Schimmel in huis

Zwarte schimmel in huis: hoe bestrijd je het?Zwarte en witte schimmelplekken nestelen zich maar al te graag in de hoeken van onze kamers en zijn voor veel mensen een doorn in het oog. Maar wist je dat deze schimmels giftig zijn? Alleen door de vochtproblemen aan te pakken die aan de basis liggen, kan je schimmel in huis voorgoed verwijderen.

Wil je zo snel mogelijk schimmel verwijderen in huis? Laat je muren dan behandelen door een vochtspecialist!

Ontvang tot 5 gratis offertes

In je woning vormt schimmel zich in kolonies en komt meestal voor op het plafond, op de muren, in hoeken en in voegen. De kleine plekjes breiden zich snel uit via de sporen in de lucht.

Prijzen voor de verwerking van schimmel

De prijzen? Die zijn verschillend naargelang de grootte van het vochtprobleem. Ontdek hieronder de richtprijzen:

Grootte van het vochtprobleem Richtprijs
Schimmel verwijderen op 3m² +- €75
Schimmel verwijderen op 4m² en laten kitten +- €150
Schimmel verwijderen op 10m² en laten schilderen +- €500

Vraag je prijs op maat!

Waar kun je schimmel terugvinden?

Zwarte schimmel  komt veel voor, maar je kunt hem best niet te lang laten zitten. Hoe sneller je hem verwijdert, hoe minder problemen hij kan veroorzaken. Als schimmel lange tijd blijft zitten, kan hij dieper doordringen in materialen als hout, pleisterwerk en gipsplaten. Soms zo erg dat je het materiaal moet vervangen.

Schimmel op de muren

Warme, vochtige en slecht geventileerde ruimtes vormen de ideale broeihaard voor schimmel op je muren. Schimmel op de muur kan je Ă©Ă©nvoudig bestrijden op voorwaarde dat je ook de oorzaak van deze schimmelvorming behandelt.

De schimmel kan je éénvoudig zelf verwijderen met een natte spons of borstel. Let op dat je tijdens de behandeling geen allergische reacties ontwikkelt.  Neem je liever je voorzorgen, vraag dan advies aan een ervaren vochtspecialist.

Schimmel in de badkamer

Schimmel in de badkamer ontstaat wanneer de ruimte onvoldoende geventileerd wordt. Dit fenomeen merk je gewoonlijk op na het nemen van een douche of een bad. Een hoge hoeveelheid waterdamp wordt dan geproduceerd. Dit leidt tot condensatie die je o.a. herkent aan de kleine waterdruppels op het raam en op de spiegel.

De beste oplossing is om op die momenten het raam open te laten dat voor de nodige ventilatie zal zorgen. Helpt dit niet, dan zullen kleine schimmelvlekken zich beginnen te vormen op je muren. Een vochtwerende verf kan in bepaalde gevallen het vochtprobleem verhelpen. Is dit niet het geval dan is de diagnose en de behandeling van een vochtexpert noodzakelijk.

Laat deze schimmelvlekken wel niet uitbreiden. Deze kunnen namelijk snel schadelijke gevolgen hebben op je gezondheid.

Huiszwam

Vormen er zich huiszwammen op de muren van je woning, dan is een snelle, efficiënte en drastische vochtbestrijding noodzakelijk. Huiszwammen zijn meestal het gevolg van een onderliggend vochtprobleem dat al een tijdje aanwezig is.

Zodoende achter te halen waar het probleem vandaan komt, laat je eerst een vochtexpert bij jou langskomen om een gratis vochtdiagnose te laten uitvoeren. Na de diagnose en de bestrijding van het vochtprobleem zullen de huiszwammen behandeld kunnen worden.

Wacht dus niet te lang!

Vraag je GRATIS vochtdiagnose

De bestrijding van huiszwam gebeurt in verschillende stappen. Eerst en vooral worden de vruchtlichamen verwijderd. Nadien worden moeilijke bereikbare zwamrestjes weggebrand. In een laaste fase wordt de oppervlakte, waarop de huiszwam zich bevond, nog eens bespoten met een vochtwerende vloeistof.

Kelderzwam

Kelderzwammen groeien op andere plaatsen dan huiszwammen en vormen zodoende een minder grote bedreiging dan huiszwammen. Deze zwammen vinden we vooral op houtmaterialen terug. Een snelle behandeling is dus nog altijd vereist, vooral als de draagstructuur van je woning uit houten balken bestaat.

In welke mate de kelderzwam al aanwezig is in de ruimte, de bestrijding ervan vraagt altijd de tussenkomst van een ervaren vochtexpert. Met doe-het-zelf bestrijdingsproducten zal je misschien wel de verspreiding van de schimmel kunnen stoppen maar de vruchtlichamen in de aanwezige kelderzwam zullen echter aanwezig blijven.

Kan schimmel in huis voorkomen worden?

Doorheen de tijd zal elk huis wel eens met schimmel te maken krijgen. Het is dus niet omdat je schimmel in huis hebt, dat je onhygiënisch leeft. Pas als de schimmel een vochtige, donkere plek vindt waarin hij zich kan ontwikkelen, gaat hij een probleem vormen. Daarom kan je schimmel proberen te voorkomen met drie eenvoudige tips:

  1. Ventileer de ruimte goed. Zeker in de badkamer zet je best steeds het raam open na het douchen – zelfs in de winter.
  2. Is er geen raam, of volstaat het niet? Zoek dan een goede luchtontvochtiger. Zoals de naam weggeeft, zal dit toestel de lucht in de kamer ontvochtigen en zo de kans op schimmels verkleinen.
  3. Voor hardnekkige problemen zoals vocht, doe je best beroep op een professional, om het probleem grondig op te lossen.

Ook genoeg zonlicht kan schimmel tegengaan. Dat is in een donkere kelder natuurlijk niet altijd gemakkelijk. Je kunt eventueel wel UV-lampen installeren, een goede vervanger voor natuurlijk licht.

Vraag raad bij een professional!

Van zodra je schimmel opmerkt, schiet je dus best in actie. Ook als je vochtproblemen ontdekt, zoek je beter meteen professionele hulp. Zo kan je de schimmel meteen grondig laten verwijderen. Dat is veiliger voor jouw gezondheid en je huis.

Met onze tool kan je gemakkelijk en snel gratis offertes aanvragen om te vergelijken. Daarna kies je vlot een goede vakman voor jouw klus, en kan je weer gerust ademhalen zonder schimmeldeeltjes!