Schimmel op de muur herkennen, voorkomen en verwijderen

Schimmel op de muur is nefast voor gezondheid en huis. Als je tekenen van schimmel op je muren begint te herkennen bestrijd je dit best zo snel mogelijk.

Waarom je schimmel op je muur best verwijdert

Schimmel veroorzaakt een waslijst aan negatieve gevolgen voor je gezondheid. Zoals de meeste schimmels is het enorm slecht voor je luchtwegen. Bij schimmel op je muren kan je last krijgen van hoestbuien en ademhalingsproblemen.

Dit komt door de aantrekking en verspreiding van het vocht. Zeker voor kleine kinderen is dit een ernstig probleem. Het vocht trekt ook de huisstofmijt en ander ongedierte aan.

Maar schimmel kan ook een bijtende werking hebben. Als je in rechtstreeks contact komt met schimmel kan je brandwonden oplopen. Verder kan je maagpijn krijgen en is het schadelijk voor je slokdarm. In ernstige gevallen kan je er zelfs blind van worden.

Vergelijk hier GRATIS offertes

Hoe spoor ik schimmel op mijn muren op?

Schimmel is op je muren duidelijk zichtbaar met het blote oog. Om het probleem volledig te verhelpen zijn uitvoerige lucht- en geuronderzoeken wel aan te raden. Schimmel vormt zich vooral door opstijgend vocht. Dat is vocht dat via lagere niveau’s van je woning naar boven klimt. Daardoor is het vooral aan de grond te vinden.

Bij een beschadigde gevel of dak kan het ook via regenwater de woning betreden. Regenwater kan sporen van chemicaliën bevatten, wanneer dat in contact komt met je muren is schimmel nooit ver zoek.

Wat doe ik tegen schimmel op mijn muren?

Witte schimmel in huisSchimmel op de muren is in essentie een vochtprobleem. Als je het vocht oplost, is de grootste strijd gestreden. De uitwerking van dat vochtprobleem blijft wel zeer schadelijk.

Dit moet ook tot de wortel bestreden worden. Er zijn producten beschikbaar die oppervlakkig het vocht  bestrijden. Schimmel is een chemische uitwerking en dient dus een fundamentele bestrijding te verkrijgen.

Het trekt zich diep in de muur en dus moet je beginnen met behang en verf te verwijderen. Nadat alle schimmel gelokaliseerd is moet men de buitenste laag zo veel mogelijk afborstelen. Vervolgens verwijder je het met chemische producten.

Omdat schimmel de uitwerking en katalysator van een vochtprobleem is, raden we je aan om een uitvoerig onderzoek te laten doen. Zolang je de wortel van het problem niet aanpakt en uitroeit, bestaat er altijd een kans dat het terugkeert.

Wat kost dat allemaal?

Witte schimmel is een vochtprobleem. Daarom kan de kostprijs enorm variëren. Voor een volledig beeld vraag je best een offerte aan. De directe bestrijding van witte schimmel schommelt tussen €150 en €500.

Alles hangt natuurlijk af van de aangetaste oppervlakte en de ernst van het probleem.