Schimmel in huis : Hoe ontstaat en verwijder je schimmel ?

Zwarte en witte schimmelplekken nestelen zich maar al te graag in de hoeken van onze kamers en zijn een doorn in het oog. Maar wist je dat deze schimmels ook giftig kunnen zijn? Alleen door de vochtproblemen aan te pakken die aan de basis liggen, kan je schimmel in huis effectief verwijderen.

Kom in dit artikel meer te weten over wat schimmel in huis kan veroorzaken. Plus, hoe je het op een efficiënte manier verwijdert.

Extra advies nodig? Stel je vragen aan vochtexperts en ontvang tegelijk prijzen op maat via onze offertepagina.

Hoe herken je schimmel in huis?

In je woning vormt schimmel zich vaak in kolonies op het plafond, op de muren, in hoeken en in voegen. De kleine, zwarte en soms ook veelkleurige plekjes breiden zich snel uit via sporen in de lucht. Op korte tijd ontstaan zo grote plekken op muren en plafonds.

Meest voorkomend type in huis is de zwarte schimmel. Daarnaast herken je schimmels aan hun wolachtige structuur.

schimmel-in-huis

Hoe ontstaat schimmel in huis?

Zwarte schimmel  komt veel voor, maar je kunt hem best niet te lang laten zitten. Hoe sneller je hem verwijdert, hoe minder problemen hij kan veroorzaken. Als schimmel lange tijd blijft zitten, kan hij dieper doordringen in materialen als hout, pleisterwerk en gipsplaten. Soms zo erg dat je het materiaal moet vervangen.

Schimmel op muren

Warme, vochtige en slecht geventileerde ruimtes vormen de ideale broeihaard voor schimmel op muren en in de rest van het huis. Schimmel op de muur kan je snel en eenvoudig bestrijden. Op voorwaarde dat je ook de oorzaak van de schimmelvorming behandelt.

De schimmel kan je zelf verwijderen met een natte spons of een borstel. Let tijdens de behandeling op voor allergische reacties.

Vraag gerust extra advies aan een ervaren vochtbestrijder in je regio.

Schimmel in badkamer

Schimmel in de badkamer ontstaat wanneer de ruimte onvoldoende geventileerd wordt. Je merkt dit gewoonlijk op na het nemen van een douche of een bad. Een hoge hoeveelheid waterdamp wordt dan geproduceerd. Dit leidt tot condensatievocht die je onder meer herkent aan de kleine waterdruppels op het raam en op je spiegel.

De ideale oplossing tegen schimmel in huis is om op deze momenten het raam open te laten staan. Wat zorgt voor de nodige ventilatie. Helpt dit niet, dan zullen zich kleine schimmelvlekken beginnen te vormen op je muren.

Een vochtwerende verf kan in bepaalde gevallen het vochtprobleem verhelpen. Maar ook een ventilatiesysteem op maat van je badkamer biedt een oplossing. Is dat niet het geval, Vraag gerust een vochtdiagnose aan een vochtexpert.

Laat de schimmelvlekken ook niet teveel groeien. Ze hebben op termijn schadelijke gevolgen voor je gezondheid, zoals: luchtweg-, allergische en reumatische klachten.

Huiszwam

Vormen er zich huiszwammen op de muren van je woning, dan is een snelle, efficiënte en drastische vochtbestrijding noodzakelijk. Huiszwammen zijn meestal het gevolg van een vochtprobleem dat al een tijdje aanwezig is. Denk aan opstijgend vocht en doorslaand vocht.

Om te achterhalen waar het probleem precies vandaan komt, laat je best eerst een vochtexpert bij jou langskomen voor een vochtdiagnose. Daarna kan het vochtprobleem bestreden en behandeld worden.

Vraag een gratis vochtdiagnose

Hoe huiszwam bestrijden en behandelen?

De bestrijding van huiszwam gebeurt in verschillende stappen. Eerst worden de vruchtlichamen verwijderd. Daarna worden moeilijke bereikbare zwamrestjes weggebrand. In een laaste fase wordt de oppervlakte waarop de huiszwam zich bevond nog eens bespoten met een vochtwerende vloeistof.

Kelderzwam

Kelderzwammen groeien op andere plaatsen dan huiszwammen en vormen een minder grote bedreiging dan huiszwammen. Deze zwammen vinden we vooral op houtmaterialen terug. Een snelle behandeling is nog altijd vereist. Vooral als de draagstructuur van je woning en andere woonelementen zoals een trap uit houten balken bestaat.

Hoe kelderzwam bestrijden en behandelen?

Het maakt niet uit hoelang de kelderzwam al aanwezig is in de ruimte. De bestrijding en behandeling ervan vraagt altijd de tussenkomst van een ervaren vochtexpert.

Met doe-het-zelf bestrijdingsproducten kan je misschien wel de verspreiding van de schimmel stoppen. Maar de vruchtlichamen blijven aanwezig en het probleem kan telkens opnieuw terugkeren.

Wat te doen aan schimmel in huis?

Elke woning krijgt mettertijd wel eens met schimmel te maken. Het is echter niet zo omdat je schimmel in huis hebt, dat je onhygiënisch leeft.

Pas als de schimmel een vochtige, donkere plek vindt waar hij zich verder kan ontwikkelen, wordt de situatie problematisch. Wat kan je dan wel doen aan schimmel in huis? Probeer zeker deze drie simpele tips om schimmelvorming te voorkomen.

Tip 1: ventileer en verlucht voldoende

Zeker in de badkamer zet je best altijd even het raam open tijdens en na het douchen of het nemen van een bad. Zelfs in de winter! Een extra ventilatiesysteem zoals een badkamerventilator of ventilatieroosters kan het overtollige condensatievocht verder afvoeren.

Ook in de keuken en andere kamers is regelmatig ventileren en verluchten een must. Zo geniet je blijvend van aangename ruimtes en voorkom je mogelijke schimmelvorming.

Tip 2: investeer in een luchtontvochtiger

Heb je geen raam in de betreffende kamer met het schimmel- en vochtprobleem? Of volstaan de aanwezige voorzieningen onvoldoende? Een goede luchtontvochtiger is dan zeker een optie.

Zoals de naam het zelf zegt, zal dit toestel de lucht in de kamer ontvochtigen en zo de kans op schimmel in huis verkleinen.

Tip 3: pak de oorzaak van schimmel en vocht aan

Voor hardnekkige vochtproblemen zoals opstijgend vocht en doorslaand vocht doe je best beroep op een professionele vochtbestrijder. Alleen zo kan je het vocht- en bijhorende schimmelprobleem effectief oplossen.

Ook voldoende zonlicht kan schimmelvorming in huis tegengaan. Dat is in een donkere kelder natuurlijk niet altijd even makkelijk. Je kan eventueel wel UV-lampen installeren, een goede vervanger voor natuurlijk licht.

wat-te-doen-aan-schimmel-in-huis

Tip 4: schimmel verwijderen met bleekwater (javel)

Als u een probleem met schimmel heeft, is bleekwater soms de perfecte oplossing. Meng half water en half javel en gebruik een plantenspuit of een spons om het aan te brengen op elk oppervlak dat van schimmel moet worden ontdaan. Door op deze plekken te spuiten kunt u ze zo lang laten inweken als nodig is, zelfs als ze hardnekkig zijn! Wrijf de schimmelvlekken daarna weg met een spons. Voor meer delicate oppervlakken zoals gipsplaten moet u ervoor zorgen dat u niet hard wrijft en eerder dept in plaats van wrijft. Nadien spoelt u het met proper water uit. Opgelet: Probeer altijd de ruimte te verluchten als u met bleekwater werkt en bescherm u handen met handschoenen!

Schimmel in huis verwijderen: prijzen

De prijzen voor professionele schimmelbestrijding variëren naargelang de grootte van het vocht- en schimmelprobleem. In onderstaande tabel vind je alvast enkele richtprijzen

Omvang vocht- en schimmelprobleem Richtprijs
Schimmel verwijderen op 3 m² ca. € 75
Schimmel verwijderen op 4 m² en laten kitten ca. € 150
Schimmel verwijderen op 10 m² en laten schilderen ca. € 500

Vraag advies en ontvang prijzen op maat

Vraag advies aan een vochtexpert

Van zodra je schimmel opmerkt, schiet je dus best in actie. Ook als je vochtproblemen ontdekt, zoek je beter meteen professionele hulp. Zo kan je de schimmel en het vochtprobleem meteen grondig bestrijden en verwijderen. Dat is veiliger voor je gezondheid en je huis.

Wat doet schimmel in huis met je gezondheid? Het kan op termijn zorgen voor luchtweg-, allergische en reumatische klachten.

Vraag en vergelijk prijzen

Via onderstaand formulier kan je makkelijk en snel gratis prijsoffertes aanvragen. Handig om te vergelijken! Op die manier kies je vlot een goede vakman voor jouw klus en kan je weer gerust ademhalen zonder schimmel in huis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1. Waar heeft u een vochtprobleem?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.