Ventilatiesysteem plaatsen in bestaande woning: waarop letten en welk ventilatiesysteem is het beste?
Denk je wel eens na over de lucht die je elke dag inademt in huis? Misschien lijkt het allemaal prima, maar als je er niet op let, kan je huis zomaar veranderen in een broeikas. Muffe geuren, vochtplekken en schimmel krijgen dan vrij spel. Klinkt dat aantrekkelijk? Waarschijnlijk niet. Maar geen paniek: er is een oplossing. Met een goed ventilatiesysteem wordt je woning weer een plek waar je met plezier ademhaalt. Het is de sleutel naar een frisse, gezonde én energiezuinige woning. Wil je weten hoe je dit slim aanpakt? Lees vooral verder en ontdek welke oplossing bij jouw situatie past.
Inhoud
Hoe ventileer je een bestaande woning?
In oude woningen gebeurt ventilatie vaak op natuurlijke wijze via roosters, kieren en ramen. Hoewel dit zorgt voor een constante luchtstroom, heeft het ook nadelen, zoals tocht, warmteverlies en hogere energiekosten.
Bij grote renovatiewerken waarin een bestaande woning wordt geïsoleerd, kan je een luchtdichte woning creëren. Dat klinkt ideaal, maar natuurlijke luchtstromen worden hierdoor afgesloten. Hierdoor wordt de installatie van een goed geplaatst ventilatiesysteem noodzakelijk om het binnenklimaat gezond te houden.
Een goed ventilatiesysteem regelt de toevoer en afvoer van lucht op een gecontroleerde manier. Denk aan systeem C+, dat natuurlijke toevoer en mechanische afvoer combineert. Of aan systeem D, dat gebruikmaakt van mechanische ventilatie en balansventilatie. Deze systemen zorgen niet alleen voor frisse lucht, maar ook voor minder schimmel, condens en muffe geuren. Bovendien verbeteren ze de kwaliteit van de binnenlucht en zorgen ze voor een goede luchtcirculatie.
Hoewel ventileren continu plaatsvindt, is verluchten een belangrijke aanvulling. Door ramen en deuren dagelijks even open te zetten, creëer je een snelle luchtstroom en verbeter je tijdelijk de luchtkwaliteit. Maar dit alleen lost niet alle structurele problemen op. Met een ventilatiesysteem kies je voor een blijvende oplossing. Het zorgt ervoor dat je huis altijd frisse en gezonde lucht biedt, zonder dat je onnodig warmte kwijtraakt.
Is ventilatie verplicht bij een renovatie?
Ben je van plan te renoveren en heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig? Dan kun je er niet omheen: je moet voldoen aan strikte ventilatienormen. Sinds 2016 is een ventilatieplan zelfs verplicht. Wat betekent dat precies? Het houdt in dat droge ruimtes zoals je woonkamer en slaapkamer voldoende frisse lucht moeten krijgen.
Tegelijk moeten natte ruimtes zoals badkamers en keukens vervuilde lucht goed kunnen afvoeren. Anders krijg je vroeg of laat problemen zoals vocht en muffe geuren.
Wil je dat je ventilatiesysteem optimaal werkt? Dan is het slim om te controleren hoe goed je huis geïsoleerd is en hoe luchtdicht het eigenlijk is.
Zelfs bij kleine klussen, zoals het vervangen van ramen, is ventilatie belangrijker dan je denkt. Nieuwe ramen hebben vaak regelbare toevoeropeningen nodig om frisse lucht binnen te laten. Zo voorkom je schimmel en condens. Het is een kleine moeite die je huis gezonder en comfortabeler maakt.
Ga je groots renoveren of een energetische renovatie doen?
Dan is een goed ventilatiesysteem onmisbaar om warmteverlies te beperken. Een specialist kan je adviseren over de juiste plaats van ventilatieopeningen en het beste systeem voor jouw woning. Zo voorkom je gedoe en werkt alles direct goed. Dat is toch wat je wilt bij een renovatie?
Welk ventilatiesysteem is het beste voor een bestaande woning?
Welk ventilatiesysteem het beste is, hangt helemaal af van hoe groot je renovatie is en wat je woning nodig heeft. Dit zijn de meest gekozen opties:
Ventilatiesysteem C+
Dit systeem combineert natuurlijke luchttoevoer via raamroosters met een slimme, mechanische afvoer van vervuilde lucht. Het werkt vraaggestuurd, wat betekent dat het de luchtkwaliteit meet en alleen afvoert wanneer dat nodig is. Dat bespaart energie. Het is daarom een populaire keuze, vooral in bestaande woningen waar een volledig mechanisch systeem lastig te plaatsen is.
Ventilatiesysteem D
Bij balansventilatie gebeurt zowel de toevoer als de afvoer van lucht volledig via mechanische ventilatie. Het grootste voordeel is warmterecuperatie. De warmte van afgevoerde lucht wordt gebruikt om verse lucht op te warmen. Hierdoor is dit systeem enorm energiezuinig. De keerzijde is dat de installatie wat meer werk vraagt en daardoor ook wat duurder is.
Decentrale ventilatiesystemen
Heb je maar een kleine renovatie op de planning staan of wil je alleen een paar ruimtes verbeteren? Dan is een decentraal ventilatiesysteem waarschijnlijk een slimme keuze. Deze systemen werken per ruimte, wat betekent dat je niet je hele huis hoeft aan te pakken. Ideaal als je bijvoorbeeld alleen de badkamer, keuken of wasruimte wilt ventileren. Het is minder ingrijpend om te installeren en daardoor vaak praktischer.
Wanneer kies je voor een decentraal ventilatiesysteem?
Decentrale ventilatiesystemen zijn een geweldige optie als een centraal systeem niet haalbaar is. Ze zijn flexibel, werken per ruimte en vragen minder breekwerk. Er zijn verschillende soorten waar je uit kunt kiezen: van eenvoudige ventilatieroosters tot systemen met mechanische ventilatie. Het gaat erom wat jouw woning nodig heeft en wat praktisch is voor jouw renovatie. Een specialist kan je hierbij gericht advies geven.
Ook interessant voor jou:
Hoe ventileer je een oud huis?
Is ventilatie echt nodig?
Wat kost een ventilatiesysteem in huis?
Op zoek naar een ventilatiesysteem voor je huis? Vul het formulier in en kom in contact met ventilatie-installateurs
Het kiezen van een ventilatiesysteem is niet iets wat je elke dag doet, maar het is wel een belangrijke investering. Elk huis is anders en heeft zijn eigen behoeften. Een ventilatie-expert kan je helpen bij de keuze van een systeem én zorgen voor de correcte plaatsing, zodat alles goed werkt in jouw situatie.
Wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt? Vul hieronder het formulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes op maat. Zo vind je eenvoudig de oplossing die past bij jouw wensen én aan de wettelijke eisen voldoet.