Vochtige muur bepleisteren: mag dit zomaar?

Vochtige muur bepleisteren

Stel: Je hebt enorm veel waterschade gehad aan een binnenmuur waardoor de bepleistering aan vervanging toe is. Uiteraard heb je de oorzaak aangepast maar nu vraag je je af: Mag ik zomaar nieuwe bepleistering aanbrengen?

Het antwoord is neen. Je mag niet zomaar nieuwe bepleistering aanbrengen. De kans is namelijk heel groot dat je dan weer gaat te maken hebben met vochtschade aan de binnenmuur. Maar welke oplossingen zijn er dan?

  1. Oplossing 1: Muur laten uitdrogen
  2. Oplossing 2: Noppenmembraan installeren
  3. Oplossing 3: Zout in de muur

Oplossing 1: Muur laten uitdrogen

De eerste en ook tevens de makkelijkste manier is om de muur gewoon te laten drogen. Je moet er dus niets aan doen. Een muur droogt ongeveer aan 2 centimeter muurdikte per maand. Na een jaar wachten zou je dus nieuwe bepleistering mogen aanbrengen.

Oplossing 2: Noppenmembraan of vlies installeren

De snelste oplossing om een beschadigde muur terug te mogen bepleisteren is het installeren van een vlies of een noppenmembraan. Dit vlies of membraan houdt het resterende vocht tegen waardoor de nieuwe bepleistering niet zou worden beschadigd.

Oplossing 3: Zout in de muur?

Bij het kiezen van een oplossing is het belangrijk om te weten of er “hygroscopische zouten” in de muur zitten of niet. Deze zouten zijn een neveneffect van opstijgend vocht. Ook al is het vochtprobleem opgelost, zullen deze zouten nog steeds schade kunnen aanrichten. Ze nemen namelijk vocht op van de ruimte waardoor ze vervolgens kristalliseren. De nieuwe bepleistering zal dus weer vochtschade oplopen.

Hygroscopische zouten komen vooral voor in oudere woningen. Bij nieuwbouw is de kans kleiner dat deze zouten in de muren zitten. Je kan het zoutgehalte in de muren testen door middel van een nitratentest. Hierbij ga je teststrips tegen de muur houden om het zoutgehalte te meten.

Allereerst maak je ze nat en drukt ze dan tegen de wand. Ziet het uiteinde van de strip paars, dan zijn er zouten aanwezig in de muur. Vergeet zeker niet op verschillende hoogtes te testen.

Vochtige muur bepleisteren

De ideale oplossing hiervoor is een noppenmembraan. Dit houdt niet alleen de bestaande vochtschade tegen maar ook de schade die zou kunnen ontwikkelen door de hygroscopische zouten. Ook tegen bv roet van een weggekapte schouw kan een noppenmembraan bescherming bieden.

Welke oplossing adequaat is op jouw situatie, hangt uiteraard af van de omvang van het vochtprobleem. In geval van twijfel laat je je dus best altijd adviseren door een ervaren vochtbestrijder. Dit is uitermate voordelig. Zij komen namelijk bij jou langs voor een gratis vochtdiagnose en adviseren jou met een aangepaste vochtbehandeling. 

Vraag nu GRATIS advies