Die moet eerst hersteld worden voor je tot de werken kunt overgaan. Dat betekent dus dat je eventueel ontbrekend voegwerk moet herstellen en scheuren in de muur moet vullen.
Om het impregneermiddel goed te laten doordringen wordt de ondergrond ook best goed gereinigd want anders heeft het geen zin. Bij een zwaar aangetaste of vervuilde muur kan het zelfs nodig zijn om deze door een professional te laten reinigen. We denken maar aan methodes zoals chemisch of stoomreinigen of zandstralen.

  • Het aanbrengen van het impregneermiddel

Na deze twee stappen kan je pas overgaan tot het aanbrengen van het impregneermiddel op de muur. Hierbij mag je zeker niet gierig zijn en moet er voldoende van het middel op de muur aangebracht worden, anders heeft het geen zin.

Wil je je muur laten impregneren door een vakman? Dat kan ook!

Vraag nu je gratis offerte aan

Muren impregneren: wat is de kostprijs per m²

Uiteraard wil je graag weten wat de kostprijs per m² bedraagt van het impregneren van je muur. Dat is niet eenvoudig te stellen, want de kostprijs hangt af van verschillende factoren. Zo spelen de toestand van je muur, de oppervlakte, de bereikbaarheid van de (buiten)muur en het gekozen impregneermiddel een rol. Toch kunnen we volgende richtprijzen meegeven: gemiddeld kan je rekenen op ongeveer 8 tot 12 euro per m².
Moet er vooraf een reiniging van je gevel gebeuren, dan mag je rekenen op een bijkomende kost tussen de 5 en de 20 euro per m².

Zelf onbewoond is ventilatie in een kelder noodzakelijk. Maar wat is de beste keuze? Natuurlijke of mechanisch ventilatie? Ventilatiesysteem A, B, C of D? Wij geven je graag een paar tips mee.

Verder lezen

De efficiënste oplossing om je buitenmuur waterdicht te houden is zonder twijfel het hydrofoberen van de gevel. Maar hoe gaat dit in zijn werk? En wat is de kostprijs hiervan?

Verder lezen

Salpeter herken je aan die witte aanslag op de muur. Net als elk vochtprobleem kan salpeter ook nadelige gevolgen hebben op onze gezondheid. Gelukkig is dit vrij eenvoudig te bestrijden.

Verder lezen

Vocht in de schouw is niet onmiddellijk zichtbaar. Wanneer je vocht in de schouw opmerkt, kan deze al een tijdje aanwezig zijn. Een snelle vochtbehandeling is dus noodzakelijk.

Verder lezen