Muur onderkappen: duidelijk stappenplan, voordelen en prijs
Een muur onderkappen is een drastische maar belangrijke klus. Je huis wordt als het ware opgetild om er een vochtscherm onder te plaatsen. Dat is de beste manier om opstijgend grondvocht tegen te gaan. Maar hoe gaat dat allemaal precies in zijn werk? En hoeveel kost dat? Ontdek het allemaal in ons duidelijke stappenplan!
Wil je liever direct advies van een specialist? Vraag en ontvang prijsoffertes van meerdere vochtexperts tegelijk via onze offertepagina.
Muur onderkappen: prijs en premies
Er zijn diverse factoren waar je rekening mee moet houden. Als je de prijs wil berekenen voor het onderkappen van de muur. Ten eerste de lengte van de muren die onderkapt moeten worden. Daarnaast ook de dikte en de staat van de muren.
Een muur onderkappen is een pak duurder dan een vochtige muur injecteren. Daar tegenover staat dat het een zeer effectieve methode is om van opstijgend vocht af te geraken. De prijs voor een muur onderkappen schommelt gemiddeld tussen de 100 en 175 euro per lopende meter.
Wel heb je in de meeste gevallen recht op een premie van de Vlaamse overheid. Het loont zeker de moeite om gebruik te maken van deze premie voor het onderkappen van je muren. Zo kan je de kosten al wat drukken.
Premies
Van zodra je weet wat er moet gebeuren, kan je offertes beginnen opvragen en vergelijken.
Vergeet niet dat je in bepaalde gevallen op een premie kan rekenen:
- Vlaamse renovatiepremie: je krijgt tot 30 % van je investering terugbetaald.
- Verbeteringspremie
Waarom vochtige muur onderkappen?
Een vochtige muur onderkappen doe je omdat je last hebt van opstijgend vocht. Het is vooral van toepassing op oudere woningen die nog niet voorzien zijn van een waterkering op de vloerpas. Daardoor wordt het water in de muur gezogen en trekt het omhoog in de muren.
Je krijgt last van allerlei vochtproblemen, waaronder schimmels en een slecht leefklimaat. Schimmels kunnen zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Je kan de muur onderkappen of injecteren. Onderkappen is de meest drastische manier en vergt best wel wat werk. Je bent in ieder geval zeker dat je geen last meer zal krijgen van opstijgend vocht.
Hoe een muur onderkappen?
Je muur zelf onderkappen tegen opstijgend vocht is niet aan te raden. Het kan zelfs riskant zijn, waardoor de woning gaat verzakken. Wil je het wel zelf doen, dan doe je er goed aan om grondig advies bij een deskundige in te winnen. Daarnaast moet je over het juiste materiaal beschikken. Volg zeker nauwgezet het muur onderkappen stappenplan.
Bepaal het probleem
Heb je last van vocht in je woning? Onderzoek van waar het komt. Misschien heb je ergens een lek. Of misschien is het probleem groter.
Een woning kan namelijk last hebben van opstijgend vocht. Dat zorgt bijvoorbeeld voor schimmels en beschadigd pleisterwerk.
Nieuwbouwwoningen beschikken daarom over een vochtkeringslaag op de vloerpas. Die houdt grondwater tegen, zodat het niet in de muren kan trekken. Vooral bij oudere woningen ontbreekt die laag. Vocht kan dus zonder problemen in de muur trekken.
Muur onderkappen tegen opstijgend vocht
Je wilt opstijgend vocht voorkomen en een waterkering aanbrengen, zoals standaard bij nieuwbouwwoningen al het geval is. Hiervoor wordt op ongeveer twee centimeter boven de vloerpas de volledige steenlaag weggenomen. Dit hoeft overigens niet altijd, er kan ook gekozen worden om een gleuf in de muur te frezen.
Plaats het vochtscherm
Op de plek waar de steenlaag is weggenomen, wordt een vochtscherm geplaatst. Het vochtscherm is meestal van kunststof, maar andere materialen zijn ook mogelijk, zoals roofing of een speciale vochtwerende hydraulische mortel.
Opvullen gleuf + plaatsen steenlaag
Afhankelijk van de gekozen methode, wordt de steenlaag weer teruggeplaatst of wordt de gemaakte gleuf met mortel opgevuld.
Finale afwerking
De muren aan zowel de binnenkant als de buitenkant van de woning worden onderkapt. Je staat dus voor een vrij grote en intensieve verbouwing.
Je zal de muren moeten (her)bepleisteren of voorzien van een nieuwe verf- of behanglaag. Hier hou je best rekening mee als je kiest voor het onderkappen van de muur.
Muur onderkappen of injecteren? Doe een vochtdiagnose
Als je opstijgend vocht opmerkt, heb je twee opties: je muur onderkappen of injecteren.
Je laat best eerst de muren inspecteren. Een vochtdiagnose zal aantonen wat de beste methode is. Om een muur te injecteren moet je rekening houden met de steensoort en de constructie van de muur. Sommige steensoorten kunnen namelijk niet goed behandeld worden met injectie.
Het injecteren van de muren wordt meestal toegepast als de woning nog bewoond is. Als dat niet het geval is of als muurinjectie niet mogelijk is, kies je ervoor om je muur te laten onderkappen.
De voor- en nadelen van muur onderkappen
Je muur onderkappen lijkt dan wel een grote klus. Toch biedt het enorme voordelen:
- Je woning voldoet meteen aan de belangrijkste voorwaarden van een vochtvrij huis.
- Het proces garandeert jou een 100 % goed resultaat. Je hoeft niet langer te vrezen voor vochtproblemen.
Het heeft ook enkele nadelen: het is een grote, vrij dure klus. Jouw muren worden beschadigd. Daarom zal je jouw huis opnieuw moeten afwerken, binnen en buiten. Langs de buitenkant wordt dat bijvoorbeeld gedaan met een blauwsteen.
Hoe werkt het precies?
Een muur onderkappen vraagt precisie:
- De muur wordt op 2 cm boven de vloerpas ingezaagd. Om de stabiliteit van je huis te beschermen, gebeurt dat in fases van maximaal 1 meter.
- In de zaagsnede wordt een vochtscherm geplaatst. Dat kan roestvrij metaal zijn, DPC-folie, vochtwerende hydraulische mortel of halfstijve vochtschermen.
- Tenslotte wordt alles afgedicht met nieuwe cement.
Alternatief: onderzagen van muren
Zoek je een goedkoper alternatief voor het onderkappen van muren? Kies dan voor het onderzagen van muren. Beide principes komen grotendeels overeen. Belangrijkste verschil voor het onderzagen van muren is dat niet de complete steenlaag weggenomen wordt. Hiermee loop je dus iets minder risico.
Je maakt een gleuf in de muur boven de waterpas om er de waterkering in te plaatsen. Dit doe je telkens meter per meter, zodat je het risico op schade zo laag mogelijk houdt.
Het is een methode die je kan kiezen als je toch zelf een waterkering wil aanbrengen. Ook deze klus zelf uitvoeren, is niet zonder risico.
Voordelen onderzagen
Het belangrijkste voordeel, is dat onderzagen van je muur net zo effectief is als het onderkappen. Plus, zelfs beter dan het injecteren van je muur.
Zijn er scheuren in de muur aanwezig? In dat geval is onderzagen een goede keuze. Ook stelt het je in staat om zelf een waterkering in de muur aan te brengen.
Nadelen onderzagen
Omdat je zeer secuur en per meter moet werken, is het een enorm tijdrovende klus. Heb je een meter klaar? Dan moet je wachten tot de nieuwe cementlaag is uitgedroogd, voordat je met de volgende meter kan starten. Ook moet je de binnenmuren opnieuw schilderen of behangen.
Doe beroep op een professional
Je muur onderkappen laat je best door een vochtbestrijder uitvoeren. Als je zelf een vochtbehandeling uitvoert, heb je kans op scheurvorming. Dat is te vermijden, aangezien het de stabiliteit van je woning kan aantasten.
Wil je een premie aanvragen? Denk eraan dat je de werken door een erkende aannemer laat uitvoeren.
Loont je muur onderkappen?
Je muur onderkappen is duidelijk een grote klus. Ondanks de aanzienlijke investering qua geld en tijd biedt het enorme voordelen.
Je huis is vrij van opstijgend vocht en je woning voelt veel warmer en comfortabeler. Op voorwaarde dat het werk goed wordt uitgevoerd door een erkende aannemer.
Meer weten? Vraag advies en ontvang prijsoffertes van meerdere experts tegelijk via onderstaand formulier.