Gevel impregneren: kostprijs en stappenplan

Muren impregneren is een techniek van vochtbestrijding om te voorkomen dat vocht in de muur gaat dringen. Maar hoe doe je het, en wat kost het? In dit artikel kom je er meer over te weten aan de hand van een handig stappenplan.

Wat is gevelimpregnatie?

Met het impregneren van de gevel bedoelen we het aanbrengen van een waterafstotende laag op de buitenmuur. De gevelstenen worden behandeld met een transparante vloeistof die tot diep in de buitenmuur dringt en ze beschermt tegen water en vuil van buitenaf.

Door dit impregneermiddel kan de regen niet meer in de gevel dringen en kan het vuil zich niet meer aan de buitenmuur vasthechten. Een ander woord voor gevelimpregnatie is hydrofuge.

Waarom je gevel impregneren?

Een gevel laten impregneren is de techniek bij uitstek om doorslaand vocht te voorkomen of op te lossen. Doorslaand vocht treedt op wanneer vocht via de buitengevel naar binnen dringt.

Als je niet oplet met een vochtige buitenmuren, heeft op termijn zware gevolgen. De buitenmuur raakt beschadigd en wordt poreus. Dat wil je ten allen tijde vermijden. Bij poreuze buitenmuren leidt doorslaand vocht tot vochtproblemen zoals vochtplekken op de binnenmuren tot zelfs structurele schade aan je huis.

Last van doorslaand vocht?

Vergelijk nu tot 5 GRATIS offertes

Voordelen gevel impregneren

Om te vermijden dat je buitenmuren last krijgen van dergelijke vochtproblemen laat je ze best impregneren, of om het met een vakterm te zeggen hydrofoberen. Deze methode is de meest doeltreffende oplossing voor doorslaand vocht, maar heeft nog meer voordelen. Graag zetten we die voordelen op een rijtje.

 1. Je muren zijn beter beschermd tegen doorslaand vocht: Niet onbelangrijk, want als vocht in je muren doordringt kan dit zorgen voor allerlei schimmels en andere schadelijke organismen die op termijn ernstige schade aan je binnen- en je buitenmuren kunnen veroorzaken (vochtplekken, betonrot, …).
 2. Door je buitenmuren te impregneren gaat je gevel langer mee en blijft ze proper: Het aangebracht middel zorgt voor een beschermlaag waardoor de schadelijkste soorten vuil zich moeilijker aan de gevel zullen kunnen hechten. Op die manier is je muur langer vrij van zorgen en heb je er ook minder onderhoud aan.
 3. Wordt een buitenmuur niet of op verkeerde wijze behandeld, dan wordt hij sneller poreus: Dit maakt de muur gevoelig voor de weersomstandigheden zoals vrieskou. Bij vriesweer zet het aanwezige water in muur uit wat tot vervelende barstjes in de muur kan leiden. Ook andere weersomstandigheden zoals extreme hitte of gure winden kunnen een nadelige invloed op de interne structuur van een poreus geworden muur hebben.
 4. Muren impregneren vermijdt ook andere problemen: Inderdaad, door je muren te impregneren voorkom je andere problemen zoals de vorming van algen of mossen op de muur.

Nadelen

Ondanks de grote voordelen zijn er toch enkele kanttekeningen te maken bij het impregneren van de muren.

 1. Een geïmpregneerde gevel is niet eeuwig beschermd tegen doorslaand vocht. Hoe lang de gevel beschermd is, hangt af van het gebruikte product en de weersomstandigheden. In normale omstandigheden biedt de impregnatie 10 jaar bescherming van de gevel.
 2. Indien de buitenmuur ernstig beschadigd is, moet deze eerst hersteld worden. Dit leidt uiteraard tot extra kosten.
 3. Plan je later nog gevelwerken, dan kan de aanwezigheid van het impregneermiddel voor problemen zorgen. Zo kan je een geïmpregneerde gevel niet schilderen. Omgekeerd kan je wel de gevel eerst schilderen en daarna laten impregneren.

Muren impregneren is dus zeker een oplossing voor een aantal vochtproblemen van je muur, maar niet voor alle. Welke methode je bij vochtproblemen gebruikt hangt af van het soort probleem en hoe handnekkig het probleem is. Raadpleeg bij zelfs nog maar de minste twijfel zeker een specialist want een goede conditie van je muren is van groot belang om je huis intact te houden.

 Hoe impregneer je je gevel?

Gevel impregneren: het volledige stappenplanBij het impregneren van je (buiten)muren vult de aangebrachte vloeistof de aanwezige poriën van de muren op en wordt op die manier een beschermende laag aangebracht. Het hydrofoberen van je muur zorgt ervoor dat voortaan geen vocht meer kan doordringen in je muur. Is er al vocht in de muur aanwezig, dan wordt het door deze vloeistof opgelost.
Meestal wordt gekozen voor een impregneermiddel in vloeibare, en niet in vernevelbare vorm.

Muren impregneren: de verschillende stappen

Wil je overgaan tot het impregneren van je muren, dan kan je volgende stappen ondernemen.

 • Inspectie van de steen
  Voor je overgaat tot het impregneren van je muren, moet je eerst een inspectie van de steen maken. Niet alle soorten steen zijn namelijk geschikt om geïmpregneerd te worden. Doe dus zeker eerst je huiswerk voor je aan de slag gaat. Of beter nodig, schakel de hulp van een vakman in want je kan ook veel verkeerd doen!
 • De keuze van het juiste middel
  Heb jij (of de professional die je hebt ingeschakeld) vastgesteld dat je muur geschikt is om behandeld te worden, dan moet je de keuze maken voor het juiste impregneermiddel. Er bestaan heel wat verschillende producten, elk met hun eigen kwaliteiten en kostprijs.
 • Eerst de muur reinigen en herstellen
  Voor je kan overgaan tot het impregneren van je muur moet je nakijken of er geen schade aan de muur is. Die moet eerst hersteld worden voor je tot de werken kunt overgaan. Dat betekent dus dat je eventueel ontbrekend voegwerk moet herstellen en scheuren in de muur moet vullen.
  Om het impregneermiddel goed te laten doordringen wordt de ondergrond ook best goed gereinigd want anders heeft het geen zin. Bij een zwaar aangetaste of vervuilde muur kan het zelfs nodig zijn om deze door een professional te laten reinigen. We denken maar aan methodes zoals chemisch of stoomreinigen of zandstralen.
 • Het aanbrengen van het impregneermiddel
  Na deze twee stappen kan je pas overgaan tot het aanbrengen van het impregneermiddel op de muur. Hierbij mag je zeker niet gierig zijn en moet er voldoende van het middel op de muur aangebracht worden, anders heeft het geen zin.

Wil je je muur laten impregneren door een vakman? Dat kan ook!

Vraag nu je gratis offerte aan

Gevel impregneren: prijs

Uiteraard wil je graag weten wat de kostprijs per m² bedraagt van het impregneren van je muur. Dat is niet eenvoudig te stellen, want deze vochtbestrijding prijs hangt af van verschillende factoren. Zo spelen de toestand van je muur, de oppervlakte, de bereikbaarheid van de (buiten)muur en het gekozen impregneermiddel een rol. Toch kunnen we volgende richtprijzen meegeven: gemiddeld kan je rekenen op ongeveer 8 tot 12 euro per m².

Moet er vooraf een reiniging van je gevel gebeuren, dan mag je rekenen op een bijkomende kost tussen de 5 en de 20 euro per m².

Tips bij gevelimpregnatie

1) Een gevelimpregnatie of hydrofuge gebeurt enkel tijdens droge maanden. Bij regen of vrieskou dreigt het impregneermiddel zijn waterafstotende kwaliteiten te verliezen.

2) Niet elke gevel is geschikt voor impregnatie. Bij de meeste gevels is er geen probleem. Bakstenen, crepi of hout kan je perfect laten hydrofoberen, maar andere materialen kan je niet hydrofoberen. Ook als de gevel grote scheuren vertoont, moeten deze eerst hersteld worden alvorens je de gevel kan impregneren.

3) Impregneren beschermt je gevel tegen doorslaand vocht, maar is geen wondermiddel voor alle vochtproblemen. Huizen met een ventilatieprobleem of opstijgend vocht zullen blijven kampen met vochtproblemen. Bij opstijgend vocht bijvoorbeeld slorpen de muren het grondwater op. De buitenmuur behandelen heeft hier geen enkel effect op. Het is dus zeer belangrijk om de juiste diagnose te laten stellen, zodat de juiste vochtbehandeling toegepast wordt.