Huiszwam: voorkomen, bestrijden en kostprijs

Zwammen zie je vaak in het bos, groeiend op boomstammen. Toch komen ook zwammen in huis voor. Dat is zeker geen lachertje! Een huiszwam is een hardnekkige schimmel die in vochtige ruimtes gedijt en schadelijk is voor de structuur van je woning en voor je gezondheid.

Ontdek in dit artikel hoe je huiszwam voorkomt en kan bestrijden. Daarbij vind je hier ook enkele richtprijzen voor de bestrijding van huiszwammen. Wil je meer gedetailleerde prijzen? Stel je vraag en ontvang meerdere offertes tegelijk via onze offertepagina.

Richtprijs huiszwam bestrijding

De prijzen voor de bestrijding van huiszwam varieert naargelang het stadium waarin ze zich bevinden. Ook de bereikbaarheid van de zwammen om ze te verwijderen, kan de behandeling bemoeilijken en dus de totaalprijs beïnvloeden. Onderstaande tabel geeft al een eerste idee:

Type behandeling Richtprijs
Behandeling in vroeg stadium ca. € 2.500 – 3.500
Behandeling in laat stadium ca. € 6.000 – 10.000

Zijn zwammen in huis giftig?

Binnenshuis kom je meestal twee soorten zwammen tegen, de huiszwam en de kelderzwam. Deze zwammen zijn niet rechtstreeks giftig, maar net als vele schimmels wel gevaarlijk voor de luchtwegen.

  1. De huiszwam
    De huiszwam komt zo goed als alleen voor in woningen. Ruimtes met veel vocht en warme, constante temperaturen zijn extra kwetsbaar. Net als de meeste zwammen veroorzaakt de huiszwam bruinrot. Daardoor verliest het hout zijn draagkracht.
  2. De kelderzwam
    De kelderzwam is bijna even venijnig als de huiszwam. Deze zwam is een stille moordenaar omdat de schade vaak niet aan de buitenkant te zien is. Het hout kan langs de binnenkant al jaren aangetast zijn.

huiszwam

Wat zijn de gevolgen van huiszwammen?

Vooral in huizen met veel hout kunnen zwammen ernstige schade aanrichten. Wanneer balken aangetast zijn, verliezen ze hun draagkracht. Instorting of inzakking zijn reeële gevolgen wat op termijn zal leiden tot de onbewoonbaarheid van de woning.

Ook op de gezondheid zijn de gevolgen van huiszwammen niet te onderschatten. Luchtweginfecties, ademhalingsproblemen en allergische reacties zijn maar enkele van de meest voorkomende gezondheidsklachten.

Hoe huiszwam bestrijden?

Zwammen in huisEen zwam in huis de vrije loop laten gaan kan flink wat kosten met zich meebrengen. Wanneer je zwammen niet op tijd verwijdert kan een huis zelfs onbewoonbaar worden verklaard.

Wanneer je er op tijd bij bent kan je het probleem zelf aanpakken met een fikse schoonmaakactie. Toch is het nuttig om de schade te laten opmeten door een professional.

De huiszwam kan dieper in je huis doordringen dan je denkt. Kelders en kruipruimtes vormen vaak de ideale habitat door de temperaturen en het vocht.

Bij aanpak van het probleem laat je best het hele gebouw onderzoeken. Zwammen uitroeien doe je met hete lucht en vergassing. Dit is niet zonder gezondheidsrisico en doe je best niet zelf.

Zwammen zijn hardnekkig en kunnen jaren overleven zonder vochttoevoer. Zorg bij de vochtbestrijding dus voor een volledige sanering.

Tips om zwammen in huis te voorkomen

Wanneer je wil voorkomen dat zwammen in huis groeien moet je vooral ventileren. Voorkom dat je ramen bedampen tijdens het koken of douchen.

  • Zorg dat het vocht naar buiten kan
  • Gebruik je dampkap tijdens het koken
  • Doe een raam of deur open tijdens het douchen
  • Laat je was buiten drogen (indien mogelijk)

Je kan je gevel ook preventief laten behandelen tegen vocht door de hydrofuge-techniek te laten uitvoeren. Andere preventieve mogelijkheden zijn het regelmatig checken van dakgoten, raamkozijnen en andere plekken en hoeken die vlug over het hoofd worden gezien. Geef het vocht geen kans.

Kostprijs om huiszwam te verwijderen

Laat om te beginnen een specialist de schade opmeten. Huiszwammen zijn niet altijd zichtbaar. De prijs om zwammen te bestrijden hangt vooral af van de mate van aantasting en oppervlakte van je woning.

Wanneer er vloeren moeten worden uitgebroken kan de kostprijs om zwammen te verwijderen oplopen tot enkele duizenden euro’s. Om herbesmetting te voorkomen raden we je toch aan een grondige analyse te laten uitvoeren door een expert.

Via onderstaand offerteformulier ontvang je direct meerdere prijsoffertes van vochtbestrijders tegelijk. Handig om te vergelijken!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.