Kelderzwam: ontstaan, gevolgen en bestrijding
Vocht in huis trekt ongedierte en schimmels aan. Een duidelijk voorbeeld is de kelderzwam. In dit artikel onderzoeken we hoe ze onstaan, hoe je ze herkent, wat de gevolgen zijn en wat je eraan kan doen.
Kelderzwammen komen voor in vochtige ruimtes en creëren een aantrekkelijk microklimaat van mossen en algen. Dat is de ideale voedingsbodem voor bacteriën en klein ongedierte. En dat is vaak nog maar het begin. Op termijn kan ongedierte in combinatie met vocht de hele woningstructuur aantasten.
Laat schimmel je woning niet beschadigen. Ga direct aan de slag of schakel een vakman in. Via ons netwerk vind je snel en eenvoudig een vochtexpert bij jou in de buurt.
Vraag advies en ontvang offertes op maat
Inhoud
Hoe ontstaat kelderzwam?
Bij schimmel in de (kruip)kelder ligt de oorzaak steeds bij een onderliggend vochtprobleem. Het gaat om opstijgend vocht, condensatievocht of een waterlek in één van de leidingen. De kelderzwam heeft vocht nodig om te overleven. Om 100 % zeker te zijn van de oorzaak van het vochtprobleem vraag je best een gratis vochtdiagnose aan.
De kelderzwam groeit voornamelijk op vochtig hout, bij voorkeur naald- en loofhout. Het hout moet een vochtigheidsgraad van 50 tot 60 % bevatten. Ook de temperatuur heeft een invloed. Ze floreert bij temperaturen tussen de 22 en 24 °C. Hoe kouder, hoe minder snel de zwam groeit.
Een vochtige kelder in combinatie met een houten ondergrond en hoge temperaturen zijn dus de ideale voedingsbodem. Maar zolang de ruimte vochtig genoeg is, kan de zwam zich op elk oppervlak in de kelder voortplanten. De kelderzwam wordt daarom ook wel ‘natrotschimmel’ genoemd.
Kelderzwam bestrijden kosten
De kosten voor bestrijding starten vanaf 2.000 à 3.000 euro. Afhankelijk van de grootte van het probleem kunnen die makkelijk oplopen tot 5.000 à 10.000 euro.
De kelderzwam bestrijdingskosten zijn dus niet goedkoop. Het betreft vaak serieuze structurele ingrepen die dienen te gebeuren, zoals bouwelementen wegnemen en vervangen.
Voordeel is wel dat de structurele gezondheid van je woning als die van jezelf gevrijwaard blijft. Of zelfs geoptimaliseerd wordt.
Kelderzwam herkennen
De kelderzwam heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen. Helaas wordt ze pas herkenbaar als de zichtbare delen zich ontwikkelen. Het belangrijkste symptoom is bruinrot op het hout in de kelder. Het hout krijgt een donkerbruine tot zelfs zwarte kleur en is erg nat.
Die zichtbare delen zijn de vruchtlichamen. De schimmeldraden zijn geelbruin tot donkerbruin en heel dun. Op hout zijn ze haast niet te herkennen, maar ze verkleuren het hout wel onmiddellijk. Op andere oppervlakten zijn ze wel duidelijk herkenbaar, maar op dat moment is de zwam al in een ver ontwikkeld stadium.
Kelderzwam of huiszwam?
Een kelderzwam is niet hetzelfde als een huiszwam. De kelderzwam is volledig bruin, terwijl de huiszwam veel dikker is en een duidelijk gele of witte rand heeft.
Huiszwammen zijn gewoonlijk gevaarlijker en kunnen meer schade aanrichten. Dit neemt niet weg dat kelderzwam om een snelle vochtbehandeling vraagt. Deze schimmel nestelt zich namelijk graag op hout en kan op dit materiaal onherstelbare schade aanrichten.
Gevolgen kelderzwam voor je huis?
De kelderzwam is in staat om vocht te onttrekken uit de omgeving, waardoor de zwam zelf droge stukken hout kan bevochtigen. Daardoor wordt het hout aangetast en kan het grote schade aanrichten. Ze vormt schimmeldraden die het hout binnendringen en van binnenuit verder voortwoekeren. Uiteindelijk valt het hout daardoor uit elkaar.
Al in korte tijd kan er een behoorlijke sterktevermindering van het hout optreden. De kelderzwam veroorzaakt schade aan balken, plafonds, plankenvloeren, deuren en muuropeningen.
Ook voorwerpen die op een besmette vloer staan, kunnen door de zwam worden aangetast. De sporen verspreiden zich namelijk ook over karton, papier, en kisten en meubels ondervinden schade op dezelfde manier. Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen als je kelderzwam opmerkt.
Hoe kelderzwam bestrijden?
Wat nodig?
Er zijn verschillende manieren om kelderzwam te bestrijden. Zo zijn er middelen op de markt waarmee je ze zelf kan aanpakken. Met deze producten ga je echter alleen de verspreiding van de kelderzwam tegen, maar zorg je er niet voor dat ze helemaal verdwijnt.
Daarnaast loop je het risico dat je sporen door heel je huis verspreidt op het moment dat je in contact komt met de zwam. Schakel daarom een vochtexpert in voor de bestrijding ervan. Die weet precies hoe je ze moet verwijderen. Ook voorziet hij je van deskundig advies over de toestand van je kelder.
Hoe bestrijden?
De kapitale vraag is natuurlijk: hoe kelderzwam in een woning bestrijden? Eerst en vooral moet je de oorzaak aanpakken: de vochtige kelder. Kelderzwammen komen per definitie voor in de kelder en ongedierte kan er ook makkelijk schuilen. Daarom is het belangrijk om:
- De kelder goed te verluchten
- De kelder waterdicht te maken
Kelder verluchten
Een kelder ventileren kan je door de ramen en deuren op tijd en stond open te zetten. Een kelderraam is daarvoor perfect. Bij gebrek aan ramen en deuren moet je op zoek naar andere methodes om de kelder te ventileren. Een veel gekozen optie is een ventilatiesysteem.
Kelder waterdicht maken
Blijft de kelder vochtig, dan moet je misschien voorzien in permanente vochtbestrijding. Controleer regelmatig het hout in de kelder op vochtplekken, zeker als je een houten vloer hebt. Vocht in de kelder kan op 3 manieren aangepakt worden:
- via kelderbekuiping
- via kelderdrainage
- of door de muren te injecteren
Dit zijn slechts enkele manieren om kelderzwam te voorkomen. Eens je met kelderzwam zit, moet dit zo snel mogelijk bestreden worden. Zelf de zwam bestrijden kan je eenvoudig met een aantal bestrijdingsmiddelen die in de meeste doe-het-zelf winkels beschikbaar zijn.
👉 Let er wel voor op dat deze manier van vochtbestrijding enkel de verspreiding van de kelderzwam tegenhoudt en dus niet de oorzaak ten gronde aanpakt.
Wil je de aanwezige zwammen voorgoed verwijderen en in de toekomst voorkomen. Vraag advies aan een vocht- en ongedierte-expert.
Kelderzwam bestrijden: stappenplan
Een ongedierte- en vochtbestrijder pakt kelderzwammen ten gronde aan. Met onderstaand 5-stappenplan maakt hij hier voorgoed komaf van:
- In een eerste fase zal de vochtspecialist de oorzaak van het vochtprobleem opsporen en die behandelen om de opkomst van nieuwe zwammen te voorkomen.
- Eens het vochtprobleem aangepakt, zal de kelderzwam verwijderd worden. In eerste instantie wordt het aangetaste hout verwijderd en de kelderzwam verbrand.
- Het hout dat niet aangetast is, wordt vervolgens behandeld tegen zwammen en schimmelvorming.
- Bekijk of er houten balken zijn die aangetast zijn geweest door de kelderzwam en die de draagstructuur van je woning bedreigen. Indien dat het geval is, zullen deze houten balken vervangen moeten worden. Schakel hiervoor ook een expert in.
- Zorg ervoor dat het aangetaste hout zo snel mogelijk afgevoerd wordt om een nieuwe plaag te voorkomen.
Wil je een expert bij jou in de buurt vinden? Via onderstaand formulier ontvang je direct meerdere prijsoffertes tegelijk. Handig om te vergelijken en direct de juiste vakman te vinden.
Bedankt voor uw aanvraag
-
Wij bellen u kort op om uw aanvraag samen te controleren en te vervolledigen.
Zo kunnen we uw aanvraag verzenden naar de meest geschikte specialisten. - De specialisten zullen op hun beurt contact met u opnemen.
- Ze werken een gratis offerte uit voor u.
- U vergelijkt zonder verplichting en kiest de beste specialist.
Op zoek naar andere diensten?
Mensen die een soortgelijke aanvraag deden op Bobex, waren ook vaak op zoek naar onderstaande diensten. Klik aan en stuur een tweede (of derde?) aanvraag op... Dit is uiteraard nog steeds volledig gratis en vrijblijvend!