Schimmel in de badkamer: oorzaak, gevolg en behandeling
Je neemt een warme douche en vervolgens doe je het raam niet open. Je spiegel beslaat en de muren blijven vochtig. Al die waterdamp in de ruimte zakt dus naar beneden. Het nestelt zich in alle hoeken en gaten van de ruimte. Een warme, vochtige ruimte met weinig ventilatie is de ideale voedingsbodem voor schimmels.
Schimmel in de badkamer is een probleem waar de meeste huishoudens ooit wel eens last van krijgen. Waar komen die schimmels vandaan? Hoe voorkom je ze? En bovenal hoe kan je schimmel in een badkamer verwijderen?
Inhoud
Oorzaken van schimmel in de badkamer
Tijdens het douchen of het nemen van een bad wordt in de badkamer een grote hoeveelheid warme, zeer vochtige lucht geproduceerd. Omdat de tegelbekleding meestal kouder is, zet de waterdamp zich daar neer.
👉 Als je doucht komt er ongeveer 2,5 liter water in de lucht terecht? Daarom is de luchtvochtigheid in de badkamer regelmatig zeer hoog. Is er voldoende ventilatie, dan kan de waterdamp relatief snel naar buiten. Als er geen raam is, moet het mechanisch ventilatiesysteem (indien deze aanwezig is) lang genoeg ingeschakeld blijven.
Tegels zijn meestal waterdicht, maar tegelvoegen zijn dat niet altijd. Condensatievocht kan daar langer blijven hangen en kan na verloop van tijd ook in het voegmateriaal doordringen. Tegelvoegen blijven langer vochtig dan tegels. Zelfs in zogenaamde “koude hoeken” in de badkamer gaat vocht vaak erg lang mee, omdat het door het gebrek aan warmte niet goed kan uitdrogen.
Schimmel in de badkamer? Te weinig ventilatie
Badkamers hebben vaak onvoldoende ventilatie. In veel gevallen zijn badkamerventilatiesystemen ook ondermaats en vaak zonder afzuigventilatoren. Dit maakt het bijna onmogelijk om zulke grote hoeveelheden vocht die op korte termijn ontstaan, te ventileren.
In veel badkamers is het risico op schimmelvorming ook nog eens groter omdat deze ruimtes vaak niet continu worden verwarmd en de verwarming overdag vaak alleen bij lagere temperaturen wordt gebruikt.
Hoe schimmel in de badkamer herkennen?
De eenvoudigste manier om schimmel in de badkamer te herkennen is aan de donkere, zwarte vlekken die op je muren of plafond zichtbaar zijn.
Deze vochtplekken zijn in het begin meestal redelijk klein, maar als er niets tegen de schimmel gedaan wordt kunnen ze zich al snel over een groter gebied verspreiden. Schimmel in de badkamer kan ook herkend worden op basis van volgende symptomen:
- Muffe geuren
- Opkomst van zilvervisjes en pissebedden
- Gezondheidsproblemen zoals allergische reacties, hoofdpijn, slaapproblemen, maag- en darmklachten,…
Heb je twijfel of je wel degelijk het slachtoffer bent van schimmel in de badkamer, dan raden we je aan een gratis vochtdiagnose aan te vragen aan een ervaren vochtbestrijder uit de buurt.
Waarom is schimmel zo gevaarlijk?
Vochtige ruimtes vormen voor schimmel een waar paradijs. Het verdraagt namelijk temperatuurschommelingen tussen 6° en 45°. Schimmel die zich in de badkamer verspreidt kan al snel tot astma en keelpijn leiden.
Vooral bij ouderen neemt het risico op het ontwikkelen van ademhalingsproblemen, allergieën, hoofdpijn of ernstige infecties toe. Dit kan leiden tot longfibrose, waarbij het longweefsel littekens vertoont.
Hoe voorkom je badkamerschimmels?
Schimmel in de badkamer voorkomen is gelukkig niet moeilijk. Er is maar één echte oplossing: ventileren. Een goed geventileerde badkamer heeft geen last van schimmel. Dit kan je op 2 verschillende manieren bereiken:
Natuurlijk ventileren
Dit is de meest eenvoudige ventilatie.. Je laat het raam openstaan tijdens en na het nemen van een douche of bad. Op die manier kan de waterdamp uit de ruimte ontsnappen.
Droog vervolgens de vochtige wanden en vloeren direct na het nemen van een bad of douche, zodat het vocht niet langer dan nodig in de badkamer blijft.
Mechanische ventilatie in de badkamer
Heeft je badkamer geen raam om te luchten, dan kan je ook een ventilator gebruiken. Zelfs een kleine badkamerventilator kan voor een redelijke doorstroom van lucht zorgen. Een ander alternatief zijn chemische of elektrische luchtontvochtigers.
Mechanische ventilatie is de beste manier om een badkamer te ventileren. Dit ventilatiesysteem staat in contact met de buitenwereld en zorgt voor een gezond luchtvochtigheid.
Over het algemeen zijn er twee soorten mechanische ventilatie, namelijk ventilatiesysteem C en D.
- Ventilatiesysteem C: Ventilatiesysteem C is de meest voorkomende. Dit systeem voert verse lucht aan en laat de gebruikte binnenlucht weer naar buiten. Dit gebeurt door een rooster in de muur dat in contact staat met de buitenwereld. Een heel eenvoudig mechanisme dus. Oudere systemen moet je zelf openzetten. Terwijl nieuwe dat automatisch doen.
- Ventilatiesysteem D: Systeem D gebruikt ventielen om de lucht fris te krijgen. Daardoor kan dit ventilatiesysteem de lucht ook filteren. Deze ventielen zuigen lucht aan via de muur of het dak. Er moeten dus geen roosters in de muur worden geplaatst zoals bij systeem C. Ventilatiesysteem D is ook zeer aan te raden wanneer je last hebt van hooikoorts.
Elke situatie vraagt natuurlijk om een andere aanpak van het probleem.
Hoe schimmel in de badkamer verwijderen?
Als het slechts kleine oppervlakken tot 4m² betreft, kan je de schimmel in de badkamer zelf proberen te verwijderen.
Om de schimmel te verwijderen maak je gebruik van soda, waterstofperoxide, een beetje azijn en een harde borstel. Deze anti schimmel producten vind je in elke doe-het-zelf winkel terug.
Bij het schimmel verwijderen met soda moet je mondbeschermers en rubberen handschoenen dragen. Dit is om inademing van de schimmel te voorkomen. Een veiligheidsbril is niet absoluut noodzakelijk, maar wordt wel sterk aanbevolen.
Schimmel in de badkamer verwijderen: voegen en kitranden
Hoeken en randen van tegels met schimmelplekken vragen om specifieke aanpak. Gebruik een mengsel van bleekmiddel en water (25 ml bleekmiddel voor 1 liter water). Spuit het bleekwater op de beschimmelde hoeken en laat het minstens een uur intrekken. Daarna kan je de schimmel verwijderen door met een harde borstel te schrobben.
Schimmel op het plafond / muur
Ga schimmel op het plafond of de muur te lijf met soda, opgelost in water (6 tot 10 gram soda voor 1 liter water). Spuit het anti schimmel mengsel op de aangetaste oppervlaktes en laat even intrekken. Schrob daarna met een harde borstel om de schimmel te verwijderen.
Na het schimmel verwijderen
Laat de badkamer na de behandeling goed luchten, zodat de luchtwegen niet geïrriteerd raken door de anti schimmel producten. Alle meubels, handdoeken en andere materialen die met schimmel besmet zijn moeten ook worden weggegooid. Eenmalig de schimmel verwijderen zonder ventilatie is niet voldoende, want dan keert die na verloop van tijd gewoon terug.
Schimmel verwijderen: offertes vergelijken
Zijn de schimmelplekken groter dan 4m² of is de schimmel te hardnekkig, dan schakel je best een vochtspecialist in om de schimmel in je badkamer te verwijderen. Vooral ouderen, allergie-en astmapatiënten moeten contact met de schimmel in de badkamer zoveel mogelijk vermijden om hun gezondheid niet extra in gevaar te brengen.