Waarom is ventilatie in een kelder noodzakelijk?

Hoe een kelder ventileren? Er zijn verschillende mogelijkheden op het vlak van natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. In dit artikel vind je uitleg over de verschillende ventilatiesystemen en hun prijs.

We zijn ons allemaal bewust van de noodzaak van de ventilatie van de woning. Dit tenminste voor de woon- en kookruimtes, want vaak wordt jammer genoeg de ventilatie van de kelder vergeten. Dit is zeker nodig, want vocht dat zich onder je woning ophoopt kan er ongemerkt heel wat schade veroorzaken. En vroeg of laat komt de ellende ook naar boven…

Heeft je kelder ventilatie nodig?

Ontvang gratis advies

Natuurlijke kelderventilatie

Er zijn enkele natuurlijke manieren om aan kelderventilatie te doen. Dit zijn relatief eenvoudige en goedkope ingrepen. Ze helpen enerzijds vochtproblemen in de kelder te voorkomen en kunnen anderzijds ook een oplossing bieden als het probleem niet te groot is. Dit staat bekend als het ventilatiesysteem A. Het is echter niet voldoende als je in je kelder dingen bewaart die niet tegen vocht kunnen.

Oplossing 1:  Plaats roosters voor de ventilatie van je kelder

De meest eenvoudige en ook goedkope manier om je kelder te verluchten is aan de hand van het plaatsen van ventilatieroosters. Dit kan je doen in je muren, ramen en deuren. Deze roosters zullen zorgen voor een natuurlijke doorstroming van de lucht.

Roosters bij wijze van kelderventilatie plaatsen is geen wondermiddel, maar je zal zien dat het toch heel wat ellende kan verhelpen. Het is zeker ook een goede manier om aan preventie te doen.
Nadeel is dat deze roosters vaak op straatniveau worden geplaatst. Bij hevige regen bestaat het gevaar dat water van buitenuit in de kelder sijpelt.

–> Kostprijs roosters kelderventilatie: van 10 tot 35 euro per rooster

Oplossing 2: gebruik luchtontvochtigers

Merk je dat je last hebt van vocht in de kelder en is de omvang van de schade nog niet te groot, dan kan je kiezen voor ontvochtigers. De meest eenvoudige ontvochtigers die je in allerlei doe-het-zelfzaken en zelfs buurtwinkels vindt kunnen uiteraard je serieuze vochtproblemen niet oplossen en zijn hooguit goed voor kleinere problemen.

Binnen luchtontvochtigers kunnen we twee types onderscheiden:

  1.  Een mobiele ontvochtiger: Deze is vooral geschikt voor de kleinere kelder. Je kan dit soort ontvochtiger naar keuze overal in de kelder waar zich een vochtprobleem voordoet neerzetten.
  2. Is er sprake van een kelder van enige omvang met een groter vochtprobleem, dan brengt een volwaardige ontvochtigingsinstallatie misschien uitsluitsel. Bij beide types zal je hoe dan ook een pomp nodig hebben voor de afvoer van het vocht naar buiten.

-> Kostprijs ontvochtigers kelderventilatie: mobiele ontvochtiger 100 tot 500 euro, ontvochtigingsinstallatie vanaf 600 euro.

De werking van een luchtontvochtiger is eenvoudig:

  1. Vochtige lucht wordt door het toestel aangezogen en doorgestuurd naar een verdamper.
  2. De verdamper zorgt ervoor dat de lucht afkoelt en condenseert.
  3. Het water dat hieruit vrijkomt komt in een opvangbak terecht.
  4. De overgebleven droge lucht wordt naar een condensator gebracht die de lucht weer op kamertemperatuur brengt.
  5. De luchtontvochtiger zal tenslotte de ontvochtigde lucht terug in de ruimte blazen.

Mechanische kelderventilatie

Je kan ook voorzien in mechanische kelderventilatie door middel van ventilatoren die de gebruikte lucht afvoeren en zo condens voorkomen. Dit zijn de dag van vandaag de bestaande ventilatiesystemen:

1. Ventilatiesysteem B

Kelderventilatie van het type B voert door middel van ventilatoren verse buitenlucht mechanisch aan. Door de roosters wordt hierbij de vuile lucht op natuurlijke wijze naar buiten geleid.

2. Ventilatiesysteem C

Kelderventilatie met het ventilatiesysteem C heeft net de omgekeerde werking. Hierbij wordt verse lucht via de ventilatieroosters aangezogen en gaat de vervuilde lucht via ventilatieroosters naar buiten.

Beiden systemen (B en C )hebben echter éénn groot nadeel. Ze zorgen immers voor de vorming van meer condensatie op de muren van de kelder. Je moet deze systemen dan ook zeker combineren met een goede luchtontvochtiger.

3. Ventilatiesysteem D

Wil je voorzien in de best mogelijke kelderventilatie, dan opteer je voor het ventilatiesysteem D. Dit is een systeem met zogenaamde balansventilatie. Dat houdt in dat zowel de afvoer als de toevoer van de lucht volledig mechanisch geregeld wordt.
Het systeem maakt gebruik van specifieke vochtsensoren. Deze sensoren meten constant de vochtigheidsgraad van de lucht en grijpen in waar nodig.

Wat is de kostprijs van mechanische ventilatie

Voor de verschillende ventilatiesystemen kunnen we volgende richtprijzen hanteren:

Ventilatiesysteem A €1.600 tot €2.000
Ventilatiesysteem B €2.750 tot €3.000
Ventilatiesysteem C €3.000 tot €3.700
Ventilatiesysteem D €5.500 tot €7.500

Helpt de ventilatie van de kelder niet tegen je vochtproblemen?

Het afvoeren van de vochtige lucht kan soms onvoldoende zijn om je kelder te ventileren. Bij hardnekkig vocht kan je de kelder laten dichten. Hierbij wordt een waterdichte laag cement op de ondergrond aangebracht. Soms is het ook nog nodig om de kelder te draineren om overtollig water op een efficiënte manier af te voeren.

Waar het vochtprobleem ook vandaan komt, een correcte vochdiagnose is van belang. Hiervoor kan je op vochtbestrijding-gids steeds terecht. Wij brengen je in contact met de beste vochtexpert uit jouw regio.

Vraag je GRATIS diagnose aan