vochtigheidsgraad in huis

De vochtigheidsgraad in huis heeft een belangrijk impact op je gezondheid. Het is belangrijk dat deze zich binnenshuis tussen de 50% en 70% bevindt. Dit kan je op verschillende manieren meten.

Het beste meetinstrument is zonder twijfel de hygrometer. Deze vind je meestal terug in digitale weerstations.

De oorzaken van een te hoge vochtigheidsgraad kan verschillen:

  1. Slechte ventilatie
  2. Vochtige buitenmuur
  3. Opstijgend grondvocht
  4. Waterlek

Wil je de vochtigheidsgraad in huis verlagen, dan zijn hier een paar eenvoudige oplossingen voor:

  1. Je kan een luchtontvochtiger in de ruimte plaatsen
  2. Open eenvoudigweg je ramen
  3. Plaats een mechanisch ventilatiesysteem. Dit gaat wel gepaard met een kostenplaatje

Vocht in de muur door lekkage kan nare gevolgen hebben op je woning. Het moeilijke bij lekkage is vooral het vochtprobleem op te sporen. Kan je zelf het lekkage opsporen of doe je beter beroep op een vochtspecialist?

Verder lezen

Muffe geuren uit de kelder verwijderen? Opteer dan eerst voor een paar old school tips. De combinatie van warm water met citroensap kan al wonderen doen.

Niet genoeg? Dan is natuurlijke ventilatie de volgende stap.

Blijven de muffe geuren rondhangen? De kans is dan groot dat je met schimmel kampt. Een adequate vochtbehandeling en de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem is dan de beste oplossing.

Verder lezen

Ongedierte in een woning komt niet vanzelf. Vaak ligt een vochtprobleem hier aan de oorzaak van. In welke ruimtes komt het ongedierte geregeld voor? Welke soorten ongedierte kom je meestal tegen? En kan ongedierte in de badkamer, kelder, … bestreden worden?

Verder lezen

1 op 3 woningen in Vlaanderen heeft last van opstijgend vocht, vooral woningen gebouwd voor 1950. Maar wat zijn de symptomen? Kan ik dit zelf herkennen of moet een vochtspecialist hiervoor ingeschakeld worden?

Verder lezen

Condensatievocht is een natuurlijk proces, maar moet niettemin aangepakt worden wil je desastreuze gevolgen vermijden op je woning en gezondheid. En dit vochtprobleem kan je ook zelf bestrijden!

Verder lezen

Old school tips om een vochtige ruimte droog te maken Zolang je niet net gedoucht hebt, zou geen enkele ruimte in huis vochtig mogen zijn. Is dat echter wel het geval en ben je op zoek naar manier om een vochtige ruimte droog te maken? Wij lijstten een aantal handige tips op om je woning…

Verder lezen

Regen en wind zijn de grootste vijanden van je buitenmuur. Voor je het weet zit je met beschadigd voegwerk of barsten in de gevel. Muren impregneren, injecteren, nieuwe gevelbekleding,… de oplossingen zijn gelukkig uiteenlopend.

Verder lezen

Wist je dat de luchtvochtigheid in huis bepalend is voor jouw gezondheid? Een waarde tussen 40% en 60% is een ideale situatie. Overschrijd je dat percentage, dan zijn de gevolgen op je gezondheid niet te onderschatten.

Verder lezen

Vochtproblemen die niet tijdig aangepakt worden gaan onvermijdelijk gepaard raken met een hoog kostenplaatje. Uiteraard wil je de passende vochtbehandeling laten uitvoeren voor je vochtprobleem. Ontdek de meestvoorkomende vochtproblemen en hun behandelingen.

Verder lezen

Vocht en gezondheid: welke schade richt het aan? Vochtproblemen kunnen niet alleen de structuur van uw huis schade toebrengen, ook uw gezondheid kan er ernstig onder lijden. Een specialist in vochtbestrijding helpt uw huis weer een knusse, gezonde plek te maken. Eén huis op vijf in Vlaanderen kampt met vochtproblemen. Condensatievorming, vochtplekken, muffe geuren, schimmels,…

Verder lezen

Houten vloeren straalt warmte en klasse uit. Zit je met vochtproblemen, dan zal het vooral ongedierte aantrekken. Hoe te bestrijden? Door een optimale luchtvochtigheid in huis te garanderen!

Verder lezen

Vocht in huis? Raadpleeg een expert voor de juiste diagnose Wie met vochtproblemen en schimmel kampt, zal vaak zelf proberen het probleem te verhelpen. Maar wanneer het vocht en de schimmel in huis blijven terugkomen, schakelt u best een expert in. De precieze oorzaak vinden van vochtproblemen en schimmelvorming is niet evident, maar wel noodzakelijk…

Verder lezen

De luchtvochtigheid is noodzakelijk voor een gezonde leefomgeving. Deze kan je op peil houden door het vooraf te meten met een hygrometer. Wij leggen je uitgebreid uit hoe je deze gebruikt en hoe je de luchtvochtigheid in huis kan verlagen.

Verder lezen

Muren injecteren, impregneren of onderkappen, dit zijn de drie voornaamste methodes om opstijgend vocht te bestrijden. Dit zijn grote maar noodzakelijke werken wil je niet dat de draagkracht van je muren maar ook je gezondheid wordt aangetast.

Verder lezen