Muur onderkappen: duidelijk stappenplan, voordelen en prijs

Een muur onderkappen is een drastische maar erg belangrijke klus. Jouw huis wordt als het ware opgetild om er een vochtscherm onder te plaatsen. Dat is de beste manier om opstijgend grondvocht tegen te gaan. Maar hoe gaat dat allemaal precies in zijn werk? En hoeveel kost dat? Ontdek het allemaal met ons duidelijke stappenplan!

Stap 1: Bepaal het probleem
Stap 2: Muur onderkappen of injecteren
Stap 3: Prijs muur onderkappen
Stap 4: Huur een vochtbestrijder in

 

Stap 1: Bepaal het probleem

Heeft u vocht in uw woning? Onderzoek dan van waar het komt. Misschien heeft u een lek. Of misschien is het probleem groter.

Een woning kan namelijk last hebben van opstijgend vocht. Dat zorgt bijvoorbeeld voor schimmels en beschadigd pleisterwerk.

Nieuwbouwwoningen hebben daarom een vochtkeringslaag op de vloerpas. Die houdt grondwater tegen, zodat het niet in de muren kan trekken. Vooral bij oudere woningen ontbreekt deze laag. Vocht kan dus zonder problemen in de muur trekken.

Stap 2: Muur onderkappen of injecteren? Doe een vochtdiagnose

Als u opstijgend vocht opmerkt, heeft u twee opties: onderkappen of injecteren.

U laat best de muren inspecteren. Een vochtdiagnose zal aantonen wat de beste methode is. Om een muur te injecteren moet de steensoort en de constructie van de muur immers in overweging genomen worden. Sommige steensoorten kunnen niet goed behandeld worden met injectie.

Het injecteren van de muren wordt meestal toegepast als de woning nog bewoond is. Als dat niet het geval is, of als muurinjectie niet mogelijk is, kiest u ervoor om uw muur te laten onderkappen.

De voor- en nadelen van uw muur onderkappen

Uw muur onderkappen lijkt dan wel een groot werkje, toch heeft het enorme voordelen:

  • Uw woning voldoet meteen aan de belangrijkste voorwaarden van een vochtvrij huis.
  • Het proces garandeert u een 100% goed resultaat. U hoeft niet meer te vrezen voor vochtproblemen.

Het heeft ook enkele nadelen: het is een grote, vrij dure klus. Uw muren worden beschadigd. Daarom zal u uw huis opnieuw moeten afwerken, zowel langs binnen als buiten. Langs de buitenkant wordt dat bijvoorbeeld gedaan met blauwsteen.

Hoe werkt het precies?

Een muur onderkappen is een heel precies werkje:

  • De muur wordt op 2 cm boven de vloerpas ingezaagd. Om de stabiliteit van uw huis te beschermen, gebeurt dat in fases van maximaal 1 meter.
  • In de zaagsnede wordt een vochtscherm geplaatst. Dat kan roestvrij metaal zijn, DPC-folie, vochtwerende hydraulische mortel of halfstijve vochtschermen.
  • Ten slotte wordt alles afgedicht met nieuwe cement.

Stap 3: Prijs muur onderkappen: vraag offertes aan

Zodra u weet wat er moet gebeuren, kunt u offertes vergelijken. Bij muur onderkappen moet u rekenen op een prijs tussen de €100 tot €150 per lopende meter. Dit verschil hangt af van de dikte van de muren en het aantal lopende meter.

Vergeet niet dat u in bepaalde gevallen op een premie kunt rekenen:

  • Vlaamse renovatiepremie, zodat u tot 30% van uw investering terugkrijgt.
  • Verbeteringspremie van de Vlaamse overheid.

Stap 4: huur een professional in en start de werken

Uw muur onderkappen laat u best door een professional doen. Als u het zelf doet, heeft u kans op scheurvorming. Dat is te vermijden, aangezien dat de stabiliteit van uw woning kan aantasten.

Vraagt u een premie aan? Denk er dan aan dat de werken door een erkende aannemer moeten uitgevoerd worden.

Is uw muur onderkappen de moeite waard? Conclusie

Uw muur onderkappen is duidelijk een grote klus. Ondanks de aanzienlijke investering – zowel qua geld als qua tijd, levert het enorme voordelen op. Uw huis is voortaan vrij van opstijgend vocht en uw woning voelt veel warmer en comfortabeler. Voorwaarde is wel dat het werk goed wordt uitgevoerd, door een erkende aannemer.

Vraag daarom nu meteen verschillende offertes aan, vergelijk, kies de aannemer die bij u past en start de werken!

Een vochtige binnemuur brengt heel wat lastige gevolgen met zich mee, zowel voor je woning als je gezondheid. Gelukkig zijn daar vandaag de dag verschillende behandelingen voor mogelijk.

Verder lezen

De efficiënste oplossing om je buitenmuur waterdicht te houden is zonder twijfel het hydrofoberen van de gevel. Maar hoe gaat dit in zijn werk? En wat is de kostprijs hiervan?

Verder lezen

Een muffe geur in de kelder verwijderen kan op verschillende manieren. Een ventilatierooster installeren of luchtontvochtiger plaatsen behoren tot de mogelijkheden.

Verder lezen

Opstijgend grondwater is in de kelder een veelvoorkomend fenomeen. De oorzaak hiervan is meestal te wijten aan:

  • een onderbreking in de waterkering;
  • de afwezigheid van een waterkeringsfolie.

Water in de kelder kan je behandelen door het aanleggen van kelderdrainage. De toegepaste methode hangt dan weer af van een voorafgaande diagnose.

Verder lezen