Vocht in muur behandelen? Volg dit stappenplan

Vocht in de muren kan verschillende oorzaken hebben. Een lek in de leiding, defecte dakgoot of opstijgend vocht zijn de voornaamste oorzaken. Volg dit stappenplan om het vocht in jouw muren snel en degelijk op te lossen.

Behandel het vocht in je muur in 5 stappen

Stap 1: oorzaak van vocht in muur vaststellen

Belangrijk is dat je de oorzaak van het vocht in de muur vindt. Gaat het om een lek? Dan zal je dit lek uiteindelijk moeten aanpakken. Komt het regenwater ergens binnen? Dan zal je dit waterdicht moeten maken.

De hamvraag is of er sprake is van opstijgend vocht. Opstijgend vocht is grondwater dat zich via uw muren een weg baant. De problemen beginnen typisch aan de onderkant van uw muur. De voornaamste symptomen van opstijgend vocht zijn:

  • Geurhinder: vocht in de muur verspreidt een muffe vochtige geur
  • Schimmels op meubels: vocht in de muur zal ook jouw houten meubels aantasten waardoor deze zullen beginnen rotten en schimmels vertonen
  • Schimmels op balken of muren: in een verder stadium zal het vocht in de muur ook uw muren en balken aantasten
  • Loskomend behangpapier: de behangerslijm die het behangpapier op zijn plaats houdt komt los door het vocht in de muur
  • Afbladeren van verf of plaaster: plaaster en verf beginnen los te komen door de vochtigheid

Stap 2: schade en schimmel verwijderen

Voor je de oorzaak hebt aangepakt moet je de schade die het gevolg is van het vocht in de muur verwijderen. Schimmelplekken, vochtplekken en beschadigde muren moeten hersteld worden zodat de woning niet verder kapot gaat.


Stap 3: vochtwerende middelen

Vochtwerende middelen en producten kunnen soms een oplossing bieden tegen vocht in uw muur. Wanneer het echter om opstijgend vocht in muren gaat is dit zeker geen oplossing.

Vochtwerende middelen zijn een oplossing wanneer gebrekkige ventilatie de oorzaak van het vocht in de muur is. Wanneer u last hebt van opstijgend vocht moet je kiezen voor een permanente behandeling.


Stap 4: behandeling opstijgend vocht

Wanneer het vocht in de muur het resultaat is van opstijgend vocht dan is injecteren van de muren de beste oplossing. Bij deze methode worden er verschillende gaten geboord aan de onderkant van de muur. In deze gaten wordt achteraf een vochtwerend middel gespoten. Zo wordt vocht in de muur verleden tijd.


Stap 5: behandeling van de binnenmuur

Indien u een spouwmuur hebt moet je ook nog de binnenmuur behandelen. En dat op dezelfde manier als de buitenmuur behandelen. De binnenmuur is vaak dikker dan de buitenmuur waardoor de gaten dus dieper geboord zullen moeten worden.


Vochtprobleem zelf oplossen?

Vocht in de muur bestrijden en een vochtprobleem zelf oplossen is dus theoretisch mogelijk. In praktijk kan een verkeerde diagnose en gebruik van verkeerde vloeistof bij het impregneren van de muur fataal zijn voor de woning. Is de oorzaak van het vocht in de muur opstijgend vocht? Schakel dan zeker de hulp van een professional in. Jouw huis en gezondheid staan op het spel.

Vraag advies aan een ervaren vochtbestrijder

Heeft je binnenmuur recentelijk vochtproblemen ondervonden? Let er dan voor op dat je deze dan niet mag bepleisteren. Dit zal de vochtschade niet oplossen. Gelukkig zijn hier 3 éénvoudige oplossingen voor.

Verder lezen

Zelf onbewoond is ventilatie in een kelder noodzakelijk. Maar wat is de beste keuze? Natuurlijke of mechanisch ventilatie? Ventilatiesysteem A, B, C of D? Wij geven je graag een paar tips mee.

Verder lezen

Een vochtige binnemuur brengt heel wat lastige gevolgen met zich mee, zowel voor je woning als je gezondheid. Gelukkig zijn daar vandaag de dag verschillende behandelingen voor mogelijk.

Verder lezen

De efficiënste oplossing om je buitenmuur waterdicht te houden is zonder twijfel het hydrofoberen van de gevel. Maar hoe gaat dit in zijn werk? En wat is de kostprijs hiervan?

Verder lezen