Schimmels in de badkamer verwijderen en voorkomen

Schimmel in de badkamer is een probleem waar de meeste huishoudens ooit wel eens last van krijgen. Waar komen die schimmels vandaan? Hoe voorkom je ze? En bovenal hoe kan je schimmel in een badkamer verwijderen?

Je neemt een warme douche en vervolgens doe je het raam niet open. Je spiegel beslaat en de muren blijven vochtig. Al die waterdamp in de ruimte zakt dus naar beneden. Het nestelt zich in alle hoeken en gaten van de ruimte. Een warme, vochtige ruimte met weinig ventilatie is de ideale voedingsbodem voor schimmels.

Schimmel in badkamer verwijderen en voorkomen

Hoe voorkom je badkamerschimmels?

De eerste stap is altijd goed ventileren. Een goed geventileerde badkamer heeft geen last van schimmels. Laat het raam openstaan tijdens en na het nemen van een douche of bad. Op deze manier kan de waterdamp aan de ruimte ontsnappen.

Als je badkamer geen raam heeft om te luchten kan je ook een ventilator gebruiken. Zelfs kleine ventilators kunnen al voor een redelijke doorstroom van lucht zorgen.

De beste optie voor kunstmatige ventilatie blijft wel een mechanisch systeem. Dit ventilatiesysteem staat in contact met de buitenwereld en zorgt voor toevoer van natuurlijke lucht.

Over het algemeen zijn er twee soorten ventilatiesystemen, namelijk ventilatiesysteem C en D.

  1. Ventilatiesysteem C: Ventilatiesysteem C is de meest voorkomende. Dit systeem voert verse lucht aan en laat de gebruikte binnenlucht weer naar buiten. Dit gebeurt door een rooster in de muur dat in contact staat met de buitenwereld. Een heel eenvoudig mechanisme dus. Oudere systemen moet je zelf openzetten. Terwijl nieuwe dat automatisch doen.
  2. Ventilatiesysteem D: Systeem D gebruikt ventielen om de lucht fris te krijgen. Daardoor kan dit ventilatiesysteem de lucht ook filteren. Deze ventielen zuigen lucht aan via de muur of het dak. Er moeten dus geen roosters in de muur worden geplaatst zoals bij systeem C. Ventilatiesysteem D is ook zeer aan te raden wanneer je last hebt van hooikoorts.

Elke situatie vraagt natuurlijk om een andere aanpak van het probleem.

Weet je niet welke keuze maken?

Schakel een vochtexpert in

 

Hoe schimmel in de badkamer verwijderen?

Schimmel in badkamer verwijderen en voorkomenAls het dan toch te laat is en de hardnekkige schimmels in elke hoekje en gaatje van de badkamer te vinden zijn lees je best verder.

Verwijder schimmels altijd met water. Als je dit niet doet, verspreiden de schimmels door de sporen die ze in de lucht verstuiven.

Schimmel op de muren verwijder je met soda en water. Soda is vrij te verkrijgen in de meeste supermarkten en doe-het-zelf winkels. Meng voldoende water en soda en laat het een uur intrekken op de muur. Gebruik vervolgens een sponsje om de plekken weg te schrobben. Bleekmiddel of chloor zijn ook prima om schimmels aan te pakken.

Hoeken en randen van tegels met schimmelplekken vragen om een iets andere methode. Hierbij gebruik je best een mengsel van bleekmiddel en water. Doe een aantal watten in het mengsel en laat het voldoende intrekken. Vervolgens leg je de watten in de beschimmelde hoeken en laat ze een uur of twee intrekken. Daarna mag je weer schrobben.

De meeste oppervlakkige schimmels kan je zelf verwijderen. Als je last hebt van allergieën laat je dit best door een professional doen.

Begin je kristalachtigge witte plekken te zien op je muren? Dan heb je waarschijnlijk last van salpeterzuur, meestal witte schimmel genoemd. Dit hardnekkig probleem wordt veroorzaakt door vocht. Wees er dus op tijd bij!

Verder lezen