Ventilatiesysteem type C: verschil met C+, werking en kosten
Gezonde, frisse lucht naar binnen en vervuilde lucht naar buiten; klinkt ideaal. Met een ventilatiesysteem van type C is dit mogelijk! Het is een veelgekozen systeem om jezelf te verzekeren van een goede luchtcirculatie in je woning. In dit artikel kom je alles te weten over de prijs van dit ventilatiesysteem, de voor- en nadelen en nog veel meer.
Inhoud
Wat houdt ventilatiesysteem C in?
Ventilatiesysteem type C zorgt voor een natuurlijke toevoer van verse lucht in je woning. De natuurlijke luchtaanvoer verloopt via ventilatieroosters die in je ramen of muren worden geplaatst. Het ventilatiesysteem voert daarnaast de vervuilde lucht af naar buiten via een ventilator in een centrale ventilatie–unit. Een ventilatiesysteem type C heeft dus een natuurlijke toevoer, en een mechanische afvoer.
Let op, het is heel belangrijk dat je de ventilatieroosters die zorgen voor de natuurlijke toevoer van verse lucht plaatst in de droge ruimtes van je woning. Denk hierbij aan de woonkamer, de slaapkamer en het kantoor. De afvoerventielen die in verbinding staan met de ventilatie-unit moet je echter in de natte ruimtes plaatsen, zoals de badkamer, de wc en de keuken.
Als laatste is er ook nog de centrale ventilatie–unit die geïnstalleerd moet worden. Deze plaats je het beste op zolder, of in een technische ruimte. De luchtcirculatie in je woning wordt gecreëerd door de roosters in deuren of spleten onder binnendeuren. De verse lucht kan hier makkelijk doorheen, waardoor er een doorvoer ontstaat.
Wat is het verschil tussen ventilatiesysteem C en C+?
Over het algemeen bestaan er twee grote verschillen tussen ventilatiesysteem type C en type C+. Deze zullen hieronder beschreven worden.
- Type C+ heeft een vraaggestuurde werking. Ventilatiesysteem C+ zal zich aanpassen aan verschillende situaties, type C kan dit niet. Type C+ beschikt over vocht- en CO²-sensoren die de luchtkwaliteit kunnen meten. De ventilatie zal dus enkel vervuilde lucht afvoeren wanneer dit nodig is. Geef je bijvoorbeeld een feestje en zijn er dus meer mensen in je woning dan normaal? De mechanische ventilatie zal dan harder gaan werken om alle vervuilde lucht af te voeren.
- Type C+ is voordeliger. Als je naar het verbruik kijkt, is ventilatiesysteem type C+ energiezuiniger. Het ventilatiesysteem werkt namelijk alleen wanneer dit nodig is. Let wel op, door het volautomatisch ventileren en het toevoegen van sensoren zal de kostprijs wat oplopen.
Wanneer is het verstandig om voor ventilatiesysteem C te kiezen?
Bij nieuwbouwwoningen en bij grote energetische renovaties is het plaatsen van een ventilatiesysteem verplicht. Vaak moet er dan een keuze worden gemaakt tussen ventilatiesysteem type C en D. Om de keuze tussen deze twee wat gemakkelijker te maken, sommen we hieronder de voor- en nadelen op van ventilatiesysteem type C.
Voordelen en nadelen van ventilatiesysteem C
Ventilatiesysteem type C heeft zowel voor- als nadelen.
Voordelen
- Eenvoudig en relatief goedkoop: ventilatiesysteem type C is makkelijk en snel te plaatsen. Daarnaast is het een budgetvriendelijke optie omdat alleen de luchtafvoer mechanisch verloopt. Zeker in vergelijking met ventilatiesysteem D is systeem C een stuk goedkoper.
- Weinig onderhoud: enkel de roosters en ventielen moeten regelmatig gereinigd worden. Wanneer dit goed gebeurt, heeft het ventilatiesysteem ook een erg lange levensduur. Let op, in de natte ruimtes moet dit goed gebeuren zodat de ventilatiesystemen goed blijven werken.
- Lager verbruik dan systeem D: aangezien ventilatiesysteem D twee ventilatoren nodig heeft zal het verbruik ervan een stuk hoger liggen. De energiekosten zullen hierdoor ook lager uitvallen.
Nadelen
- Geluid en tocht van buiten: via de roosters in de deuren komt er uiteraard verse lucht binnen, maar helaas ook geluid. Deze geluiden van buitenaf kunnen wellicht als storend worden ervaren. Ook kan er bij winderig weer een tochtgevoel ontstaan omdat de buitenlucht rechtstreeks via de roosters de woning binnenkomt.
- Luchtkwaliteit: de natuurlijke luchtaanvoer wordt niet gefilterd. Dit betekent dat stof en pollen gemakkelijk je woning kunnen binnenkomen. Bij ventilatiesysteem type C+ wordt dit echter wel beter geregeld.
- Temperatuur van binnenkomende lucht: tijdens de koude wintermaanden zal je extra moeten verwarmen omdat de koude lucht van buiten makkelijk binnenkomt. Daarnaast kan het in de zomer vrij warm in je woning worden omdat ook de warme lucht makkelijk binnenkomt.
Hoe functioneert een ventilatiesysteem C?
Een ventilatiesysteem type C werkt via een luchttoevoer en een luchtafvoer. Hoe dit precies in zijn werk gaat, zullen we hieronder uitgebreid beschrijven.
Luchttoevoer
De luchttoevoer, ook wel luchtaanvoer genoemd, gebeurt via ventilatieroosters in de deuren, ramen en je dak. Deze roosters moeten zich in droge ruimtes in je woning bevinden. Door deze roosters komt er dus frisse en schone lucht je woning binnen.
Luchtafvoer
De vervuilde lucht wordt via dit ventilatiesysteem mechanisch afgevoerd. De verschillende ventilatiekanalen staan in verbinding met de afvoerroosters in de natte ruimtes. Deze afvoerroosters zorgen er op hun beurt weer voor dat de vervuilde lucht je woning verlaat.
Hoeveel kost een ventilatiesysteem C?
De exacte kosten voor een ventilatiesysteem type C zijn afhankelijk van verschillende elementen. Hoe groot is je woning bijvoorbeeld? Of hoeveel te ventileren ruimtes heb je? Over het algemeen kunnen we de volgende opdeling maken.
- Ventilatiesysteem type C: gemiddelde prijs van ongeveer € 3.500 inclusief de plaatsing.
- Ventilatiesysteem type C+: gemiddelde prijs van ongeveer € 4.000 inclusief de plaatsing. Deze kost dus iets meer, maar de regeling van de luchtkwaliteit is hiermee wel beter.
Onderhoud van ventilatiesysteem C roosters
Het ventilatiesysteem type C bevat geen filter die vuil of stof tegenhoudt, dus de ventilator zelf zal snel vuil worden. Wanneer de ventilator vuil is, werkt hij niet meer optimaal. Het is belangrijk om deze regelmatig af te stoffen en te reinigen. Hetzelfde geldt voor de ventilatieroosters in je ramen en deuren.
Om het jezelf makkelijker te maken, kan je ook gebruik maken van een reinigingsfirma. Zo’n firma kan je zowel inschakelen voor een eenmalige reinigingsbeurt als voor onderhoudscontracten, want vaak werken ze hiermee. Op termijn worden zulke onderhoudscontracten vaak goedkoper. Dat is dus zeker iets om te overwegen als je jezelf wil verzekeren van een optimale reiniging.
Ventilatiesysteem C zelf plaatsen of een ventilatie-installateur inschakelen?
Voor de installatie van een ventilatiesysteem maak je het beste gebruik van een vakman. Een professional kan je het beste advies geven over welk systeem het meest geschikt is voor jouw woning, en zal daarnaast zorgen voor een correcte plaatsing.
Ben je benieuwd hoeveel dit zal gaan kosten? Vraag dan snel tot 5 offertes aan en vergelijk de vakmannen bij jou in de buurt!
Ook interessant voor jou:
Wat is het energieverbruik van ventilatiesysteem C?
Als gevolg hiervan zal je meer moeten stoken om je woning op temperatuur te houden. Je zal dus extra energieverbruik hebben. Hoeveel meer verbruik je exact hebt, hangt af van je klimaat- en verwarmingsapparatuur. Dit is dus van woning tot woning verschillend.
Welke andere types ventilatiesystemen zijn er?
– Ventilatiesysteem A: zowel het aanvoeren van verse buitenlucht als het afvoeren van vervuilde binnenlucht gebeurt op een natuurlijke manier.
– Ventilatiesysteem B: verse lucht wordt mechanisch aangevoerd, maar vervuilde lucht wordt op een natuurlijke manier afgevoerd.
– Ventilatiesysteem C: verse lucht wordt op een natuurlijke manier aangevoerd en vervuilde lucht wordt mechanisch afgevoerd.
– Ventilatiesysteem C+: een duurzaam en vraaggestuurd ventilatiesysteem. Door continu metingen van de luchtkwaliteit wordt de vervuilde lucht vraaggestuurd afgevoerd.
– Ventilatiesysteem D: decentrale mechanische ventilatie van zowel inkomende als uitgaande lucht. Dit systeem maakt gebruik van warmteterugwinning, waarbij de warmte van afgevoerde binnenlucht wordt afgegeven aan aangevoerde buitenlucht.
– Ventilatiesysteem E+: hetzelfde systeem als type C+, alleen beschikt E+ over een eigen warmtepomp.
Wat kost Renson ventilatie?
Kies je voor ventilatiesysteem C of D?
Ben je geïnteresseerd in ventilatiesysteem C? Vul het formulier in en ontvang offertes op maat
Ben je geïnteresseerd in het laten plaatsen van een ventilatiesysteem type C? Of zit je met vragen en wil je graag advies? Twijfel dan niet en kies voor een erkende professional in jouw buurt. Hiermee verzeker je jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Vraag gratis en vrijblijvend tot 5 offertes aan en vergelijk de professionals bij jou in de buurt!