Muur onderkappen: duidelijk stappenplan, voordelen en prijs

Een muur onderkappen is een drastische maar erg belangrijke klus. Jouw huis wordt als het ware opgetild om er een vochtscherm onder te plaatsen. Dat is de beste manier om opstijgend grondvocht tegen te gaan. Maar hoe gaat dat allemaal precies in zijn werk? En hoeveel kost dat? Ontdek het allemaal met ons duidelijke stappenplan!

Prijs muur onderkappen: vraag offertes aan

Zodra je weet wat er moet gebeuren, kan je offertes vergelijken. Bij muur onderkappen moet je rekenen op een prijs tussen de โ‚ฌ100 tot โ‚ฌ150 per lopende meter. Dit verschil hangt af van de dikte van de muren en het aantal lopende meter.

Vergeet niet dat je in bepaalde gevallen op een premie kunt rekenen:

  • Vlaamse renovatiepremie, zodat u tot 30% van uw investering terugkrijgt.
  • Verbeteringspremie van de Vlaamse overheid.

Bepaal het probleem

Heb je vocht in je woning? Onderzoek dan van waar het komt. Misschien heb je een lek. Of misschien is het probleem groter.

Een woning kan namelijk last hebben van opstijgend vocht. Dat zorgt bijvoorbeeld voor schimmels en beschadigd pleisterwerk.

Nieuwbouwwoningen hebben daarom een vochtkeringslaag op de vloerpas. Die houdt grondwater tegen, zodat het niet in de muren kan trekken. Vooral bij oudere woningen ontbreekt deze laag. Vocht kan dus zonder problemen in de muur trekken.

Muur onderkappen of injecteren? Doe een vochtdiagnose

Als u opstijgend vocht opmerkt, heb je twee opties: onderkappen of injecteren.

Je laat best de muren inspecteren. Een vochtdiagnose zal aantonen wat de beste methode is. Om een muur te injecteren moet de steensoort en de constructie van de muur immers in overweging genomen worden. Sommige steensoorten kunnen niet goed behandeld worden met injectie.

Het injecteren van de muren wordt meestal toegepast als de woning nog bewoond is. Als dat niet het geval is, of als muurinjectie niet mogelijk is, kies je ervoor om je muur te laten onderkappen.

De voor- en nadelen van uw muur onderkappen

Je muur onderkappen lijkt dan wel een groot werkje, toch heeft het enorme voordelen:

  • Je woning voldoet meteen aan de belangrijkste voorwaarden van een vochtvrij huis.
  • Het proces garandeert jou een 100% goed resultaat. Je hoeft niet meer te vrezen voor vochtproblemen.

Het heeft ook enkele nadelen: het is een grote, vrij dure klus. Jouw muren worden beschadigd. Daarom zal je jouw huis opnieuw moeten afwerken, zowel langs binnen als buiten. Langs de buitenkant wordt dat bijvoorbeeld gedaan met blauwsteen.

Muur onderkappen tegen vocht

Hoe werkt het precies?

Een muur onderkappen is een heel precies werkje:

  • De muur wordt op 2 cm boven de vloerpas ingezaagd. Om de stabiliteit van uw huis te beschermen, gebeurt dat in fases van maximaal 1 meter.
  • In de zaagsnede wordt een vochtscherm geplaatst. Dat kan roestvrij metaal zijn, DPC-folie, vochtwerende hydraulische mortel of halfstijve vochtschermen.
  • Tenslotte wordt alles afgedicht met nieuwe cement.

Huur een professional in en start de werken

Uw muur onderkappen laat je best door een vochtbestrijder doen. Als je zelf een vochtbehandeling uitvoert, heb je kans op scheurvorming. Dat is te vermijden, aangezien dat de stabiliteit van uw woning kan aantasten.

Vraag je een premie aan? Denk er dan aan dat de werken door een erkende aannemer moeten uitgevoerd worden.

Is uw muur onderkappen de moeite waard? Conclusie

Jouw muur onderkappen is duidelijk een grote klus. Ondanks de aanzienlijke investering โ€“ zowel qua geld als qua tijd, levert het enorme voordelen op. Je huis is voortaan vrij van opstijgend vocht en jouw woning voelt veel warmer en comfortabeler. Voorwaarde is wel dat het werk goed wordt uitgevoerd, door een erkende aannemer.