Zwammen in huis kunnen jaren ongezien hun gang gaan

Zwammen zie je vaak genoeg in het bos, groeiend op boomstammen. Toch komen zwammen in huis vaak genoeg voor. Een zwam in huis hebben is geen grap. Het is een hardnekkige schimmel die in vochtige ruimtes gedijt.

Richtprijs huiszwam bestrijding

Type behandeling Richtprijs
Behandeling in vroeg stadium +- €2.500 à €3.500
Behandeling in laat stadium +- €6.000 à €10.000

Zijn zwammen in huis giftig?

Binnenshuis kom je meestal twee soorten zwammen tegen, de huiszwam en de kelderzwam. Deze zwammen zijn niet rechtstreeks giftig, maar net als vele schimmels wel gevaarlijk voor de luchtwegen.

  1. De huiszwam
    De huiszwam komt zo goed als alleen voor in woningen. Ruimtes met veel vocht en warme, constante temperaturen zijn extra kwetsbaar. Net als de meeste zwammen veroorzaakt de huiszwam bruinrot. Daardoor verliest het hout zijn draagkracht.
  2. De kelderzwam
    De kelderzwam is bijna even venijnig als de huiszwam. Deze zwam is een stille moordenaar omdat de schade vaak niet aan de buitenkant te zien is. Het hout kan langs de binnenkant al jaren aangetast zijn.

Zwammen in huis: hoe te bestrijden?

Wat zijn de gevolgen van huiszwammen?

Vooral in huizen met veel hout kunnen zwammen ernstige schade aanrichten. Wanneer balken aangetast zijn, verliezen ze hun draagkracht. Instorting of inzakking zijn reeële gevolgen wat op termijn zal leiden tot de onbewoonbaarheid van de woning.

Ook op de gezondheid zijn de gevolgen van huiszwammen niet te onderschatten. Luchtwegeninfecties, ademhalingsproblemen en allergische reacties zijn maar enkele van de meestvoorkomende gezondheidsproblemen.

Hoe zwammen in huis bestrijden?

Zwammen in huisEen zwam zijn vrije loop laten gaan kan flinke kosten meedragen. Wanneer je zwammen niet op tijd verwijdert kan een huis zelfs onbewoonbaar worden verklaard.

Wanneer je er op tijd bij bent kan je het probleem zelf aanpakken met een fikse schoonmaakactie. Toch is het nuttig om de schade te laten opmeten door een professional.

De zwammen kunnen dieper in je huis doordringen dan je denkt. Kelders en kruipruimtes vormen vaak de ideale habitat door de temperaturen en het vocht.

Bij aanpak van het probleem laat je best het hele gebouw onderzoeken. Zwammen uitroeien doe je met hete lucht en vergassing. Dit is niet zonder gezondheidsrisico en doe je best niet zelf.

Zwammen zijn hardnekkig en kunnen jaren overleven zonder vochttoevoer. Zorg bij de vochtbestrijding dus voor een volledige sanering.

Tips om zwammen in huis te voorkomen

Wanneer je wilt voorkomen dat zwammen in je huis groeien moet je vooral ventileren. Voorkom dat je ramen bedampen tijdens het koken of douchen.

  • Zorg dat het vocht naar buiten kan
  • Gebruik je dampkap tijdens het koken
  • Doe een raam of deur open tijdens het douchen
  • Laat je was buiten drogen (indien mogelijk)

Je kan je gevel ook preventief laten behandelen tegen vocht door de hydrofuge-techniek te laten uitvoeren. Andere preventieve mogelijkheden zijn het regelmatig checken van dakgoten, raamkozijnen en andere plekken en hoeken die vlug over het hoofd worden gezien. Geef het vocht geen kans.

Kostprijs om zwammen te verwijderen

Laat om te beginnen een specialist de schade opmeten. Zwammen zijn niet altijd zichtbaar. De prijs om zwammen te bestrijden hangt vooral af van de mate van aantasting en oppervlakte van je woning.

Wanneer er vloeren moeten worden uitgebroken kan de kostprijs om zwammen te verwijderen oplopen tot enkele duizenden euros. Om herbesmetting te voorkomen raden we je toch aan een grondige analyse te laten uitvoeren.