Kelderzwam: ontstaan, gevolgen & bestrijding

Kelderzwam

Vocht in huis trekt ongedierte en schimmels aan. Een duidelijk voorbeeld is de kelderzwam. In dit artikel onderzoeken we hoe kelderzwammen onstaan, hoe je ze herkent, wat de gevolgen zijn en wat je eraan kunt doen.

Kelderzwammen komen voor in vochtige ruimtes en creëren een aantrekkelijk microklimaat van mossen en algen. Dit is de ideale voedingsbodem voor bacteriën en klein ongedierte. En dat is vaak nog maar het begin… Op termijn kan dit ongedierte in combinatie met het vocht de hele woningstructuur aantasten.

Laat kelderzwam je woning niet beschadigen!

Ontvang gratis advies + offertes

Hoe ontstaat de kelderzwam?

Bij schimmel in de (kruip)kelder ligt de oorzaak steeds bij een onderliggend vochtprobleem, dus ook bij kelderzwam. Het gaat dan om opstijgend grondvocht, condensatievocht of een waterlek in één van de leidingen. De kelderzwam heeft vooral vocht nodig om te overleven. Om 100% zeker te zijn van de oorzaak van het vochtprobleem vraag je best een gratis vochtdiagnose aan.

De kelderzwam groeit voornamelijk op vochtig hout, met een voorkeur voor naald- en loofhout. Het hout moet een vochtigheidsgraad van 50 tot 60% hebben. Ook de temperatuur heeft een invloed: de kelderzwam floreert bij temperaturen tussen de 22 en 24 graden. Hoe kouder, hoe minder snel de zwam groeit.

Een vochtige kelder in combinatie met een houten ondergrond en hoge temperaturen is dus de ideale voedingsbodem voor kelderzwammen. Maar zolang de ruimte vochtig genoeg is, kan de kelderzwam zich op elk oppervlak in de kelder voortplanten. De kelderzwam wordt daarom ook wel ‘natrotschimmel’ genoemd.

Kelderzwam herkennen

kelderzwam natrot

De kelderzwam heeft tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen. Helaas wordt kelderzwam pas herkenbaar als de zichtbare delen zich ontwikkelen. Het belangrijkste symptoom is bruinrot op het hout in de kelder. Het hout krijgt een donkerbruine tot zelfs zwarte kleur en is erg nat.

Die zichtbare delen van de kelderzwam zijn de vruchtlichamen. Deze schimmeldraden zijn geelbruin tot donkerbruin en erg dun. Op hout zijn ze haast niet te herkennen, maar ze verkleuren het hout wel onmiddellijk. Op andere oppervlakten zijn ze wel duidelijk herkenbaar, maar dan is de zwam al ver ontwikkeld.

Kelderzwam of huiszwam?

Een kelderzwam is niet hetzelfde als een huiszwam. De kelderzwam is volledig bruin, terwijl de huiszwam veel dikker is en een duidelijk gele of witte rand heeft.

Huiszwammen zijn gewoonlijk gevaarlijker en kunnen meer schade verrichten dan kelderzwam. Dit neemt niet weg dat kelderzwam om een snelle vochtbehandeling vraagt. Deze schimmel nestelt zich namelijk graag op hout en kan op dit materiaal onherstelbare schade verrichten.

 Gevolgen kelderzwam

Zoals je al hebt kunnen raden kan kelderzwam zware schade aanbrengen aan jouw woningconstructie. Ook brengt de schimmel allerlei ongedierte met zich mee. Een overzicht:

Ongedierte vocht: zilvervisjes
Zilvervisjes

 

Nee, in tegenstelling tot wat de naam laat uitschijnen zijn dit geen vissen. Zilvervisjes zijn kleine insecten met lange voelsprieten. Ze zijn hinderlijk omdat voor toch voor heel wat overlast zorgen en moeilijk te bestrijden zijn. Zo zijn ze een ware plaag voor de kleding, de kasten en het behang. Gelukkig vormen ze geen groot gevaar voor onze gezondheid.

Ongedierte vocht: kakkerlakken
Kakkerlakken

 

We kennen weinig of geen mensen die van kakkerlakken houden… Het zijn beesten die er vies uitzien en ze kunnen zich snel voortplanten. Ze trekken bij voorkeur naar de keuken omdat ze daar veel voedsel vinden. Ze vreten zich snel vol en gaan dan schuilen op donkere, vochtige plaatsen. Vinden ze geen eten, dan stellen deze alleseters zich ook tevreden met textiel en papier.

Ongedierte vocht: wormen, torren en kevers
Wormen, torren en kevers

 

Wormen, torren en kevers houden vooral van vochtig, liefst beschimmeld hout en karton. Ze banen zich moeiteloos een weg door je kasten, meubels en balken. Je kan ze na enig zoekwerken vinden omdat ze kleine gangen boren door het hout.

Ongedierte vocht: knaagdieren
Knaagdieren

 

Grotere knaagdieren zoals ratten en muizen zijn eveneens te duchten ongedierte. Ze komen af op het kleinere ongedierte in de woning en natuurlijk op de aanwezige voeding.

Hoe kelderzwam in huis bestrijden?

De kapitale vraag is natuurlijk: hoe kelderzwam in een woning bestrijden? Eerst en vooral moet je de oorzaak aanpakken: de vochtige kelder. Kelderzwammen komen per definitie voor in de kelder en ongedierte kan er ook makkelijk schuilen. Daarom is belangrijk om:

  1. De kelder goed te verluchten
  2. De kelder waterdicht te maken

Kelder verluchten

Een huis ventileren kan je door de ramen en deuren op tijd en stond open te zetten. Een kelderraam is hiervoor perfect. Bij gebrek aan ramen en deuren moet je op zoek naar andere methodes om de kelder te ventileren. Vaak kiest men dan voor een ventilatiesysteem.

Kelder waterdicht maken

Blijft de kelder vochtig, dan moet je misschien voorzien in permanente vochtbestrijding. Controleer regelmatig het hout in de kelder op vochtplekken, zeker als je een houten vloer hebt. Vocht in de kelder kan op 3 manieren aangepakt worden: via een kelderbekuiping, een kelderdrainage of door de keldermuren te injecteren.

Dit zijn echter enkel manieren om kelderzwam te voorkomen. Eens je met kelderzwam zit, moet dit zo snel mogelijk bestreden worden. Zelf de zwam bestrijden kan met behulp van een aantal bestrijdingsmiddelen die in de meeste doe-het-zelf winkels beschikbaar zijn. Let er wel voor op dat deze bestrijdingsmiddelen enkel de verspreiding van de kelderzwam tegenhouden. Wil je de aanwezige zwammen voorgoed verwijderen en in de toekomst voorkomend, dan vraag je best raad aan een vocht- en ongedierteexpert.

kelderzwam op hout

Kelderzwam bestrijden: stappenplan

Een vocht- en ongediertebestrijder pakt kelderzwammen definitief aan. Met onderstaand 5-stappenplan maakt hij voorgoed komaf van de kelderzwam in je kelder:

  1. In een eerste fase zal de vochtspecialist de oorzaak van het vochtprobleem opsporen en deze behandelen, zodoende de opkomst van nieuwe zwammen te voorkomen.
  2. Eens het vochtprobleem aangepakt, zal de kelderzwam verwijderd worden. In eerste instantie wordt het aangetast hout verwijderd en de kelderzwam verbrand.
  3. Het hout dat niet aangetast is wordt vervolgens behandeld tegen zwammen en schimmelvorming.
  4. Bekijk of er houten balken zijn die aangetast zijn geweest door de kelderzwam en die de draagstructuur van je woning bedreigen. Indien dit het geval is, zullen deze houten balken vervangen moeten worden. Schakel hiervoor ook een expert in.
  5. Zorg ervoor dat het aangetaste hout zo snel mogelijk afgevoerd wordt zodoende een nieuwe plaag te voorkomen.