Vochtige muren behandelen? Dit moet je zeker vermijden!

Vochtige muren behandelen

Gebrekkige ventilatie, te hoge luchtvochtigheid, waterlek,… de symptomen voor vochtige muren zijn talrijk en kunnen zowel de luchtkwaliteit in huis als jouw gezondheid beschadigen.

Vocht-en schimmelvlekken kunnen echter eenvoudig vermeden worden door het overtol aan waterdamp binnenshuis efficiënt af te voeren.

Dit zijn de 7 meest voorkomende vochtsymptomen:

 1. Druipende wanden
 2. Condens op ramen
 3. Schimmel- en mosvorming
 4. Blazen op de verf
 5. Loskomend behangpapier
 6. Loskomende plinten
 7. Witte schimmelvlekken op houten meubels

Vraag een gratis diagnose aan

5 veelvoorkomende fouten bij het behandelen van een vochtige muur

1. Merk je tijdens een verbouwing vochtplekken op één van je muren, vermijd deze dan te verbergen met isolatieplaten of glaswol. Je muur zal hierdoor niet meer voldoende ventileren en het vochtprobleem zal dus alleen maar verergeren.

2. Misschien dacht je om onmiddellijk een vochtwerende verf op je muur aan te brengen? Zonder diagnose is dit sterk af te raden, vooral als je met opstijgend of condensatievocht kampt. Met de professionele diagnose van een vochtexpert ben je verzekerd van een adequate vochtbehandeling.

3. En ja… ventilatie is zowat het belangrijkste vochtbestrijdingsmiddel dat er bestaat, ook in de winter. Tijdens de koude wintermaanden gaan we onvermijdelijk sneller verwarmen in huis. Dit leidt tot waterdamp in de lucht en deze moet afgevoerd kunnen worden. Het openzetten van de ramen is hiervoor nog altijd de eenvoudigste oplossing… maar je kan ook opteren om een mechanische ventilatie te plaatsen.

Vochtige muren behandelen

4. Vermijd overmatige condensatie! Dit kan op volgende manieren:

 • Beperk de tijd dat je onder de douche doorbrengt
 • Zorg tijdens het koken dat je dampkap blijft draaien
 • Kleren die pas gewassen zijn laat je best buiten drogen of in een goed geventileerde ruimte
 • Open de ramen van de keuken of de badkamer na gebruik

5. Bij waterinfiltratie is het noodzakelijk om de oorsprong van het lek op te sporen. Ventilatie en verwarmingen kunnen de effecten ervan verminderen maar zullen het probleem niet oplossen. Hiervoor is de advies en de behandeling van een vochtexpert nodig.

Gratis diagnose + advies aanvragen

6. Heb je last van opstijgend vocht, dan zullen zwaardere renovatiewerken onvermijdelijk zijn. Opstijgend vocht ontstaat meestal in de kelder. Om dit te behandelen zijn verschillende behandelingen mogelijk:

Vochtige muren behandelen? Hier zijn de premies!

Zoals je wel begrepen zult hebben is de diagnose van een vochtexpert niet verwaarloosbaar. Vraag je deze aan via vochtbestrijding-gids, dan is deze volledig gratis & vrijblijvend.

Last but not least, voor het behandelen van vochtige muren doet de overheid een duit in het zakje. Zo kan je tot € 4.000 premie ontvangen.

Bekijk het volledig overzicht aan vochtbestrijdingpremies

Heeft je binnenmuur recentelijk vochtproblemen ondervonden? Let er dan voor op dat je deze dan niet mag bepleisteren. Dit zal de vochtschade niet oplossen. Gelukkig zijn hier 3 éénvoudige oplossingen voor.

Verder lezen

Zelf onbewoond is ventilatie in een kelder noodzakelijk. Maar wat is de beste keuze? Natuurlijke of mechanisch ventilatie? Ventilatiesysteem A, B, C of D? Wij geven je graag een paar tips mee.

Verder lezen

Een vochtige binnemuur brengt heel wat lastige gevolgen met zich mee, zowel voor je woning als je gezondheid. Gelukkig zijn daar vandaag de dag verschillende behandelingen voor mogelijk.

Verder lezen

De efficiënste oplossing om je buitenmuur waterdicht te houden is zonder twijfel het hydrofoberen van de gevel. Maar hoe gaat dit in zijn werk? En wat is de kostprijs hiervan?

Verder lezen