Vocht in de kelder bestrijden? Dit is ons voorschrift

Vocht in de kelder bestrijden

Muffe geuren, barsten in de muren, witte schimmel overal in huis… klinkt dit bekend in jouw oren?

Op vochtbestrijding-gids helpen we je jouw vochtproblemen te bestrijden. Hoe je het ook draait of keert, vochtproblemen vinden dikwijls hun oorsprong in de kelder door opstijgend grondvocht. Hoewel dit niet de meeste gebruikte ruimte is in een woning, behandel je dit best tijdig. Opstijgend grondvocht kan namelijk heel snel tot naar het gelijkvloers en de bovenste verdiepingen stijgen.

Ontdek ons voorschrift om op adequate wijze vocht in een kelder te bestrijden!

Vocht in kelder bestrijden | Voorschrift voor 1 gezin

Hieronder vind je de beginstappen om vocht in een kelder te bestrijden. Laten we er echter geen doekjes om winden: voor al deze stappen zal de tussenkomst van een vochtexpert noodzakelijk zijn! Hou er tevens rekening mee dat vocht in een kelder nooit zomaar verdwijnt. Hou je keldervloer-en muren dus nadien ook altijd goed in de gaten.

Stap 1: Zorg voor een correcte ventilatie in de kelder

Vocht in kelder bestrijden met correcte ventilatie

Vochtige binnenlucht, opkomst van schimmel,… Dit wordt gewoonlijk veroorzaakt door condensatievocht. Dit vochtprobleem bestrijden is gelukkig eenvoudig en goedkoop: verlucht de kelderruimte door een raam open te zetten.

Is dit in jouw kelder echter niet mogelijk? Dan zul je een mechanische ventilatie moeten overwegen. Een mechanische ventilatiesysteem zal namelijk de vervuilde lucht naar buiten afvoeren en verse buitenlucht aanzuigen. Afhankelijk van het systeem dat je kiest, zullen er zelfregelende roosters in de ramen of de kelderdeur geplaatst moeten worden.

Stap 2: Laat je muren onderkappen

Is het vocht afkomstig van de muren, dan laat je de “homemade”-oplossingen best achterwege? De onderkapping van de muren wordt dan aangewezen als de meest efficiënte vochtbehandeling. Let wel op dat hieraan grotere werken en een hoger prijskaartje verbonden is.

Onze raad: laat deze werken over aan een vochtspecialist. Deze zal het vocht in de kelder als volgt behandelen.

  • De muur wordt op 2cm boven de vloerpas ingezaagd
  • Vervolgens wordt in de zaagsnede een vochtscherm geplaatst.
  • Tenslotte zal alles afgedicht worden met nieuw cement

Stap 3: Kelderdrainage

Dit is een zeer adequate vochtbehandeling in combinatie met een correct ventilatiesysteem.

Rand-, vloer- en wanddrainage zijn hiervoor de mogelijke behandelingen, afhankelijk van waar het vochtprobleem afkomstig is. Deze techniek bestaat erin het vocht in de kelder af te voeren door middel van een pomp of membraan.

Het nadeel van deze vochtbehandeling is dat het jouw vochtprobleem nooit volledig zal verhelpen. Wil je de kelder dus ombouwen tot een extra leefruimte, dan zal een andere vochtbehandeling moeten toegepast worden. Vraag hiervoor steeds advies aan de vochtexpert.

Stap 4: Laat een expert het vocht in de kelder bestrijden

Zoals je dus gemerkt hebt, kan je vocht in de kelder bestrijden op verschillende manieren… De precieze oorzaak en oplossing is dus niet altijd voor de handliggend.

We raden je dus aan het vochtprobleem steeds te laten behandelen door een ervaren vochtexpert. Hij zal een gratis en vrijblijvende vochtdiagnose uitvoeren en zal je adviseren met de beste behandeling voor het vochtprobleem in jouw kelder.

 

Ontvang nu je GRATIS vochtdiagnose

Heeft je binnenmuur recentelijk vochtproblemen ondervonden? Let er dan voor op dat je deze dan niet mag bepleisteren. Dit zal de vochtschade niet oplossen. Gelukkig zijn hier 3 éénvoudige oplossingen voor.

Verder lezen

Zelf onbewoond is ventilatie in een kelder noodzakelijk. Maar wat is de beste keuze? Natuurlijke of mechanisch ventilatie? Ventilatiesysteem A, B, C of D? Wij geven je graag een paar tips mee.

Verder lezen

Een vochtige binnemuur brengt heel wat lastige gevolgen met zich mee, zowel voor je woning als je gezondheid. Gelukkig zijn daar vandaag de dag verschillende behandelingen voor mogelijk.

Verder lezen

De efficiënste oplossing om je buitenmuur waterdicht te houden is zonder twijfel het hydrofoberen van de gevel. Maar hoe gaat dit in zijn werk? En wat is de kostprijs hiervan?

Verder lezen