Hoe een bekuiping of drainage in en rond de kelder aanbrengen?

Drainage in kelder aanleggenDe bedoeling is dat je van je kelder een nuttige ruimte maakt. Je kan er dingen in opslaan, gaande van etenswaren tot spullen die je niet dikwijls nodig hebt. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je kelder droog is en vrij blijft van vocht.

Opstijgend grondwater in een kelder kan na verloop van tijd voor grote overlast zorgen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Water in een kelder bestrijden kan op verschillende manieren. Kelderdrainage is hierbij een zeer efficiënt doch drastische vochtbehandeling.

Vaak is echt draineren van de kelder niet nodig en kan het volstaan om de scheuren die verantwoordelijk zijn voor het water in je kelder te dichten. Leidingen en afvoerbuizen kunnen soms lekken, en dat kan relatief eenvoudig verholpen worden. Ga dus eerst op zoek naar het probleem dat het vocht in je kelder veroorzaakt.

Wat kost het aanleggen van drainage in en rond de kelder?

Moet je toch overgaan tot drainage van je kelder, dan hangt hieraan uiteraard een prijskaartje vast.

De kosten voor kelderdrainage hangen van tal van factoren af:

  • De gekozen methode;
  • De moeilijkheidsgraad van de werken;
  • De ernst van het vochtprobleem;
  • De oppervlakte van de te behandelen kelder.

Afhankelijk van de ernst van het probleem moet je rekenen op onderstaande richtprijzen:

Soort kelderdrainage Richtprijs
Randdrainage Tussen €2.000 en €5.000
Wanddrainage Tussen €3.500 en €6.500
Vloerdrainage Tussen €3.500 en €6.500

Weet je al welke kelderdrainage wil je laten uitvoeren? Hoe dan ook laat je deze werken beter uitvoeren door een professional. Heb je nog extra advies nodig? Vraag dan zeker even een offerte aan. Dit is volledig gratis en vrijblijvend en geeft je zekerheid over de beste behandeling voor jouw vochtprobleem.

Kelderbekuiping

Sommige problemen met vocht in de kelder kunnen opgelost worden met kelderbekuiping. Deze vorm van kelderdrainage is een alternatief als de druk van het grondwater niet te hoog is.
Het systeem van kelderbekuiping is relatief eenvoudig.

  1. De muren van de kelder worden waterdicht gemaakt door in verschillende fasen fixeerlagen, cement en hydraulische waterdichtingsmortel aan te brengen.
  2. Op de klimnaad kan een versterkte hiel worden aangebracht. Dit helpen te voorkomen dat water de kelder binnendringt.
  3. Is de vloer niet waterdicht, dan is een waterdichte vloerplaat misschien een optie.

Randdrainage

Randdrainage in de kelderVaak is kelderbekuiping echter niet voldoende. Van de overige soorten kelderdrainage is de randdrainage de eenvoudigste en bijgevolg ook goedkoopste manier.

Deze vorm van drainage wordt gebruikt wanneer je te kampen hebt met vocht bij de naad waar de kelder en de vloer elkaar raken. Dikwijls hebben we te maken met een betonnen vloer en een bakstenen muur.

Het vocht geraakt niet door het beton en kruipt zo naar boven via de naad langs de muur. De oplossing voor dit type van vochtprobleem in de kelder is relatief eenvoudig.

Aan de wand van de kelder brent men een zogenaamde drainagerand aan. Dit is een gemetselde goot op de hoogte van de klimnaad waarin het opstijgend grondwater wordt opgevangen. Het water wordt vervolgens via een pomp afgevoerd naar een verzamelput met toegang tot de riool of een ander afvoerkanaal.

Randdrainage kan enkel bij een niet beschadigde betonnen vloer en niet bij een vloer in poreuze toestand. Is dat het geval, dan kies je beter voor kelderdrainage met vloerdrainage.

Vloerdrainage

Vloerdrainage in kelder aanleggen
Is de vloer van je kelder doordrongen met grondwater (wat vaak voorkomt als je geen betonnen vloer hebt) dan kom je niet ver met randdrainage. In dit geval is vloerdrainage de oplossing.

Hierbij wordt op de vochtige vloer een speciale folie met noppen aangebracht. Op dit noppenmembraan komt eventueel een nieuwe betonnen vloer. De speficieke structuur van het membraan van deze folie voert het overtollige water af naar een verzamelput. Uit deze put (een soort tussenreservoir) wordt het water afgevoerd naar een afvoerkanaal, meestal het riool.

Bij dit systeem van kelderdrainage komt nog meer kijken. De pomp werkt met behulp van sensoren, die het water als dat nodig is automatisch wegpompen.

Wanddrainage

Wanddrainage in kelder aanleggenSoms is ook kelderdrainage met vloerdrainage niet voldoende om het overtollige vocht uit de kelder te verwijderen. Om het vocht op de muren te verwijderen kan je dan kiezen voor wanddrainage, een tweedelige drainage.

  1. Eerst worden de wanden bedekt met een noppenmembraan.
  2. Vervolgens worden hierop nieuwe wanden geplaatst.
  3. Ook de keldervloer krijgt een drainagesysteem met noppen. De verdere afvoer van het water is identiek aan die bij vloerdrainage.