Schimmels in de badkamer: oorzaak, gevolg en behandeling

Je neemt een warme douche en vervolgens doe je het raam niet open. Je spiegel beslaat en de muren blijven vochtig. Al die waterdamp in de ruimte zakt dus naar beneden. Het nestelt zich in alle hoeken en gaten van de ruimte. Een warme, vochtige ruimte met weinig ventilatie is de ideale voedingsbodem voor schimmels.

Schimmel in de badkamer is een probleem waar de meeste huishoudens ooit wel eens last van krijgen. Waar komen die schimmels vandaan? Hoe voorkom je ze? En bovenal hoe kan je schimmel in een badkamer verwijderen?

Voordat we jou uitleggen hoe je schimmel in de badkamer kan voorkomen en verwijderen, willen we graag kort uitleggen waarom deze schimmel zich zo snel ontwikkelt.

Oorzaken van schimmel in de badkamer

Bij het douchen of nemen van een bad wordt in de badkamer een grote hoeveelheid warme, zeer vochtige lucht geproduceerd. Omdat de tegelbekleding meestal kouder is, zet de waterdamp zich daar neer.

­čĹë Als je doucht komt er ongeveer 2,5 liter water in de lucht terecht? Daarom is de luchtvochtigheid in de badkamer regelmatig zeer hoog. Bij ventilatie kan de waterdamp relatief snel naar buiten komen. Als er geen raam is, moet het mechanisch ventilatiesysteem (indien deze aanwezig is) lang genoeg ingeschakeld blijven.

Tegels zijn meestal waterdicht, maar tegelvoegen zijn dat niet altijd. Condensatiewater kan daar langer blijven hangen en kan na verloop van tijd ook in het voegmateriaal doordringen. Tegelvoegen blijven langer vochtig dan tegels. Zelfs in zogenaamde “koude hoeken” in de badkamer gaat vocht vaak erg lang mee, omdat het door het gebrek aan warmte niet goed kan uitdrogen.

Badkamers hebben vaak ook onvoldoende ventilatie. In veel gevallen zijn badkamerventilatiesystemen ook ondermaats en vaak zonder afzuigventilatoren. Dit maakt het bijna onmogelijk om zulke grote hoeveelheden vocht die op korte termijn ontstaan, te ventileren.

In veel badkamers is het  risico op schimmelvorming ook nog eens groter omdat deze ruimtes vaak niet continu worden verwarmd en de verwarming overdag vaak alleen bij lagere temperaturen wordt gebruikt.

Hoe schimmel in de badkamer herkennen?

Hoe schimmel in badkamer herkennen?De eenvoudigste manier om schimmel in de badkamer te herkennen is aan de donkere, zwarte ovlekken die op je muren of plafond zichtbaar zijn. Deze vlekken zijn in het begin meestal redelijk klein, maar als er niets tegen de schimmel gedaan wordt kunnen ze zich al snel over een groter gebied verspreiden. Schimmel in de badkamer kan ook herkend worden op basis van volgende symptomen:

  • Muffe geuren
  • Opkomst van zilvervisjes en pissebedden
  • Gezondheidsproblemen zoals allergische reacties, hoofdpijn, slaapproblemen, maag- en darmklachten,…

Heb je twijfel of je wel degelijk het slachtoffer bent van schimmel in de badkamer, dan raden we je aan een gratis vochtdiagnose aan te vragen aan een ervaren vochtbestrijder uit de buurt.

Waarom is schimmel zo gevaarlijk?

Vochtige ruimtes vormen voor schimmel een waar paradijs. Het verdraagt namelijk temperatuurschommelingen tussen 6┬░ en 45┬░. Schimmel die zich in de badkamer verspreidt kan al snel tot astma en keelpijn leiden.

Vooral bij ouderen neemt het risico op het ontwikkelen van ademhalingsproblemen, allergie├źn, hoofdpijn of ernstige infecties toe. Dit kan leiden tot longfibrose, waarbij het longweefsel littekens vertoont.

Hoe voorkom je badkamerschimmels?

  1. De eerste stap is altijd goed ventileren. Een goed geventileerde badkamer heeft geen last van schimmels. Laat het raam openstaan tijdens en na het nemen van een douche of bad. Op deze manier kan de waterdamp aan de ruimte ontsnappen.
  2. Als je badkamer geen raam heeft om te luchten kan je ook een ventilator gebruiken. Zelfs kleine ventilators kunnen al voor een redelijke doorstroom van lucht zorgen. Een ander alternatief zijn chemische of elektrische luchtontvochtigers.
  3. Droog de vochtige wanden en vloeren direct na het nemen van een bad of douche zodat het vocht niet langer dan nodig in de badkamer blijft.

De beste optie voor kunstmatige ventilatie blijft wel een mechanisch systeem. Dit ventilatiesysteem staat in contact met de buitenwereld en zorgt voor toevoer van natuurlijke lucht.

Over het algemeen zijn er twee soorten ventilatiesystemen, namelijk ventilatiesysteem C en D.

  1. Ventilatiesysteem C: Ventilatiesysteem C is de meest voorkomende. Dit systeem voert verse lucht aan en laat de gebruikte binnenlucht weer naar buiten. Dit gebeurt door een rooster in de muur dat in contact staat met de buitenwereld. Een heel eenvoudig mechanisme dus. Oudere systemen moet je zelf openzetten. Terwijl nieuwe dat automatisch doen.
  2. Ventilatiesysteem D: Systeem D gebruikt ventielen om de lucht fris te krijgen. Daardoor kan dit ventilatiesysteem de lucht ook filteren. Deze ventielen zuigen lucht aan via de muur of het dak. Er moeten dus geen roosters in de muur worden geplaatst zoals bij systeem C. Ventilatiesysteem D is ook zeer aan te raden wanneer je last hebt van hooikoorts.

Elke situatie vraagt natuurlijk om een andere aanpak van het probleem.

Weet je niet welke keuze maken?

Schakel een vochtexpert in

Hoe schimmel in de badkamer verwijderen?

Schimmel in badkamer verwijderen en voorkomenAls het slechts kleine oppervlakken tot 4m┬▓ betreft, kan je de schimmel in de badkamer zelf verwijderen. Hiervoor kun je gebruik maken van waterstofperoxide met een beetje azijn. Deze producten vind je in elke doe-het-zelf winkel terug.

Bij het schoonmaken moet je mondbeschermers en rubberen handschoenen dragen om inademing van de schimmel te voorkomen. Een veiligheidsbril is niet absoluut noodzakelijk, maar wordt wel sterk aanbevolen. In ieder geval dien je de badkamer na de behandeling goed te luchten, zodat de luchtwegen niet geïrriteerd raken door de producten. Alle meubels, handdoeken en andere materialen die met schimmel besmet zijn moeten ook worden weggegooid.

Hoeken en randen van tegels met schimmelplekken vragen om verschillende aanpak. Hierbij gebruik je best een mengsel van bleekmiddel en water. Doe een aantal watten in het mengsel en laat het voldoende intrekken. Vervolgens leg je de watten in de beschimmelde hoeken en laat ze een uur of twee intrekken. Daarna mag je weer schrobben.

Als de oppervlakken groter zijn dan 4m┬▓, dan schakel je best een vochtspecialist in om de schimmel in je badkamer te verwijderen. Vooral ouderen, allergie-en astmapati├źnten moeten contact met de schimmel zoveel mogelijk vermijden om hun gezondheid niet extra in gevaar te brengen.