Schimmel op de muur herkennen, voorkomen en verwijderen

Schimmel op de muur is nefast voor gezondheid en huis. Als je tekenen van schimmel op je muren begint te herkennen bestrijd je die best zo snel mogelijk. In dit artikel vind je een aantal nuttige handvatten om dit hardnekkige probleem aan te pakken.

Bijkomend advies nodig? Stel je vragen aan vochtbestrijders en ontvang vrijblijvende prijsoffertes op maat van jouw probleem.

Ontvang direct prijzen op maat

Schimmel op de muur verwijderen: prijs

Schimmel kan op tal van verschillende plekken voorkomen. Een veelvoorkomende plek waar schimmels zich nestelen is op muren. De reden daarvoor is dat muren vaak kwetsbaar zijn voor vocht. Vocht biedt de perfecte voedingsbodem voor de groei van verschillende soorten schimmels.

Indien je last hebt van schimmelgroei op je muren is het belangrijk dat je dit spoedig laat verwijderen. Je kunt dit zelf doen, met behulp van een speciaal reinigingsmiddel, of uitbesteden aan een professional. Een gespecialiseerde vakman beschikt vaak over de juiste middelen om effectief af te rekenen met de specifieke schimmelsoort op je muren. Hiermee zorg je ervoor dat je snel afrekent met de schimmel op je muur en voorkom je dat het probleem zich spoedig zal herhalen.

Om een specialist in te huren voor het laten verwijderen van schimmel op je muur betaal je gemiddelde een prijs van rond de € 25 à 35 per m². Bij deze prijs zitten de kosten voor het materiaal en het uurloon inbegrepen. De totale kosten kunnen per specialist variëren en zijn afhankelijk van de omvang van het schimmelprobleem. Om een zo nauwkeurig mogelijk beeld te krijgen van de geschatte kosten kun je altijd vrijblijvend diverse offertes aanvragen om de kosten van jouw situatie zo goed mogelijk in kaart te laten brengen.

Vraag advies en prijzen op maat

schimmel-op-de-muur

Soorten schimmels op de muur

Er kunnen verschillende soorten schimmelproblemen ontstaan in je woning. Het type schimmel is vaak afhankelijk van het vocht in de ruimte en het materiaal waarop de schimmel zich weet te nestelen. De meest bekende vormen van schimmel op muren is witte schimmel en zwarte schimmel. Om schimmel zo nauwkeurig mogelijk op te sporen en te verwijderen is het altijd belangrijk om te achterhalen hoe de schimmel ontstaan is.

Hoe ontstaan schimmels

De oorzaak van schimmel is vrijwel altijd een vochtige omgeving. Schimmels groeien goed op een vochtige ondergrond en kunnen hierdoor flink in omvang toenemen. Daarbij houden schimmels van een stilstaande, warme omgeving, waardoor ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Doordat vocht vaak voorkomt op muren, nestelen schimmels zich vaak in muren. Zowel op buitenmuren als in binnenmuren.

Witte schimmel

Een veel voorkomende schimmel is een witte schimmelgroei die zich nestelt op muren. Deze witte plekken op muren kunnen verschillende soorten zijn, zoals bijvoorbeeld muurzout of salpeter. Witte schimmel is enkel de verzamelnaam waaronder verschillende soorten schimmels vallen met een witte kleur.

Witte schimmelgroei komt vaak voor op buitenmuren. De vochtige buitenmuren vormen de ideale voedingsbron voor schimmels om te blijven bestaan. Indien je de witte schimmels wilt verwijderen dien je de omgeving van de schimmels te veranderen. Dit kun je onder andere doen door een beschermende laag aan te brengen aan de muren.

Hoe bestrijden en verwijderen?

Het bestrijden van witte schimmel is een lastige klus. Vandaar dat veel mensen er vaak voor kiezen om deze klus uit te laten besteden door een professional. Indien je zelf de schimmel wilt verwijderen kun je het best gebruik maken van een natuurlijk schoonmaakmiddel.

Je dient de schimmel grondig te verwijderen en daarnaast ook de omgeving waarin de schimmel zich comfortabel voelt te veranderen. Dit kun je doen door de ruimte beter te ventileren of de ruimte beter te isoleren. Hierdoor wordt de ruimte minder vochtig en minder warm, waardoor de schimmel zich minder thuis voelt en zal groeien.

Zwarte schimmel

Naast witte schimmels worden er ook vaak zwarte schimmelsoorten op muren aangetroffen. Zwarte schimmelsoorten vind je vaak binnen in een woning, bijvoorbeeld in de badkamer of in de kelder. Zwarte schimmelsoorten hechten zich, net als witte schimmelsoorten, in vochtige ruimtes waar ze zich prettig voelen.

De zwarte schimmelsoort wordt vaak aangeduid als de Stachybotrys Chartarum. Deze schimmelsoort heeft donkere tot zwarte kleur, en valt daardoor erg op op witte en lichtgekleurde muren en oppervlakken. De zwarte schimmel kan er schadelijk voor de gezondheid zijn tot klachten aan de luchtwegen veroorzaken. Indien je last hebt van zwarte schimmelgroei is het daarom ten alle tijden aan te raden om deze spoedig te laten verwijderen en bestrijden.

Hoe bestrijden en verwijderen?

Zwarte schimmel is een gevaar voor de gezondheid en voor de kwaliteit van je woning. Je dient de schimmel daarom zo snel mogelijk te laten behandelen. Je kunt dit zelf doen, door gebruik te maken van een natuurlijk en effectief schoonmaakmiddel, of door een professional. Een professional weet vaak de juiste middelen in te schakelen om de schimmel grondig te verwijderen.

Naast het grondig laten verwijderen is het belangrijk dat je de omstandigheden waaronder de schimmel zich heeft kunnen laten groeien, te veranderen. Hierbij is het belangrijk om de ruimte beter te ventileren en de temperatuur aan te passen, waardoor het voor de schimmel minder aangenaam wordt om zich te nestelen.

Waarom je schimmel op je muur best verwijdert

Schimmel veroorzaakt een waslijst aan negatieve gevolgen voor je gezondheid. Zoals de meeste schimmels is het enorm slecht voor je luchtwegen. Bij schimmel op je muren kan je last krijgen van hoestbuien en ademhalingsproblemen.

Dit komt door de aantrekking en verspreiding van het vocht. Zeker voor kleine kinderen is dit een ernstig probleem. Het vocht trekt ook de huisstofmijt en ander ongedierte aan.

Maar schimmel kan ook een bijtende werking hebben. Als je in rechtstreeks contact komt met schimmel kan je brandwonden oplopen. Verder kan je maagpijn krijgen en is het schadelijk voor je slokdarm. In ernstige gevallen kan je er zelfs blind van worden.

Vergelijk hier GRATIS offertes

Hoe spoor ik schimmel op mijn muren op?

Schimmel is op je muren duidelijk zichtbaar met het blote oog. Om het probleem volledig te verhelpen zijn uitvoerige lucht- en geuronderzoeken wel aan te raden. Schimmel vormt zich vooral door opstijgend vocht. Dat is vocht dat via lagere niveau’s van je woning naar boven klimt. Daardoor is het vooral aan de grond te vinden.

Bij een beschadigde gevel of dak kan het ook via regenwater de woning betreden. Regenwater kan sporen van chemicaliën bevatten, wanneer dat in contact komt met je muren is schimmel nooit ver zoek.

Wat doe ik tegen schimmel op mijn muren?

Witte schimmel in huisSchimmel op de muren is in essentie een vochtprobleem. Als je het vocht oplost, is de grootste strijd gestreden. De uitwerking van dat vochtprobleem blijft wel zeer schadelijk.

Dit moet ook tot de wortel bestreden worden. Er zijn producten beschikbaar die oppervlakkig het vocht  bestrijden. Schimmel is een chemische uitwerking en dient dus een fundamentele bestrijding te verkrijgen.

Het trekt zich diep in de muur en dus moet je beginnen met behang en verf te verwijderen. Nadat alle schimmel gelokaliseerd is moet men de buitenste laag zo veel mogelijk afborstelen. Vervolgens verwijder je het met chemische producten.

Omdat schimmel de uitwerking en katalysator van een vochtprobleem is, raden we je aan om een uitvoerig onderzoek te laten doen. Zolang je de wortel van het problem niet aanpakt en uitroeit, bestaat er altijd een kans dat het terugkeert.

Wat kost dat allemaal?

Witte schimmel is een vochtprobleem. Daarom kan de kostprijs enorm variëren. Voor een volledig beeld vraag je best een offerte aan. De directe bestrijding van witte schimmel schommelt tussen €150 en €500.

Alles hangt natuurlijk af van de aangetaste oppervlakte en de ernst van het probleem.

Schimmel op de muur: zelf of laten verwijderen?

Het verwijderen van schimmel op je muur is een lastige klus. Niet alleen kost het veel tijd en moeite om schimmel te verwijderen, ook kan het schadelijk voor je gezondheid zijn. Om schimmel te kunnen verwijderen dien je altijd enkele veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Een van deze veiligheidsmaatregelen is het dragen van een mondkap. Hiermee voorkom je dat je eventuele schadelijke dampen in ademt.

Omdat het verwijderen van schimmel vaak een lastige klus is, kiezen veel mensen ervoor om deze klus uit te besteden aan een professional. Wanneer je de schimmel laat verwijderen door een expert zorg je ervoor dat je effectief afrekent met de schimmelgroei en zorg je dat schimmelgroei in de toekomst voorkomen kan worden.

Tips om zelf schimmel op muur te verwijderen

Indien je zelf graag de uitdaging aangaat en zelf schimmel wilt verwijderen, zijn er enkele adviezen die je in acht kunt nemen. Zorg bijvoorbeeld dat je ten eerste altijd de oorzaak van de schimmel opspoort. Hiermee zorg je dat je het schimmelprobleem in de toekomst kunt voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om altijd voorzichtig te werk te gaan. Draag beschermende handschoenen en draag een mondkap. Schimmels kunnen slecht voor de gezondheid zijn en kunnen schade aanrichten aan je ademhaling. Ga daarom zo voorzichtig mogelijk te werk.

Gebruik een natuurlijk middel om de schimmel te verwijderen. Je kunt hiervoor een natte doek gebruiken met groene zeep of een ander biologisch en effectief middel. Indien de schimmel volledig verwijderd is, is het belangrijk om de ruimte optimaal te luchten en te laten drogen. Hiermee voorkom je dat de schimmel zal terugkeren.

Vraag advies en vergelijk prijzen

Reken af met vieze en nare schimmelgroei op je muren en laat de schimmel vakkundig verwijderen. Vraag verschillende offertes aan bij gespecialiseerde bedrijven en professionals en reken af met vervelende vocht- en schimmelproblemen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.