Muffe geur in kelder verwijderen? dit zijn dé 3 beste oplossingen

Muffe geur kelder verwijderen

Een muffe geur in de kelder is meestal afkomstig van opkomende vochtproblemen. Deze geuren brengen heel wat onaangenaams met zich mee en de behandeling ervan spreekt dus voor zich. Gebrekkige ventilatie, poreuze buitenmuur,…. om deze muffe geuren tegen te kunnen gaan is het vanzelfsprekend dat je vooraf de oorzaak ervan bepaalt. Geen paniek, wij geven je de 3 beste oplossingen om efficiënt deze onaangename geuren weg te werken.

1. Muffe geur in kelder verwijderen? Oma weet raad!

Muffe geur kelder verwijderen
Het kelderraam openen is soms voldoende

Een muffe geur in de kelder kan eenvoudig verwijderd worden op voorwaarde dat het vochtprobleem nog niet prominent aanwezig is. Gelukkig bestaan er een paar old school tips en tricks om je kelder efficiënt te verluchten.

Citroen is een onmisbare bondgenoot tegen muffe geuren. Meng wat water samen met azijn en citroensap en sproei deze in de ruimte waar de geuren aanwezig zijn.

Maak de kelderruimte regelmatig schoon

Verwijder alle vuilnis (bv. naar de achtertuin) die er zich nog in je kelder bevindt. Vooral tapijten kunnen heel wat onaangename geuren met zich meebrengen

 
 
 
 
 
 
 
 

2. Verwijder muffe geuren in de kelder dankzij een aangepaste ventilatie

Muffe geuren in de kelder kunnen ook te wijten zijn aan witte of zwarte schimmelvlekken die op hun beurt hun oorzaak vinden bij een gebrekkige ventilatie.
Je kan dit eenvoudig voorkomen door je kelderraam zo’n 10 minuten open te laten. Dit is gewoonlijk genoeg om de verzadigde lucht naar buiten af te voeren de toevoer van verse binnenlucht te verzekeren.

Vergeet je je kelderramen open te zetten, dan is een alternatief om kleine ventilatieroosters in te bouwen in het kelderraam. Deze zullen dagelijks automatisch de natuurlijke ventilatie voorzien. Maar wat als je geen kelderramen hebt?

3. Verwijder muffe geuren met een luchtontvochtiger of een mechanisch ventilatiesysteem

Muffe geur kelder verwijderen

Behoort natuurlijke ventilatie niet tot de mogelijkheden, dan zijn er twee andere oplossingen mogelijk:

  1. Plaats een luchtontvochtiger of reiniger in de vochtige kelderruimte: Deze kleine toestellen bewijzen hun nut wanneer de luchtvochtigheid zich boven de 60% bevindt (dit kan je eenvoudig meten met een hygrometer). Let er echter wel voor op dat de luchtvochtigheid zicht ook niet onder de 40% mag bevinden. Dit kan namelijk even schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.
  2. Plaats een ventilatiesysteem B, C of D: Vandaag de dag wordt er steeds meer geopteerd voor het installeren van een ventilatiesysteem D. Deze is namelijk volledig mechanisch. Let wel op dat bij het plaatsen van een mechanisch ventilatiesysteem een prijskaartje verbonden is. Deze bevindt zich gewoonlijk tussen de € 2.500 en € 7.000.

Zijn er echter al schimmelplekken aanwezig op je keldermuren, dan is een adequate vochtbehandeling nodig. Vochtbestrijding onderneem je best niet zelf. Laat hiervoor een vochtexpert langskomen die een grondige diagnose zal uitvoeren en je zal adviseren over de mogelijke behandelingen.

Ontvang GRATIS advies + offerte

Een vochtige binnemuur brengt heel wat lastige gevolgen met zich mee, zowel voor je woning als je gezondheid. Gelukkig zijn daar vandaag de dag verschillende behandelingen voor mogelijk.

Verder lezen

De efficiënste oplossing om je buitenmuur waterdicht te houden is zonder twijfel het hydrofoberen van de gevel. Maar hoe gaat dit in zijn werk? En wat is de kostprijs hiervan?

Verder lezen

Opstijgend grondwater is in de kelder een veelvoorkomend fenomeen. De oorzaak hiervan is meestal te wijten aan:

  • een onderbreking in de waterkering;
  • de afwezigheid van een waterkeringsfolie.

Water in de kelder kan je behandelen door het aanleggen van kelderdrainage. De toegepaste methode hangt dan weer af van een voorafgaande diagnose.

Verder lezen

Hoewel er dikwijls aan denken om de keuken, badkamer, … regelmatig te ventileren, is dat niet altijd het geval voor de kelder. Ventileer je je kelder, dan zijn natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie de twee mogelijke opties.

Verder lezen